[]

Velev ki bir iş fikrim var

Futbol sektörü ile alakalı bir iş fikrim var. Fikri geliştiriyorum ve sürekli üzerinde düşünüyorum. Olursa global boyutu olacak bir proje olacak. Lakin doğal olarak sermaye sıkıntım var. Sormak istediğim soru şu; fikri iyi bir sunumla bu işe yatırım yapabilecek birilerine anlatabilirsem ve onlar da kabul ederse ondan sonra süreç nasıl işliyor? Sistem ayrı uzmanlık alanlarından insanların beyin fırtınasına ihtiyaç duyacağı için "fonu alayım, şirketi ben kurup idare edeyim" diyemem, kaldı ki zaten bu boyutta bir organizasyonu kimse bana emanet etmez sdkfsdf. Ben bir iş modeli öneriyorum ve bu modeli satmayı düşünüyorum. Böylesi bir durumda yatırım için başvurmam gereken kişiler angel investorlar mı oluyor? Fikir beğenilirse hisse mi veriliyor yoksa fikir satın mı alınıyor? Nasıl oluyor?




 
fikri beğensem gider kendim yaparım sana niye para vereyim ben senden daha mı tecrübesiz, parasız, networksüz, gerizekalıyım da sadece sana ve sadece sana ihtiyacım var?

bu soruya cevap verebilen insanlar senin dediğin gibi iş yapabiliyorlar.
  • duyurukullanıcısı  (03.12.20 19:01:03 ~ 19:01:45) 
"fikir" satmak diye bir şey yok açıkçası. patent yok , bir şey yok. satmanız gereken bu işle alakalı tüm fizibilite çalışması, tüm bağlantılar vs vs vs vs.. özellikle de meselenin bağlantılar kısmı çok önemli. bu fikir sonucunda siz bu ürünü/hizmeti kime satacaksınız? müşteriniz hazır sizi bekliyor mu? (varsa) muadilleri yerine neden sizi tercih etsinler?

örneğin whatsapp'tan daha iyi bir mesajlaşma app'i yazmak için fikriniz var. çok da güzel bir app olacak. ama kim kullanacak? birileri kullansa bile parayı kim verecek?

angel investor'a, "böyle bir fikrim var, kesin para kazanır" diyemezsiniz. ihtiyacı belirlemiş, müşterinizi hazırlamış, nakit akışını vs projeksiyonu çıkarmış olmanız lazım.
  • co2s2  (03.12.20 19:06:34) 
Yatırımı vermek için 2 kriterleri var genelde:

1- İş mantıklı mı. Bugün 10 lira yatırırsam yarın 10 milyon lira kazanabilir miyim?

2- Daha önemlisi, bu adam bu işi yapabilir mi?

Yatırımcı senin fikrini çalıp işi kendisi yapmaya çalışmaz, o kadar çalışkan insanlar değiller onlar, zaten zenginler, tek dertleri paralarını katlamak. Fikri ve enerjisi olan kendi kendini fund edip yeni startup kuruyor zaten yatırımcılık yapmak yerine. Bu bahsettiğim tabi angel investor'lar için geçerli, yani kendi parasıyla yatırım yapan insanlar için.

Bir de VC denilen elemanlar var, bunlar başkalarının parasıyla yatırım yapıyorlar. Bunlar senin fikrini çalmakla hiç uğraşmazlar, çünkü para da kendilerinin değil.

İkna edici olman için fikrinin çok iyi olmasına gerek yok dedim, şundan dolayı, o kadar early-stage'de hangi fikrin iyi hangisinin kötü olduğunu ayırt edemiyorsun zaten. Edebiliyor olsak yatırımcılık çok kolay bir iş olurdu, ama değil. O yüzden fikirden ziyade elemana bakıyorlar. Tecrüben ne, kafan çalışıyor mu, yeterince istekli misin, işler kötüye giderse ağlamak yerine işi düzeltebilecek misin vs. vs.

Kendine güvenmiyorsun gördüğüm kadarıyla, yatırımcı bunu sezerse zaten yatırım yapmaz. Ama ekip kurup birlikte girebilirsin işe, zaten "ayrı uzmanlık alanları" demişsin, tek başına yapmaman daha mantıklı olur.

Hisse konusu da şöyle: seed yatırımda %10 altı para alıp 100k $ civarı bir para veriyorlar. İşler iyi gidiyor ama hala yatırıma ihtiyacın varsa şirketin %60'ına kadar satabiliyorlar, ondan sonra da ya exit ya IPO oluyor genelde.

tldr: kimse fikre para vermez, fikri satın almak diye bir şey yok.
  • plutongezegendegilmi  (03.12.20 19:14:52) 
özel mesajınıza özel mesajla cevap verdim ama özet olarak buraya da yazayım.

yatırımcı müşteriye nasıl ulaşacağınızı bilmek ister.

1 - bir şekilde müşteriye ulaşın, 212'li numaralarını arayın, linkedin'de birilerini taciz edin, gidin ofislerine kapılarına dayanın. elinizde satılacak, düzgün bir fikir varsa bir şekilde sizi dinleyeceklerdir. tercih edilen bir yöntem olmasa da, ticarette gayet yaygın bir yöntemdir.

2 - müşteri ile benzer ya da başka işler firmaları bulun. onlarla konuşun. fikri onlara satın ya da onları ortak edin ya da onlar sizi işe alsın.
  • co2s2  (03.12.20 19:37:46) 
''' Yatırımcı senin fikrini çalıp işi kendisi yapmaya çalışmaz, o kadar çalışkan insanlar değiller onlar, zaten zenginler, tek dertleri paralarını katlamak. '''

hahahahahahahahahaha

ulan akşam akşam yine güldüm.
  • duyurukullanıcısı  (03.12.20 20:17:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.