Giriş
(3)

bu puanlarla ne yapılır?

Tochinoshin
kpss 2020 76yds 2020 ingilizce 88.75ales 2020'ye gireceğim 75-80 arası geliryökdil 2020'ye gireceğim 90 gelirelektrik elektronik mühendisliği mezunuyum.bu puanlarla devlette ne iş yapabilirim? bölümümden atanamam. polis olur muyum mesela? torpil mi lazım illa?
kpss 2020 76
yds 2020 ingilizce 88.75
ales 2020'ye gireceğim 75-80 arası gelir
yökdil 2020'ye gireceğim 90 gelir
elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum.

bu puanlarla devlette ne iş yapabilirim? bölümümden atanamam. polis olur muyum mesela? torpil mi lazım illa?
0
Tochinoshin
(06.11.20)
Torpil var diye başvurmayacak mısınız bir yere? Başvurun polislik, jandarma, subaylık.
0
gelmeistemem
(06.11.20)
26dan küçükse hava trafik kontrolörlüğü
0
glamdr1ng
(06.11.20)
Yas 30 dan ufaksa. Kpss 76 ile polisliğe başvurulur sporda iyi olmaya gerek yok. Sadece parkuru izleyin 1 hafta kasın yeter.
0
ycaycayca
(06.11.20)
(1)

Sözlükten bitzuist

mysql34
Sözlükten bitzuist'e benim yerime mesaj atabilir misiniz, ekşisözlük hesabım yok mesaj atamıyorum
Sözlükten bitzuist'e benim yerime mesaj atabilir misiniz, ekşisözlük hesabım yok mesaj atamıyorum
0
mysql34
(06.11.20)
mesaj attim silme
0
cooperr
(06.11.20)
(2)

Aliexpressten ürün gelmedi

Unde bach canim
Ürün 28.09.2020 tarihinde başakşehirde gözüküyor, nasıl alacağımı bilmediğim için (ptt çin gönderi numarasına geçersiz dediği için ürüne ulaşılamıyor) iade talebi açtım ve şimdi şöyle bir seçenek çıkıyor. Bu seçenek parayı satıcıya yolla mı demek?Bonus soru: siparişimin üzerinden 2 ay geçti. 3 ayı g
Ürün 28.09.2020 tarihinde başakşehirde gözüküyor, nasıl alacağımı bilmediğim için (ptt çin gönderi numarasına geçersiz dediği için ürüne ulaşılamıyor) iade talebi açtım ve şimdi şöyle bir seçenek çıkıyor. Bu seçenek parayı satıcıya yolla mı demek?

Bonus soru: siparişimin üzerinden 2 ay geçti. 3 ayı geçtikten sonra ürün teslim edilmezse kesin alır mıyım parayı? Meblağ çok büyük değil 8 dolar gerçi ama...
0
Unde bach canim
(06.11.20)
takip kodu ne ? aşağıdaki siteye gir, takip kodunu yapıştır orada sana sonu TR ile biten bir takip kodu gösterecek, onu alıp ptt sitesine gir gönderine bu şekilde ulaşabilirsin.

track24.net

mesela ben eski bir kargom için baktım, şu şekilde kargo kodu değişimi görünüyor :

"
Last mile=> Destination country post, number RH13068****TR
0
kimlanbu
(06.11.20)
@kimlanbu
Dediğiniz gibi ptt için tr sonlu kodu üretip pttyi aradım. 1 ay önce iade işlemi yapmışlar alınmadığı için. Ptt yetkilisi teslim alamayacağımı söyledi, mecbur paramı almaya bakacağım artık.
0
🌸Unde bach canim
(06.11.20)
(3)

Ankara Antlaşması sadece İngiltere için mi geçerli?

seen sea
Sadece İNgiltereye gidenleri, ve sadece kendi işini kurmak için gidenleri gördüm. Bildiğim kadarıyla var olan bir işte maaşlı olarak çalışılamıyor.Ama Wikipedia'da şöyşe bir metin gördüm:The Agreement sought the free circulation of workers, establishment and services, including virtually total harmo
Sadece İNgiltereye gidenleri, ve sadece kendi işini kurmak için gidenleri gördüm. Bildiğim kadarıyla var olan bir işte maaşlı olarak çalışılamıyor.

Ama Wikipedia'da şöyşe bir metin gördüm:

The Agreement sought the free circulation of workers, establishment and services, including virtually total harmonisation with EEC policies relating to the internal market.


Peki bu işin doğrusu nedir?

Yani Ankara Antlaşması ile sadece İngiltereye mi yoksa tüm Avrupa Ekonomik Topluluğu üye ülkelerine mi gidilebiliyor? (Ben ikincisi de olabiliyor diye anlıyorum ama hiç kanlı canlı kanıtını görmedim)

Bir de sadece kendi işini kurma şeklinde mi, yoksa çalışan olarak da rahatça gidilebiliyor mu? (Bir yerde çalışmak üzere gidip kendi şirketini kurarak maaş almak yerine fatura kesenlerin dışında bu sorum)
0
seen sea
(06.11.20)
Bu duyuruda cairo nickli arkadas aciklamis biraz, ben de ordan ogrendim eksiduyu.ru Ankara anlasmasinda kendi isini kurmak zorundasin
0
neverletyougodown
(06.11.20)
Diğer ülkelerin İngiltere gibi uygulamadan kaçındıklarını, mahkeme vb. durumlar oldugunu duydum. Hollandaya gidenler oldugunu biliyorum Ankara Antlasması ile ancak İngiltereye kıyasla oldukca uzun suruyormus.
0
kitap arasında kalmış silgi tozu
(06.11.20)
teorik olarak ab üyeleri ancak uygulamada pek yanaşmıyor veya çok aşina olunmadığı için ilk akla gelen olmuyor diğerlerinde. süreç ağır işliyor vs.
evet, kendi işinizi kurup vergi verip, belirli periyotlarda (aldığınız çalışma sürelerine göre) kar ediyor olduğunuzu kağıt üstünde ispatlamanız gerekli. ankara antlaşması vizesiyle -başka bir kurumda iş bulsanız dahi- çalışamazsınız, vizenizi değiştirmeniz gerek.
0
jimjim
(06.11.20)
(6)

doksanlı yıllarda şöyle bir aydınlatma vardı

tabudeviren
https://prnt.sc/veazmvsalona koymuştuk, üzerindeki anahtarla parlaklığı azaltılıp arttırılabiliyordu.ışığı 5-10 santim boyunda ve çubuk gibi bir şeydi.son yıllarda bunlardan gören var mı? nerede bulabiliriz? koçtaş'ta falan görmedim hiç.✓
prnt.sc

salona koymuştuk, üzerindeki anahtarla parlaklığı azaltılıp arttırılabiliyordu.
ışığı 5-10 santim boyunda ve çubuk gibi bir şeydi.

son yıllarda bunlardan gören var mı? nerede bulabiliriz? koçtaş'ta falan görmedim hiç.✓
0
tabudeviren
(06.11.20)
Göbekten kırılımlı olduğuna emin misin? O dirsek lambaya yakın bir yerlerde olabilir mi? Bende 3-4 tane var 90 lar lambaderi.
0
sekerse tehlike
(06.11.20)
Halojen ampullü lambader, eskicilerde bulabilirsiniz artık üretilmiyor ama ampulleri her elektrikçide mevcut.
0
delikedidilimiyedi
(06.11.20)
Letgoda çok var
0
suicides underground
(06.11.20)
@sekerse tehlike

eminim, belki oran yanlış olmuştur, biraz daha yukarıda olabilir.
0
🌸tabudeviren
(06.11.20)
Ikea'daki NOT labaya benziyor:
www.ikea.com.tr
0
taurina
(06.11.20)
duptıs
(06.11.20)
(2)

ataşehir kent plus nasıldır ?

orpheus
kullanım alanı 80m2'den az olmayan bir 2+1 arıyorum bu sitede (ataşehir olanı)kiralar 2500 civarı. yaşayan veya fikir verebilecek var mı ?benzeri site formatında ataşehir bölgesinde ve makul fiyatlı önerilere de açığım.
kullanım alanı 80m2'den az olmayan bir 2+1 arıyorum bu sitede (ataşehir olanı)
kiralar 2500 civarı. yaşayan veya fikir verebilecek var mı ?

benzeri site formatında ataşehir bölgesinde ve makul fiyatlı önerilere de açığım.
0
orpheus
(06.11.20)
guzel bir sitedir.konum olarak da cok iyidir.
0
grinito
(06.11.20)
Orada oturan 2 aileyi biliyorum. Birisi 3 sene kadar önce 4000 lira kira veriyordu. Daire büyüklüğünü bilmiyorum.

Neden orası dediğimde, "Çocukları güvenle site bahçesine salabiliyorum. Güvenli bir yer." demişti.
0
seen sea
(06.11.20)
(2)

Turk kanallari icin iptv

fakyoras
selam,Turkiyedeki kanallari izlemek icin iptv bakiyorum. digiturke filan gerek yok. onereceginiz iptv var midir? bu tur seylerde lokasyon farkediyor mu bilmiyorum ama yurtdisindayim.iptvforest onerilmis birkac yerde. bir gunluk trial'i varmis, siteye giris yaptim ama client diyor line diyor hic bilm
selam,

Turkiyedeki kanallari izlemek icin iptv bakiyorum. digiturke filan gerek yok.

onereceginiz iptv var midir?

bu tur seylerde lokasyon farkediyor mu bilmiyorum ama yurtdisindayim.

iptvforest onerilmis birkac yerde. bir gunluk trial'i varmis, siteye giris yaptim ama client diyor line diyor hic bilmedigim seyler. acamadim anlayacaginiz :)
0
fakyoras
(05.11.20)
iptivicim'i 1 aya yakındır kullanıyorum gayet başarılı. Önceden de kullandığım için kafadan 3 senelik mazisi var adamların.

Ayrıca yurtdışına farklı, yurtiçine farklı fiyat söylüyorlar. Yurtdışında olduğunu söyleme 2 kata kadar fark oluyor yoksa.
0
kimlanbu
(06.11.20)
Iptvforest istsreniz size bir trial açayım.
0
zaxurani
(06.11.20)
(9)

ios'tayken alınan app'i android'te kullanmak

a man alone
merhaba, ios'tayken satın aldığım app'i android'te tekrar mı satın almak zorundayım?forumlara baktım. 2015 yılındayken tekrar almak gerektiğine dair bir yanıt gördüm. hala mı durum böyle? çok saçma değil mi bu?app quizlet bu arada.
merhaba, ios'tayken satın aldığım app'i android'te tekrar mı satın almak zorundayım?
forumlara baktım. 2015 yılındayken tekrar almak gerektiğine dair bir yanıt gördüm.
hala mı durum böyle? çok saçma değil mi bu?

app quizlet bu arada.
0
a man alone
(05.11.20)
neden saçma olsun? market farklı. tekrar satın alman lazım.
0
jelly bear
(05.11.20)
yav migrostan aldığın bozuk yoğurdu şok'a iade edebiliyor musun? niye saçma olsun?
0
bohr atom modeli
(05.11.20)
App görünüş olarak benzer olabilir ama teknik olarak aynı app değil ki.

Yazılım dili farklı, test edilen cihaz farklı, yazılımcısına ödenen para farklı.

Android nispeten daha uygun. O zaman herkes androidten alsın iosta kullansın :)

Çok nadir belki satış politikası gereği bazı firmalar her platformda tek yerden satışı yeterli görebilir.
0
ananiyimioguz
(05.11.20)
uygulama sahibine mail atarsan yardimci olabilirler.
0
crucio
(05.11.20)
saçma çünkü ürünün bir yıllık aboneliğini bitirmemişim yani halihazırda kullanıyorum. kullandığım bir ürüne neden iki kere para vereyim? önce süresini tamamlarım sonra başka markete gider ödeme yapar yine alırım.

bir yıllık para vermişken ve o süre dolmamışken 2. kere ödeme yapmak mantıksız.



ayrıca web sitesine giriş yapıyorum. yani hesabım var. bu yüzden uygulamaya hangi işletim sisteminden bağlandığım sorun olmamalı.

neyse zaten ne kadar yazsam da faydası olmayacak tabii. benim böyle düşünmem maalesef durumu değiştirmeyecek :)

@bohr bozuk yoğurtla ne ilgisi var?
@crucio deneyeceğim, teşekürler.
0
🌸a man alone
(05.11.20)
bir abonelik durumu varsa tekrar para vermenize gerek kalmayabilir destek'e mail atın benzer bir uygulamada tüm ios verilerimi android'e aktarmışlardı. ama mağazada ücretli bir uygulama ise satın almanız gerek tekrar. aboneliğinizin bir üye kaydı yok mu?
0
dr doofenshmirtz
(06.11.20)
quizlet uygulama olarak ücretsiz değil miydi zaten? ekstra ücretli paket falan satın almışsındır onda da yeni android uygulamadan giriş yapınca görebilirsin zaten sanırım
0
avatar is back
(06.11.20)
@dr kaydı vs var. plus sürümünü almıştım. normal şifre vs ile giriliyor. profilim var yani.
@avatar almanya'dan aldım. türkiye'de ücretsiz olabilir belki. kullanımı sınırlıydı.
0
🌸a man alone
(06.11.20)
Hocam başta vermeniz gereken bilgiyi sonra vermişsiniz :) Cevap hayır, yeniden almak zorunda değilsiniz, çünkü ilgili bilgiler hesabınıza tanımlı, kullandığınız cihaza değil. Üyeliğiniz olmadan kullandığınız bir uygulama olsa (para verip alınan bir oyun vs. gibi) olmazdı ama üyeliğe para ödüyorsunuz, dolayısıyla o taşınır.

Eğer Android'de giriş yapınca premium özellikler gelmezse şirkete mail atın, çok büyük ihtimal yardımcı olurlar.
0
plutongezegendegilmi
(06.11.20)
(3)

Çift hatli telefon ve WhatsApp vb

kisa
Merhaba,Samsung note s10 lite aldım. Çift hat ile kullanmak niyetindeyim. Biri hali hazırda kullandığım hat, diğeri de sıfır hat. Şimdi, Şirket telefonu olduğu için, yeni bir hesap açtım Android için. İki hat ile kullanırken, iki hattın kişileri karışmamali ve iki ayrı WhatsApp i olmalı. İki hatli t
Merhaba,
Samsung note s10 lite aldım. Çift hat ile kullanmak niyetindeyim.
Biri hali hazırda kullandığım hat, diğeri de sıfır hat.

Şimdi,
Şirket telefonu olduğu için, yeni bir hesap açtım Android için.
İki hat ile kullanırken, iki hattın kişileri karışmamali ve iki ayrı WhatsApp i olmalı.

İki hatli telefonu bu şekilde kullanan var mı? Oluyor mu?
Deneyerek bulmak istemiyorum çünkü kişiler vs birleşirse çok ugrastirir.
0
kisa
(05.11.20)
iki hatlı telefonlarda uygulamalar çift olarak kullanılıyor. ikinci hat için whatsapp klonlanıyor ve iki ayrı uygulama gibi kullanılabiliyor.
0
pigletvsdaisy
(06.11.20)
çift hat olarak xiaomi kullanıyorum, iki ayrı whatsapp kurulu, rehberler birleşiyor ama ikinci kurduğum whatsapp daki kişiler diğer numarayı bilmediği için sıkıntı yaşamadım.
0
ada meltemi
(06.11.20)
Asıl sorun rehbere ilgili şu, şirket ve şahsi hattın Google da kayıtlı kişileri birbirine girmemeli. Benim rehberim çöplüğe döner o zaman.
Biraz araştırayım bakayım. Teşekkürler
0
🌸kisa
(06.11.20)
(6)

bu tarz köşe takımı alalım

megacracker
https://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/oturma-odalari/kanepeler/kose-kanepeler/29284381/soderhamn-4lu-kose-kanepe.aspxbu tarzda bişey almak istiyorum, direkt ikeadakini attım, diğer markaları pek bilmiyorum. sizce bu kadar verilir mi? daha uygun fiyata benzer ama yakın kalitede bişey alınabilir mi, f
www.ikea.com.tr

bu tarzda bişey almak istiyorum, direkt ikeadakini attım, diğer markaları pek bilmiyorum. sizce bu kadar verilir mi? daha uygun fiyata benzer ama yakın kalitede bişey alınabilir mi, fikri olan yazarsa süper olur :)

not:''ben X yerinden daha güzelini aldım'' diyen olursa daha da bi güzel olur.
0
megacracker
(05.11.20)
fiyatlar böyle maalesef. eğer ucuz bir şey istiyorsanız ikinci el ya da spotçulara uğramanız gerekbilir. modalife mıydı neydi onlar ucuz oluyor sıfırda.
0
unidentified
(05.11.20)
linktekini iki yıldır kullanıyorum, gayet iyi
0
mysql34
(05.11.20)
o koltuk takımını ben de kullanıyorum, otururken de uzanırken de çok rahat.

alternatif olarak enza home mayfair takımını almayı düşünmüştük ama 6-8 hafta nakliye süresi verince vazgeçtik.
0
ada meltemi
(06.11.20)
Söderhamn çok iyi hocam, başka bir yere bakmayın bence. Yani bin lira az verip bulursunuz belki (ki bulamama ihtimaliniz de yüksek) ama çok daha dandik bir şey alırsınız. İlla ucuzuna ihtiyacınız varsa temiz ikinci eline bakın.
0
plutongezegendegilmi
(06.11.20)
5.5 yildir kullaniyoruz, rahatligi super. biraz daginik gorunuyor ama. bir de minderlerin kiliflarini tak cikar yapmaktan (yikamak icin) icindeki elyaflari tutan seyler biraz dagildi. yine olsa yine soderhamn alirim. :)
0
lemmiwinks
(06.11.20)
bundan iyisini bulamazsiniz. fiyatlar hep ucuk zaten. ikea en azindan guvenilir ve kaliteli.
0
hazen
(06.11.20)
(4)

kyk peşin ödemeye ekstra bir indirim falan geldi mi en son?

proletarier aller lander vereinigt euch
öyle bişiler duymuştum ama bulamadım. nedir en son? bi bildiğim gecikme faizi silinmiş. başka bir olay yok mu?
öyle bişiler duymuştum ama bulamadım. nedir en son?

bi bildiğim gecikme faizi silinmiş. başka bir olay yok mu?
0
proletarier aller lander vereinigt euch
(05.11.20)
Faiz falan silinmiyor hocam, kim diyor bunu ?
0
Avoiding The Puddle
(05.11.20)
Yapılandırma yürürlüğe girdikten sonra faizler güncellenip tekrar hesaplanacak ve peşin ödeme yapılırsa faizlerin %90'ı silinecek ana para sabit kalacak.
0
acebi
(06.11.20)
Faizlerin yuzde 90i gecikme faizi mi yoksa anaparaya eklenen enflasyon faizi mi?
0
🌸proletarier aller lander vereinigt euch
(06.11.20)
son soruya cevap:
gecikme faizi.
ana paraya eklenen çok az oluyor zaten.
0
jimjim
(06.11.20)
(1)

Hukuk: Kısa Çalışma, Geciken Emeklilik ve Mücbir Sebep

rakunzelll
Merhaba.Çalıştığım yer Nisan ayından beri KÇÖ'den faydalanıyor, dolayısıyla bu kapsamda sigorta primlerimiz yatmıyor ve gün doldurmuyoruz. Başka sıkıntılar da var şirketle ilgili, toplantı yaptık ve hem diğer sıkıntıları hem kısa çalışma kaynaklı hak kayıplarımızı dile getirdim. Sigorta primlerinin
Merhaba.

Çalıştığım yer Nisan ayından beri KÇÖ'den faydalanıyor, dolayısıyla bu kapsamda sigorta primlerimiz yatmıyor ve gün doldurmuyoruz. Başka sıkıntılar da var şirketle ilgili, toplantı yaptık ve hem diğer sıkıntıları hem kısa çalışma kaynaklı hak kayıplarımızı dile getirdim. Sigorta primlerinin ve işlemeyen günlerin sebebiyle emeklilikte gecikme olabileceğini söylemem üzerine, şirketin müşaviriyle görüşmüşler. Kendisi, işlemeyen günlerin emeklilikte mücbir sebep sayılacağını iletmiş. Ki Kasım başına kadar toplamda 203 günümüz işlemedi KÇÖ kapsamında, yeni paket ve yasalarla süre +2 ay uzadığı ve Haziran'a kadar uzatma hakları olduğu, bunu da kullanacaklarını söyledikleri için Haziran sonuna kadar kabaca 420 günümüz işlenmemiş olacak.

Ekstra şöyle bir açıklama gelmiş müşavirden "Eksik gün gösterildiği için prim günleriniz eksik olacak, fakat prim günleri doldurup çoğunlukla yaşa takıldığından emeklilik sürelerinizi etkilemeyecek. Yani 6 ay priminiz ödenmemişse, prim ödemesi borcunuz olmayacak ve ödenmeyen gün kadar emeklilik için gereken gün sayınız düşürülecek. Bundan dolayı emeklilik durumunda bir zararınız olmayacak."

Açıkçası kısa çalışma döneminde yasak olduğu halde ücretli yılık izni kullandıran bir şirkete ve bunu kılıfına uyduran muhasebe ve müşavire güvenmiyorum. Günler dolsa dahi, devletle sigortalı arasındaki yaşa takılma olması gibi bir durumu da yanlışlığa yancı koyar gibi araya sıkıştırmaları iyice saçma geldi. O yüzden buradan sormak istedim. Ya da benim eksik bilgim olabilir.

Emeklilik için bir gecikme yaşatmayacak mı yani bu durum? Ya da herhangi bir şekilde etkilemeyecek mi?
0
rakunzelll
(05.11.20)
üzülerek söylüyorum ki öyle bir şey yok. yani kçö nedeniyle sıfır sayılan günleriniz mücbir sayılacak, emeklilik için gereken gün sayınız da o kadar düşecek şeklinde bir uygulama maalesef yok. kaç gününün sıfır geçtiyse o kadar günü fazladan çalışıp doldurmanız gerekiyor.

meslektaşım amiyane tabirle kıvırmış. "nasıl olsa günün doldursan da 55-60 yaşına kadar bekleyecektin, o yaşına kadar 200-300 günün lafı mı olur, nasıl olsa çalışırsın" demeye getirmiş.
0
kibritsuyu
(06.11.20)
(9)

Elektrikçi bizi kazıklıyor mu? Elektrik işinden anlayanlar yardım

Odette
İyi akşamlar herkese. Yeni taşınacağımız ev için eşim bugün elektrikçi getirtmişti. Ben evi bir kez gördüm ve şu an il dışındayım. Evde yapılcak işler yatak başlarına birer priz çekilmesi, kumandalı bir spot ışığın duvara düğmesinin yapılması. Salonda ve evin muhtelif yerlerinde olan asma tavanın le
İyi akşamlar herkese. Yeni taşınacağımız ev için eşim bugün elektrikçi getirtmişti. Ben evi bir kez gördüm ve şu an il dışındayım. Evde yapılcak işler yatak başlarına birer priz çekilmesi, kumandalı bir spot ışığın duvara düğmesinin yapılması. Salonda ve evin muhtelif yerlerinde olan asma tavanın ledlerinin bir kısmı da bozuktu onların değişimiydi. Eşim sabahtan konuşmuş ve 450 liraya anlaştığını söyledi. Bugün adam sadece yatak başlarına toplamda 2 priz çekip spot ışık içinde bir tane düğme yaptı. Akşam üzeri eşimi arayıp ledlerin komple değişmesi gerektiğini 70 metre led için 750 tl malzeme+500 tl işçilik ve bugünkü işler için de 650 lira ücret istemiş. İstenilen fiyatlar bana çok yüksek geldi eşim bu konulardan anlamıyor diye kazıklanıyormuşuz gibi hissediyorum. Bu işlerin ederi nedir bilenler yaptırmış olanlar yardımcı olabilir mi?
0
Odette
(05.11.20)
Başta 450 isteyip, sonra daha az işe 650 istemesi dolandırıcı olduğunu gösteriyor zaten adamın. 450 istemesine az ya da fazla diye yorum yapmıyorum, ama niye başta anlaştığından fazla fiyat söylüyor?

Ayrıca tavan için niye 70 metre led? Niye komple değişiyor? Ben banyonun tavanını asma tavan + ışıklandırma (25 m^2) 1000 liraya yaptırmıştım. Yıkıp sıfırdan yapacaksa fiyat normal sayılabilir ama gerçekten öyle bir şey yapması gerekiyor mu ona karar vermek lazım.
0
plutongezegendegilmi
(05.11.20)
@plutongezegendegilmi bugün bu yaptığı işlerde malzemelerin çok tuttuğunu söylemiş.

Yıkılacak bir iş yok. Evin tavanında etrafı dolaşan şerit led var onun değişimi için 70 metre gider demiş. Tavanda bazı yerlerde ışık yanıyor bazı yerlerde yanmıyor orantısız bir görünüm olduğu için ben değiştirmek istiyorum. Eşimin hatası tüm her şeyin fiyatını baştan konuşmaması. Ayrıca telefonda ledlerin trafolarında da arıza olabileceğini tanesinin 150 lira tuttuğunu 3-4 tanesinin değişmesi gerekebilceğini de söylemiş bu da fiyatlara eklenecekmiş.
0
🌸Odette
(05.11.20)
led'in metresi pahalı, fiyat normal.
ama ihtiyaç var mı, büyük ihtimalle yalan söylüyor.
ledler genelde 1 metre boyunda oluyor, üzerindeki 1 lamba bozuksa hepsi çöp olabiliyor. ama 70 metreyi birden değişmek, 70 ünite eder, sanmıyorum.

değil 650, 450 bile verme. yaptığı kadarını ver ve yolla. ağız dalaşını göze al.
başkasını bulun. hatta 2 farklı yere sorun.
sözlü değil yazılı smsli fiyat alın.
0
esref
(05.11.20)
ohoo herif oğlanın düğün masrafını sana yıkacak belli.
pluton+1 bu nasıl elektrikçi ki değişecek malzemenin ne kadar tutacağını bilmiyor.
-işi yaptım, maliyet tahminimden fazla çıktı, daha çok ücret istiyorum- bu numarayı ev nakliyecilerinden biliyoruz.
derhal kovun derhal.
0
esref
(05.11.20)
Cin mali ledin metresi 4-8 lira arasinda degisiyor. (Cogu projede bunlar kullaniliyor zaten. Markasi : cata)

Kaliteli ve cok isik veren ledlerin metresi 10 12 lira. 5 metre olarak satiliyor genelde.

18 metre led icin 45 liraya bir trafo almistim gayet duzgun calisiyor. Ha daha guclu olsun dersen 2 tane de takabilirsin.


Adam tam bi duzenbaz gibi geldi bana.

Bir de anlamadigim 70 metre ledi napacaksiniz? Dugun salonu mu salon dedigin :))
0
brkylmz
(05.11.20)
Istanbul maltepe ve cevresindeysen cok iyi bi elektrikci yonlendirebilirim. Her zaman onu cagiiryorum bisey oldugunda. Cok soylemis her seyi, sonradan fiyat degistirmek de ne tutturduysam cakalligi.
0
c1b2k3
(05.11.20)
Cevap veren herkese çok teşekkürler önerilerinizi göz önünde bulunduracağız. Maalesef ev istanbul dışı ve çok fazla kişiyi tanımıyoruz ikimiz de yoğun çalışıyoruz ve yakın zamanda taşınmamız gerekiyor fiyat araştıracak vakit bulamadık.
0
🌸Odette
(06.11.20)
bahsettiklerin hayati şeyler değil. tadilatı ertele. çevreyi tanı öyle fiyat al.
0
esref
(06.11.20)
siz evdeyken led döşenmesinin hiçbir zararı olmaz. taşının içerdeyken yapar. toz vs hiçbir şey çıkmaz.
0
prodeq
(06.11.20)
(3)

psikoloji kitapları

taha1907
selamlar, iş çıkışı akşamları vaktimi cok boşa harcadığımı düşünüp kendime ufak hedeflerle kitap okumaya karar verdim.psikoloji bilimi benim her zaman ilgimi çeken bir alan olmuştu fakat malesef hiç bir tecrübem olmadı.bu aşamada sizlerden, giriş seviyesinde, okudukça daha da çok okuyup derinlere da
selamlar, iş çıkışı akşamları vaktimi cok boşa harcadığımı düşünüp kendime ufak hedeflerle kitap okumaya karar verdim.

psikoloji bilimi benim her zaman ilgimi çeken bir alan olmuştu fakat malesef hiç bir tecrübem olmadı.

bu aşamada sizlerden, giriş seviyesinde, okudukça daha da çok okuyup derinlere dalma hissiyatı uyandıran psikolojiyle ilgili kitap tavsiyeleri istiyorum.

p.s: psikolojiyi merak etmemin en temel sebebi insanların davranışlarının altında yatan nedenler.
0
taha1907
(05.11.20)
Engin Geçtan - Insan Olmak
0
ryhmer
(05.11.20)
Psikolojiye giriş kitabı değil ama bir sosyal deneyin içeriğini anlattığı için yazayım. Psikolojik yapılan sosyal deneye giriş olur en azından.

(bkz: Şeytan Etkisi) - Philip Zimbardo

Sosyal deney için (bkz: zimbardo deneyi)
0
put it in your appropriate place
(05.11.20)
engin geçtan +1

hayat ve insan olmak
0
orpheus
(06.11.20)
(14)

Memurla olan diyaloğum

sanguine
İşe başlayacağım yerdeki personel şefi ile geçen gün bir tartışma yaşadım, çok uzun zamandır birileriyle sürtüşme yaşamıyordum üst üste enteresan oldu.Tartıştığımız konuyu postun en sonuna koyuyorum çünkü olayla doğrudan alakası yok, mesele bu manyak karının üslubu. konuyu merak eden orayı da okuyab
İşe başlayacağım yerdeki personel şefi ile geçen gün bir tartışma yaşadım, çok uzun zamandır birileriyle sürtüşme yaşamıyordum üst üste enteresan oldu.

Tartıştığımız konuyu postun en sonuna koyuyorum çünkü olayla doğrudan alakası yok, mesele bu manyak karının üslubu. konuyu merak eden orayı da okuyabilir.

Şimdi ben bu kadını katiyen tanımıyorum, zaten atandığım yere de hiç gitmedim daha. Yani ilk defa konuşuyorum düşünün ve bilgi almak için aradığımdan tamamen karşımdakine kanalize olmuş durumda oldukça nazik ve normal şekilde konuşuyorum. Telefonu açtı, aşırı gergin, merhabalar rahatsız ediyorum kurumunuza avukat olarak atandım, tarafıma sms geldi, şu anda da başka bi yerde çalışıyorum, istifa dilekçemi sundum, bana tebligat göndereceksiniz değil mi görev sürem kaçmasın o yüzden soruyorum, dedim. karı bir başladı bana saydırmaya, smsle başlar süreniz, ama devlet memurları kanunu var vs vs dedim, ardından şöyle dedi.

"burada sizin avukatlığınız geçerli değil, burası adliye değil, ben 32 yıllık memurum, ben böyle diyorum, bana avukatlıkla gelmeyin, ankarayı arayın onlara sorun" aynen bu cümleyi kurdu. neye uğradığımı şaşırdım, sırf küfür etmemek için tamam deyip kapattım. zaten ağzımı açtığım anda ben konuşuyorum diyerek bana da izin vermiyordu. sonra aynı kurumda bir müdür yardımcısını aradım onun da sekreteri mi ne çıktı kendisi yok bana anlatın dedi, anlatmaya başlayınca "göt hanım diyorsa doğrudur, ne uzatıyorsunuz, o kadar kişi alındı sorun çıkmadı sizde mi sorun olacak" deyince tepem attı onun da suratına kapattım.

sonra söz konusu sorunu çözdüm bir şekilde, tabi ki kendisinin embesilliğinden kaynaklı bir durum vardı. bu aynı yere atandığım insanlarla iletişimimiz var, hatta orada çalışmakta olan birinin de telefonunu buldum, "biz de tartıştık onla, gergin birisi, size özel değil, uğraşmayın boşuna (cimere şikayet edeceğimi söylemiştim) buranın demirbaşlarından biri, aynı yerde çalışacaksınız huzursuzluk olmasın" vs bunları dediler. bu karı belli burada bir hegemonya kurmuş kimse buna gık demek istemiyor. bir de avukat olacaklar (bunları diyen arkadaşlar) nasıl olsa sinmişler işte.

ben bu lafı duyduğumdan beri bildiğiniz uyuyamıyorum, senin avukatlığın burada sökmez ne demek, sen nasıl böyle konuşursun, sen kimsin, ilk defa konuştuğun üstelik aynı ortamda çalışacağın (benim üstüm amirim vs hiçbir şeyim olmayacak bu arada, aynı binada olacağız) insana nasıl böyle terbiyesizce konuşursun. aklım almıyor, laf öyle bir oturdu ki içime, zaten daha telefonu kapatır kapatmaz cimer ekranını açtım şikayet yazmaya başladım. sonra yol açtığı sorunu düzeltmek için uğraştım biraz, dedim atamam yapılsın önce bir, ondan sonra şikayet ederim. ama duramıyorum yani.

1-doğrudan adını zikrederek ve şikayet sekmesi altından şikayet edecektim olayın ilk öfkesiyle, bundan vazgeçtim. çünkü şahsileştirmiş olacağım, gitmeden bir düşman edinmiş olacağım, baya bildiğiniz baş düşmanım olacak o kurumda, uzun yıllar çalıştığı için kurum amirleri nezdinde sorun çıkartma durumu olabilir, haklıyken de haksız duruma düşmek istemiyorum.

2-şikayet yerine görüş ve öneri olarak, atama işlemlerinde yaşadığım problemi ve personelin tarafıma yaklaşımıyla ilgili böyle daha soft bir metin kaleme almayı düşündüm bunu da hazırladım, karıya da o lafını yutturacak şekilde. işyeri hekimi de o zaman işyerinde doktorluk yapmasın o zaman orası hastane değil, 30-40 sene tecrübesi olup avukatların tek çalışma alanının yalnızca adliye olduğunun bilinmemesi memurlar adına çok üzücü vs gibi (tabi ki son derece resmi bir üslupla) kendisinden değil yaptıklarından bahsederek bu olayı gündeme getirmek, susup oturmadığımı ve tepkimi bu şekilde göstermek. nasıl olsa o lafı diyen kendini biliyor.

3-içim katiyen soğumadı, kendimi dizginliyorum, hala cimerde bir şey yapmadım, göndermedim, cimerden bir şey çıkacağı için değil bu arada, kendisinin verdiğim tepki kulağına gitsin yeterli, sadece bu. arkadaşlarımla konuşuyorum ya boş ver sana ileride izinlerini kullanırken, özlük dosyanı hazırlarken zorluk çıkarır, her gün göreceksin, (uzun yıllar durmayı düşündüğüm bir yer bir de) daha hiç gitmemişsin, bu olayla beraber anılma, gider gitmez sorun yaşama vs diyorlar. şu an çalıştığım yerdeki memurlar da sallama dedi, yalnızca çok sevdiğim bir abla tabi şikayet et dedi. hiçbir şey yapmamak belki en makul seçenek ama bunu yapamayacağım galiba

hangi yolu izlemek konusunda kararsız kaldım, en güzeli ikincisi bence ama. o cahilliği, iş bilmezliği, kanun tanımazlığı ismini vermeden gözüne sokmak. sen kimsin de avukatlığı küçümsüyorsun, allahım aklıma geldikçe deliriyorum, ben kendi mesleğimden zaten nefret ediyorum ama kendi mesleğime sadece ben bok atabilirim sen atamazsın. nereden ne tanıdığı varsa var, böyle bir cümle kuramaz bana. görsünler en azından bunu cimerde, bu lafı hangi gerizekalı memur söylemiş ehehehe desinler bakalım ben dedim diyebilecek mi.

mesele: şu an bi devlet kurumunda çalışıyorum, başka bir devlet kurumuna da yeni atandım oraya geçeceğim. atandığım yerden geçen cuma günü mesaj geldi, atamanız onaylandı, kuruma müracaat edin diye. sonra ben kurumu aradım, smsten sonra tebligat da göndereceksiniz değil mi dedim, çünkü usulü böyle, resmi görevlendirme yazısı gönderirler onu tebliğ aldıktan sonra 15 günlük göreve başlama süreniz başlar. ilk atandığım yerde böyle olmuştu. düz memur evet deyince ben de döndüm hazır çalıştığım yere bu ayın 14ünden itibaren geçerli olacak şekilde istifa dilekçemi verdim. 14ünde istifa etmemin sebebi hem çalıştığım kurumu seviyorum, maaşı önden aldığımız için bir kısmını iade etmekle uğraşmak istemiyorum, üçüncüsü de zaten sürem başlamadığı için kafadan tebligat gelene kadar 5-10 gün artı 15 günüm var. Acelem yok.

Sonra yeni atandığım yerde aynı konumda çalışacağımız insanlarla kurduğumuz bir whatsapp grubu vardı, orada işe benden önce başlayan arkadaşa bu tebligat olayıyla beraber çeşitli şeyler sordum. o da ben personel şefi (insan kaynaklarında çalışan memurların şefi yani şube müdürü falan değil öyle bir unvanı yok) kadın sms ile süre başlar dedi, dedi. Bunu duyunca benim bütün planım berbat olmuş oldu çünkü smsi tebliğ kabul edersem (ki bu kanuna katiyen aykırı ve emsali görülmemiş bir saçmalık) sürem istifa edeceğim tarihten bir gün önce dolmuş oluyor. Yani hakkımı kaybetmiş oluyorum gibi bir şey. Bunu duyunca hemen aradım bu kadının dahilisini ve bağlandım. Dediğinde diretince istifamı geri çekmeye çalıştım, çalıştığım kurum kabul etmedi, az daha göt gibi ortada kalacaktım. Sonra ankaradaki hukuk müşavirliğini aradım avukat meslektaş allah razı olsun ilgilendi ve bu kadının da üstü olan ildeki atama şube müdürünü aradı, kimlik numaramı verdi ona ve ayın 16sinda başlayabileceğimi tebligatın çıkacağını vs söyledi. bu karının götünden uydurduğu bir şey olduğu ortaya çıkmış oldu yani. Ben de rahat bir nefes alabildim.
0
sanguine
(05.11.20)
İlk önce şunu diyeceğim, merkez uzman yardımcısıyım 2 yıl olacak, hayatımda görmediğim en değişik, saçma, allah belasını versin diyeceğiniz insanları bu iki yılımda gördüm, hayatımda hiç bu kadar bezdiğim dönem olmamıştı.

İkincisi, personelciler kıldır. Bizde de hemen ertesi gün gelin dediler, ben işin acemisiydim, siz tabi önceki tecrübenizle biliyormuşsunuz başlama sürenizi. Bizde şehir dışından gelen adamlara hemen gelin dediler. Muvafakatname zamanında daire başkanından memuruna bir sürü sıkıntı çıkardılar. Daire başkanıma hakkımı helal etmiyorum. Sevgilimle aynı iş yerindeyiz, ona bir haksızlık yapıldı ama o hakkını çatır çatır savundu, sonra istediğini de aldı. Yine de başka bir konuda yaşadığımız şeylerin aynısının beteri sülalesinden çıksın.

Hiçbir şekilde kimseye kendinizi ezdirmeyin. Doğrudan amiriniz olmayan kişi hariç lafınızı kimseden esirgemeyin. Bu bir taktiktir, yenilere her zaman psikolojik olarak baskı yapılır, ezdirme ve özgüvenim düşürme yöntemleri. Bir kere kendinizi ezdirdiniz mi devamı gelir.

Sizin yaşadıklarınıza gelince, yazılı bir şey vermeyin. İlk önce kuruma başlayın, insanları gözlemleyin. Bu kadın herkese böyledir ve davranışları alışılagelmiştir belki, bu size yaptığı saygısızlığı ortadan kaldırmaz ancak acele bir davranışınız ilk günlerde antipati yaratır. Telefonda gereken cevabı vermişsiniz zaten. Konu açılınca ilerde lafı gediğine koyarsınız.
0
Hallegadola
(05.11.20)
"sana ileride izinlerini kullanırken, özlük dosyanı hazırlarken zorluk çıkarır" mı? orası bakkal mı, hiçbir şey yapamaz. onun adını da vererek cimere yaz
0
esref
(05.11.20)
Klasik devlet memuru. Her yerde böyle bunlar. Ben de denk geldim. Alttan alma kesinlikle. Avukatsın. Kanunu, hakkını daha iyi biliyorsun. Eğer tanıdığı falan varsa senin konumun daha iyi olduğu için daha yetkili kişilerden çevre edinebilirsin. Gücünün farkına var bence ve zaman içinde uğraş bence onunla. Düşman edinirim diye düşünüyorsan o düşman edindi bile. Ondan daha avantajlı konumdasın. O alttan alsın .
0
black mamba
(05.11.20)
Ben sadece cimer tecrübemi aktarayım. Siz şikayet ediyorsunuz, o memur da, öyle bir şey olmamıştır, diyor şikayet kapanıyor. Kaç kere denedim, hep aynı.
0
gelmeistemem
(05.11.20)
Özür dileyeewk avukat hanım/bey şunu diyecegim ama kan davası gitmenizi anlayamadım doğrusu.
Bahsini ettiğiniz kişi gerçekten de kompleksli olabilir ancak yazınızı baştan aşağıya okuduğumda sizi de ondan çok daha rasyonel hareket ediyor görmedim . Bunu söylemek biraz beni de tedirgin etmedi değil. Hatta bana dava açar mısınız diye de düşündüm doğrusu.
25 yılı aşkın yurt içi dışı memuriyet hayatım az konuşup az duyarak rahat edilebileceğini bana gösterdi. Hayırlı olsun yeni işiniz, savaş baltanizi gomunuz ve muvaffakiyetler dilerim.
0
fempusay
(05.11.20)
Bence bulaşmayın. Sadece ilk kadın değil, sekreter de size bayağı ters cevap vermiş. Telefonda böyle konuşan gerçekte daha fazla huzursuzluk çıkarabilir. O kurumda çalışmaya başladıktan sonra düşünürsünüz.
0
dissendium
(06.11.20)
Bulaş. Yanına gittiğinde nasıl bir konuşma tarziydi o, siz kim olduğunuzu zannediyorsunuz de. Zorluk falan da çıkaramaz. Çıkarırsa senin de elin armut toplamicak
0
abuzer
(06.11.20)
hem cimere şikayet et hem de işe gittiğinde bi söyle sen hayırdır amacın neydi diye, dava aç hakaret davası aç. ben böyle aptal insanlara asla tahammül edemiyorum. yok öyle "onun mizacı o takılma" demek. o kadar çabala "senin avukatlığın burada sökmez" desin yok ya.
0
Cebrikkuş
(06.11.20)
bir devlet kurumunda memurum. size tek önerim bence cimerden cevap alamazsınız hiç kendinizi boşuna saçma bir şeyin içine atmayın fakat kurumda dik durun sözünüzü esirgemeyin, hatta ters davranın fakat kavga da etmeyin. kim kime diş geçirebilirse.
0
herseyi birakip gitmek istiyorum
(06.11.20)
@fempusay

Hangi davranışım irrasyonel söyleyin, gerçekten farkında değilim, biraz da onun için açtım duyuruyu yani haklı olduğumu düşünüyorum elbette ama dışarıdan bakamıyorum. Ben bu kadina hakaret etmedim, üstünlük taslamadim, bir şey sordum sadece. Kendi fikri her ne kadar yanlis da olsa, bunu daha düzgün dile getirebilirdi.

Cimerden yanıt almak ya da yaptırım uygulatmak niyetim yok. Bunu zaten yazdım yukarıda da hiçbir şey çıkmasın önemli degil. Ben tepkimi göstermek istiyorum yalnızca.
0
🌸sanguine
(06.11.20)
Bu kadın gibileri çoğunluktadır kurumlarda. Bunun kuramı bile var. Bunlarla uğraşarak ömür tukeyenez, performans uretemezsiniz.
Benim dünya görüşüm kan davasına elverişli değil. Sizde bir kan davası arayışı görüyorum. Oysa insan nitelikleri itibariyle, özellikle medenilesememis, kurallara uymayı becerememislere ne şart altında olursa olsun örnek olmalıdır
Siz farkında değilsiniz zannımca ancak kendi mesleginiz itibariyle sanıyorum fazla elitist hareket ediyorsunuz. Ancak bunca elitizmin bir köşesine de "kan davası" girişiminizi sıkıştırmak istiyorsunuz (tesbih için kusura bakmayın) kan davası dememin hususi nedeni ziya gokalptir. Ona göre kan davasının bittiği yerde devlet başlar. Ben böyle bakıyorum.biraz daha sakin olup kin gutmeden işinize odaklanirsaniz, çeşitli kompleksler barındıran muhataplarinizdan daha çok yararlanır, iş hayatında daha az yara alırsinız.
Sanıyorum biraz gencsiniz, kizginliklarinizi yönetmek ve yaşamınızın merkezine almamak konusunda kendinizi ikna edin ve yönetin. :)
İrasyonalite çok duygusal hareket etmenizden kaynaklanıyor. Kimse sizi ezmedi, kırmadı,dagitmadi, rezil etmedi. Küçük dustugunuzu (avukat olduğunuz ve muhataplarinizin sizden daha düşük statülü olduğundan bahisle) düşünüyorsunuz, gururunuz incindi değil mi? Gerçek büyüklük işte bunlarin hiçbirine takılmamak yürüyüp gitmek, kendi işine, yoluna bakmaktır. Tavrinizin, davranisinizin orijin olarak kendinizden çıkmasıdır, baskalarininkine eklemleenmesi, başkalarına tepki verilmesi, sırf onlara had bildirme, ders vermede değil.
0
fempusay
(07.11.20)
@fempusay

Özür diliyorum ama yazdıklarınızın benim yaşadığım olay ile ne yazık ki hiçbir ilgisi, alakası yok. Önemli tavsiyeler hepsi tabi ki.

Mesleğiniz ne bilmiyorum, önemi de yok zaten. Çünkü meselenin benim avukat olmamla da hiçbir alakası yok. Bu olayin içine avukatlığı çeken kendisi. Muhtemelen yazdıklarımın tamamını okumadınız. Tekrar etmem gerekirse, ilk defa konuştuğum birisine kurumlarina atandığımi, tebligat gönderip göndermeyeceklerini soruyorum. Konuyla hiç alakası olmamasına rağmen, mesleğime hakaret ediyor kendisi. Olay bu.

Siz bir insaat muhendisisiniz diyelim, bu şahıs, tamamen durduk yere size burası şantiye değil, senin bilginin geçerliliği yok dese "ezilmiş, kırılmış" hissetmeyecek misiniz, gülümseyerek estağfurullah mi diyeceksiniz, eğer öyleyse tamam, bu sizin tercihiniz ve sorgulamiyorum.

Ayrıca kompleksi olan da kendisi, konunun mesleklerle hiçbir alakası yokken, bilgisinin yanlış olabileceğini söyleyince komplekse girip burası adliye değil diyerek kibrin, ilkelligin, kural tanımaz ligin, nezaketsizligin Allah'ını yapan yine kendisi.

Bu hareketini üstelik sıkça herkese tekrarladığı da biliniyor ayrıca. Ben kan davası gitmek istesem, hiçbir şey çıkmayacagini bildiğim halde savciliga hakaretten suç duyurusunda bulunurdum ve gerçekten ömür boyu bu kan davası olarak devam ederdi.

Ben yalnizca, cimer üzerinden görüş ve öneri olarak yaşadığım bu terbiyesizligi kendisinin ismini vermeden ama o olduğu anlaşılacak şekilde anlattım ve gönderdim. Artık utanır mi yediği halttan ötürü, yoksa kan davasına mi dönüştürür kendi bileceği iş.
0
🌸sanguine
(07.11.20)
Şansınıza tam olarak şunu okudum şimdi:
"Pay bad people with your goodness; fight their hatred with your kindness. Even if you do not achieve victory over other people, you will conquer yourself."
Leo Tolstoy, "War and Peace"
-
Yazdıklarınızı harfiyen okudum. Dikkat ederseniz reddetseniz bile, kaç gündür bu olayla yatıp kalkiyorsunuz. Sakin olun, o kadın şimdi koca bir taş kahve içip kendine göre mükellef bir kahvaltı yapıyor. Sizi çoktan unuttu bile. Ama siz maalesef atağa kalkmissiniz bile.
Kendimi daha fazla yormayayim. Ben uzun yıllar yöneticilik yaptım. Sanırım son bir iki sen hariç. Eski memurlar kadar iyi koku alabilen ve sabırla avını bekleyeni görmedim. Sakin olmakta her zaman fayda vardır. Bana kizmaniza gerek yok. :)
Farkında değilsiniz ama kendinizi muhataplarinizla denk hale getirdiniz. Hiç de seçkin bir tavır değil.
Arada kavganın gidişatını yazın madem umalım ki ben külliyen haksız çıkayım. Ama uygar tavır,medeni tepki benim onerrdigimdir.
0
fempusay
(07.11.20)
Güncelleme yapayım ise başlayalı bir hafta oldu

İlk gün kadını gördüm, her ne kadar insanları genelde dış gorunusuyle yargilamasam da karşımda pespaye, pasakli, kısa boylu, yuvarlak suratlı, himbil, gözlüklerinin cami kirden görünmeyen, kadınlar günü hirkasiyla gezen ve bağıra bağıra konuşan bu insan kaynakları şefi kadını gördüğüm anda bütün hırsım kayboldu ve şikayetçi olmadım. Zaten onunla da hiç isim olmadi, olmayacak. Beklediğim iyi olmuş dedim.
0
🌸sanguine
(20.11.20)
(1)

80 yaşındaki biri için kalp ameliyatı riski nedir?

her seye atarlanan adam
Dedem 80 yaşında. Vücudundaki uzun süredir devam eden ağrılardan dolayı birkaç farklı hastaneye götürdük. Doktorların hepsi kalp kapakçıklarının bitik durumda olduğunu, ağrıların ve yorgunluğun bundan kaynaklandığını söylediler. Ameliyat ile kapakçıklar değiştirilebiliyormuş fakat dedem çok yaşlı ol
Dedem 80 yaşında. Vücudundaki uzun süredir devam eden ağrılardan dolayı birkaç farklı hastaneye götürdük. Doktorların hepsi kalp kapakçıklarının bitik durumda olduğunu, ağrıların ve yorgunluğun bundan kaynaklandığını söylediler. Ameliyat ile kapakçıklar değiştirilebiliyormuş fakat dedem çok yaşlı olduğu için ameliyatı kaldıramayabileceğini düşünüyoruz. Doktorlar da net bir şey söyleyemiyor. Her ameliyatta risk vardır gibi klişe şeyler söylüyorlar. Bu tarz ameliyatlar hakkında bilgisi olan var mı?
0
her seye atarlanan adam
(05.11.20)
Deneyimli prof’lardan bilgi almanınızı öneririm.
0
pass
(05.11.20)
(7)

Ucak ve sırt cantasi

hindistan cevizi
38×27×13 boyutunda kanken sirt cantama laptopimi ve bikac esyami koyup valiz almadan binerim diyodum ucaga. Ama kabine sirt cantasi almiyolarmis sanirim covid 19 onlem kapsaminda. Bi arkadasim da 40 cm ustunu almiyolar dedi ama emin olamadi. Musteri hizmetlerini de ariycam da once sormak istedim var
38×27×13 boyutunda kanken sirt cantama laptopimi ve bikac esyami koyup valiz almadan binerim diyodum ucaga. Ama kabine sirt cantasi almiyolarmis sanirim covid 19 onlem kapsaminda. Bi arkadasim da 40 cm ustunu almiyolar dedi ama emin olamadi. Musteri hizmetlerini de ariycam da once sormak istedim var mi bikac gun icinde ucaga binen sırt cantasini kabine alan? Tesekkurler
0
hindistan cevizi
(05.11.20)
Ben bindim klasik sırt çantasıyla iç hat Ankara.Bilgisayar da yok hatta tabletim vardı sıkıntı olmadı.
0
gatherer
(05.11.20)
Geçtiğimiz hafta 2 kez yolculuk yaptım. Uzun tatiller dışında yanıma sadece sırt çantası alarak, kabin bagajı hakkıyla yanımda taşıyorum. Bekleme olayıyla uğraşmamak için.

Geçenki yolculuklara bilet alırken eklenen uyarılarda kabin bagajı alınmayacağı; sadece kadın çantası, laptop çantası gibi ufak olanların alınabileceği bilgisi var diye sırt çantamı bagaja verdim. Ancak 2 seferde de millet dana gibi sırt çantalarını kabin bagajı diye almıştı. Alana girişlerdeki kontrollerde de kimi çantalı insanı durdurup kontuara teslim etmesi için gönderiyorlardı, kimini göndermiyorlardı çanta boyutları yakın olmasına rağmen. Görevlilerin inisiyatifine veya tipe göre verdikleri bir karar var sanırım. Müşteri hizmetleri kağıt üzerindeki aslolan kuralı söyleyecektir ama uygulamada görevliler kafalarına göre takılıyor.

2 yolculuk da iç hatlardı bu arada. Garantici bir insanım, bagaja vermenizi öneririm. Laptopu varsa kendi çantasıyla veya uygun ufak bir çantayla yanınıza alın tabi.
0
rakunzelll
(05.11.20)
iceriden biri olarak soyleyeyim, tekerlekli/cekcekli olanlar genelde alinmiyor, cook buyuk olmadikca sirt cantasi tipinde olanlar aliniyor, biraz havayolunun kendi kurallarida oluyor, tk da cok soruj olacagini sanmam, biraz da kontrol eden memurun anlayisina kalmis, kesin kurallar yok, uygun bir dille rica edersen sorun cikmaz, have a nice flight:)
0
alttaraf
(06.11.20)
Ben de sırt öantası almıyorlar diye dev bi kol çantası almıştım, herkes sırt çantasıyla biniyordu. Ama özellikle uçuşun yeni açıldığı zamanlarda pegasus’un bu konuda katı olduğunu ve sırt çantasını çıkarttırdığını da okumuştum yine burada. Bence dev bir sırt çantası olmadığı müddetçe alın gitsin. Sonraki binişimde ben de normal boyutta çantayla geçtim, kimse de bir şey demedi
0
ats
(06.11.20)
ben bindim. iki laptop cantasi bir de sirt cantasiyla hem de. hickimse bir sey demedi.
0
hazen
(06.11.20)
Sırt çantası ile Anadolu jet aldı geçen hafta 2 kez bindim. Pegasus hakkında fikrim yok. Sırt çantam aprenaz20 ydi.
0
Topalordek
(06.11.20)
Pegasus ile geçen hafta 2 defa farklı illere seyahat ettim İstanbul S.Gökçen'den ikisinde de sırt çantam problem olmadı. İçerisinde fotoğraf makinesi ve lenslerim var diye gösterdim.
0
Northern Mariner
(06.11.20)
(5)

İşten ayrılmama rağmen yatan kısa çalışma ödeneği

ziya özdevrimsel
Merhabalar,Eylül sonunda işten ayrıldım. Bugün Ekim ayı için kçö yattığını gördüm. Nasıl ve neden olduğunu anlamadım. Bu durumda Ne yapmam lazım? Başına böyle bir şey gelen var mı?
Merhabalar,

Eylül sonunda işten ayrıldım. Bugün Ekim ayı için kçö yattığını gördüm. Nasıl ve neden olduğunu anlamadım. Bu durumda Ne yapmam lazım? Başına böyle bir şey gelen var mı?
0
ziya özdevrimsel
(05.11.20)
yanlış yattıysa iade et. faiziyle alırlar. bana 50 lira fazla yattı, müdür "boşver hocam devlet nerden bilecek. fakire ver" dedi, uğraşmadı. iade edeceğim. kamudayım.
0
ya ben lan neyse
(05.11.20)
Teşekkür ederim, iade edeceğim ben de
0
🌸ziya özdevrimsel
(05.11.20)
Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret Desteğinden Yersiz Yararlanma Durumunda İade İşlemleri
iskanunu.com
0
esref
(05.11.20)
Biz de KÇÖ'den çıkmış olmamıza rağmen hala her ay geliyor her ay geri yatırıyoruz. Sisteme bir girince çıkış olmuyor galiba. En azından bu dönem bitene kadar. Şimdi tekrar başvuruyormuş şirket gerçi.
0
peki madem
(05.11.20)
Çok teşekkür ederim
0
🌸ziya özdevrimsel
(05.11.20)
(2)

Parfüm alışverişi

mcserci
Trendyol ve hepsiburadadan parfüm alışverişi yapıyor musunuz? Ben aldım birkaç kere, internette altındaki kodu sorgulayarak kontrol de ettim, orijinal görünüyor. Ancak freeshopta bile 100 euro olan parfümlerin hepsiburada 250-400 tl aralığında olmasını aklım almıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Trendyol ve hepsiburadadan parfüm alışverişi yapıyor musunuz? Ben aldım birkaç kere, internette altındaki kodu sorgulayarak kontrol de ettim, orijinal görünüyor. Ancak freeshopta bile 100 euro olan parfümlerin hepsiburada 250-400 tl aralığında olmasını aklım almıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
0
mcserci
(05.11.20)
Trendyol'dan almam.

Satıcı hepsiburada ise alırım.
0
aynabugusu
(05.11.20)
İnternet üzerinde güvenilir olarak kabul ettiğimiz satış platformları dahi orijinal maskesi altında sıklıkla imitasyon ürün gönderiyor. Buna defalarca şahit oldum. İnternet üzerinden parfüm satın almanın pişmanlık olduğunu düşünüyorum.
0
ultranil07
(06.11.20)
(3)

French press / moka pot

freebird5406_2
Çelik bir moka pot alıp espresso dan amerikano yapmak mı yoksa yine orta iyi kalite bir french press alıp filtre kahve yapmak mı mantıklı olur, günde 1-2 kupa içerim
Çelik bir moka pot alıp espresso dan amerikano yapmak mı yoksa yine orta iyi kalite bir french press alıp filtre kahve yapmak mı mantıklı olur, günde 1-2 kupa içerim
0
freebird5406_2
(05.11.20)
Hangisinin kahvesini daha çok seviyorsunuz? Moka pot kahveyi yakıyor bence, French presste de kahve içinde kaldığı için yağı çıkıyor; ikisi de çok şahane demleme yöntemleri değil. Moka pottan daha fazla zaman almayan ve kahve tadını en güzel çıkaran yöntem drip, şu v60 modeliyle yapılan.

Moka pot yerine şöyle (www.hepsiburada.com) bir şey alabilirsiniz, hatta sadece üst seramik parçayı alıp direkt kupanın üstünde yaparsınız kahveyi.

Edit: Aha şu: www.hepsiburada.com
0
kobuzchu kiz
(05.11.20)
V60 da alüminyum mu seramik mi peki?

Konuyu değiştirdim ama yeri gelmişti :)
0
sarcophagus
(06.11.20)
moka pot'un allah belasını versin. Saçma sapan bir yöntem arkadaşlar. Sadece evde latte yapacak olduğumda kullanıyorum. Ne 'espresso'su lezzetli oluyor ne de 'americano'su. Moka pottan uzak durun bence.
Kahveyi yakmaması için tavsiyelerim.
- alt kısmına kettleda kaynatılmış suyu koyup yüksek ısıdaki ocakta hemencecik pişirin.
- kahve üste çıkınca hemen lavaboya götürüp alttaki kısma su tutup serinletin, ısıyı normal derecelere düşürün.

french press için özel kalın çekilmiş kahve çekirdeği gerekiyor yoksa tortular kaçıyor içinden bi cacığa benzemiyor kahve. Ama ben french pressçiyimdir. Bir demlemede 2 bardak kahve çıkıyor çünnkü. zahmeti çok az. suyu ekliyorsun 4-5 dakka bekliyorsun, bastırıyorsun tamam oldu bitti. Temizliği de nispeten kolay. Ama kahvesinin doğru olması lazım yoksa tadı bozuk çıkıyor.
Tavsiyeler
- french pressi önceden şöyle biraz sıcak suyla ısıtalım(teli dahil ısıtalım)
- suyu önce azıcık biraz koyup kahveyi orada biraz bekletelim. kahvenin acı kokusu çıksın gitsin 30-40 saniyede
- sonra suyunu üstüne kadar tamamlayalım ve ilk su değdiği andan başlamış olan saniye 4 veya 5 dakika dolduğunda üstünden bastırıp bitirelim.

v60 kesin ve kesin seramik olmalı. Alüminumlar plastikler falan üretimden kaldırılmalı yani o derece. neden hala üretiyorlar anlamış değilim. v60 işi kolay iş değil. en az 10 dakikalık aralıksız emek vermek gerekiyor. yavaş yavaş sıcak suyu eklemek falan beni çok sıkıyor. İşiniz gücünüz varsa zaten ona vakit ayıramıyorsunuz. v60 işi keyif işi. en güzel v60 arkadaşın evindeki v60'dır bence.

Bence en güzeli termos özelliği olan, ısıyı bir müddet muhafaza edebilecek bir french press almak. Çift katman camlı olanlar çok güzeller bence. Moka pot'u evinize bile sokmayın derim. Ben atmıştım. Geçenlerde dayanamadım aldım bitane daha. Her göz göze geldiğimde ulan bunu keşke almasaydım diyorum. Rengi falan da güzel atamıyorum atamayacağım. Ben aldım siz almayın. mokapot fikirde güzel ama uygulamada tırt bir ürün bence.
0
andoreii
(06.11.20)
(2)

askerlik tecili acill

Pertev nail
merhaba, üniversiteden bu yıl mezun oldum ve tecilim yıl sonunda bitiyor görünüyor. mezun olmadan önce 31/12/2022 şeklindeydi. işe yeni başladım ve tecil ettirmek istiyorum. böyle bir hakkım var mı? eğer yoksa mecbur yl kaydı yaptıracağım kesin bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilir mi?bir de her
merhaba, üniversiteden bu yıl mezun oldum ve tecilim yıl sonunda bitiyor görünüyor. mezun olmadan önce 31/12/2022 şeklindeydi. işe yeni başladım ve tecil ettirmek istiyorum. böyle bir hakkım var mı? eğer yoksa mecbur yl kaydı yaptıracağım kesin bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

bir de herhangi bir askerlik şubesine gitmem yeterli mi yoksa ikametgah şartı var mı?
0
Pertev nail
(05.11.20)
mezuniyet nedeniyle 2 yıl tecil hakkınız var. e-devletten erteleme başvurusu yapmayı deneyin, oradan halledebilirseniz şubeyle uğraşmanıza gerek kalmaz.

halledemezseniz de ikametin bir önemi yok istediğiniz şubeye gidebilirsiniz.
0
hadsafhada
(05.11.20)
Ben e devletten başvuru yaptım. Hata verdi. Ama bir hafta sonra baktığımda tecil yapılmıştı. Böyle bir şeyle karşılaşırsanız aklınızda olsun.
0
phoenixboy
(06.11.20)
(4)

gitar aldim nasil ogrenilir bu

mhmtt
heves ettim aldim guzel bir sey. simdi kursa gitmek sart mi? degil ise youtube ta sifirdan ogreten bir kanal var mi? yoksa baska nerden ogrenilir ? help pls
heves ettim aldim guzel bir sey. simdi kursa gitmek sart mi?
degil ise youtube ta sifirdan ogreten bir kanal var mi? yoksa baska nerden ogrenilir ? help pls
0
mhmtt
(05.11.20)
Youtube ile deneme yanılma yöntemiyle çok fazla zaman alıyor, başlangıç ve temeli kursta atıp orta ve ileri seviye için youtube da söylenenleri anlayabildiğinde kendin devam etmen daha mantıklı
0
freebird5406_2
(05.11.20)
Merhabalar, güle güle kullanın. Daha önceden bir telli enstrüman geçmişiniz yoksa en azından başlangıçta bir hoca yahut kursla devam etmenizi tavsiye ederim. Bir metod üzerinden gitmek Karmaşık YouTube videolarında kaybolmaktan daha Hızlı ve etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Daha sonra YouTube videolarına yönelebilirsiniz. İstanbul’da iseniz hoca da önerebilirim.
Bir de nota öğrenmekten kaçmaz, metronomla düzenli çalışırsanız olur bu iş :)

Nasıl bir gitar aldınız bu arada, merak ettim
0
ziya özdevrimsel
(05.11.20)
tesekkurler tavsiyeler icin ders alacagim o zaman. yamaha c40 onermisler cok onu aldim.
0
🌸mhmtt
(05.11.20)
Bir hevesle alıp 10 sene öğrenemeden köşede beklettiğim gitarımı ancak bir kursa giderek öğrenebildim. İnternetten öğrenilmez demiyorum ama bazı teknikleri siz çalarken gösteren, öğrenme sürecinizi motivasyonunuzu kaybetmemek için diğer öğrencilerle kıyaslama imkanı, ne çalışcağınızı planlayan bir kişinin olması başlangıçta çok önemli bana kalırsa.
0
Unde bach canim
(06.11.20)
(4)

Covid temas sorusu

the real brad pitt
Selam. Geçen salı iş yerinde görüştüğüm kahve içtiğimiz arkadaş dün covid çıkmış. 9 gün oldu yani yaklaşık. Şimdi ben ne yapmalıyım. Bi belirti falan yok onu sormuyorum aslında. Mesela eşle dostla görüşmemeli miyim? Yani bunun süresi ne.
Selam.

Geçen salı iş yerinde görüştüğüm kahve içtiğimiz arkadaş dün covid çıkmış. 9 gün oldu yani yaklaşık. Şimdi ben ne yapmalıyım. Bi belirti falan yok onu sormuyorum aslında. Mesela eşle dostla görüşmemeli miyim? Yani bunun süresi ne.
0
the real brad pitt
(05.11.20)
2 hafta temas etmemeniz lazım, 9 gün kimseyle görüşmediyseniz 5 gün daha görüşmeyin. bir şey olmayacaktır inşaallah.
0
candide
(05.11.20)
Is sacmaliga dondu. Ben covid ciktim, eve gelen ekibe sordum “kac gun geriye donuk temaslilarimi soyliyim?” Diye. (Evet onlar sormadi ben zorla sordurttum kendime) son 48 saat icinde gorustuklerimi istediler.

Bence sizin 9 gun olmus, garanti olsun 15 e tamamlayin derim. Yani sahsen ben yerinizde olsam 15 gun dolana kadar gorusmeZdim kimse ile.
0
invictae
(05.11.20)
Eşle dostla niye görüşüyosunuz ki zaten? Onların pozitift negatif durumunu nereden biliyorsunuz?
0
elorelia
(05.11.20)
Ayni durum 10 gun once basima geldi, hatta baslik açmıştım. Benim de 1 hafta görüştüğüm arkadasimda çıkmıştı, kimse bana bise demedi ama ben kendimi karantinaya aldım bir hafta daha. En azindan icim rahat etti. Imkaniniz varsa bence siz de karantinaya alin kendinizi.
0
livaist
(06.11.20)
(2)

hem göbeği eritip hem de "size"lanmak mümkün mü?

semaforo de medianoche
sorumdan da anlayabileceğiniz gibi zayıf ve de göbekli bir insanım. sporla pek alakam yoktur genel olarak ama 1 aydır falan bir motivasyon geldi kendi çapımda uğraşıyorum. uğraşmışken de emeğimi en efektif şekilde harcamak isterim tabi herkes gibi. 1.77 boya 61 kiloydum 9 ay önce falan zayıftım ama
sorumdan da anlayabileceğiniz gibi zayıf ve de göbekli bir insanım. sporla pek alakam yoktur genel olarak ama 1 aydır falan bir motivasyon geldi kendi çapımda uğraşıyorum. uğraşmışken de emeğimi en efektif şekilde harcamak isterim tabi herkes gibi. 1.77 boya 61 kiloydum 9 ay önce falan zayıftım ama az bi göbeğim vardı, son zamanlarda 67'ye kadar çıktım vücudun geri kalanı olarak yine zayıfım ama göbeğim dikkat çekici boyuta geldi. kilo vermek istesem veririm aslında benim için kolay bi şey o ama hazır kilo alabiliyorken zayıflıktan kurtulmak için onu yapmak istemedim, spora başladım ve yememi arttırdım kaslanmak adına. ufak ufak gelişmeler de hissediyorum vücudumda kilom da 68'e geldi ama göbek durduğu yerde duruyor, gitmesi için illa kilo vermek mi gerek?
0
semaforo de medianoche
(05.11.20)
(bkz: skinny fat)
0
kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili
(05.11.20)
Skinny fat'siniz. Yani hem kas kütleniz düşük hem yağ oranınız yüksek. Birden fazla yol seçebilirsiniz. Erkek olduğunuzu varsayarak yazıyorum:

1- Yüksek protein tüketimi, ağırlık antrenmanları, metabolizmanızın yaktığı kalorinin biraz üstü kalori. Ortalama, haftada 3 gün spor yapan ve hareketsiz bir işte çalışan erkek için 2200-2300 kalori civarı yani.

Bu şekilde çalışırsanız kilo alırsınız, göbeğiniz de büyür. Genel olarak kas kütleniz artar. 80-85 kilo civarına geldiğinizde bu "bulk" sürecini bitirirsiniz, "cut" sürecine geçer ve yağ yakmaya odaklanacak şekilde antrenman yapmaya başlarsınız. Vücuttaki fazla yağlardan kurtulursunuz, göbeğiniz gider, kaslı ve yapılı bir görünüme sahip olursunuz.

2- Yüksek protein tüketimi, ağırlık antrenmanı + kardiyo, yine aynı şartlardaki bir insan için günde 1800-1900 kalori.

Bunu yaptığınız takdirde kilo verirsiniz. Bu kilonun büyük çoğunluğu yağdan, bir kısmı da kastan olacaktır. Kas kaybını tamamen engellemek çok zor. Bu şekilde devam edip 60 kilo civarına geldiğinde durursunuz. Göbeğiniz hâlâ gitmemişse kalori alımınızı bir tık artırıp ne kilo alacağınız ne de kilo vereceğiniz bir denge tutturursunuz ve 60 kiloda kalarak, protein ağırlıklı beslenmeyle antrenmanları sürdürürsünüz. Yağ oranınız düşer. Kilonuz aynı kalmasına rağmen göbeğiniz yok olur. Daha sonra "size" kazanmak için kalori alımınızı biraz artırırsınız. İsterseniz yukarıda yazdığım gibi bulk yaparsanız isterseniz o kadar fazla kalori almayıp hafif hafif ilerlemeye çalışırsınız.
0
hitokiri kenshin
(05.11.20)
(3)

Macbook ve Microsoft Word

hadi ya la
Merhaba. Bir üniversitede yüksek lisans öğrencisiyim fakat Macbook'taki Pages uygulaması ve Google Docs makale yazarken tabloları APA formatında yapmama izin vermiyor.Hocam da Mac kullanıyor, Word açıp formatı kolayca düzenlediğini görünce ben de yüklemek istedim.Bunu en kolay nasıl yapabilirim? Mic
Merhaba. Bir üniversitede yüksek lisans öğrencisiyim fakat Macbook'taki Pages uygulaması ve Google Docs makale yazarken tabloları APA formatında yapmama izin vermiyor.

Hocam da Mac kullanıyor, Word açıp formatı kolayca düzenlediğini görünce ben de yüklemek istedim.

Bunu en kolay nasıl yapabilirim? Microsoft'un sitesinden direkt satın almam mı gerekiyor?

Teşekkürler.
0
hadi ya la
(05.11.20)
evet en kolayı o.
0
jelly bear
(05.11.20)
google'a mac için office yazın. epey ucuz keyler var onlardan alın. mis.
0
unidentified
(05.11.20)
Üniversite e-postası ile eğitim Office’i +1. Biraz araştırırsanız ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
0
microfiction
(06.11.20)
(11)

amazon prıme video dizi önerisi ?

paralanka
favori diziniz var mı ? bende seyredeyim
favori diziniz var mı ? bende seyredeyim
0
paralanka
(05.11.20)
en son the boys'u bitirdim güzel, şimdi the office izliyom
0
nahtoderfahrung
(05.11.20)
the boys, fleabag, psyche
0
westblack
(05.11.20)
The good omens.
0
ekaterina
(05.11.20)
Fleabag, the boys, mr monk bitirdim this is us izliyorum simdi de
0
hindistan cevizi
(05.11.20)
Justified
Bosch
The boys
0
logisticsmanager
(05.11.20)
Tabii ki Bosch. Efsane dizidir.
0
stewie
(05.11.20)
Undone
0
put it in your appropriate place
(05.11.20)
Birkaç kişi önermiş zaten ama etkisi artar belki diye ben de söyleyeyim; fleabag
0
yuzır
(05.11.20)
Biraz önce boys birinci bölümününü izledim buradaki önerilerden sonra. 1 saatim çöp oldu. Süper kahramanlı klişeleri bol çocuk dizisi. Pasif karakter evde 31 çekerken bir anda önemli birisi olur. Eminim diğer bölümler de bu söylediğimi pekiştirir.
Ben prime'da house md. İzliyorum. İzlemediysen tavsiye ederim.
0
kadera bach
(06.11.20)
mozart in the jungle
0
a darkness coming
(06.11.20)
house md.
0
drako
(06.11.20)
(2)

daft punk tarzı müzik yapmak

ot var icersen bok var yersen
merhaba. daha önceden bas gitar tecrübem var. metalci olduğum dönemler 2 yıl kadar çalmıştım ancak zaman içerisinde insanın müzik zevki de değişiyor.derdime gelecek olursak hobisizlik başıma vurdu arkadaşlar. bir şeyler üretmek istiyorum. böyle biraz daft punk biraz da lo-fi tarzdaki elektronik müzi
merhaba. daha önceden bas gitar tecrübem var. metalci olduğum dönemler 2 yıl kadar çalmıştım ancak zaman içerisinde insanın müzik zevki de değişiyor.

derdime gelecek olursak hobisizlik başıma vurdu arkadaşlar. bir şeyler üretmek istiyorum. böyle biraz daft punk biraz da lo-fi tarzdaki elektronik müzikler baya ilgimi çekiyor aslında. bu tarz elektronik müzik yapmak için ne gibi ekipmanlara ihtiyacım var?
0
ot var icersen bok var yersen
(05.11.20)
işlemcisi rami ssdisi oldukça sağlam olan bir bilgisayar
ben macbook pro mid 2015 i7 16gb ram kullanıyorum iş çözer gibi yani tabi bunun çok daha iyisini hakediyorum ama alamıyorum bu windows olursa bundan en az 2 katı ram ve güncel sağlam bir işlemci ister.
en az presonus hd7 seviyesinde kulaklık

bilgisayar windows ise asio 2.0 destekleyen ses kartı / mac ise ve dışardan enstruman vokal girilmeyecekse kendi driveri var core audio diye

midi klavye,

daw yazılımı ve çeşitli ses kütüphaneleri vst, belki loop paketleri, wav sample paketleri vb, mix mastering için çeşitli pluginler


bir de işin diğer boyutu var, adamlar böyle traktor mraktor değişik aletler kullanlarak, sample traşlayarak falan acayip güzel şeyler yapıyolar özellikle elektronik konusunda. benim kafam basmıyo ona.
0
killerbee
(05.11.20)
Çok iyi işlemcisi, hayvani rami ve epey büyük harddiski olan bir bilgisayar.

Bir adem digital audio workstation denen yazılım. (Daw)
O tarza en uygun olan DAW örnekleri Ableton Live, Presonus 1 vb.

Bir adet midi controller,
iyi bir audio interface,
Birkaç kaliteli synth (dijital de çözülebilir.)
İyi bir sampler (Yine dijital de çözülebilir)
Güzel bir sample kütüphanesi

bol bol pratik.
0
anten
(06.11.20)
(5)

Fıskiyeden akan suyun akışı tahmin edilebilir mi?

ananiyimioguz
Kapalı bir alanda süs havuzunuz var diyelim. Kameralar yardımı ile bir süre suyun tüm hareketlerini kaydediyorsunuz. Belli bir dataya ulaştıktan sonraa) günümüz teknolojisi ile,b) gelecekte, suyun davranışları tahmin edilebilir mi damlaların nereye düşeceği vs.
Kapalı bir alanda süs havuzunuz var diyelim. Kameralar yardımı ile bir süre suyun tüm hareketlerini kaydediyorsunuz. Belli bir dataya ulaştıktan sonra

a) günümüz teknolojisi ile,

b) gelecekte,

suyun davranışları tahmin edilebilir mi damlaların nereye düşeceği vs.
0
ananiyimioguz
(05.11.20)
Gerçekte hiç su olmadan da CFD (computational fluid dynamics) yazılımları kullanılarak akışkan davranışları yaklaşık olarak tahmin edilebiliyor ama bilgisayarın çok güçlü olması gerekiyor. Kişisel bilgisayarlarda yapılan analizler saatler sonunda tamamlanıyor. Süper bilgisayarlar daha kısa sürede sonuç veriyor. Tamamen bilgisayar, doğal olarak işlemci gücüne bağlı bir durum.
0
dissendium
(05.11.20)
Rastgele bir örnek sanallaştırılabildiğini biliyorum.

Ben gerçek hayattaki bir örnek izlenildiği taktirde tahmin edilebilir mi diye soruyorum aslında.
0
🌸ananiyimioguz
(05.11.20)
edilemez çünkü damlaların birbirini çekmeleri ve itmeleri sözkonusu. yüzey gerilimi ile birbirlerini çekmeleri ve aynı yükteki su damlalarının birbirlerini itmeleri falan. bunları hesaplayacak bir yöntem yok eğer sorduğunuz soru her bir damlanın düşeceği koordinatları hesaplamaksa.

eğer bunlar hesaplanabiliyor olsaydı olabilirdi. zaten her değişken hesaplanabilseydi her şey tahmin edilebilirdi. senin iki dakika sonra kafanın kaşınacağı ve kaşıyacağın parmak bile.

ileride olur ama muhtemelen. yeterince zaman sonra bu hızda gidilirse mümkün olmayan şey olmaz bence.
0
bohr atom modeli
(05.11.20)
Olabilir.
Süper bilgisayarlar ile galaksi çarpışmaları ya da karşılaşmaları bile animasyon olarak izlenebiliyor. Tabi bu işlemler için bilgisayar süper de olsa görüntünün oluşturulması günlerce sürebilir.

Galaxy Collision araması yapabilirsiniz
0
Erva
(05.11.20)
@bohr atom modeli, aslında ihtimaller sıralanabilir. Ve suyun veya bizim hareketlerimiz o ihtimallerden biridir muhakkak.

Fakat gerçekten gelecek tahmin edilebilir mi yani? Mesela şeyi çok merak ediyorum;

Süs havuzundan devam edeyim, çok güçlü bir donanım ile detaylı bir şekilde tüm olasılıkları paralel ihtimaller ağacı olarak çıkardık diyelim. Uzun süre izledik ve artık şu andan itibaren 1000 basamağı biliyoruz. Sonra arkamıza yaslanıp yolun hangi ihtimallerden gittiğine bakıyoruz. İlk 800 adıma kadar baktıktan sonra sonraki 200 adım şu ihtimaller dizesinde devam edecek! diyebilir miyiz? Böyle bir düzen söz konusu mu? Bu tarz testler yapılıyor mu? Yoksa tamamen kaos mu? Çünkü eğer bilebilirsek bu gerçekten bir gün yaşadığımız evrenin ön görülebilir olduğunu gösteriyor insan davranışları dahil. Şuan dünyayı simule etmek kabaca mümkün, ama detaya inebilecek işlem gücümüz yok sanırım.
0
🌸ananiyimioguz
(06.11.20)
(2)

evde şarap yapımı

sanal uyku
merhaba. üzümleri patlattık. 7 günlük maserasyon sonucunda alkol ölçer tüpte 1000 değerini gördük. süzerek şişeye doldurup güzelce kapattık ve hava kilidimizi taktık.üzerinden neredeyse 24 saat geçmiş olmasına rağmen hala co2 çıkışını göremiyoruz. genel olarak çok steril bir ortamda ve imkanlarla ya
merhaba. üzümleri patlattık. 7 günlük maserasyon sonucunda alkol ölçer tüpte 1000 değerini gördük. süzerek şişeye doldurup güzelce kapattık ve hava kilidimizi taktık.
üzerinden neredeyse 24 saat geçmiş olmasına rağmen hala co2 çıkışını göremiyoruz. genel olarak çok steril bir ortamda ve imkanlarla yapamadık ama çok kötü de değildi. acaba bu nedenle olmamış olabilir mi? henüz bir şey demek için çok mu erken? teşekkürler.
0
sanal uyku
(05.11.20)
şaraplarda 1-2 gün hava çıkışı olur ya da olmaz. sorun etmeyin.
baba burada anlatmış :-)
youtu.be
0
ankara06
(05.11.20)
yaklaşık 5 gün oldu ama hala çıkış göremedik. kesin olmadı bu değil mi? :(
0
🌸sanal uyku
(08.11.20)
(2)

Hangi mekan? Dedeye yardım

douchebag
Boğaz manzaralı restoranlar arasında hangisi? Aşağıdakiler ayarında başka da tavsiye alınır. Benim tercihim Park Fora, Mavi Balık, Reina, Sunset arasında.Sunsethttps://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g293974-d805955-Reviews-Sunset_Grill_Bar-Istanbul.htmlPark Forahttps://www.tripadvisor.com.
Boğaz manzaralı restoranlar arasında hangisi? Aşağıdakiler ayarında başka da tavsiye alınır. Benim tercihim Park Fora, Mavi Balık, Reina, Sunset arasında.

Sunset
www.tripadvisor.com.tr

Park Fora
www.tripadvisor.com.tr

Mavi Balık
www.tripadvisor.com.tr

Banyan
www.tripadvisor.com.tr

Feriye Palace
www.tripadvisor.com.tr

Frankie
www.tripadvisor.com.tr

Reina
www.tripadvisor.com.tr

City Lights
www.tripadvisor.com.tr

Mükellef
www.tripadvisor.com.tr

Tuğra
www.tripadvisor.com.tr

Sur Balık
www.tripadvisor.com.tr


Ulus 29
www.tripadvisor.com.tr

Neolokal
www.tripadvisor.com.tr

Mikla
www.tripadvisor.com.tr

Rana
www.tripadvisor.com.tr
0
douchebag
(05.11.20)
içlerinde yemek kalitesi en iyi olan sunset. en kötü olan park fora.
0
ludwig boltzmann
(05.11.20)
Mikla ve Sur Balık. Mikla'nin hem manzarası hem de menusu olağanüstü...
0
feliss
(05.11.20)
(7)

Grip oldum test nasıl yaptırabilirim? Ne yapacağımı bilmiyorum

Ranchoddas
merhaba arkadaşlar ben yakın zamanda grip oldum. corona olmadığını düşünüyorum çünkü burnum akıyor ve hapşırıyorum. ateş ve öksürükle ilgili bir şey yok. tat ve koku da alabiliyorum. ama neticede arkadaşlarım hem benim için hem de kendileri için endişeleniyorlar ve bana test yaptırmamı söylüyorlar.
merhaba arkadaşlar ben yakın zamanda grip oldum. corona olmadığını düşünüyorum çünkü burnum akıyor ve hapşırıyorum. ateş ve öksürükle ilgili bir şey yok. tat ve koku da alabiliyorum. ama neticede arkadaşlarım hem benim için hem de kendileri için endişeleniyorlar ve bana test yaptırmamı söylüyorlar. kritik sorum şu;

test yaptırmak için kalabalık devlet hastanelerine gitmek istemiyorum çünkü bana orası daha riskli geliyor. özelde direkt test yaptırmak da çok pahalı. sizce ne yapmalıyım? özel hastanenin dahiliyesine gitsem ve beni teste yönlendirse yine aynı parayı alırlar mı? veya home test kit gibi bir şey mi almalıyım?
0
Ranchoddas
(05.11.20)
İlçe hastaneleri daha sakin oluyor. Birine gidin ve dünden beri halsizlik var şimdi de koku alamıyorum deyin ve testinizi yaptırıp eve dönün. Test sonucu gelene kadar ( 1 gün) karantinaya alıyorlar yalnız.
0
advest
(05.11.20)
Ben bu şekilde yaptırabildim.
0
advest
(05.11.20)
Pandemi hastanelerine gitmeyin negatif gidip poz dönme ihtimaliniz var. O kadar yoğun
0
advest
(05.11.20)
üsye olmuşsun test yaptırmaya hiç gerek yok.Not:pandemi hastanesinde sağlık personeliyim.
0
Varolus sancısı
(05.11.20)
Hastanesine gore degisiyor galiba bu isler. Babami mesela katki payli olan ozel bir hastaneye gece acile goturmustum, orada ucretsiz yapmislardi. Daha dogrusu 50-60 lira gibi bi normal ucreti aldilar, test icin ekstra bir ucret almadilar.

Sakin oldugunu bildiginiz birkac hastaneyi arayip ogrenin bence.
0
invictae
(05.11.20)
ateş yok. öksürük yok. normalde gittiğinizde size bu testi yaptırtacak belirtiler yok. sizin belirtilerinizle salgının başından beri onlarca insan yazdı buraya genel verilen cevap hastaneye gidip risk almamak ama dikkatli şekilde takip etmek oldu. arkadaşlarınızın size baskı yapıyor olması sizin risk almanız gerektiği anlamına gelmiyor. havalar soğurken burnu akıp üşüten herkesin acillere doluşması da tehlikeli.
0
not dark yet
(05.11.20)
Belirti olarak ishal, tat almama ve aşırı halsizlik belirtebilirsiniz. Covid olma ihtimaliniz özellikle İstanbul’da yaşıyorsanız çok yüksek.
0
phoenixboy
(06.11.20)
(1)

Verase ilamı belgesi

muratback
MerhabaVeraset ilamı için illa notere gitmeye gerek varmı? Yoksa sadece e-devlet üzerinden alınan belge yeterli oluyormu
Merhaba
Veraset ilamı için illa notere gitmeye gerek varmı? Yoksa sadece e-devlet üzerinden alınan belge yeterli oluyormu
0
muratback
(05.11.20)
Notere gitmek ya da mahkemeye basvurmak gerekiyor, e devlet uzerinden veraset ilami alinamiyor.
0
(06.11.20)
(4)

İzmir depremini İstanbul'da hissetmek

hitokiri kenshin
Merhaba arkadaşlar,İstanbul, Eyüp'te yeni bir daire satın almıştık. İnşaatı 2018'de bitmiş, iskânı 2020'de alınmış bir bina. 13 katlı. Bizim daire 6. katta. İzmir depreminde ev 10-15 saniye kadar sallandı. Öyle ki birkaç komşu korkudan evden çıktı. Sanki depremi İstanbul'da olmuş küçük-orta bir depr
Merhaba arkadaşlar,

İstanbul, Eyüp'te yeni bir daire satın almıştık. İnşaatı 2018'de bitmiş, iskânı 2020'de alınmış bir bina. 13 katlı. Bizim daire 6. katta. İzmir depreminde ev 10-15 saniye kadar sallandı. Öyle ki birkaç komşu korkudan evden çıktı. Sanki depremi İstanbul'da olmuş küçük-orta bir depremmiş gibi hissettik.

Hemen birkaç sokak ötedeki arkadaşlarımla konuşunca anladım ki çevrede bizim apartmandan başka pek sallanan olmamış. Ama hepsi 3-4 katlı binalarda, giriş katında, birinci katta falan oturuyor. Acaba bina 13 katlı olduğu için, biz de 6. katta olduğumuz için sallanmasını normal mi karşılamalıyım?
0
hitokiri kenshin
(05.11.20)
depremi yüksek katlı binada yaşayan insanlar daha fazla hisseder. Bu gayet normal. benim de bir çok arkadaşım İstanbuldan hissetmiş depremi
0
limonlu eksi
(05.11.20)
Depremi yüksek katlı yapılar daha çok hisseder diye bir durum söz konusu değildir.

Depremin frekansı ile yapının doğal frekansı ne kadar yakınsa yapı depremi o kadar çok hisseder.
0
sylr
(05.11.20)
Kartal'da oturuyorum, o esnada evden çalışıyordum hiçbirşey hissetmedim. 25 katlı binanın 10. katındayım.
0
Lethe
(05.11.20)
e ekşide hemen istanbul depremi diye başlık açtılar 100 kişi entry girdi. herkes hissetmiştir. onla alakası yok. bizimkiler 4. katta oturuyor annem hemen yazdı whatsapp'tan deprem oldu diye.
0
bohr atom modeli
(05.11.20)
(4)

Einhell mi yoksa Stanley mi daha kaliteli?

mezarkabul
Titreşimli zımpara alacağım da.
Titreşimli zımpara alacağım da.
0
mezarkabul
(05.11.20)
tabii ki stanley

einhel alman gözüken çakma bi çin malı ayarında bi marka. istisnasız kim ne aldıysa memnun kalmadı.

stanley'in dünya üzerinde oldukça kaliteli makinaları el aletleri var. stanley'in de çakması çıkmıştır dikkat et.

ayrıca titreşimli zımpara alacaksan bosch gibi markalar iyidir, bosch, dewalt, makita vb...
0
killerbee
(05.11.20)
stanley üst sınıftır.
einhell ikinci sınıftır.
bosch'un servis olayı daha iyidir yalnız.
0
etna
(05.11.20)
ya zaten alacağın titreşimli zımparaysa ne aldığının hiç bi önemi yok, çok dandik bi alet.

tank zımpara olmadığı sürece hiç birinden bi mucize bekleme. titreşimli zımparayı akşama kadar sürttür tank zımparanın 1 dakika çalışmasını yakalamaz ama mevbur kullanılıyor ufak yüzeylerde, dar yüzeylerde falan.

bosch al parana göre geç.
0
killerbee
(05.11.20)
Ahşap yakma sanatı için alacağım ürünü. işin ustaları, titreşimli zımpara öneriyor. Kendisi Makita kullanıyor ama dolar uçtu. O yüzden ben Stanley alacağım sanırım. Teşekkürler.
0
🌸mezarkabul
(05.11.20)
(3)

Ama bu haksızlık !

elma
Merhaba,Belki bir çoğumuz bir şekilde haksızlığa uğramışızdır, berbat bir his :( Peki hiç farkında olarak ya da olmayarak siz birine haksızlık ettiniz mi?Fark ettiğinizde ne hissettiniz, telafisi olmayacak bir haksızlıksa ne yaptınız, neler hissettinizDüşündükçe geçmişte şu kişiye o hareketi yapmam
Merhaba,

Belki bir çoğumuz bir şekilde haksızlığa uğramışızdır, berbat bir his :(

Peki hiç farkında olarak ya da olmayarak siz birine haksızlık ettiniz mi?
Fark ettiğinizde ne hissettiniz, telafisi olmayacak bir haksızlıksa ne yaptınız, neler hissettiniz
Düşündükçe geçmişte şu kişiye o hareketi yapmamlıydım çok pişmanım dediğiniz olumsuz tecrübeleriniz var mı?

Bu konuda paylaşmak istediğiniz bir şeyler olursa çok sevinirim :)

Teşekkür ederim
0
elma
(05.11.20)
Yaptım ama üzerinde düşünmüyorum, herkes yapmıştır kimse sütten çıkmış ak kaşık değil.

Ben de daha çok ne kadar yumuşak davranmışım kafası var. Bazı insanlar çok arsız.
0
Hallegadola
(05.11.20)
10 sene önce, beni deliler gibi seven birinden, bir günde, eve çağırıp bitti diyerek ayrıldım. bana o kadar bağlanmıştı ki, epey üzücü oldu iki taraf için de. haksızlık sayılır mı bilmiyorum ama ilişkide kalsaydım daha büyük haksızlık olacaktı.

bir de 6-7 sene önce buradan biriyle tanışmıştım. suriye sınırında yaşıyordu ve o zamanlar sınır kapalı değildi, çok zor durumdaydı. bir iş kurmuştu ama o ortamda tutacak iş değildi. benden o zaman 50 bin lira istemişti, vermedim. beni "kurda kuşa yem ediyorsun" demişti. sınırda olan her olaydan sonra onu düşündüm ve çok üzüldüm. kendisine de ulaşamadığım için vicdan azabı çekiyorum.
0
douchebag
(06.11.20)
Yakın bir arkadaşımla kontağı birdenbire kestim hiçbir neden vermeden. Bana çok iyilik yapmış, çok sevdiğim, beraber yaşadığım bir insandı. Yurt dışına taşınmıştı hemen sonra, belki de zaten ufak ufak kopacaktık zamanla. Ama yaptığım çok büyük ayıptı. Bazen düşünüyorum bulup özür dilemeyi, açıklamayı denesem mi diye. Ama kendi vicdanımı rahatlatmak için yapıyor olacağım sadece. Böyle bir insan olduğumu bildiğim için de sonrasında hiç gerçek arkadaşım olmadı zaten.
0
peki madem
(06.11.20)
(9)

Bu sıva çatlağı mı?

matilda
Selam herkese, Bizim bina 35 yıllık. 2 sene önce taşındık biz. Bakıldığında bina bayağı sağlam duruyor. Kolonlar kalın kalın. Salonun arka tarafında ortada görüntüyü etkileyecek kadar ortada kalan bir yerde bir kolon bile var yani bayağı kolon var iyi gibi duruyor. Lakin bizim salondaki 2 kolonda (b
Selam herkese,
Bizim bina 35 yıllık. 2 sene önce taşındık biz. Bakıldığında bina bayağı sağlam duruyor. Kolonlar kalın kalın. Salonun arka tarafında ortada görüntüyü etkileyecek kadar ortada kalan bir yerde bir kolon bile var yani bayağı kolon var iyi gibi duruyor.
Lakin bizim salondaki 2 kolonda (biri bayağı kalın bi kolon) bu şekilde çatlaklar var (fotolar ekte) yakın çektiğimi ben kazıdım bıçakla. Bıçakla daha fazla kazıyamıyorum. Bıçağın ucunu sokuyorum biraz ama minicik giriyor daha çatlak olsa girer miydi bilemedim.
Bu arada bizim evi boyayan dangalak 90 metrekare evi yarım günde boyadı. Boyadan da kaynaklı olabilir belki. Bu kolonun olduğu yerin tam üstünden üst komşunun evine su basmıştı. Kolondan da su aktı haliyle o da boyayı kaldırmış sıvaya zarar vermiş vs olabilir. 2 aylık evliydik bu olduğunda.
Siz ne düşünüyorsunuz bu deprem yüzünden çok korkmaya başladım.
0
matilda
(05.11.20)
bıçakla kazıma al eline bi tane çekiç pıt pıt pıt sivri ucuyla hafif hafif vurarak dök. öyle görürsün.

ya da elleme çek fotosunu yönetime bildir, bi şekilde inceletsinler. komple apartmanı, kimin evinde ne çatlak varsa yoksa.
0
killerbee
(05.11.20)
bunun sıva çatlagı olup olmadıgını böyle asla anlayamayız. uzman birinin sıvayı kazıyıp arkasına bakması lazım.
0
limonlu eksi
(05.11.20)
Bir kaç fotoğraftan bunu anlamak mümkün değil. İmkanınız varsa lütfen eski evde oturmayın.

Sıvalarda bu tip çatlaklar olabilir ancak bunların taşıyıcı sisteme zarar verip vermediğini detaylı bir incelemeyle anlayabiliriz.
0
sylr
(05.11.20)
Orada çatlak olsa da olmasa da deprem açısından 35 yıllık binada oturmak riskli.
0
roket adam
(05.11.20)
su veya rutubet kaynaklı çatlak böyle olmaz, daha kabarma gibi olur. kaldı ki bir kere su almayla sıva yine kabarmaz. bir de zaten önce dışa bakan duvarlarda başlar bu tarz kalkmalar.
sert bir şeyle çatlağın tam üzerine değil de sağına soluna vurarak sıvayı dökmeye çalışın. kolayca dökülmüyorsa daha çok endişelenebilirsiniz.
0
ensar
(05.11.20)
Kolon çatlamadan o sıva kolay kolay öyle çatlamaz. Kaldı ki sıva çatlağı diyelim, sıvayı o kadar çatlatacak nem ortamı ne demir bırakır ne çimento. Uzmanı değilim.
0
pass
(05.11.20)
sivanin soyulup betona bakilmazi lazim.
"kolonlar kalin" gibi gozlemler pek birsey ifade etmiyor.
"Bina 99'dan once yapilmissa boktandir" iddiasina katilmiyorum kesinlikle, bina kalfa isiyse depremden once sonra fark etmez sikinti cikabilir. Ulkede 450bin muteahhit varmis, bunlarin yarisindan cogunun kopek kulubesi yapamayacak kalibrede oldugunu unutmamak lazim.
0
cooperr
(05.11.20)
www.emirhanaydin.com.tr:~:text=Kolon%20%C3%87atlak%20Tipleri,kolonlarda%20meydana%20gelen%20d%C3%BC%C5%9Fey%20%C3%A7atlaklard%C4%B1r.

yalova.csb.gov.tr

Binanın farklı oturmasından ötürü oluşan çatlaklar veya deprem çatlakları olsa 45 derecelik çatlaklar olarak kendini gösterir. genelde kolon kiriş birleşim yerlerinde yani deprem momentinin(eğilmesinin) maksimum olduğu yerde olur. düşey yük çatlağı olmadığını, sıva çatlağı olduğunu ümit ediyorum.
0
trixi
(05.11.20)
fotoğraflar konusunda emin olamadığım için ortalığı bulandırmak istemiyorum ama yukarıda kolon çatlamadan sıva kolay kolay çatlamaz yazmış bir arkadaş, alakası yok. tam tersi. sıvalar deplasmana karşı koyamaz haliyle ve aşırı kırılgan olur. sıva çatlağı olması gayet de beklenen bir durum yani.
0
ben de
(06.11.20)
(4)

Dis polikinlikleri(devlet) neden hala kapali ?

Avoiding The Puddle
Ne zaman acilacak ?
Ne zaman acilacak ?
0
Avoiding The Puddle
(05.11.20)
devlette açık. daha geçen gittim. Sadece kanal dolgu vs. yapmıyorlar. Çekim yapılıyor.
0
psmstc
(05.11.20)
Iyi de randevu alamiyorum bi turlu ? Randevu olayi kalkti mi ?
0
🌸Avoiding The Puddle
(05.11.20)
sadece acil açık demişti biri. @psmstc çekim yapılıyor dediğine göre sadece acil açık, acilden gir, onlar yönlendirir.
0
esref
(05.11.20)
Devlette çalışan diş hekimi arkadaşım aylardır filtasyonda, en az 6 ay daha böyle olacağını söyledi. O yüzden hastanede çok düşük bir yüzde hasta alıyor, büyük ihtimalle aynı şehirde hastaneden hastaneye bile değişiyordur. Bence de ileri tarihe de randevu alamıyorsanız acilden girmeyi deneyin
0
ats
(06.11.20)
(1)

Tuzla'da kırmızı toprakta koşu yapılabilecek bir yer var mı?

winston insani
MerhabalarCumartesi günü istanbul maratonu için 10k koşmam gerekiyor da, tuzla civarında kırmızı toprakta koşu yapabileceğim bir yer var mıdır?
Merhabalar

Cumartesi günü istanbul maratonu için 10k koşmam gerekiyor da, tuzla civarında kırmızı toprakta koşu yapabileceğim bir yer var mıdır?
0
winston insani
(05.11.20)
sahilde tahminimce 500 metre civarı bir parkur var ancak bence 10k koşmak için pek uygun değil. parkurda çok fazla çukur vs. var, dikkat edilmezse sorun çıkartabilir. ayrıca bakımsız olduğu için 50-60 metrede bir parkuru ot,çim vs bürüyor, araya çok sayıda yol giriyor-çıkıyor vs. yine de isterseniz bir bakın. az trafikli bir asfalt daha fazla iş görebilir.
0
semyasa
(05.11.20)
(3)

Vpn önerisi.

dickens
İyi akşamlar ülkemin güzel insanlarıÜcretli veya ücretsiz vpn önerilerinize talibim.Netflix ile kullanacağım genellikle. Kullanıp memnun kaldığınız vpn uygulamalarını paylaşırsanız sevinirim. Tikler hemen gelecek.
İyi akşamlar ülkemin güzel insanları
Ücretli veya ücretsiz vpn önerilerinize talibim.
Netflix ile kullanacağım genellikle. Kullanıp memnun kaldığınız vpn uygulamalarını paylaşırsanız sevinirim. Tikler hemen gelecek.
0
dickens
(05.11.20)
warp ile netflix açılıyor. (avusturya netflix'i)
0
delidir yakalayin
(05.11.20)
openvpn.

Konfigürasyon olarak da www.freeopenvpn.org üzerindeki konfigürasyonları kullanıyorum hem masaüstünde hem mobilde.
0
dr doofenshmirtz
(05.11.20)
Avast'ın VPN'nini kullanıyorum senelik 50 lira.
0
aynabugusu
(05.11.20)
(1)

kadıköy civarı kedi için ıvır zıvır

Çuvaldızı
iyi akşamlar,kadıköy civarı kedi için ıvır zıvır, mama alabileceğim ekonomik bir yer var mı ?yeldeğirmeni, moda tarafı olursa daha iyi olur...
iyi akşamlar,

kadıköy civarı kedi için ıvır zıvır, mama alabileceğim ekonomik bir yer var mı ?

yeldeğirmeni, moda tarafı olursa daha iyi olur...
0
Çuvaldızı
(05.11.20)
Kadıköy civarı derken? Kadıköy büyük bir ilçe. Kozyatağı'nda bir yer var mesela. Ben hep ordan alıyorum. 10 litre topaklanan kum 20 lira. Pro plan somonlu mamanın kilosu 40 lira falan.

İlgilenirsen adresini vereyim.
0
himmet dayi
(05.11.20)

hangi laptop?

anarsika
(git: https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-s145-15api-amd-ryzen-7-3700u-20gb-1tb-256gb-ssd-windows-10-pro-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81ut001atxa51-p-HBV00000ZLD1D?magaza=Arcadia%20Bili%C5%9Fim)(git: https://www.trendyol.com/hp/15-da2009nt-9cl69ea15-i7-10510u-32gb-512ssd-mx130-15-6-w10pro-
(git: www.hepsiburada.com



(git: www.trendyol.com

yazılıma ve photoshop'a başlangıç için yeterli olsun istiyorum. hangisi ve neden?
0
anarsika
(05.11.20)
(4)

dekoratif dış cephe

niyeti bozuk http nesnesi
nerede bulurum böyle şeyleri?
nerede bulurum böyle şeyleri?
0
niyeti bozuk http nesnesi
(05.11.20)
İnternette yurt dışı menşeili inşaa, bina yapım, dekorasyon vs fotoları görüp de burada bunları arayıp bulmak çok zor.

Sacı lazer kesimle bu desende kesip, boyatıp uygulatabilirsiniz.
0
John Bloor
(05.11.20)
bu inanılmaz pahalıya mal olur. bunu bulmuyorsunuz bunu yaptırtıyorsunuz. lazerle plazma ile vs kenndiniz isteğinize göre şekillendiriyorsunuz.
ya alüinyum oluyor ya saç. değişiyor malzemesine göre. ama inanılmaz pahalı.
0
turbo sadık
(05.11.20)
Resimdekiler çiçek balkon tuğlası olarak geçiyor. Bir de benzer yıldız balkon tuğlası var . Giydirme cephe olarak değil de resimdeki gibi duvar olarak kullanacaksanız aradığınız ürün dekoratif sac değil bu ürünlerdir.
0
glavina
(05.11.20)
@glavina, nokta atışı. çok teşekkürler.
0
🌸niyeti bozuk http nesnesi
(05.11.20)
(1)

Telefonla ödeme (NFC)

yarey
Daha önce kullanmadım Ben bunu hiç. Telefonun ekranı kapalı olsa bile çalışıyor mu bu ? Yoksa Google Pay falan mı açmalıyım? O zaman zahmetli olur.Ayar falan çekmeli miyim?Kartımı Google pay'e yükledim, orası tamamNfc'de açık olacak galiba...Alışverişte kasadan geçerken rezil olmayayım :D
Daha önce kullanmadım Ben bunu hiç. Telefonun ekranı kapalı olsa bile çalışıyor mu bu ? Yoksa Google Pay falan mı açmalıyım? O zaman zahmetli olur.
Ayar falan çekmeli miyim?

Kartımı Google pay'e yükledim, orası tamam
Nfc'de açık olacak galiba...

Alışverişte kasadan geçerken rezil olmayayım :D
0
yarey
(05.11.20)
google pay üzerinden kullanmadım ama android telefonda teb uygulamasında açıktı. uygulama üzerinden aktifleştirip limit belirliyorsunuz, sonra ekran kapalı olsa bile okuyordu. her banka/sistem farklı olabilir tabi.
öncelikle migros jet kasa gibi başında kasiyer olmayan yerlerde deneyebilirsiniz. :)
0
sanal uyku
(05.11.20)
(3)

Eski laptop'tan windows key çıkarmaca

big city mobbing
Selam,Eski laptobum windows 8'li idi, hurda şuanda.Şimdi windows 8 product key'ini bulmaya çalışıyorum ancak bu etiketlerde değil sanki ?Ne yapılabilir, nerededir ?Kutusunun üstünde de bulamadım.
Selam,
Eski laptobum windows 8'li idi, hurda şuanda.

Şimdi windows 8 product key'ini bulmaya çalışıyorum ancak bu etiketlerde değil sanki ?

Ne yapılabilir, nerededir ?

Kutusunun üstünde de bulamadım.
0
big city mobbing
(05.11.20)
sisteme entegre oluyor. bilgisayarı açıp öğrenmen lazım. bulsan bile başka bilgisayarda çalışmayabilir.
0
sutlu nescafe
(05.11.20)
HDD içinde windows kurulu ise başka bir pc'ye takıp (masaüstü de olur) öğrenebilirsin.

Windows 8 zaten tırt bi OS neden illa almak istiyorsun ki? Çok ucuza keyler satılıyor internette!
0
John Bloor
(05.11.20)
www.sordum.net

2 numaralı yöntem ile rw everything programını kur çalıştır. msdm altında olacak.
0
orpheus
(05.11.20)
(2)

Website yapma site/platformlari

mirafiori
Wordpress, wix gibi siteler aylik para aliyorlar. Profesyonel bir site hazirlayip tek ucret alan siteler yok mu acaba? Bu WP,WIX falan beles kullaninca sagda solda anlasiliyor herhalde o sitelerle yapildigi. Ben kaynak koduna girince ya da footerda falan gozukmesin istiyorum. Ya da bunlarda 1 ay par
Wordpress, wix gibi siteler aylik para aliyorlar. Profesyonel bir site hazirlayip tek ucret alan siteler yok mu acaba? Bu WP,WIX falan beles kullaninca sagda solda anlasiliyor herhalde o sitelerle yapildigi. Ben kaynak koduna girince ya da footerda falan gozukmesin istiyorum. Ya da bunlarda 1 ay para verip siteyi yaptim mesela, tum dosyalari cekip kendi FTP'me atamiyor muyum?
0
mirafiori
(05.11.20)
wordpress ücretli değil aslında.
0
ayin yazari
(05.11.20)
wordpress'i parayla kullansanız bile wordpress olduğu anlaşılıyor. çoğu hosting sitesinde wordpress hosting diye ucuz seçenekler var yıllık ücret alıyorlar onlara bir bakabilirsin.
0
nahtoderfahrung
(05.11.20)
(2)

İstanbul Maratonu günü Sabiha Gökçen'e ulaşım

chihirovekohaku
Arkadaşlar, Pazar günü İstanbul Maratonu varmış ve o gün sabah 10-11 gibi Sabiha Gökçen'den uçağım kalkacak. Sabiha Gökçen'e Beşiktaş'tan geçeceğim. Yollar kaçta kapatılacak? Trafik durumu sabah saatlerinde nasıl olur? Uçuşu C.tesi'ye mi almalı? Ne yapmalı?
Arkadaşlar,

Pazar günü İstanbul Maratonu varmış ve o gün sabah 10-11 gibi Sabiha Gökçen'den uçağım kalkacak.

Sabiha Gökçen'e Beşiktaş'tan geçeceğim. Yollar kaçta kapatılacak? Trafik durumu sabah saatlerinde nasıl olur?

Uçuşu C.tesi'ye mi almalı?
Ne yapmalı?
0
chihirovekohaku
(05.11.20)
Vapurla anadolu yakasına geçsen? Trafik sorunun azalır.
0
godless frog
(05.11.20)
Gayrettepe metro'dan 4 levent'e gidip, oradan e-3'e binmek en mantıklı olanı. www.iett.istanbul 4 levent'ten 7.10 ve 7.30'da kalkan seferlerden birine binersiniz uçağın saatine göre.
0
austra
(05.11.20)
(4)

genç türk bilim insanları

KidLazer
Merhaba,2021 şirket takvimi için fikir sordular ben de dünyayı değiştiren bilim insanlarından 12 tane seçip kısa bilgilerle her aya ekleyelim dedim. beğendiler.sonra aklıma daha faydalı bir fikir geldi. bilim insanlarını zaten hepimiz az çok biliyoruz ancak gençlerin yaptıkları hiç gündeme gelmiyor.
Merhaba,

2021 şirket takvimi için fikir sordular ben de dünyayı değiştiren bilim insanlarından 12 tane seçip kısa bilgilerle her aya ekleyelim dedim. beğendiler.

sonra aklıma daha faydalı bir fikir geldi.
bilim insanlarını zaten hepimiz az çok biliyoruz ancak gençlerin yaptıkları hiç gündeme gelmiyor. adam atomu parçalamış yurt dışında el üstünde tutuyolar bizim haber kaynaklarında bile adı belli belirsiz geçiyor.

bunları konu alan bir tema önereceğim ancak bu arkadaşların detaylarını nasıl bulacağımı bilemedim. 6 kadın 6 erkek profil çıkartacağım. yardımcı olursanız çok sevinirim

bir de telif falan yemeyiz değil mi ya? sonuçta ticari amaçla yapılmayacak. müşterilere masa üstü takvim olarak beleşe dağıtılacak
0
KidLazer
(05.11.20)
Twitter ı aktif kullanan bir çok genç bilim insanı var, seyşellerde kaplumbağa popülasyonu genomu üzerine çalışanlardan çekyada antropoloji evrim (kıps ;)) üzerine çalışana kadar...

Onlara ulaşıp projeyi anlatıp izin alıp aradığın bilgileri de alabilirsin
0
freebird5406_2
(05.11.20)
takvime ekleyeceğimiz için çok detaylı bilgiye gerek yok mesela ahmet - atomu parçalamıştır nobel almıştır tarzında 1-2 cümlelik notlar ekleyeceğiz. millette biraz farkındalık oluşsun maksat. şimdi tek tek iletişime geçersem o takvim yetişmez :)
0
🌸KidLazer
(05.11.20)
Bilim Akademisi var ve her yıl yılın genç bilim insanlarını ödüllendiriyorlar. belki işinize yarar
www.tuba.gov.tr
bilimakademisi.org
0
ankara06
(05.11.20)
O insanlara da eklemeden sormak iyi olabilir. Hem bir cümle bile yanlış olsa zor durumda kalacaklar.

Galaksisi olan Burçin Mutlu, iklim aktivist Yağmur Ocak, Bilim Kadınları platformu geliyor aklıma. Adreslerini bırakıyorum. Bence platformlari da tanıtmak insanların uzun dönemde aklında kalması, gönüllü olabilmeleri ve destek sağlamaları açısından iyi olabilir. Kişilerin çoğu yurtdisinda olmamalı dilerseniz ona da dikkat edin.

Çok güzel dusunmussunuz, kutluyorum.

twitter.com

twitter.com

twitter.com

Bilim Kadınları kurucusu Şeyda İpek de olabilir twitter.com

Kodluyoruz kolektif twitter.com
/kodluyoruz?s=09

Kadın yazılımcılar twitter.com
0
kaset
(05.11.20)
(2)

youtuberlara royalty free müzik sorusu

roket adam
şimdi arkadaşlar, bir halk müziği arıyorum (kalinka) ama royalty free versiyonunu bulmak imkansız. para da vermek istemiyorum. böyle 15 yıl önce, adamın birinin sokakta çalarken yüklediği, hiç bir copyright'a da takılmamış (video description'unda copyright ile ilgili bir şey yazmayan) bir videoyu al
şimdi arkadaşlar, bir halk müziği arıyorum (kalinka) ama royalty free versiyonunu bulmak imkansız. para da vermek istemiyorum. böyle 15 yıl önce, adamın birinin sokakta çalarken yüklediği, hiç bir copyright'a da takılmamış (video description'unda copyright ile ilgili bir şey yazmayan) bir videoyu alsam, videoma koysam, adamın da ruhu duymasa, yine strike yer miyim sizce?
0
roket adam
(05.11.20)
yersin.
Adamın videosunun strike yememe sebebi büyük ihtimalle o videodan para kazanmıyor oluşu
0
godless frog
(05.11.20)
izin iste belki kullandırır
0
olaylar olaylar
(05.11.20)
(5)

Filipinli dadı

mg3929
İnsanların bunları tercih etme nedeni ne? Exat gruplarında hep filipinli nanny ilanları oluyor, çok mu iyi biliyorlar çocuk bakmayı?
İnsanların bunları tercih etme nedeni ne? Exat gruplarında hep filipinli nanny ilanları oluyor, çok mu iyi biliyorlar çocuk bakmayı?
0
mg3929
(05.11.20)
ucuz olabilirler.
0
sutlu nescafe
(05.11.20)
Yabancı dil, yatılık, gelen giden misafir akraba kardeş sevgili eşi vs yok.

Edit : Ucuz değillermiş.
0
John Bloor
(05.11.20)
Çok çalışkanlar, İngilizceleri iyi, diğerleri gibi işten kaçmıyorlar.
0
sta
(05.11.20)
hem iyiler, hem de bu işi yapan çok fazla filipinli kadın olduğu birbirlerini işe sokuyorlar. meslekle özdeşleşme durumu da var. midyecilerin mardinli olması gibi bir şey.
0
sir gawain
(05.11.20)
@cesario nun evin erkeği ile alakalı görüşünü bizzat yaşadım.

ankarada yaşayan akrabalar çocuklarına ingilizce bilen ve öğretebilecek bir dadı arıyorlardı yaz ayları için. bende ukrayna da ingilizce öğretmenliği son sınıfta olan ve işe ihtiyacı olan kızı yönlendirdim. daha önceden referansları da olan bir kızdı. fiyatı da diğer milletlerden bakıcılara göre uygundu

neyse evin annesi ile telefonda görüştürdük beğendiler kızı her şey tamam dedik. ta ki çocukların annesinin içine kurt düşüp whatsapp dan kızın profil fotosuna bakana kadar.. ertesi gün dadı işinden vazgeçtiğini söyledi. biz tabi durumu anladık aradan biraz zaman geçince de kocasına güvenmediği için istemediğini açıkca söyledi.
0
ada meltemi
(05.11.20)
(5)

E-arsiv portal ile ilgili

dunal
Zorunlu dediler bu sene tamamen bu sisteme gectik ama sistemle ilgili iki sey aklima takildi.1) Sistemin arayuzu cok kotu. Daha once kesilmis faturalari "taslaklar"dan buluyorum. 5000/30000tl fatura olustur diyor. Ama biz bunun altini da ustunu de tum faturalari buradan kesiyoruz.2) Kesilen faturala
Zorunlu dediler bu sene tamamen bu sisteme gectik ama sistemle ilgili iki sey aklima takildi.
1) Sistemin arayuzu cok kotu. Daha once kesilmis faturalari "taslaklar"dan buluyorum. 5000/30000tl fatura olustur diyor. Ama biz bunun altini da ustunu de tum faturalari buradan kesiyoruz.
2) Kesilen faturalarin üzerine sifirdan baslatip birer birer arttirdigi GIB2020 ile baslayan bir numara atiyor kendisi. Ama ben kestigim fatura sayisini musterim gorsun istemiyorum.

Hic zorunlu, yuzbinlerce kisinin kullandigi bir sistemi kullaniyormusum gibi gelmiyor bana. Bir seyleri yanlis mi yapiyoruz acaba? Tesekkurler.
0
dunal
(05.11.20)
1- 5000 Tl altını da kesebilirsiniz. Hatta bir çok mükellef kağıt fatura, noter tasdiki, matbaa gibi durumlardan kurtulmak için faturalarını portaldan kesiyor veya kestiriyor.

Muhasebeweb'den alıntılıyorum:

5.000 TL. altındaki faturaları e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilirmiyim?

"Evet. Gelir İdaresi başkanlığı e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden bir üst sınır bulunmuyor. Vergi Mükellefleri için 5.000 TL. Mükellefler olmayanlara kesilecek 30.000 TL tutarınının altında kalan faturalarınızı da e-Arşiv Portalı üzerinden kesebilirsiniz. Hatta Tüm faturalarınızı e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilirsiniz"



2- E arşiv portalı çok kullanışsız. Dediğinize benzer işlemi yapmak istiyorsanız özel entegratör ile anlaşıp yapabilirsiniz. Fakat o uzun numaradan kurtulamazsınız sadece faturanın seri numarasını değiştirebilirsiniz. Entegratörler portalın sunduğu işler harici farklı esneklikler sunabiliyorlar.
0
joehigashi
(05.11.20)
her şeyi doğru yapıyorsunuz. 5000 lira üstü için (vergi mükellefi olmayanlara kesilen faturalar için 30.000) o sistemi kullanmak zorunlu.

aklınıza takılanların sistemle alakasını anlamadım. hele birinciyi hiç anlamadım. arayüz kötü evet. daha önce kesilmiş faturaları "taslaklar" başlığı altından görüyorsunuz evet. onaylanmışın yanında tik, onaylanmamışın yanında x var evet. daha da ilgincini söyleyeyim, kesilen faturaları toplu olarak da indiremiyorsunuz.

tasarım, kullanışlılık, kolaylık falan bunlar bir devlet sitesi için beklememeniz gereken şeyler. devlet için yapılan internet siteleri "iş görsün yeter" mantığıyla hazırlanıyor. bir kişinin bile "ulan onaylı faturayı niye taslaklar diye bir başlıktan görüyoruz" diye düşündüğünü sanmıyorum. düşünmüşse bile ötekiler "sittiret lan ne fark eder" diyip herhangi bir düzenleme yapmamışlardır.

2. bunun sistemle alakası yok, kağıt olarak keserken de belirli bir sıra numarası takip eden fatura kullanılırdı zaten, bu bir zorunluluk. şimdi 1'den başlayıp sırayla gidiyor işte. eskiden faturayı basan matbaanın elindeki resmi numaratör nerede kaldıysa ondan başlayıp birer birer artardı. buna yapacak bir şey yıllardır yok.

1 numaralı sıkıntı için; daha arayüzü düzgün bir şeyler istiyorsanız e-fatura'ya geçip, arayüzünü ve kullanımını beğendiğiniz bir özel entegratör ile çalışabilirsiniz.

ama 2 numaralı problem için yapacak bir şey yok. özel entegratör kullansanız bile sadece GIB diye değil, kendi seçtiğiniz bir harf grubu ile başlar ve yine 1'den başlayıp birer birer artar. faturaları toplu olarak indirebilme, saklama, yazdırma, mail atma gibi seçenekleriniz olabilir.
0
kibritsuyu
(05.11.20)
Tesekkurler. Kibritsuyu, eskiden seri numarasini kendin secerdin, bastan (ya da numaratorden) baslardi ama bu takip meselesi sadece ilk basladigin zaman icin bir sorundu. Bu simdi seneye yine sifirdan baslayacak gibi gozukuyor.E ben perakende satis yapmiyorum. Duruma gore yaptigim is sayisi, ticari sirrimi acik edebilecek pozisyonda. Belki Ocakta bir buyuk is yapacagim. Nisandaki adam diyecek ki bu sene hic is yapmamis, durduk yere guvenmeyecek.
0
🌸dunal
(05.11.20)
Bir diğer problem de fatura keserken satır ve sütunlar ekrana sığmıyor, kaydırma çubuğu çıkıyor mecburen.

Hayır yanlış bir şey yapmıyorsunuz.
0
John Bloor
(05.11.20)
fatura numarasına bakıp "bu sene az fatura kesmiş, demek ki iş yapamayan bir beceriksiz" diye düşünen adam da ne biliyim.

bir mükellefim var, 2020 yılında 3 tane fatura kesmiş ama cirosu x milyon. devlet kurumuna baraj yapıyorlar. üç ayda bir eşşek yüküyle hakediş kesiyor. ama fatura numarası 3. başka mükellefim var perakendeci. n11 ve trendyol satışlarına ayda 700-800 tane fatura kesiyor, her biri 80 90 lira, toplasan ötekinin onda biri etmiyor ama fatura numarası 5-6 binlerde.

yani buna bakıp "az fatura kesmiş demek ki iş yapmıyor" diyen adamın kafasına tüküreyim. dert etmeyin numarayı.

yine de numaram çok gözüksün derseniz bir püf noktası vereyim. taslağı oluşturduktan sonra onaylamadan iptal edin (onayladıktan sonra zaten iptal edilemiyor). taslağı oluşturduğunuzda numarasını veriyor. iptal ettiğinizde de geri almıyor. o numara iptal faturada kalıyor. sonraki fatura sonraki numaradan başlıyor. yani 1 numarayı onayladınız, sonra 5 tane taslak oluşturup iptal edin mesela, onaylayacağınız sonraki fatura 7 olacaktır. 2-3-4-5-6 numaralı taslaklar, üzerinde "iptal" yazısıyla duracaktır.

yine de tavsiye etmem. sonuçta iptal de olsa sistemde duruyor. işgüzar bir memurun "niye yazıp yazıp iptal ettin, bi numara mı çeviriyon sen" demeyeceğinin garantisi yok bu memlekette.
0
kibritsuyu
(05.11.20)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.