Giriş
(8)

Eylemsizlik ilkesi

kizil karga
En basit anlatımıyla nedir tam olarak?
En basit anlatımıyla nedir tam olarak?
0
kizil karga
(11.04.25)
Daha basit bir tanımıyla eylemsizlik, cisimlerin o anda bulundukları hareket durumunu korumaya olan eğilimleridir. Duran bir cisim durmayı sürdürmek ister. Hareket halindeki bir cisimse aynı şekilde hareket etmeyi...
evrimagaci.org
0
kobuzchu kiz
(11.04.25)
Bir cisim kuvvet uygulanmadığı sürece yaptığı şeyi sürdürür. Duruyorsa durmaya, belli bir hızda hareket ediyorsa o hızda hareket etmeye devam eder.
0
himmet dayi
(11.04.25)
Öncelikle; (bkz: Newton'un hareket yasaları)

Nesneler var olan hareketini korumak isterler, var olan derken duruyorsa duruyordur bu da eylemsizliktir sabit bir hızda hareket ediyorsa bu da bir eylemsizliktir ve bir dış etkinin müdahalesi olmadığı sürece bu eylemsizliklerini korumak isterler: (bkz: eylemsizlik ilkesi) Dışarıdan bir müdahale olduğunda hızı değişir/ivmelenir ve eylemsizliği bozulur. Misal yerde halının üstünde bir şişe durduğunu düşür, bu şişeyi biri hareket ettirmediği sürece eylemsizliğini korur ama biri şişeyi çevirmeye karar verince eylemsizliği bozulur, aynı zamanda şişe çevrildiğinde dönmeye başlar, bu da bir eylemsizliktir fakat halı ile şişe arasında sürtünme (dış müdahale) kuvveti olduğu için şişe bir süre sonra yavaşlar ve durur, o zaman da yine eylemsizliği bozulur.
0
Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet
(11.04.25)
Eylem kelimesini değişim olarak düşün.
Eylemsizlik de değişimsizlik.

Seni etkileyen güçler değişmezse ne yapıyorsan onu yapmaya devam edersin.

Yukarıda söylendi gerçi ama azıcık daha değişik bir ifade ile tekrar edeyim dedim. Hangi tanım daha rahat algilanir bilemiyorum.

Bunu ormanda başka bur amaç varsa onu sor istersen
0
kisa
(11.04.25)
eylemsizlik conatus'tur. varolustaki her nesne varolus bicimini korumak ister ve disaridaki etmenlere karsi savasir. eylemsizlik duran cismin durmak istemesi, hareket eden cismin harekete devam etmek istemesidir.
0
antikadimag
(11.04.25)
AKP, uzun yıllardır iktidarda olan bir siyasi kütle. Yönü belli, hızı belli. Devlet mekanizmasıyla uyumlu, medyayla iç içe… Yani dışarıdan ciddi bir kuvvet gelmediği sürece bu hareketini sürdürmekte.

CHP ise muhalefet koltuğunda yıllardır oturmakta olan başka bir kütle. Koltukla adeta bütünleşmiş. Zaman zaman içten motivasyonla “Kalkalım mı artık?” dese de dış kuvvet (halk baskısı, seçim sonucu, lider değişimi vs.) gelmedikçe yerinden kalkamıyor.

Şimdi Newton’un yasası devreye giriyor:

AKP, mevcut hareketine devam ediyor çünkü dış bir kuvvet (seçim, toplumsal dalga, güçlü muhalefet) uygulanmadıkça yön değiştirmiyor.

CHP, yerinde sabit duruyor çünkü onun da üzerine ciddi bir kuvvet uygulanmadı. Bir rüzgar esiyor ama o rüzgar muhalefet içi kurultay tartışmalarından ibaret…


Sonuç: Her iki yapı da eylemsizlik ilkesine uymaktadır. Biri hareketini, diğeri durağanlığını sürdürüyor

Ekleyelim “Bu düzeni değiştirmek için dış kuvvet gerekir. Ya bir seçmen dalgası, ya toplumsal momentum…”




---

Sonuç:
Siyasi cisimler de fiziksel cisimler gibidir: Duruyorlarsa durmaya, gidiyorlarsa gitmeye devam ederler. Ta ki biri gelip sistemi dürtene kadar.
0
fistikthecat
(11.04.25)
Kaza sırasında yolcuların yaralanmaması için icad edilen emniyet kemeri, hava yastığı gibi şeyler bu ilke yüzendendir.
Diğer bir adı da hareketin korunumu kanunu'dur.
Madde, var olan hızını devam ettirmek ister.
Duruyorsa, durmak; gidiyorsa da girmek ister.
O sebeple frene basıldığında, öne doğru harekete devam etmeye çalışırız.
Gaza basılınca da koltuğa yapışırız.
Gibi...
0
marcus fenix
(11.04.25)
İbn-i Sina ya göre bir cisim sürekli olarak hareket halindedir ve bir etki ile karşılaşmadığı sürece de bu hareketi devam eder.

Etkiyle yönü değişebilir veya hareketi durabilir.Dünyada duran cisimler yer çekimi etkisiyle duruyor.
0
hebanon
(12.04.25)
(4)

Ankara Akyurt'ta çalışacak birisi nereye taşınmalı

oculi electrica
Ankara'ya taşınacağım, Akyurt'ta çalışmaya başlayacağım, Ankara'yı neredeyse hiç bilmiyorum. Nereye taşınacağım konusunda çok kararsızım. Kira için 25 bin tl (max 30) bütçe ayırdım. yalnız yaşayacağım. aracım var o yüzden toplu taşıma çok hayati değil benim için, zaten servis de olacak iş yerine.iş-
Ankara'ya taşınacağım, Akyurt'ta çalışmaya başlayacağım, Ankara'yı neredeyse hiç bilmiyorum. Nereye taşınacağım konusunda çok kararsızım. Kira için 25 bin tl (max 30) bütçe ayırdım. yalnız yaşayacağım. aracım var o yüzden toplu taşıma çok hayati değil benim için, zaten servis de olacak iş yerine.

iş-ev arasında her gün çok aşırı trafik çekmek istemiyorum, ama mümkün olduğunca da nezih eli yüzü düzgün yalnız yaşayacağım için beni bunalıma sokmayacak da bir yer olsun istiyorum. İlk etapta Pursakları düşündüm evler genel olarak çok güzel, işyerine de yakın ama sosyokültürel yapısı hakkında kötü şeyler de duydum. Kafam çok karışık yardımlarınızı bekliyorum.
0
oculi electrica
(11.04.25)
işyerine yakın olsun dersen pursaklar vs rahat olur ama sosyal hayattan uzak kalırsın. gerçi araban olduğu için git gel yapabilirsin ama uzak olacak çoğu yer. o yüzden ben keçiören diyorum. yine keçiörende takılmazsın ama en azından sosyallik ve işin ortasında olursun gibi.
0
jelly bear
(11.04.25)
Aydinlikevler de olabilir
0
mor oje
(11.04.25)
mesai saatleri nasıl olacak? aselsan falansa onlar erken gidip, erken çıkıyor biraz daha ama 08.30-17.30 olacaksa her gün yollarda kafayı yersin.
0
bobinhoo
(11.04.25)
Akyurt
0
primetime
(11.04.25)
(5)

aile içi şiddet görüntü, ses kaydı ve psikiyatri reçetesi

hhhh99
arkadaşlar eşim hakkında şikayette bulundum yaralama, tehdit ve hakaretten ifadesi alındı takipsizlik kararı verildi.bende darp raporu alacaksam hastaneye gelmeyeceğini söylediği ses kaydı ve elinde bıçak olan videosu var ve üzerime saldırdığı video var.ayrıca elimde iki bıçak kesiği fotoğrafı ve tı
arkadaşlar eşim hakkında şikayette bulundum yaralama, tehdit ve hakaretten ifadesi alındı takipsizlik kararı verildi.

bende darp raporu alacaksam hastaneye gelmeyeceğini söylediği ses kaydı ve elinde bıçak olan videosu var ve üzerime saldırdığı video var.

ayrıca elimde iki bıçak kesiği fotoğrafı ve tırnak izlerinin olduğu fotoğraf var ve şuan psikiyatri tedavisi görüyorum ilaç recetem var olaylar yurtdışında gerçekleşiyor.

ben takipsizlik kararına itiraz etmeyi düşünüyorum itiraz dilekçesinde cd ile bu bahsettiğim görüntüleri vermeyi düşünüyorum ancak çok tedirgin olduğum iki konu var

1. bu görüntü ve ses kayıtları sonradan bana sorun olur mu kişilik haklarının ihlali vs

2.psikiyatri recetem devam eden boşanma davasında veya bu dosyada sorun olur mu?
yurtdışında birlikte psikiyatri gitmiştik ancak kendisi sadece benim sorunlu olduğumu söylemişti ben dil bilmediğim için kendine göre anlattı herşeyi ben aile terapisi diye biliyordum.

şimdiden teşekkür ederim 15 günlük sürecim var
0
hhhh99
(11.04.25)
Birinci soruyu yaşadığınız ülkede çalışan bir avukata sormalısınız, buradan kimse doğru cevap veremez. Aslında ikinci sorunuz için de aynı şey geçerli.

Dilini bilmediğiniz bir ülkede bu durumda kalmak zor, belki Türklerin de bulunduğu, göçmen sıkıntılarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarından destek alabilirsiniz.

Edit: Eski sorularınıza da baktım, bu konudaki sorularınız bir yıldan fazladır devam ediyor. Ulaşmanız gereken yer bulunduğunuz ülkedeki kuruluşlar. Belki o kuruluşların nereler olduğuna cevap gelebilir, doğru yere yönlendiren biri çıkar ama sorduğunuz soruların cevabı Ekşi Duyuru'da değil maalesef.
0
kobuzchu kiz
(11.04.25)
türkiye de olsanız önerilerimiz geçerli olur. @kobuzchu kiz+1
uzaklaştırma kararı aldırabiliyorsanız aldırın.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
@kobuzcu kiz
@mikahakkinen

uzun süredir Türkiye'deyim tüm işlemleri Türkiyeden yapıyorum türk kurumları ile Almanya'da ulaşmadığım yer kalmadı hiçbir olumlu gelişme yok.
türk konsolosluğu ve ditip dernekleri dahil bir sonuca varamadım.

uzaklaştırma talebim reddedildi.
şuan sahte imza ve suç uydurma nedeniyle suç duyurusunda bulunacağım ancak bu şiddet olayı ile ilgili sürem kısıtlı yazdığım soruların cevabını bulursam takipsizlik itiraz dilekçesini ona göre hazırlayacağım özellikle video ve ses kaydı paylaşımı benim için önemli haklıyken haksız duruma düşmek istemiyorum
0
🌸hhhh99
(14.04.25)
reddit'de sorsana benzer şekilde, görüntülerde yüzleri blurlayıp koyabilirsin.
0
selam
(14.04.25)
@selam görüntüler ve sesler belirttiğim şekilde yatak odasında değil oturma odasında çekiliyor
0
🌸hhhh99
(15.04.25)
(5)

Salmonella bakteri vb

0zlem
son zamanlarda bu kadar gündem olmasının sebebi sadece hijyenden mi kaynaklı yoksa piyasada kuş gribi gibi hastalıklı tavuk olayı gibi bir şey mi var
son zamanlarda bu kadar gündem olmasının sebebi sadece hijyenden mi kaynaklı
yoksa piyasada kuş gribi gibi hastalıklı tavuk olayı gibi bir şey mi var
0
0zlem
(11.04.25)
hijyensizlik ve denetimsizlik.
0
makarnavodka
(11.04.25)
amerıkadaki kus gribinden dolayı milyonlarca hayvan telef oldu yumurta fiyatları 10 katına çıktı dünyadan haberin yok
0
kurcalamabozarsin
(11.04.25)
Salmonella dönemsel bir hastalık değil. Adı 100 yıl kadar önce konmuş olsa da iyi temizlenmeyen ve pişirilmeyen hayvanlarda binlerce yıldır yaşanan bir sorun. Bunun gibi üretimiyle, soğuk zinciriyle, pişirmesiyle vs. sorun olan yerlerde gözükür. Halk bir panik olur 3 gün sonra yine unutur.

@kurcalamabozarsin kurcalamışlar ve bozulmuş sanırım. Aynı şeyi 3 kere yazmış.
0
nawar
(11.04.25)
Cehaletten kaynaklanıyor. İnsanlar hala belli başlı kuralları bilmiyor ya da takmıyor. Pişmiş dönerin üzerine çiğ tavuk etleri takılmaz mesela, çiğ tavuktaki bakteri pişmiş kısmı da kontamine eder. Çiğ et kestiğin kesme tahtasında başka bir şey kesemezsin. Tavuğu yıkamaya gerek yoktur. Instagramda tavuk yıkanmaz diye bilgilendirici bir post olduğunda hemen altında bir sürü yorum olur, "ama ben senelerdir yıkarım, biz yıkıyoruz bişi olmadı, yıkamadan hiçbir şey yemem"
0
kullanicadi
(11.04.25)
@nawar evet simdide seni kurcalayalım, mahrum kalma
0
kurcalamabozarsin
(11.04.25)
(3)

Ankara'da kar durumu

nundu
Ankara'daki duyurucular merhaba, yarın sabah Esenboğa'dan uçuşum var, gece Eskişehir'den otobüsle gelicem. Dün valilik kar tatili ilan etti müthiş kar yağacak dedi falan da hava durumuna bakıyorum öyle dehşet bir kar yağışı göstermiyor Ankara'da bugün için. Şu an durum ne oralarda? Kar tuttu mu? Bot
Ankara'daki duyurucular merhaba, yarın sabah Esenboğa'dan uçuşum var, gece Eskişehir'den otobüsle gelicem. Dün valilik kar tatili ilan etti müthiş kar yağacak dedi falan da hava durumuna bakıyorum öyle dehşet bir kar yağışı göstermiyor Ankara'da bugün için. Şu an durum ne oralarda? Kar tuttu mu? Bot giyip mi geleyim? Uçuşları etkileyecek bir durum var mı?

Teşekkürler
0
nundu
(11.04.25)
kar yüksek yerlerde var. alçak yerlerde yok. yarına kadar eriyebilir bile. sana kalmış. benim kaldığım yerde yerler ıslak bile değil mesela. bot şart değil. yüksek yer dediğim de beytepe incek falan.
0
jelly bear
(11.04.25)
Su an kar durdu ve gunes acti. Sabahtan beri araliksiz yagiyordu ama.
Yarin icin kar beklentisi yok. Ama karlarin erimesi birkac gun surer.

Yuruyerek sehri gezmeyecekseniz bota gerek yok bence. Yollar hep acikti. sulu kar yagdi yollari kapatacak derecede birsey yoktu.

beytepedeyim.
0
nuevo
(11.04.25)
Oran taraflarında cok yagdi, ara ara da yagiyor. Yollar açık ama parklar bahceler arabaların üstü kar kaplı. bu aksam ve yarin daha da yagacak deniyor.
0
deckard
(11.04.25)
(4)

İsmail Saymaz'a ne oldu?

eisberg
Ev hapsinden sonra hiç görmüyorum kendisini, son tweet 18 Mart. Ev hapsi denmişti ama adamdan sıfır haber var. Neler oldu?
Ev hapsinden sonra hiç görmüyorum kendisini, son tweet 18 Mart. Ev hapsi denmişti ama adamdan sıfır haber var. Neler oldu?
0
eisberg
(11.04.25)
Telefonu polisin elindeymiş, inceleniyor. Şifreler falan orda. Sosyal medyayı kullanamıyor. Onun dışında evde takılıyor. Uğraşmaya değmez deyip bıraktı. Bi süre sonra döner.
0
luluki
(11.04.25)
telefon olayı çok komik. hadi şifreler orda desek tamam ama bu şifrelere telefon olmadan da ulaşmanın bir çok yolu var.
bes belli yusuf yusuf olma durumu. hatta itirafçı bile olmuş olabilir. ev hapsi karşılığı susmuştur.
hiç bir yerde röportaj bile vermedi onu geçtim kendi kurumu bile gidip evine haber yapmadılar.

bir tarafta barışlar her sene bir kez içeri alınır her seferinde sesleri daha gür çıkar diğer tarafta ismail tek yumrukta nakavt.
0
my fault
(11.04.25)
@my fault savcılık el koydu mu alır telefonu nesi komik ya? adam travma yaşamış olabilir. küçücük bebesi var, herkes aynı tepkiyi vermek zorunda mı?

sen bir gün hapishanede kaldın mı?
0
mikahakkinen
(11.04.25)
Telefonuna el konulduğuna dair açıklama yaptı.

Sosyal medya hesaplarında muhtemelen iki aşamalı doğrulama var. Röportajda ev hapsi nedeniyle SIM kartımı yenileyemiyorum dedi. SIM kartı yenileyemediği için iki aşamalı doğrulama olan hesaplarına erişememesi normal.

www.odatv.com
0
10551037
(11.04.25)
(10)

kadınlara bir soru

sorusoranadam
sevgiliniz hakkında kız arkadaşlarınızın yaptığı yorumları önemser misiniz? özellikle görünüş olarak.
sevgiliniz hakkında kız arkadaşlarınızın yaptığı yorumları önemser misiniz? özellikle görünüş olarak.
0
sorusoranadam
(11.04.25)
Etkilenmem. İçime sinmiş ki sevgilim olmuş üzerine arkadaşımla tanıştırmışım.
0
ruhen hastayim ben
(11.04.25)
Hiç etkilenmem. Zevksiz olduklarını düşünürüm.
0
ashleybon
(11.04.25)
hayır etkilenmem ama bayağı saçma ve sınırları aşan bi yorum bu.
0
deartheodosia
(11.04.25)
Etkilenmem. Beğendiysem benim için olay bitmiştir, başkasının yorumlarıyla fikrim değişmez.
0
seni tanıdığım güne lanet olsun
(11.04.25)
Ben izin vermem daha çok :) o yüzden de hayır etkilenmem.
0
charbiel
(11.04.25)
Görünüş hakkında yorum yapabiliyorlarsa o arkadaşlardan soğurum. İkazımı ederim, tekrarını da yaparım, devam ediyorlarsa arkadaşlık biter. Sevgilimde gözleri var demektir, hayatımda işleri olamaz.

Onların yorumları beni ilgilendirirse ancak bu anlamda ilgilendirir yani, zevk benim zevkim kime ne.
0
muhayyer divan
(11.04.25)
Görünüş olarak hayır, ne münasebet.
Ama ilişkinin içindeyken göremediğimiz bazı sorunlu davranışlar ("red flagler") dışarıdan daha net görülüp yorumlanabiliyor. Birden fazla arkadaş ya da aileden birileri benzer yorumlar yapıyorsa onları rahatsız edenin ne olduğunu anlamaya çalışmak iyidir.
0
kobuzchu kiz
(11.04.25)
Abooo, buradaki bazı kadın duyurucular bir kadının gece bir erkek arkadaşının(sevgili değil) evinde çay içmesini normal buluyordu sanki. Şimdi ise görünüşe yorum yaptılar diye bir şeyler bir şeyler...

Benim sevgililer hep önemsedi. Kıskançlık oldu, ama kız arkadaşlarına bir şey dedi mi hiç öğrenmedim.
0
Shepard
(11.04.25)
afedersiniz takıldığım çocuğa "maymuna benziyo" dendiği bile oldu(annem tarafından). ciddili gülüp geçerim harbiden benziyordu da benim için çok tatlıydı. yakışıklısını da siz bulun kardeşim ben bildiğim yoldan devam

benim ekol şu; forum.donanimhaber.com
0
ala09
(12.04.25)
ala09 +1
Sadece artık bildiğim yoldan devam etmiyorum. Eskiden yakışıklı adamlar ilgimi çekmezdi artık malesef cekiyor
0
yuvarlanantencereninkapagi
(30.04.25)
(5)

Spor salonu-Parfüm

kizil karga
Spora giderken parfüm kullanılır mı sizce nasıl olur?
Spora giderken parfüm kullanılır mı sizce nasıl olur?
0
kizil karga
(11.04.25)
Salona parfüm sıkıp gelenler Stanley'nin pipetli termosunu kullananlar eldiven takanlar squat yaparken pussypad kullananlar ve havlusu ensesinde salonun ortasında dolaşanlara çok iyi gözle bakmıyorlar.
0
Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet
(11.04.25)
igrenc olur.
0
sonsuz
(11.04.25)
terle karışınca çok kötü oluyor parfüm.
deodorant varken spor salonunda parfüm ne alaka.

ya bi de insanlar 5 metre öteden kokuları duyulunca iyi bir şey sanıyorlar. hayır değil, çok nezaketsiz hatta. kişisel alanına girince, sarılacak kadar yaklaşınca o koku duyulmalı, 5 metreden değil.

bir de soyunma odasında bolca deodorant-parfüm sıkanları var.
adam duştan çıktıktan sonra sıksın tabi deodorantını bir şey diyemeyiz ama kimisi maşallah ömürlük sıkıyor. nefes alamıyorum bazen. sonra biri parfümü döküyor üstüne.

yazarken bunaldım.

spora giderken parfüm sıkabilirsiniz isterseniz ama bu sizinle çok yakın mesafede olmayan insanların duyamayacağı bir orantıda olmalı. genel olarak her zaman öyle olmalı.

geçen ben havuza girdiği halde havuzun bir ucundan parfüm kokan insanla karşılaştım. adam nasıl sürdüyse parfümünü, suya girdiği halde (omuz ve saçlarını suya sokmadan yüzdü) hala parfüm kokmaya devam ediyordu.

ben bu insana -bence kimse- temiz demez. temiz insan o kadar parfüm sıkmazdı. adam aylardır yıkanmadığı için parfümle yıkanmış gibiydi.
0
biseysorcaktim
(11.04.25)
çok iyi bence. insanların güzel kokması güzel bir şey.
0
juninho77
(11.04.25)
spordaki les gibi kokan insanlardan biri degilsen olur. les gibi kokup bi de parfum kullanmaya calisiyorsan olmaz.

her halukarda soyunma odasinda spordan sonra deodorant sikan geri zekalidan yegdir.
0
bohr atom modeli
(11.04.25)
(9)

park yeri bekleyen kadının hakkını gasp eden adam - yanlarına mı kaldı

biseysorcaktim
avm otoparkındaki kaba davranışı görmüşsünüzdür. https://x.com/ankara_cevirme/status/1910070076142657834yapılan hukuki açıdan suç olmasa gerek. kaba bir davranış deyip geçiyoruz. ama insan yine de ayar oluyor duruma. şimdi gerçekten bunların yanına kar mı kaldı yoksa internette ünlü oldukları için e
avm otoparkındaki kaba davranışı görmüşsünüzdür.
x.com

yapılan hukuki açıdan suç olmasa gerek. kaba bir davranış deyip geçiyoruz. ama insan yine de ayar oluyor duruma. şimdi gerçekten bunların yanına kar mı kaldı yoksa internette ünlü oldukları için eşlerinden-dostlarından utandılar mı?

her gün böyle olaylarla karşılaşıyoruz, çok daha büyük haksızlıklarla da karşılaşıyoruz elbette. ben bu olay özelinde soruyorum.
0
biseysorcaktim
(11.04.25)
utanacak insan bu hareketi yapmaz, aklında bile geçmez. insan öldürülüyor ve yanlarına kar kalıyor bu hareket özelinde elbette yanlarına kar kaldı. hatta bu güruhtan beklenecek davranış, kahveye gidip ulan bugün karının tekini nasıl tersledim, diye anlatmak olacaktır.
0
scudman1
(11.04.25)
O değil de araç kullanan kadınların uğradığı zorbalıklardan birine dikkat çekmek açısından gündem olmasına çok seviniyorum. İfşa olması belki başkaları için caydırıcı olur.
0
auroraaurora
(11.04.25)
Yalnız adam sağlam bir avukat ile Ekşi yazarlarından güzel tazminat alır uğraşsa.
0
Mirket
(11.04.25)
yanlarına mı kaldı? ülkemizde hepimiz her gün bu tarz haksızlıklara maruz kalıyoruz. olayın içinde bir erkek olması çok normal ama arabadan inen diğer bayanın olaya müdahil olmadan bakıp izlemesi. bu ülkede analar kadınlar haksızlığa karşı susarsa çok üzücü olur. benim umudum kadınlar. erkekler zaten susmuş durumda.

en üzücü olan da yanlarına kalması. herkesin yanına kalıyor. artık o kadar örnek gösterecek olay var ki. eşimin arabasına kamera taktım böyle durumlarda suçlu durumuna düşmesin elimizde kanıt olsun diye.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
arabada bir kadin degil de kasli, dövmeli, kulaginin hemen üstündeki saclari tepesinden daha kisa olan bir erkek olsa bunu yapabilecekler miydi acaba.
evet yanlarina kaldi.
0
sonsuz
(11.04.25)
İşte böyleleriyle asla uzlaşılmaz bunlara anladığı dil olan "pislik" dilinden konuşmak gerekiyor.

Önüne bırakırdım arabamı 2 saat bekletirdim o ahlaksızları benim günüm zehir olurdu ama onlarınki de olurdu.
0
Kediyi üzdün
(11.04.25)
şimdilik yanına kaldı gibi. bende genel olarak önceki olaylarda hep yanlarına kaldığı için bunda da böyle yaptıklarını düşünüyorum.

Ahlaklı, temiz çocuklar yetiştiriyoru ve bunların karşısında çok dezavantajlı oluyorlar. üzgünüm...
0
eisberg
(11.04.25)
Yapılanın çok büyük terbiyesizlik olduğuna şüphe yok ancak bu hareketin hukuki bir karşılığının olduğunu düşünmüyorum. Suç değil muhtemelen. TCK 109 uyarınca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu düşünülebilir ama bence biraz abartılı bir yorum olur.

Zarar yoksa tazminat talep edilemez. Mağdurun maddi zararı varsa delilleriyle ispatlaması gerekir ki böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Manevi zarar için terbiyesizlik yeterli değil, hukuka aykırı bir eylem olmalı. O da yok gibi geliyor bana. Arabayı durduran zat yanlış hatırlamıyorsam küfür hakaret etmiyor, saldırgan davranışlarda da bulunmuyor. Bu nedenle manevi zarar da yok gibi.

Belki trafik cezası kesilebilir eğer Karayolları Trafik Kanunu'nda uygun bir madde varsa.
0
10551037
(11.04.25)
Annesinin mesleğinin ortaya çıkması dışında bir şey olmadı, sonuçta belli mesleğe sahip bir bireyin oğlu olma suçu diye bir şey yok.
0
logisticsmanager
(11.04.25)
(7)

Şu An Çalışmayan Ama Parası Olan Biri Schengen Alabilir mi?

elektr10
Merhaba.Evli çift olarak Almanya schengen vizesi için sıraya girdik geçen ay itibariyle.Ben bir kamu personeliyim ve hem döviz hem tl olarak param mevcut. Ek olarak daha önce Almanya'da yaşadım ve Almanya'dan üst üste iki kere de schengen almıştım.Eşim ise geçen ay işten çıkarıldı. Onun da yüklü mik
Merhaba.

Evli çift olarak Almanya schengen vizesi için sıraya girdik geçen ay itibariyle.

Ben bir kamu personeliyim ve hem döviz hem tl olarak param mevcut. Ek olarak daha önce Almanya'da yaşadım ve Almanya'dan üst üste iki kere de schengen almıştım.

Eşim ise geçen ay işten çıkarıldı. Onun da yüklü miktarda döviz ve tl'si mevcut + arabası var. Şu an işsiz. Daha öncesinden 2 senelik Almanya schengen vizesi ve 6 aylık iş arama vizesi mevcut.

İkimiz ortak başvuruda bulunduk ama bu schengen durumunu etkiler mi? İşsiz birine schengen verirler mi bu durumda? SGK dökümü gösteremeyecek, bu durumda ekstra bir belge ne gösterilebilir sizce?

Şimdiden teşekkür ederim.
0
elektr10
(11.04.25)
verebilirler ama şans düşük olur. işiniz olsa şans daha yüksek olur.
schengen yazı tura işi gibi bi şey. sizin durumda şans daha da az.
almanyadan başvurmayın ama ret alırsınız yüksek ihtimalle.
0
jelly bear
(11.04.25)
@jelly bear

teşekkürler cevabınız için.

biz hep almanya'dan başvuruyoruz ve vize süremiz hep artarak gitti. şu ana kadar ret gelmedi. hatta ben hayatımda ilk kez yunanistan'dan başvurdum onda ret yedikten 1 ay sonra almanya'dan başvurdum ve 6 ay verdi kendileri.

dediğiniz gibi biraz yazı-tura işi ama eşim işsizken ilk kez başvuracak ama ev hanımları nasıl başvurup alıyorlar schengen onda pek bir bilgim olmadığı için belki bilen biri çıkar dedim.
0
🌸elektr10
(11.04.25)
önceden almanya çok vermiş olabilir. güncel almanya vizesi ve schengen vizesi başlığı altındaki entryleri okumanızı öneririm. çokça ret alan 1 hafta multi alanlar mevcut.
0
jelly bear
(11.04.25)
İki taraf da işsiz olsa şans çok düşük derdim ama bir tarafın şu an çalışmıyor olması kesin vize reddi anlamına gelmeyecektir; öyle olsaydı kadınların ev hanımı olduğu aileler hiçbir şekilde Schengen vizesi alamıyor derdik. Aile olarak gidip geleceksiniz ve bir tarafın kamuda görevli olması geri dönüş için çok önemli bir referans. Geçmiş vizeler ve ülkeye giriş çıkışlar da gayet olumlu.

Geçmiş SGK dökümünü gösterebilir. Araç ruhsatı, banka hesap dökümü, varsa tapu(lar) gösterilebilir. Türkiye ile olan bağını gösterebilecek herhangi bir belge eklenebilir.

Konudan bağımsız keşke ülkece sadece tatil amaçlı başvurulan Schengen vizesini boykot etsek. Sırf şu rezillik yüzünden 2019'dan beri Avrupa'ya gitmiyorum.
0
Lethe
(11.04.25)
Lethe +1

Kendinizi ona sponsor olarak da gösterebilirsiniz ek olarak.
0
amelie poulain
(11.04.25)
Kardesim calisiyor esi calismiyor. Yakin zamanda almanyadan vize aldilar
0
deckard
(11.04.25)
Diğer belgeleriniz tamamsa sorun olacağını sanmıyorum. Böyle durumlarda işsiz birisi için mesela geri dönmeme şüphesine dayalı ret veriyorlar ancak evli olduğunuz için böyle değerlendirilmesi çok zor gibi geliyor bana. Daha önceki schengenler de düşünülürse bence şansınız yüksek. Bol şans.
0
but that was just a dream
(12.04.25)
(13)

çok yürünen zamanlarda ayakkabı tercihi

bay b
min 15bin adım ya da 8-10 km yürüyeceğiniz bir gezi/seyahatte ne tür bir ayakkabı tercih ediyorsunuz? marka model de tavsiyesi de olabilir. outdoor tarzı ayakkabılar çok havasız kalıyor gibi geliyor bana bu arada bu yürüyüş outdoor da olabilir ama daha çok şehir içi gibi düşünebilirsiniz. sneaker gi
min 15bin adım ya da 8-10 km yürüyeceğiniz bir gezi/seyahatte ne tür bir ayakkabı tercih ediyorsunuz? marka model de tavsiyesi de olabilir. outdoor tarzı ayakkabılar çok havasız kalıyor gibi geliyor bana bu arada bu yürüyüş outdoor da olabilir ama daha çok şehir içi gibi düşünebilirsiniz. sneaker giysen kimisi çok rahatsız kalıyor, sizin tercihleriniz nelerdir?
0
bay b
(11.04.25)
Adidas hyperturf
0
sonsuz
(11.04.25)
Geçen yaz Berlin'deki Foot Locker mağazasından Nike Air Max Dn spor ayakkabısını almıştım, bu ayakkabıyla İtalya-İspanya seyahatlerimde günde 20-25 km rahat yürüdüm, çok rahat bir ayakkabı, tavsiye ederim.
0
blue rebel motorcycle club
(11.04.25)
www.trendyol.com


Bu yazlık bir de bunun su geçirmeyen versiyonu var, başka ayakkabı giyemez oldum bunların rahatlığından. Ayda birkaç gün sette ve sürekli ayakta çalışıyorum, rahatlığına dair hiçbir kusur bulamam.
0
amelie poulain
(11.04.25)
nike air winflo 9 shield weatherised aldım su geçirmez diye bir de winflo 10 aldım. kullanımı rahat. su geçirmeyen hava almıyor terletiyor. diğeri daha rahat.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
Vans bana inanılmaz rahat geliyor ama sizin ayağınıza da bağlı biraz.
0
peki madem
(11.04.25)
ecco
0
gabe h coud
(11.04.25)
Nike Pegasus Zoom Plus

nike.com

5 yıldır giyiyorum. hiç üzmedi.
0
elektr10
(11.04.25)
bunların hepsi hikaye, yok iyi bakım yapman lazım sürekli silmen lazım... fiyatlara bak zaten, 5k para veriyorsam yürümem ayakkabı kendi götürsün.

uzun yol yürünecekse, çok ayakta durulacaksa, kısacası ayaklara iş düşüyorsa alınacak ayakkabı mekaptır. bi kere bütün teröristler mekap giyer, sence neden? hahaha

storemekap.com
0
klassno
(11.04.25)
asics comulus-nimbus-gt2000-kayano
çok rahat ayakkabılardır

outdoor tarzı ise merrel morphlite olabilir.
0
my fault
(11.04.25)
nike air winflo 10 pamuk gibi, yaylana yaylana girersiniz çok rahatlar. Diğer koşu ayakkabılarına da bakılabilir ama 10 günlük kullanıma da uygun bence.
0
kimlanbu
(11.04.25)
sirf yurumeli bir gezi icin asics gel kayano almistim. biraz da buyuk almistim yurudukce ayak daha rahat etsin diye. ve verdigim paraya bu kadar degen bir sey daha olmamisti daha once :D

kesinlikle tavsiye ederim. eccolarim da var ama o kadar yurumeyi her daim kaldirmiyorlar. ecco bakacaksaniz st1 tabanli bakin, onlar daha iyi.
0
65 derece
(11.04.25)
Asics +1
Hem sağlam, hem konforlu.
0
auroraaurora
(11.04.25)
Adidas ve nike a dünyanın parasını gömmek biraz saçma geliyor asics ve sketchers modelleri de aynı kulvarda işine yarar kesinlikle.Ben asics i seviyorum öncelik olarak
0
smokee
(11.04.25)
(2)

hisse senedi maliyet hesabı

a7x
soru 1 - bir hisse senedi temettü verdiğinde gelen temettü ile yine o hisseyi satın aldığımızda hissenin maliyet ortalamasını nasıl hesaplıyoruz? temettü ile alınan lot adedinin maliyetini “0 TL” olarak mı hesaplıyoruz yoksa yine satın aldığımız fiyattan mı hesaplıyoruz?soru 2 - X hissesinden gelen
soru 1 - bir hisse senedi temettü verdiğinde gelen temettü ile yine o hisseyi satın aldığımızda hissenin maliyet ortalamasını nasıl hesaplıyoruz? temettü ile alınan lot adedinin maliyetini “0 TL” olarak mı hesaplıyoruz yoksa yine satın aldığımız fiyattan mı hesaplıyoruz?

soru 2 - X hissesinden gelen temettü ile farklı bir y hissesini satın aldığımızda Y hissesinin maliyeti “0 TL” mi oluyor yoksa yine satın alınan fiyattan mı hesaplıyoruz?
0
a7x
(11.04.25)
temettü 2 gün sonra tl olarak yatıyor normal hisse alır gibi kullanabiliyorsun
temettü veren hissenin değeri verdiği temettü kadar düşüyor, bist otomatik düşürüyor
aldığın temettü vergiye tabi

özetle temettüden önce hisse yükseliyor onu yakaladığın anda satıp düşünce almak daha mantıklı
0
mantık
(11.04.25)
cevap 1: bir hissenin fiyatı 10 TL olsun. Sizin 1000 payınız var. Toplamda bu hisseye 10.000 TL yatırmışsınız. Hisse başı 1 TL brüt (yani 0,85 TL net) temettü aldığınızda, toplam aldığınız temettü 850 TL olur. Yani artık bu hissedeki maliyetiniz (10.000 - 850) / 1.000 = 9,15 TL. Siz aldığınız temettü ile 9 TL temettü sonrası fiyattan 94 tane hisse alabilirsiniz. Bu durumda maliyetiniz 10.000 / 1.094 = 9,14 TL olur

cevap 2: bu durumda y'nin maliyeti temettuden etkilenmez, ekstra alim oldugu icin sadece etkilenir.
0
bay b
(11.04.25)
(4)

İtalyanca Kurs

yadigar
İstanbul için başlangıç seviyesi yüz yüze eğitim veren bir kurs var mı? Bulduklarımın hepsi online'a geçmiş...
İstanbul için başlangıç seviyesi yüz yüze eğitim veren bir kurs var mı? Bulduklarımın hepsi online'a geçmiş...
0
yadigar
(11.04.25)
itü maçka kampüsünde veriliyordu ders bir araştır istersen.
0
archmeister8
(11.04.25)
İtalyan kültür' e bakmışsınızdır gerçi ama gözden kaçmışsa diye hatırlatayım dedim.
0
kumandanim
(11.04.25)
galatarasaray üniversitesi veriyordu bi aralar
0
kveldulv
(11.04.25)
Tömer' e de bakın.
0
kumandanim
(11.04.25)
(8)

iptv'ler arasinda fark var mi?

antikadimag
kalite ve icerik arasinda fark var mi? bir de 4k yayin oluyor mu bunda yoksa dusuk kalite mi hep?
kalite ve icerik arasinda fark var mi? bir de 4k yayin oluyor mu bunda yoksa dusuk kalite mi hep?
0
antikadimag
(11.04.25)
ip tv günah alma kardeş.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
yurtdisindan turk iceriklerini nasil izleyebilirim baska?
0
🌸antikadimag
(11.04.25)
hangi içerikleri izlemek istiyorsun?
0
mikahakkinen
(11.04.25)
fark var.
4k yayin onlara sorarsan var. Ama realitede yok bence. Dusuk kalite diyemem ama hdmsi denilebilir. Bir de yayin problemleri oluyor en iyisinde bile.
0
nuevo
(11.04.25)
evet var kesinlikle fark ediyor.
0
nuisance2
(11.04.25)
kalite aynı ama içerikler farklı olabiliyor. 4k yayın var ama makyajlı 2k gibi düşün. hakiki 4k değil yani kesinlikle.
0
yazar yazmaz yazan yazar
(11.04.25)
Canlı yayında düşük kalite dediğin şey bitrate oranıyla alakalıdır. Bitrate'i yüksek veren hizmetleri bulmaya çalışın derim. Ülkede hakkıyla bu işi yapan sayısı çok çok az. Kesinlikle yüksek kalitede hizmet veren iptv'ler var araştırması ve bulması sorunlu bana kalırsa.
0
mimetorg
(11.04.25)
ben bir kaç farklı satıcının IPTV'lerini inceledim. süper lig yayınlarını beinsports'ta nasıl izliyorsan öyle izliyorsun. ama örnek veriyorum netflix'teki 4k filmleri aynı kalitede 4k kesinlikle izlemiyorsun.
0
co2s2
(11.04.25)
(7)

(futbol oyunu olan) PES neden ve nasil bitti?

fevzi123
bizim gencligimizde herkes PES oynardi, nasil FIFA'ya kaptirdilar dominasyonu?
bizim gencligimizde herkes PES oynardi, nasil FIFA'ya kaptirdilar dominasyonu?
0
fevzi123
(11.04.25)
motosiklet burclu adam
(11.04.25)
Asya'lıdan evliya alma avluya.
0
Shepard
(11.04.25)
kırılma 2013 ve 2014 serilerinde yaşandı, 2011-2012 ve 2013 aynı motor ve benzer grafiklere sahipken, 2014 yılında bambaşka bir oyuna evirdiler (oyun motoru, grafikler, arayüz). Haliyle oynayan kitle pes 2013'den devam etti o sezon, bir daha da toparlayamadı konami zira o 1 senelik boşluk büyük bir kitleyi kopardı seriden. 2018'den sonra uefa lisans haklarını da fifa'ya kaptırdılar, oradan da bir darbe yedi, fifa'nın fut ekosistemi ve yarattığı cazibe zaten apayrı bir konu.
0
lebaron
(11.04.25)
oynanabilirligi sicti, fifa ile asik atmaya calistilar ama simulasyon isteyen fifa oynuyordu zaten.

inanir misin biz hala pes 13 oynuyoruz arkadaslarla oynadigimiz zamanlarda.
0
bohr atom modeli
(11.04.25)
fifa, yeni adıyla fc'deki bu ultimate team aradaki farkı daha da açtı.
0
Hallegadola
(11.04.25)
2010'da FIFA PES'i geçti 360 derece kontrol olayı ve oyun motoruyla ve bu tüm dünyada kabul edildi ama Türkiye'de 2013'e kadar PES daha çok seviliyordu daha arcade yapısı nedeniyle. 2014'ten sonra Türkiye'de de FIFA üstünlüğü kabul edildi. PES 2013 bence rezil bir oyundur futbola saygısı olan oynamaz ama Türkiye'de hâlâ delice seviliyor. Dünyada bu kadar sevilen bir oyun değil. O dönemlerde Japonya ve Türkiye hariç her yerde FIFA'nın daha iyi olduğu kabul ediliyordu
0
nundu
(11.04.25)
Ek olarak bazı takımların lisansları peste yoktu bence en büyük sebebi bul.
0
olaylar olaylar
(12.04.25)
(5)

oversize tişört ve eşofman altı

motosiklet burclu adam
shout gibi, fazla bilinmeyen ama baskısıyla kalitesiyle fiyatının ederi olan oversize tişört ve eşofman altı marka tavsiyelerinizi alabilir miyim?
shout gibi, fazla bilinmeyen ama baskısıyla kalitesiyle fiyatının ederi olan oversize tişört ve eşofman altı marka tavsiyelerinizi alabilir miyim?
0
motosiklet burclu adam
(11.04.25)
Ben de takip edeyim instagram reklamlarında denk geliyorum bazen ama...
0
aydogank
(11.04.25)
wwf
0
mikahakkinen
(11.04.25)
Grimelange
0
mor oje
(11.04.25)
urban outfitter iets frank esofmanlari dediginiz gibi sanki ama TR'da var mi bilemedim.
0
65 derece
(11.04.25)
teşekkürler. colermi diye bir marka buldum ben de. bakın isterseniz.

başka önerisi varsa toplayalım başlık altında. :)
0
🌸motosiklet burclu adam
(12.04.25)
(2)

2025 yılının konsol futbol oyunu nedir?

anlamsiz geliyor
pes, fifa bunların isimleri değişmiş sanırım. hangisi iyidir neyi almalı?
pes, fifa bunların isimleri değişmiş sanırım. hangisi iyidir neyi almalı?
0
anlamsiz geliyor
(10.04.25)
PES = eFootball
FIFA = EA FC

EA Play diye bir abonelik var, onun içinde EA FC 24 var; ek olarak 25'i de deneyebiliyorsunuz 10 saat. Birkaç aya 25 de aboneliğe eklenir.
0
aguen
(10.04.25)
Artık sadece fifa var.
0
Shepard
(11.04.25)
(6)

askerde spor muafiyeti için raporu nerden alabilirim?

avatar is back
iki dizde de menisküs yırtığı var(gerçi son mr'da yırtıklar kendini onarmış falan diye bişeyler demişti doktor), çok nadiren kitlenme oluyor. kitlenme dediğim garip bir his geliyor direkt ayağı uzatasım geliyor. 3-5 ayda bir kez eğilip kalkarken oluyor. bir de çömelirsem mutlaka kramp giriyor.diyoru
iki dizde de menisküs yırtığı var(gerçi son mr'da yırtıklar kendini onarmış falan diye bişeyler demişti doktor), çok nadiren kitlenme oluyor. kitlenme dediğim garip bir his geliyor direkt ayağı uzatasım geliyor. 3-5 ayda bir kez eğilip kalkarken oluyor. bir de çömelirsem mutlaka kramp giriyor.

diyorum nolur nolmaz rapor alayım da sakatlık bela gelmeden döneyim. aile hekimine mi gidiliyor yoksa hastaneye ortopediye mi?
0
avatar is back
(10.04.25)
Bundan bir 10 sene kadar.once askeri hastanelerde para ile rapor alinmasi haberleri patlamisti. Askeri hastaneler, askere alim.oncesi rapor vermemeye basladilar. Cok acil durumlar.disinda, sen askerligine basla, orada iken sevk alip hastaneye git, rapor gerekirse onlar versinler demeye basladi.
0
deckard
(10.04.25)
Ortopedi, spor hekimliği veya ftr gibi bir yerden alın. Askerde birliıinizin hekimi bu raporu ciddiye alacaktır. Aile hekimi raporunu pek kâle almaz, o da pratisyen hekim sonuçta
0
abbabaabbaababbabaababbaabbabaab
(11.04.25)
ortopediden rapor alman lazım. askere gidince de hastaneye sevk ettirip teyit etmek isteyebilirler. menisküste kitlenme normal bir durum.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
benim zamanimda yil 2005, boyle rapor alanlara komutanlar acayip kil oluyordu. sağlık sorunu tabii olabilir ama o ortamda sanki ayrimcilik gibi bakıyorlardı. mesela spor raporu ya da terlik istirahati alanlara o saatlerde tuvalet temizletiyorlardı nerede pis is var onu kitliyorlardi. yani spor var ben de kenarda takiliyim fln yok. eğer sadece ya spordan yirtiyim diye dusunuyorsaniz anında hem kendi devrelerinizden tum birlikten ve komutanlardan berbat bir tepki gorursunuz. askerde mantık ben çekiyorsam digeri de ceksin mantigi oluyor o yüzden devreleriniz bile kil oluyor.
0
oscar
(11.04.25)
Askere gitmeden önce ortopedide ya da spor hekiminde Muayene olun. Çıkan sonuçları raporları yanınıza alın. Teslim olduktan sonra sizi muayene ve aşı için revire götürüyorlar. Orada onları beyan edin. Gerekirse hastaneye sevk edip teyid ederler.

Eğer bunu yapmayıp askerde kanıtlayayım derseniz sizi hastaneye yollamamak için uyarılmış bir doktorun ağrı kesici yazmasına kalabilirsiniz
0
Unde bach canim
(11.04.25)
Askeri hastaneden rapor aldıktan sonra giriş muayenesinde bunu belirtiyordun. Şimdi o kısım değil direkt sağlık kuruluşları olduğu için oradan aynı işlemi yapıyorsun. Orada bazen "bu eleman askerden kaçmaya çalışıyor" kafasında olanlar oluyor ve komando olamaz deyip yine askere yollayabiliyorlar. O zaman da önce giriş muayenesinde sonra yollandığın bölükte durumu dile getiriyorsun. Onlar da seni devlet hastanesi ortopedi bölümüne sevk ediyorlar. Oradaki doktor raporuna bağlı olarak spor muafiyeti alıyorsun.
0
nawar
(11.04.25)
(18)

Kiracı olduğum evi alırken emlakçıya para verilir mi?

benbunugordum
Merhaba, 2 yıldır kiracı olduğum evi alma aşamasındayım. İlk çıktığımda da almak üzerine girdim ama o an param yoktu. Geçen sene ev sahibim evi satacağım dediğinde param çıkışmadığı için alamadım. O da bir emlakçıya verdim dedi, bana ilanı getirdiler. Kendim astım balkona. Bir yıldır da duruyor ve a
Merhaba, 2 yıldır kiracı olduğum evi alma aşamasındayım. İlk çıktığımda da almak üzerine girdim ama o an param yoktu. Geçen sene ev sahibim evi satacağım dediğinde param çıkışmadığı için alamadım. O da bir emlakçıya verdim dedi, bana ilanı getirdiler. Kendim astım balkona. Bir yıldır da duruyor ve arayan soran olmadı. Geçen biri geldi ve evi kendim gezdirdim.

Şimdi ise alabilecek ortak noktada buluştuk, fakat ev sahibi satarken emlakçıya gidin onla konuşun dedi. Emlakçı parasını vermemiz gerektiğini söyledi. Ben de emlakçının hiçbir şey yapmadığını ve vermememiz gerektiğini ifade ettim. Hatta emlakçı ilanı kaldı ve ben her balkonda yemek yediğimde kocaman ilanla hayatıma devam ettim. Yasal olarak da herhangi bir sözleşme vs. yapmamışlar. Sadece e adamda uğraştı diyor. Ben uğraştım aslında, emlakçıyı görmedim bile.

Bu şartlarda ne dersiniz, siz olsaydınız ne derdiniz? Teşekkürler.
0
benbunugordum
(10.04.25)
emlakçıyla sözleşme imzalamışsa kendi başına satamaz muhtemelen.
0
jelly bear
(10.04.25)
sözleşme yapmamışlarsa emlakçının bir fonksiyonu yok. para vermek manasız. uğraştı da müşteri mi getirdi sizin olayınızla bir alakası yok.
0
awlmi
(10.04.25)
emlakçıyla sözleşme yok, vicdanen diyor. ben de adam da almaz dedim bir şey yapmadı sonuçta. tutup 50 bin hiçbir şey yapmamış bir durumda istemez diye düşünüyorum. ama diyor adam zaman harcadı. ben daha çok harcamışımdır ve o ilanla yaşarken sıkıntı çekmişimdir. eve geleni de ben gezdirdim bu süreçte. bununla ilgili ev sahibinine gösterebileceğim bir yazı vs. var mı? en son bir emlakçıyla görüşün diye ayrıldık. ne diyeceğim ki emlakçıya?
0
🌸benbunugordum
(10.04.25)
Bu devirde ev satın alacak müşteri bulmuş ev sahibi, senin için hiçbir hizmet üretmemiş birine de para istemesin artık.

İşin etiğini düşünüyorsa kendi ödemesi gerekeni biraz daha takviye eder, olur biter.
0
Mirket
(10.04.25)
valla burada şöyle bi durum var, sözleşmesi olmasa bile, sizi ve ev sahibini dava eder, ilanları falan dosyasına ekler ve bir mahkeme de bunu haklı görür. yani başka mahkeme belki davayı reddeder ama size öyle denk gelmez mesela. sonra uğraşır durursunuz. bence emlakçı ile ara yolu bulun bir komisyonda anlaşın.

ha anlaşmaya gelmiyorsa, evi mutlaka gezdirmeye birilerini getirecek, işte o zaman sözlü olarak siz de çirkeflik yapıp alıcıları kaçırırsınız falan.
0
malheiros
(10.04.25)
Ev vazgeçilmezimse emlakçıyla pazarmık lapıp 'sen bi şey yapmadın, senin işinu de ben yaptım, amcanın hatrına geldim sana' gibi bi şeyler deyip 3-5 bi şey vermeye bakarım. Vazgeçilmezim değilse s..tiri çekerim, 5 kuruş vermem, işine gelirse der geçerim
0
abbabaabbaababbabaababbaabbabaab
(10.04.25)
6 aydır ilanda bir kez bile birini getirmedi. ilan da 2 haftadır yok bilmiyorum neden. pankart ise 'kiracının yasal yükümlülüğü yok' deniyor internette ama uyumlu biri olduğum için sorun etmedim başta. fakat ailem geldi, arkadaşlarım geldi, kocaman satılık ilanı hiç hoş olmadı. pazar kahvaltısı yapıyoruz manazarayı kapatıyor, çocuğum ve arkadaşları için de hoş durmuyor. bunları da yaşıyorum manevi tarafından.hatta pankart ipi ufak geldi de ekstra ip taktım daha sallansın, görünsün diye. ben olsam almam, alamam hak etmediğim bir para. fakat dediğiniz gibi ne insanlar var yok bendeydi vs. dese de en nihayetinde evde duran insanım. sonuç lehime çözüleceğine inansam da emsal bir olay var mıdır diye sormak istedim. değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. bu konuyla ilgili takip edeceğim sayfayı.
0
🌸benbunugordum
(10.04.25)
Ev sahibine "emlakci sizin icin calisti, gonlunuzden koparsa odeme yapin siz" derdim. Diretirse de her iste bir hayir vardir deyip evi almaktan vazgecerdim.
0
brkylmz
(10.04.25)
Emlakçıyım. Ev sahibiyle emlakçı arasında sözleşme yoksa (satış gerçekleşirse) emlakçı dava yolu ile dahi sizden bir şey alamaz. Sözleşme olsa dahi yer gösterme formu yok ise hiç alamaz. 6 ay geçti diyorsunuz, biz genel olarak 3 ay + 3 ay sözleşme imzalarız. Ev sahibine emlakçıdan hizmet almadığınızı ve ödeme yapmayacağınızı, size hizmet verdiğini düşünüyorsanız %2 + KDV hizmet bedelini kendisinin ödemesini söyleyin. Çok diretirse rest çekin almayacağınızı söyleyin derim. Sormak istediğiniz bir şey olursa mesaj yazın bana.
0
Godless
(10.04.25)
Biraz kötümser bakıcam olaya ama yine de bir bakış açısıdır diye yazıyorum.

O evi almamak en doğrusu diye düşünüyorum, çünkü bu üçüncü fırsat ama ev sahibin çok gereksiz ve saçma bir şekilde önüne engel koyuyor. Her seferinde engel çıkan şeylerden uzaklaşırım ve çok daha iyisi olur sonrasında. Belki aklına yatar belki bilmek istersin diye yazdım.

Hayırlısı olsun bakalım.
0
muhayyer divan
(11.04.25)
ben vermem, evsahibini bir şekilde ikna ederim. zaten ev uzun süredir de satılmamış.
0
orpheus
(11.04.25)
Bizde de aynısı oldu, vermedik. Hatta sizinki gibi işi gücü bırakmış bir noktası da yoktu. Aktif olarak alıcı getiriyordu. Ama alıcılar beğenmiyordu evi dönüyordu. Biz de bir yerden para bulduk ve bir şekilde talip olduk. Sonuçta bize ev gösterme belgesi imzalatmamış. Ev sahibinin bir arkadaşı da alabilirdi. Sonuçta yer gösterme belgesini bu amaç için imzalatıyorlar. Ki zaten ev satış işlerinde nezaketen öncelik hep içerideki kiracıya verilir. Bizim emlakçı da az homurdandı ama ev sahibi çözdü. Sonuçta gelip boş dönen diğer kişileri getirerek ev sahibine bir hizmet vermiş oldu. Sonuçta kendi getirmese bile ilanı asmak-webe koymak bir maliyet ve yatırım. Ondan ev sahibi ile emlakçı arasındaki ilişki açısından ev sahibinin vicdan yapması makul. Ama bir zahmet kendi vicdanını kendi tatmin etsin. Belli ki satılmayan evi var boşa kürek çekmesin.
0
ManikD
(11.04.25)
olay emlakçıya gittiyse emlakçı parasını almak ister. emlakçıların kazandığı parayı hiç bir zaman mantıklı bulmadım ama ne yazık ki sektör böyle. bu durumda ev sahibi verecek parayı.
0
mikahakkinen
(11.04.25)
pireye kızıp yorgan yakmayın.
oturacağını evi almayıp ileride pişman olursunuz.
sadece maddi açıdan bakmayın olaya.
0
nuisance2
(11.04.25)
Bu talep ortamında 1 yıldır kimsenin sormadığı evi alıp almamayı sorgularım ben emlakçı komisyonundan önce.
0
Mcfly
(11.04.25)
Ev sahibi ile gorusup evin uzun suredir satilmadigini talip oldugunuzu ancak emlakci ucreti vermek istemediginizi iletin.Emlakci ile ev sahibi arasindaki sozlesme katolik nikahi degil sonucta.Belli bir surede musteri bulamadiysa ev sahibinizin bu sozlesmeyi sonlandirmasi normal.Ev sahibinden bunu isteyin
0
turkuaz
(11.04.25)
müşteriyi emlakçı bulur ve satışı gerçekleştirirse emlakçıya komisyon ödenir. sizin durumunuzda sizin ödemeniz gereken bir şey görünmüyor. mal sahibi emlakçıyı gönülleyecek ise o onun sorunu size paslayamaz, uyanıklık yapmış.
0
o kadar da degil aga
(11.04.25)
evin satılacağını emlakçıdan mı duydunuz, ev sahibinden mi? ev sahibinizden duyduysanız bence para verecek bir durum yok. çünkü emlakçının yaptığı işin size bir hayrı yok. neden vicdan yapıyorsunuz ki? köşedeki manav bugün hiç satış yapamadı diye gidip 2 kilo domates alıyor musunuz?

ama diyelim ki emlakçı size geldi, ev satılıyor dedi. sizin de haberiniz yok. ev sahibinizi arayıp evi bana sat dediniz ve bir daha emlakçı ile hiç muhatap olmadınız. ne pazarlıkta, ne tapuda. bu durumda emlakçı parasını sonuna kadar hak etmiştir. emlakçı size satılık ev getirmiş olmasına rağmen, onu denklem dışına çıkarmaya çalışan sizsiniz. emlakçı işini yapmak istiyordu.
0
co2s2
(11.04.25)
(10)

iPhone'dan bilgisayara fotoğraf aktarımı

en bi orijinal
Merhaba,Defaeten işlenmiş bir konu ama mevcut sorunuma bir türlü çözüm bulamadım. Telefonum 16 pro max, fotoğrafları kopyala yapıştır yapmak için ne type c ne de type b konnektörle bilgisayara bağlandığımda fotoğraflara erişemiyorum. İki bilgisayarda da telefonunuzun daha fazla güce ihtiyacı olabili
Merhaba,

Defaeten işlenmiş bir konu ama mevcut sorunuma bir türlü çözüm bulamadım.

Telefonum 16 pro max, fotoğrafları kopyala yapıştır yapmak için ne type c ne de type b konnektörle bilgisayara bağlandığımda fotoğraflara erişemiyorum. İki bilgisayarda da telefonunuzun daha fazla güce ihtiyacı olabilir adaptöre bağlayın mesajı çıkıyor. Ben bu cihazı veri aktarımı için bilgisayarıma nasıl bağlamalıyım?
0
en bi orijinal
(10.04.25)
Buraya bakmış mıydınız?

support.apple.com
0
orient blue
(10.04.25)
Evet baktım.

iCloud öneriyor ama bendeki toplam fotoğraf ebatı 85 Gb. Ücretsiz iCloud kapasitesi 5 GB. Ya her 5 Gb'da fotoğrafları aktarıp depolama alanını boşaltmak lazım ya da sadece fotoğraf aktarabilmek için abone olup para ödemek lazım.

Kablo ile bağlanınca da soruda yazdığım gibi güç yetersiz uyarısı alıyorum. 50 fotoğraf seçip parça parça atmaya çalışsam bile 10.dan sonra hata verip aktarımı iptal ediyor.
0
🌸en bi orijinal
(10.04.25)
en temizi ucuz bir usb-c hub alın, o hub'a da harici disk bağlayın. aktarımı iphone üzerinden harici disk'e kopyalama olarak yapın. veya hub almak istemezseniz, harici disk type-a ise, type-a / type-c e dönüştürücü alır öyle bağlarsınız.

problem sizin bilgisayarda bağladığınız porttan kaynaklı. her type c düşündüğünüz gibi yüksek aktarım ve güç transferi yapmıyor.
0
malheiros
(10.04.25)
@maklheiros iki farklı bilgisayarda denedim. Birisi iş bilgisayarı diyebileceğimiz 2in1 cihaz ama bir tanesi gayet güncel oyun bilgisayarı. İkisinde de aynı mesajla karşılaştım.
0
🌸en bi orijinal
(10.04.25)
orient blue'nun verdiği bağlantıdan 1-2 tık sonra pc'nin telefonu tanıması için gerekli sürücüleri yüklemeniz gerektiği söylenmiş. ilgili program: apps.microsoft.com

programın kullanımı: support.apple.com
0
tnz
(10.04.25)
@tnz evet bu sürücüleri yükledim. Açılan arayüz bir nevi iTunes türevi gibi. Bunun aracılığıyla da kopyalama veya kesme yaptığımda değişen bir şey olmuyor. 100 dosya kopyala/yapıştır yaptıysam 20.'de hata verip kopyalama işlemi bitiyor.

Acaba cihazda, kabloda veya bilgisayarda mı sorun var diyerek oğlumun ve eşimin bilgisayarları ve telefonlarıyla kombinasyon yapıp denedim olmuyor.
0
🌸en bi orijinal
(11.04.25)
"güncel oyun bilgisayarı" masaüstü mü? kasada öndeki portlar yeterli güç sağlayamıyor olabilir, geçmişte başıma geldi. Direkt anakart üzerindeki arkadaki portlardan birine bağlayın. (usb 3.0 olmasına dikkat edin)
0
nhk ni youkosu
(11.04.25)
@nhk masaüstü değil, hp victus laptop.
0
🌸en bi orijinal
(11.04.25)
anladığım kadarıyla sanki harici disk takmış gibi windows explorer üzerinden kopyalama yapmaya çalışıyorsunuz.

itunes gibi olan app üzerinden (ki itunes ile de bu şekilde yapılırdı) ilgili klasörleri seçip ayarlayarak senkronize etmeniz gerekiyor. windows arayüzünü değil, itunes ya da apple devices uygulaması üzerinden senkronizasyonu yapacaksınız.
0
tnz
(11.04.25)
@tnz bu şekilde deneyeceğim. Teşekkürler.
0
🌸en bi orijinal
(11.04.25)
(4)

Mahalle arası gym ücretleri ne alemde?

kukuleta
Macfit gibi zincirlerin fiyatları uçmuştur muhtemelen. Bu arada onların fiyatlarıyla ilgili de bilgilendirirseniz sevinirim.
Macfit gibi zincirlerin fiyatları uçmuştur muhtemelen. Bu arada onların fiyatlarıyla ilgili de bilgilendirirseniz sevinirim.
0
kukuleta
(10.04.25)
Evime yakın 3 tane salon var en ucuzu Macfit, üyeliği yıllık ödemesini peşin yaparsan (bunu istersen 6 taksit de yapıyorlar) %20 indirim yapıyorlardı en son, gerçi diğer salonların havuzu var diye muhtemelen daha pahalıdır ama gym havuzuna girmek de cesaret işi olmalı en son Mac One'a gittiğimde 2 ayda bir kaptıyorlardı havuzu. Macfit'e gidersen ödemeni sanal kartla yap muhakkak.
0
Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet
(10.04.25)
bir arkadaşım aylık 1500 e mahalle arası özelliksiz bir spor salonuna yazılmıştı geçen ay. yer, küçük bir büyükşehir diyelim.

istanbul'da kendi gittiğim ilçe belediyesine ait spor salonu aylık: 380 tl. beklentiyi yüksek tutmadan idare eder diyelim.
0
biravekahve
(10.04.25)
macfit'e ocak ayında 12 aylık üyelik yaptım. 17-18 bin gibi bir şeydi.

aylık alınca çok pahalıya geliyor ama. 3500 lira gibi bir şey.
0
tabudeviren
(10.04.25)
Yeni 6 aylığa 16 ödedim bence çok fazla mahalle arası için ama 1 yıl orada duracağım kesin değildi, 12 ay alsam biraz daha uygun olurdu.
0
sanguine
(10.04.25)
(3)

Balkanlarda otobüs ile ulaşım (Saraybosna- Mostar- Kotor)

bolungarvik
Selamlar.Saraybosna'ya uçakla gidip oradan otobüsle Mostar’a, ardından da Kotor’a geçmeyi planlıyorum. İstanbul’a dönüş için tekrar Saraybosna’ya dönmek yerine Tiran’a geçmek daha mantıklı olur diye düşündüm. Ama otobüs biletleri için Google’da yaptığım aramalarda fiyatlar uçak biletine yaklaşıyor.
Selamlar.
Saraybosna'ya uçakla gidip oradan otobüsle Mostar’a, ardından da Kotor’a geçmeyi planlıyorum. İstanbul’a dönüş için tekrar Saraybosna’ya dönmek yerine Tiran’a geçmek daha mantıklı olur diye düşündüm. Ama otobüs biletleri için Google’da yaptığım aramalarda fiyatlar uçak biletine yaklaşıyor. Bu rotalarda sefer yapan bildiğiniz yerel firmalar var mı, ya da direkt otogara gitsem her gün sefer bulabilir miyim?
0
bolungarvik
(10.04.25)
sonsuz
(10.04.25)
Alternatif olsun diye yazayım;

Omio
0
put it in your appropriate place
(10.04.25)
Sorunuza cevap degil farkindayim ama tam otostop cekmelik rotalar ozellikle bir Turk icin.
0
fevzi123
(11.04.25)
(1)

İki zamanlı motor yağı

zetina dikis makinesi
Malum iki zamanlı motorların benzinine iki zamanlı motor yağı karıştırılıyor 40'a bir oranında bu şekilde kullanılıyor yine benzinli tırpanlarda da yağ katılıyor benzine fakat tırpanlar için satılan yağ çok daha pahalı neredeyse iki katı. Merakım şu motosiklet için kullanılan yağı tırpan'ın benzini
Malum iki zamanlı motorların benzinine iki zamanlı motor yağı karıştırılıyor 40'a bir oranında bu şekilde kullanılıyor yine benzinli tırpanlarda da yağ katılıyor benzine fakat tırpanlar için satılan yağ çok daha pahalı neredeyse iki katı. Merakım şu motosiklet için kullanılan yağı tırpan'ın benzinine katsak bir şey olur mu sizce, tırpanlar biraz daha yüksek devir çeviriyor diye biliyorum ama emin değilim bilen biri cevap verirse sevinirim, tahminim motosikletlerde çok daha fazla sarf edildiği için ucuz tutuluyor tırpan yağları ise daha şekilli ambalajda daha pahalıya satılıyor daha az kullanıldığı için yüksek fiyattan satıyorlar diye düşünüyorum yanılıyor muyum.
0
zetina dikis makinesi
(10.04.25)
2 zamanlı bazı cross motorlar ve ufak hacimli super sportlar 12-13k devir çeviriyor tırpanın bu devrin üzerine çıkacağını hiç sanmıyorum.

fakat iki zamanlı motorun sorunu en iyi yağ bile olsa ömrü belli bir saat ile sınırlı.

yüksek devir ve ısıya uygun 2 zamanlı bir yağ iş görecektir ama onlar da pek ucuz değil.
0
orpheus
(10.04.25)

Pathway Avustralya

kadikoymeydani
Bu programla otuz yaşından sonra gidebilen var mı? Danışmanlık firmaları ne kadar güvenilir ve kabul alma durumu nedir? Teşekkürler okuduğunuz için.
Bu programla otuz yaşından sonra gidebilen var mı? Danışmanlık firmaları ne kadar güvenilir ve kabul alma durumu nedir? Teşekkürler okuduğunuz için.
0
kadikoymeydani
(10.04.25)

Kaplama Diş Konusu

Simsiyah
Gençken bi cahillik yapıp yok yere dişleri kaplattık. Bi ara yeniledim bunları. Aradan geçen zaman boyunca hafif hafif alttan açılmalar oldu. Bi dişçim vardı, ticaretini iyi yaptığı için herifin boş günü yok. Ağız kokusu şikayetiyle gidiyorum, ben bilmem diyor. Paraya para demiyor, ben de buna para
Gençken bi cahillik yapıp yok yere dişleri kaplattık. Bi ara yeniledim bunları.
Aradan geçen zaman boyunca hafif hafif alttan açılmalar oldu.
Bi dişçim vardı, ticaretini iyi yaptığı için herifin boş günü yok.
Ağız kokusu şikayetiyle gidiyorum, ben bilmem diyor.
Paraya para demiyor, ben de buna para kazandırmak derdinde kendimi heder ediyorum.

Kardeşlerim, kısacası kaplama dişlerin bakımını; tadilat-tamiratını yapacak, para göz olmayan işin ehli biri lazım bana.
Var mıdır tavsiye edeceğiniz?
0
Simsiyah
(10.04.25)
(5)

darbeli matkap

melodi
ya biliyorum komik ama :) duvara dolap monte etmek lazım normal matkapla olmadı. usta 2 delik delmek için 700 istedi. istanbul maltepe/altayçeşme taraflarında olan ve darbeli matkabı olan varsa 10 dakikalığına verebilir mi?
ya biliyorum komik ama :) duvara dolap monte etmek lazım normal matkapla olmadı. usta 2 delik delmek için 700 istedi. istanbul maltepe/altayçeşme taraflarında olan ve darbeli matkabı olan varsa 10 dakikalığına verebilir mi?
0
melodi
(10.04.25)
İzmir desen seve seve verirdim.
Perde betona mı rastladınız kolona mı? Abanın biraz, birkaç uç yakar halledersiniz siz onu :S
0
Mirket
(10.04.25)
büyük yapımarket zincirlerinde kiralanıyor sanırım ama 700en pahalıya gelir muhtemelen. en temizi komşulara sormak illaki vardır birinde.
0
bobinhoo
(10.04.25)
normal matkapla olmadı derken uç gerçekten bu işe uygun muydu ?
belki kolon içindeki demire denk gelmiştir.
0
orpheus
(10.04.25)
Bi saat sonra bi bizimkilere sorayim, evde matkap var ama darbeli mi hatirlamiyorum. Adatepe‘de oturuyorlar :)
0
c1b2k3
(11.04.25)
Normal matkapmis..

Yeni duvar ucu alip deneyin bi de. Belki ucu yanlis yada kötüdür.
0
c1b2k3
(11.04.25)
(2)

USD yatır-çek yapılabilen kripto borsaları

gyroscope
Garanti BBVA'nın kripto uygulamasını kullanıyorum şu anda lakin listelenen coin'ler çok kısıtlı. USD ile işlem yapabiliyorum, güzel yanı o. BTCTurk, biancetr gibi borsalara baktım ama TL yatır TL çek yapılabiliyor anladığım kadarıyla.Sadece USD ile işlem yapabileceğim borsalar var mıdır?
Garanti BBVA'nın kripto uygulamasını kullanıyorum şu anda lakin listelenen coin'ler çok kısıtlı. USD ile işlem yapabiliyorum, güzel yanı o. BTCTurk, biancetr gibi borsalara baktım ama TL yatır TL çek yapılabiliyor anladığım kadarıyla.

Sadece USD ile işlem yapabileceğim borsalar var mıdır?
0
gyroscope
(10.04.25)
Türkiye de bu mevzuata aykırı
0
fistikthecat
(10.04.25)
yatırdığınız TL ile USDT alıp istediğiniz borsada işlem yapabilirsiniz. USDT alım satımda ciddi bir makas yok herhangi bir zararınız olmaz USDT-TL dönüşümünde.
0
oxit
(11.04.25)
(13)

Diş Hekimliği & Bilgisayar Mühendisliği

liberal
Merhaba,Sizce Diş Hekimi olmak mı yoksa İtü veya Yıldız Teknik mezunu bir bilgisayar mühendisi mi olmak daha çok kazandırır, daha çok mutlu eder.
Merhaba,

Sizce Diş Hekimi olmak mı yoksa İtü veya Yıldız Teknik mezunu bir bilgisayar mühendisi mi olmak daha çok kazandırır, daha çok mutlu eder.
0
liberal
(10.04.25)
türkiye'de kalacaksan diş hekimi uzun vadede daha fazla kazanır her türlü. yurt dışına çıkma isteği varsa bilgisayar mühendisliği.
0
shadowfollower
(10.04.25)
Dişte işsiz kalmazsın ama gidişatı çok iyi değil maaş açısından. en kötü ihtimal asgarinin biraz üstüne gider çalışırsın bir yerde. Bilgisayar mühendisliğinde ise iş bulmak bu kadar kolay olmaz.

Biraz daha zorlayıp tıp olma ihtimali varsa kesinlikle tıp. İş garantisi + iyi maaş.
0
runaway
(10.04.25)
Valla kisiden kisiye degisir. Hersey bolume bagli degil kisiye de bagli. Benim 4 de biri maasim kazanan dis hekimi de var. Benim 10 katim kazanan dis hekimi de var.

Ama her daim is garantisi ariyorsaniz dis hekimligi. Devlete atanma garantiniz var en azindan.

Not: Bilgisayar Muhendisiyim.
0
nuevo
(10.04.25)
diş diyenler hiç mi güncel durumu takip etmiyor
deli gibi mezun var ve devletteki atamalar mevcudu karşılamaktan çok uzak

10 sene sonra aynısını tıp için diyeceğiz

bilgisayarda da mezun çok

yatkınlığın olanı seçmek mantıklı olan
0
mantık
(10.04.25)
Diş hekimliğini bilmem ama Bilgisayar Mühendisi çok fazla + yapay zeka gelişimiyle ihtiyaç daha da azalıyor.

Bence diş hekimliği her yönden daha avantajlı gibi duruyor: maaş, kendi işini yapma, istenirse yurt dışına gitme, yapay zekadan etkilenmeme vs.


.
0
kartallar yuksek ucar
(10.04.25)
hevesin olan mesleği seç.

sadece paraya bakıyorsan git pilotluk oku.

bu arada ben bilgisayar mühendisiyim. yapay zeka yüzünden işten çıkarılan görmedim. işe alımlar azaldı ama o da yapay zekadan değil.
0
jelly bear
(10.04.25)
Bence diş seçmeden yeni mezun diş mezunlari ile konuşun. Çünkü benim tanıdığım kişiler hiç de öyle "çok rahat ataniyoruz, is garanti. Özelde maaşlar güzel" halinde değil. Baya özelde kötü paralara çalışıyor gençler.
0
logisticsmanager
(10.04.25)
benim çevre gözlemlerim:

ortalama bir diş hekimi ortalama bir mühendisten çok daha fazla maaş alır.
iyi bir bilgisayar mühendisi iyi bir diş hekiminden daha fazla maaş alır.
çok iyi olursanız zaten ikisinde de fark etmez limiti yok maaşların.

mühendislik depresif bir bölüm önermem ben. tek artısı evden çalışmak, insanlarla minimal muhattap olmak vs. ama mesaidir şudur budur; aptal müdürlerle uğraşmaktır çok derdi var.
0
aguen
(10.04.25)
parasına göre meslek seçiyorsan her ikisi de eziyet gibi gelir. iki mesleğinde artıları ve eksileri mevcut.

çok iyi bir bilgisayar mühendisi özellikle gelecekteki gelişmelere göre yapay zeka ve makine öğrenimi alanında çalışanlar diş hekimini maaş konusunda katlayabilir. ayrıca evinde çalışma fırsatı da bulabilir. diş hekimi sürekli insanlarla içli dışlı olacaktır. insanlarla uğraşmayı sevmiyorsan istersen milyonlar kazan zul gelecektir.
0
false pretension
(10.04.25)
Diş hekimliğini asla ama asla önermem. Hayatının hatası olur her anlamda. Çok şey yazardım da buraya gerek yok.
0
angina pektoris
(10.04.25)
Sağlık bölümlerinin hiç biri çok kazanmak için okunmaz.
Diş tıptan sonra en zorlayıcı bölümlerden biri. Ama yeni mezunlar asgari ücretin bir tık üstü anca kazanıyor. Bir tanıdığın oğlu yeni mezun, iş için görüşmeye gittiklerinde asgariden kapıyı açıyorlarmış. Yada işlem başı belli bir yüzde veriyorlar.

ben okuyacak olsam diş yerine tıp okumak isterdim. Hatta uzmanlıkta acil tıp. Mesleki tatmini daha yüksek bence. tıpta da en büyük sorun Türkiye'de hekimlik yapmak.
0
my fault
(10.04.25)
tek amac para ise discilik muhendislige tur bindirir.
obur taraftan birinin agzinin icinde calismak kolay degil, onu unutmamak lazim.
0
cooperr
(10.04.25)
mutluluk başarı duygusu ile ilgili, bir dişçi olarak çok zor olan bir işi başardığında mutlu olursun, bir yazılımcı olarak da zor bir işi yaptığında mutlu olursun.

her ikisinde de insanlara hizmet ediyorsun, onların dertlerini dinliyor, anlıyor, çözüm üretiyor ve uyguluyorsun.

her ikisinde de yurt dışında çalışma imkanı var. diş için denklik gerekebilir, yeniden okuman gerekebilir tabii.

her iki alanda da isim yapma şansın var, yazılımda biraz daha fazla gibi bu şansın ama o isim içinde çok okuman, çok araştırma yapman çok deneme yapman gerekiyor. yazılımla ilgili deneme yapma şansın çalışırken genelde pek olmuyor, dişçiliği bilmiyorum.

kendini 10 yıl sonra nerede görmek istiyorsan orada ol. hayal et biraz. bak bakalım seni hangisi heyecanlandıracak.
0
selam
(10.04.25)
(2)

Boncuk taki toka bileklik isinden anlayan var mi?

duyurukullanıcısı
Bana oyle sade klasik bir model lazim ki cocuk kadin erkek e de olsun. Japonya da turkiye de brezilya da da insanlar taksin.Mesela yuvarlak boncuklari ipten gecirsem bu forma ulasir mi?
Bana oyle sade klasik bir model lazim ki cocuk kadin erkek e de olsun. Japonya da turkiye de brezilya da da insanlar taksin.

Mesela yuvarlak boncuklari ipten gecirsem bu forma ulasir mi?
0
duyurukullanıcısı
(10.04.25)
Şundan alıp saç örgü falan yap.
Makara lastiğine boncuk da iyi fikir.

www.trendyol.com
0
Mirket
(10.04.25)
amazon, etsy, pinterest'de ilgili kategorileri gezerek tasarımlara bak, beğendiklerinden bir liste oluştur, sonrasında bulabildiğin malzemelere bak, hoşuna giden modellerden esinlenerek elindeki malzemeler ile bir kaç model üret.

en düz hali burgulu şeyler (saç örgüsü diye örneği verilmiş) ben erkeğim bileğimde benzeri bişi var.
0
selam
(10.04.25)

Atakan Sevgi'ye ne oldu?

speedy
Balkan gocmeni olmam sebebiyle takip ediyordum. Hesaplari kapanmis ya da kapatilmis sanirim. Aktif oldugu bir mecra var mi, haberi olan?
Balkan gocmeni olmam sebebiyle takip ediyordum. Hesaplari kapanmis ya da kapatilmis sanirim. Aktif oldugu bir mecra var mi, haberi olan?
0
speedy
(10.04.25)
(11)

bana saat seçelim mi

aguen
merhaba duyuru,kaynana terörü mağdurları olarak nişan aşamasında teröre maruz kalıyorum. tutturdular bana saat alınacakmış vs vs.saat takan bir insan değilim. spor yaparken galaxy watch 4 classic takıyorum memnunum aslında ondan.bir yandan pahalı olsun diye abartıyorlar, bence bu da gereksiz. bi saa
merhaba duyuru,

kaynana terörü mağdurları olarak nişan aşamasında teröre maruz kalıyorum. tutturdular bana saat alınacakmış vs vs.

saat takan bir insan değilim. spor yaparken galaxy watch 4 classic takıyorum memnunum aslında ondan.

bir yandan pahalı olsun diye abartıyorlar, bence bu da gereksiz. bi saate 50 bin falan vermek çok mantıksız geliyor bana. ucuzundan şık duran; siyah ya da lacivert renkte (her şeyle gidecek) saat öneriniz varsa duymak isterim.
0
aguen
(10.04.25)
su an kullandiginiz modelin ust modelini aldirin, bari kullanacaginiz bir sey olur.
0
65 derece
(10.04.25)
otomatik mekanizması gözüken bir model seçerseniz iyi olur, siz takmasanızda torun takar :)

güzel bir seiko iş görür bence. spor modelleri herşey ile gider. çok pahalı da değil.
0
duyurukullanıcısı
(10.04.25)
Aynı düşüncedeydim,hatta o zaman akıllı saat de takmıyordum, biraz araştırıp Tissot' ta karar kıldım, tavsiye ederim, beğendiğin modelin aldır geç. güle güle kullanın hocam, bu arada gereksiz diye düşünmeyin, illa ki klasik giyinmeniz gerekir en azından o zaman kullanırsınız, ha şimdiki aklım olsa deri değil metal kayış Tissot alırdım açıkçası.
0
kumandanim
(10.04.25)
apple watch iste
0
sonsuz
(10.04.25)
@koela, kadin oldugunu düsündügü yazarlara kiz misin diye mesaj atan birine göre epey uzun cümle kurmussun. sasirttin beni.
0
sonsuz
(10.04.25)
akıllı saatler okaydi aslında da samsung ekosisteminde apple watch kullanmam tuhaf olurdu; ilginç bir öneri olmuştu :D

galaxy watch'ların yeni serilerine baktım ama istediğim özellikler yok o yüzden akıllılardan vazgeçtim.
0
🌸aguen
(10.04.25)
satabilecegin bir sey al bence. en azindan o parayi gercekten istedigin bir sey icin biriktirirsin.
0
hot potato
(10.04.25)
Citizen Tsuyosa yapistir gitsin.
20bin tl falan..
0
cooperr
(10.04.25)
20-50 bin bandına iyi bir tissot/seiko ya da giriş seviyesi bir longines, hamilton bakabilrisiniz.
0
awlmi
(11.04.25)
awlmi +1
0
brkylmz
(11.04.25)
mantık
(18.04.25)
(1)

Su yazara mesaj atabilir miyiz?

tantamount_to_equivalent
Buraya baksin zahmet olmazsa. Tesekkurler simdiden. https://eksisozluk.com/biri/freakspotted
Buraya baksin zahmet olmazsa. Tesekkurler simdiden. eksisozluk.com
0
tantamount_to_equivalent
(10.04.25)
mesaj attim, silme.
0
cooperr
(10.04.25)
(5)

Ne zaman askere teslim olacağım? Bedelli

avatar is back
Mayıs celbi. 8 mayıs sevk tarihi diyor. Ev ile askerlik arası 800 km’nin altında. 1 gün yol izni var ben 9’unda gidecem sanıyordum ama 1 gün de bilmem ne izni varmış 10’unda teslim olacaksın diyorlar. Cevap nedir? Ne zaman teslim olacam yahu?
Mayıs celbi. 8 mayıs sevk tarihi diyor. Ev ile askerlik arası 800 km’nin altında. 1 gün yol izni var ben 9’unda gidecem sanıyordum ama 1 gün de bilmem ne izni varmış 10’unda teslim olacaksın diyorlar. Cevap nedir? Ne zaman teslim olacam yahu?
0
avatar is back
(10.04.25)
yol iznin 1 günse cumartesi girersin. 2 günse pazar. sevk belgende yazar.
10 mayıs gireceksin yani.

bu arada istersen erken girebilirsin ama gerek yok. en geç 10unda girmen gerekir.
0
jelly bear
(10.04.25)
Teşekkürler. Sevk belgesi son 10 gün çıkıyor sanırım o yüzden bulamadım. 10’una uçak bileti alırım o zaman
0
🌸avatar is back
(10.04.25)
küçük tavsiye: zaten az bir vakit kalacaksın. son güne kalmadan gidersen amele gibi soğukta beklemeden rahat rahat yerleşirsin.
0
xephyr
(10.04.25)
büyük bir tavsiye: zaten az bir vakit kalacaksın, son dakikaya kadar beklemezsen it gibi iş yaptırırlar. son dakika girmek en iyisi.
0
klassno
(11.04.25)
kolay gelsin avatar!
pim cek bomba at :P
0
cooperr
(11.04.25)
(9)

Amerikanın çin' e karşı attırdığı gümrük vergileri ve sonuçları

Rao
Bir çok ürününü apple, vb. gibi çin üzerinden üreten bir ülkenin bu vergileri attırması ile aslında kendi vatandaşının ayağına sıkmış olmuyor mu ? Yani enflasyonist etki olarak geri dönmesi açısından. Bunun sebebi amerika istese bile bu üretimlerin ülke içerisinde gerçekleşme bugünden yarına olac
Bir çok ürününü apple, vb. gibi çin üzerinden üreten bir ülkenin bu vergileri attırması ile aslında kendi vatandaşının ayağına sıkmış olmuyor mu ? Yani enflasyonist etki olarak geri dönmesi açısından.

Bunun sebebi amerika istese bile bu üretimlerin ülke içerisinde gerçekleşme bugünden yarına olacak bir süreç değil çünkü.

Teşekkürler.
0
Rao
(10.04.25)
Evet olasılıklardan biri, halka 70 lerdeki gibi zenginlik vaad eden ve destek alan trump fiyatlar yükselince halkın tepkisini nasıl karşılayacak bekliyoruz

Bir iphone %100 amerikada üretilmiş olsaydı fiyatının 30.000 dolara yakın olacağı hesaplaması vardı
0
grimavi
(10.04.25)
30k degil 3k idi sanirim o @grimavi.

trump eski baskanliginda da üretimi abd'ye tasiyacak isler yapti. issizligi de bu sayede cok düsürmüstü. su an bu yaptigini cok daha agresif bir sekilde yapmaya calisiyor.
söyledigin seylerden ötürü r yapti zaten. ben sizi denedim falan diye sacmaladi. prensi elon musk fare gibi basti gitti en önce.

simdi sirketlerin üretimi abd'ye tasimasi lazim. yoksa senin dedigin gibi direkt enflasyon olur heralde.
0
sonsuz
(10.04.25)
Amaç zaten bu. Firma daha önce 500 dolara iphone satarken, şimdi Çin'de üretmeye devam ederse 800-900 dolara satmaya başlaacak.

Burada mantıklı olan : üretimi ABD'ye kaydırması. Trump'ta bunu istiyor. Üretimi tekrar ABD'ye kaydırmayı.

Kısa vadede zararlı olsa da, hedefine ulaşırsa artırıma değer.


.
0
kartallar yuksek ucar
(10.04.25)
Amerika, 2.dünya savaşı sonrasında, elleriyle kurduğu yeni dünya düzeni ile kendi sonunu hazırladı.

Sadece inovasyonu üzerine alıp, üretimi azgelişmiş ülkelere yayması, o ülkelerin palazlanmasına, teknolojisini çalıp geliştirerek rekabet gücü kazanmalarına ve dünya liderliğini ele geçirmeye aday olmalarını sağladı. Küreselleşme ve gümrük duvarlarının kaldırılması, Amerikan ekonomisine hep zarar verdi.

Sonuçta ekonomi de dünya liderliği de o hale geldi ki ya çok sancılı bir ameliyat yapılacak, batan batıp çıkan çıkacak ve dünya liderliği yeni kurallarıyla pekişecek. Ya da zaman içinde amerika iflas edecek ve liderlik çine altın tepside sunulacak.

Yani amerika ayağıma mı sıkıyorum lan yoksa aşamasını çoktan geçti. Gerekirse ayağını kesecek duruma geldi ve o yapılıyor.
0
Mirket
(10.04.25)
Intel zamanında üretimini amerikaya kaydırdı ve Amd'nin gerisinde kaldı. Çünkü Tayvanlı tsmc kadar iyi teknolojili çip üretemiyor. Bu diğer amerikan markalarına da olabilir. Olay sadece fiyat değil ama tabii bi noktada bunu yapmazsa ülkesinde son teknoloji ürün üretebilen fabrika kalmayacak.(Şu an taşıyıp yatırıma başlamaları lazım)

Ama ucuz ürün ve küresel pazar olayı bitti mi yani, bu da bize denk geldi...
0
nhk ni youkosu
(10.04.25)
Trump amaçlarını çoğu zaman abartarak söylüyor. Pazarlığı yüksekten açıyor, bunu yaparken de zaten kabullenilmiş kafası kırık adam imajını kullanıyor.

Gerçekten çok derinlikli hareket ettiğini söylemiyorum, ancak yaptıkları amaçlarının ötesinde büyük hamleler.

Bunu yaptığı işlerden sonraki açıklamalarıyla belli ediyor zaten. Ukrayna konusunda da böyle oldu. Pazarlığa avrupa kendi içinde askeri yatırımları artırsın biz zorlanıyoruz diye girmedi. Biz çekiliyoruz, siz de rusyayla ne yaparsanız yapın diye girdi. Arkasından yaptığı açıklamalarda şaka yollu "bakın nasıl hemen toparlanıyorlar" gibi şeyler söyledi.

Meksika'nın gümrük tarifelerini artırıp sınırdaki giriş çıkışları ve kartel sorununda çok daha aktif olmalarını sağladı. Yine aynı açıklamalar, bakın meksika hiç olmadığı kadar aktif rol alıyor.

Şimdi bunu dünya genelinde yapıyor, geçenlerde herkes karşılıklı tarifeleri kaldırma pazarlığı için kıçımı yalıyor falan dedi.

Esas hedefinin tüm üretimi abd'ye kaydırmak olduğunu sanmıyorum. Eğer abd'ye uygulanan tarifeleri düşürürse kâr sayacaktır. Bu süreçte üretimin bir kısmı abd'ye kayarsa da ne ala diyor olmalı. Zaten birçok ülkeyle gümrükte denge sağlarsa hali hazırda abd'de üretilen şeylere faydası olacaktır bunun.

Kendisinden sonra gelen yönetim de "deli gitti işimize bakalım" diye hemen olmasa da zaman içinde ilişkileri yoluna koyacaktır. İlla ki güvensizlik olur, ama trump'ın marjinal imajı hala geri dönüş imkanı veriyor.

Klasik politikalar aslında, sadece daha abartılı şekilde uygulanıyor. Burdaki tek problem avrupa, kanada gibi müttefiklerinin durumu onun gördüğünden daha ciddiye alması ve ittifakın cidden dağılması olur. O yüzden çok derinlikli hareket ettiğini düşünmüyorum dedim. Ancak bu henüz olmadı, İngiltere olmaması için çalışanların başında geliyor.
0
akhenaten
(10.04.25)
Kısa vadeli olarak Çin'e koydu, bomboş fabrikalar var, çalışanlar "izne" çıkarılmış. Yotube'da fabrika videoları ve çalışanlara gönderilen mesajlar var.
0
kimlanbu
(10.04.25)
abd ağır sanayiyi geri plana attı son dönemde. Post endüstriyel bir döneme geçti.
Yani ağır teknolojiden ziyade patent ekonomisi, yüksek teknoloji vb gibi alanlar büyüdü.

İşin özü şu:
Designed in USA, Made in China.

Bu abd'ye zarar vermeye başladı.

Bu yüzden ihracatı arttı.
Çünkü şuna inanıyor. Ben iphone patentini alırım. Tasarımı bende.
İstediğim yerde ürettirim çünkü asıl para eden şey tasarım ve marka hakkı.

Ama bu işte ürünlerin ithalatına döndü.
Ticaret açığı arttı. Çin'i zenginleştirdi.
En önemlisi abd'deki işçi sınıfını eritti.
Çünkü işçi sınıfının çalışacağı iş kolları Çin'e, Hindistan'a vs kaydı.

Şimdi trump ABD'de yeni bir sanayi devrimini zorluyor.
Çin'de ürettirip ABD'ye ithalat yapan firmalar fabrikaları ABD'ye taşısın istiyor.

Designed in USA
Made in USA

dönemine dönmek istiyor.

Ama Çin de boş durmadı. Ucuz işgücü ülkesiydi, ama o sermayeyle şimdi teknoloji de üretmeye başladı.

Yani ABD'nin umduğu gibi gitmeyebilir işler.
0
anten
(10.04.25)
Şimdi meslek ve amerikan corporationda çalışma gereği bu konu hakkında biraz okuyorum. Misal daha bugün şirketin amerika ayağının Çin'den alıp amerika, kanada ve güney Amerika'ya sattığı ürünleri bizim Çin'den alıp bizim üstümüzden amerika dışındakilere satmayi falan konuştuk.

Bir kere ben protectionism severim. Ama kıvamında. Misal belli kitleler biden hiçbir işe yaramamış gibi yapacaklar ama stratejik sektörlerin ülkeye gelmesi için zaten bir yatırım planı vardı;
en.m.wikipedia.org

Ki açıkça konuşayım; ne kadar her şeyi Fransız firması, Fransa'da üretilmiş almaya çalışsam da bu imkansız. Çünkü mantığı yok, her şeyi ülkende üretmenin karliligi yok. Bunlar çocuk oyuncağı değil.

Bu noktada bu saçma sapan vergiler ile tabiki kullaniciya darbe indi ki ilk başta "yok yaa merak etmeyin" dedi, sonra "yaa olabilir yani banane" dedi, sonra "ilac gibi düşünün ya iyilestirecek bu sizi" dedi. Yani tabiki fiyatları yükseltecek.

Bir de gene biraz tedarik zincirinde olan herkes bilir ki üretimler öyle bir senede kaymaz. Özellikle belli know how gerektiren şeyler. Misal Apple için konuşuldu bugün Fransız ekonomi programında;
Apple Amerika'da üretmek 30 milyar dolar yatırım
3 yıl fabrikanın kurulması

Buna ek olarak karlılık düşeceği için şirketin hisseleri vs her şey düşecek ve bir daha asla eskisi gibi karlı olmayacak. Bu işler böyle. Eğer protectionism istiyorsaniz öyle 5$ hisse 200$ olsun olmaz.

Trump'i durduran tahvil faizlerinin cosmasi olduğu anladığım/okudugum. Yoksa amacina ulasti falan değil yani.

Bu arada Amerika'nın trade deficit gitmesinin ona yararlarini anlamak isteyenler npr planet money'nin son trade deficit podcastini dinleyebilir ama tek cümlede özetlersek;
X ülke Amerika'ya karşı daha fazla ürün satıyor ve arada trade deficit var ve işlemi dolar ile yapıyor. Ve çoğu ülke de bu paralar ile gidip Amerikan borsasina yatirim yapıyor, Amerikan tahvili alıyor vs.
Ve dünya ticareti dolar üzerinden dönüyor bu sayede, sonrasinda paralar amerikan borsasina dönüyor.

Bakarsak Amerika'nın büyümesi uzun yillarca cosmus halde. Ve genel gelirlerde, zenginlikte falan da oldukca yukseklerdeler. Onların sorunu gelirlerin adil dagilmamasi.

Amerika gibi bir ulkenin her şeyi kendi üretmesi imkansiz. Ama bazi şeyleri tabiki getirebilir ama hiçbir büyük şirket "ah vergi mi tamam o zaman yarin Amerika'ya geliyorum" demez. Bu işler bu kadar basit olmuyor.

Neyse bu şekilde piyasa manipülasyonu da yapti, çevresi zenginlesti. Mutlular.
0
logisticsmanager
(10.04.25)

duyuruda onkoloji doktoru

monicapp
varsa bana ulaşabilir mi?
varsa bana ulaşabilir mi?
0
monicapp
(10.04.25)
(8)

bu çifte ne alınır?

Gradient_tabanlı_mor
biz evlenirken onlar sevgiliydi. altın taktılar. hatırlamıyorum ne olduğunu çeyrek olabilir. oğlum doğduğunda da gelip altın taktılar (ay bunu da hatırlamıyorum çeyrek diyelim bari) sonra baby görmeye gelince pahalı markadan bir sürü kıyafet getirmişler, masraf ettiler. şimdi bu çift nişanlandı biz
biz evlenirken onlar sevgiliydi. altın taktılar. hatırlamıyorum ne olduğunu çeyrek olabilir.
oğlum doğduğunda da gelip altın taktılar (ay bunu da hatırlamıyorum çeyrek diyelim bari)
sonra baby görmeye gelince pahalı markadan bir sürü kıyafet getirmişler, masraf ettiler.

şimdi bu çift nişanlandı biz de kutlamak için buluşalım dedik kafede buluşacağız. altın gitmez herhalde?
eylülde evlenecekler. eylülde altın mı takalım direk yoksa nişan için de kafenin ortasında yakasına çeyrek mi takacağım asdf :D hediye de almak lazım dimi? ne alayım?
0
Gradient_tabanlı_mor
(10.04.25)
nisanlandi diye kimseye bir sey alinmaz. hic duymadim böyle bir sey.
dügünde ceyrek ya da yarim takarsiniz. dügün yapmasalar da bir sey takin ama.
0
sonsuz
(10.04.25)
nişan için bi şey takılmaz bence de. aileler bile takmıyo bazen. ama düğünde imkan varsa yarım takabilirsiniz.. totalde ödeşmiş olursunuz :D yoksa çeyrek.
0
elorelia
(10.04.25)
nişan için bi şey takmaya gerek yok ama bi hediye güzel olabilir belki.

düğünde yarımı hak etmişler +7

pardon ne alim demijsin, fiqir bulup döncem ;)
0
abuzer
(10.04.25)
nişanda yakın aile büyüğü değilseniz takı falan takmanıza gerek yok tabi ki ama içinizden geliyorsa ufak bir hediye olabilir. Düğünde de onlar ne getirdiyse aynısını götürmek icap eder.

ben ilerde mahcup olmayalım azını götürmeyelim başkalarına diye isim isim listeyi attım bir kenera birinin düğünü olduğunda açıp bakıyorum hemen ne takmışlar bize diye.
0
bobinhoo
(10.04.25)
nişanlıya hediye almaya gerek yok, evlenmelerini bekleyin.
0
telliahmet
(10.04.25)
yukarıdaki arkadaşlar toptan ödeşmiş olursunuz diye yarım filan demişler ama gelirlerinizin arasında çok büyük uçurum yok ise bu iş size nasıl geldi ise aynı şekilde götürmekte geçiyor. düğün çeyrek çocuk doğunca çeyrek bebek görmeye hediye şeklinde olmalı.

nişanda takıya gerek yok dedikleri gibi. ama bir hediye filan alabilirsiniz.
0
belkider
(10.04.25)
dugunde yarim degerinde gram altin..
0
cooperr
(10.04.25)
Dügünde ceyrek, bebek olursa yine ceyrek.

Dügünde takitiniz yarimi, bebek olunca yine takmaniz lazim?

O yüzden sirayi bozmayin.
0
c1b2k3
(11.04.25)
(7)

araç içi kamera

kojonotsuki
arabamın çakmaklığı ve usb girişi cama uzak. bu girişleri kullanan bir kamera alsam kablo kirliliği olacak. nasıl bir model tercih etmeliyim? sadece pilli modeller var mı?doğrudan aküye falan bağlanan modeller de beni korkutuyor. araba elektrikli ve garantisi devam ediyor. garantiyi patlatırım diye
arabamın çakmaklığı ve usb girişi cama uzak. bu girişleri kullanan bir kamera alsam kablo kirliliği olacak. nasıl bir model tercih etmeliyim? sadece pilli modeller var mı?

doğrudan aküye falan bağlanan modeller de beni korkutuyor. araba elektrikli ve garantisi devam ediyor. garantiyi patlatırım diye korkuyorum.
0
kojonotsuki
(10.04.25)
Powerbank ile kullananlar var. Ama ne kadar verimlidir bilemiyorum
0
kaptan memo
(10.04.25)
cama yakın olmasına gerek yok ki. benim çakmaklık vitesin önünde gözün içinde mesela. kablo gözükmüyor. kenarlara güzelce döşedim çünkü.

her model sigortaya bağlanabilir. patlama falan olmaz.
0
jelly bear
(10.04.25)
çok basit ister çakmaklıktan güç alın isterseniz, sigortaya çoklayıcıları ile direk araç çakmak sigortasından güç alıp , kablolarıda kapı fitillerinin içerisinden götürerek , görüntü kirliliği olmadan yapabilirsiniz.

Eğer elinizden gelmiyorsa, bir oto elektrikçi yapar, ama sigortaya direk aparatsız bağlamasınlar, sağlıklı olaması açısından bu sigorta çoklayıcı aparat üzerinden yapılması gerekli.
0
Rao
(10.04.25)
Ayrıca powerbank kullanmayın kesinlikte, özellikle yazın araç içi çok sıcak olur patlama riski bu şeklide olur.
Öbür türlü elektrik garantisini bir şey olmaz, işin ehli biri yapar ise basit bir eylemdir.
0
Rao
(10.04.25)
Hocam 5-6 metre felan kabloları oluyor. Ben hem öne hem de arkaya taktım, kablo kirliliği olmadan, conta altı gibi bir yerlerden geçirdim. (MG4) Çakmaklık da konsolun alt taraflarında. Kablo yetti. Arabayı istop edince güç tümden kesildiğinden kayıt duruyor.
Powerbank'e takılı oldukça kaydediyor, pbank'ı nereye koyacaz, pbank şarjını hep takip etmeli gibi zorlukları var.
0
abbabaabbaababbabaababbaabbabaab
(10.04.25)
kabloları uzun oluyor. üstlerden kenarlardan döşeme altından geçirilebilir.
çakmaktan alırsanız 24 saat kayıt yapamayabilirsiniz. araç dururken çalışmasını da istiyorsanız aküden almalısınız.

aracın aküsüne sigorta üzerinden bağlamak sorun çıkarmaz ama garanti dışına çıkar mı bunu bilmiyorum. ama hiç duymadım öyle bir şey.

model önerisi istiyorsanız geçen sene 70MAI aldık memnunuz.
arka kamerası ve arka kamera için uzatma kablosu ayrı satılıyor.
0
biseysorcaktim
(10.04.25)
pilli modeller iyi değil kapasitörlü modelleri seçiniz.
powerbank ile kullanmaya kalkışmayın, yazın özellikle yangın tehlikesi geçirebilirsiniz.


kapasitörlü bir model alıp bağlantıyı çakmaklık ya da usb ile yaptırmak için elektrikçiye uğrarsan o kabloları güzel şekilde saklarlar.

alternatif olarak akü bağlantısı yaptırabilirsin ama çok sık kullanmıyorsan akünü bitirebilir.
0
false pretension
(10.04.25)
(3)

IP adresi güvenli bir şekilde nasıl değiştirilebilir?

metematik
Konuyla ilgili teknik bilgisi olmayan biri en basit şekilde nasıl halledebilir?
Konuyla ilgili teknik bilgisi olmayan biri en basit şekilde nasıl halledebilir?
0
metematik
(10.04.25)
modemi kapatip, 10 saniye bekleyip acarak.
0
lemmiwinks
(10.04.25)
modemi kapat aç (her zaman çalışmaz biraz beklemen gerekir, olmazsa reset)
vpn de ip değiştirir.
0
jelly bear
(10.04.25)
Bu servis saglayicisina göre değişir.

Ttnet e "bana static ip verin" gibi bir başvurunuz olmuşsa, modem açıp kapama ile değişmez.

Böyle bir başvurunuz yok ise ttnet'te evet değişir.

Ancak Kablonet kullanıyorsanız modem açıp kapama ile ip'niz değişmez. 6 ay - 1 yıl gibi bir periyodu var onun sabit kalıyor.

Diğer servis sağlayıcılarda da bu tip uygulamalar olabilir, yani modem açıp kapama çözüm olmayabilir
0
makbur
(10.04.25)
(2)

kisiye ozel bankacilik icin banka

bay b
malum bankalarin belli bir varlik seviyesi ustunde sundugu kampanya, avantaj, kredi karti avantajlari vb seyler var. sizin kullandiklariniz arasinda en avantajli gordugunuz, kullanip memnun oldugunuz banka/program/kredi karti hangisi?
malum bankalarin belli bir varlik seviyesi ustunde sundugu kampanya, avantaj, kredi karti avantajlari vb seyler var. sizin kullandiklariniz arasinda en avantajli gordugunuz, kullanip memnun oldugunuz banka/program/kredi karti hangisi?
0
bay b
(10.04.25)
Bunun için Banka ya da şubeden ziyade sana özel atanacak müşteri temsilcisinin kişiliği önemli sanırım.

Yoksa, bankaların verdiği hizmet ve sağladığı avantajlar 3 aşağı 5 yukarı aynı.

Müşteri temsilcisi olayı da şöyle. Aynı bankada ve şubede atama nedeniyle ikinci müşteri temsilcisiyle çalışıyorum. Birincisi güler yüzlüydü, bir şey isteyince yapardı. Hepsi bu. İkincisi resmen şubede özel sekreterim varmış hissi yaşatıyor.Bir ara bahsi geçmişti. O gün bugündür, süreli döviz fonu çıkar çıkmaz anında haberim oluyor falan.

Ziraat Bankasında özel müşterilere değil herkese bireysel müşteri temsilcisi atanıyor. Aynı konu orda da çok farkediyor.
0
Mirket
(10.04.25)
Mirket +1

Özel bankacılık kullanan tanıdıklarım var; benim iş bankasındaki düz müşteri temsilcim çok daha iyi bence. Sırf kendisi yüzünden taşınmama rağmen şube değiştirmedim.

Kart için de yaşam tarzınıza çok bağlı. Ben gezmeyi eğlenmeyi severim, maximiles black rakipsiz o yüzden benim gözümde.
0
aguen
(10.04.25)
(13)

Türkiye'de hâlâ Windows XP kullanan kalmis midir ?

feastofthedamned
Bu soruyu sorma gerekçem, bu kadar eski bir isletim sistemini benim gibi hâlâ kullanabilen var mi diye merak etmem.
Bu soruyu sorma gerekçem, bu kadar eski bir isletim sistemini benim gibi hâlâ kullanabilen var mi diye merak etmem.
0
feastofthedamned
(09.04.25)
Vardır. Özellikle devlet dairelerinde olabilir.
0
runaway
(09.04.25)
daha eski isletim sistemleri de hala kullaniliyor dunya genelinde.

mesela intel 486 1989 yilinda uretimine baslanmis ve 2007'ye kadar uretimi devam etmis bir islemci, o islemci de zaten windows 95 falan kullaniyor.
0
cooperr
(09.04.25)
Bakınız banka atmleri
0
kaiserr76
(09.04.25)
Birincil PC olarak bireysel kullanan 1-2 kişi dışında kalmamıştır. Hobi yahut sanal makine üzerinde kullananları (ben dahil) saymıyorum. Ancak endüstriyel olarak, değil WinXP, Win98se ve floppy disk kullanan dahi tonla sistem var. Kiosklar, reklam panoları, atm'ler, cnc tezahları, üretim bantları falan ilk aklıma gelenler. Yina bazı oto ustaları arabayı winxp yüklü laptopa bağlıyorlar teşhis için. vs, vs...
0
yadigar
(09.04.25)
Bizim okulda lablarda hala xp var. Tabii o bilgisayalar sadece mikroskoptaki görüntüyü görmek için kullanılıyor. Devlet ünisi
0
substituent
(09.04.25)
Gecen vesikalik cektirmeye gittigimde fotografcida xp gordum
0
floydian
(10.04.25)
köylere ilçelere git. dayıların dükkan xp var hep.
0
mikahakkinen
(10.04.25)
endüstriyel ve hobi kullanımı dışında kaldığını sanmıyorum.

bu arada atmlerde genelde windows 10, en kötü windows 7 var. atmlerde xp kullanımı 2010ların ortalarında son buldu.
0
inheritance
(10.04.25)
Eski çalıştığım şirkette halen kullanıyorlar, çoğu işi mail ve excel ile yapıyorlar, başka program vs. kullanılmadığı için çoğu bilgisayarda XP var ve bu bilgisayarlar en az 10 senelik.
0
lamborcini
(10.04.25)
var hala bir çok şirkette görüyorum. mesela üretimden çıkan ürünlerin sıcaklık degerlerini test eden bir uygulama sadece windows xp'de çalışıyor. onun için fabrikadaki üretim kısmındaki tüm bilgisayarlarda xp yüklüydü

yine bir hastanede lab'da bilgisayarda xp yüklü oldugu gördüm.
0
limonlu eksi
(10.04.25)
Askeriyede var, simülatörlerde
0
mirty
(10.04.25)
otobüs acentelerine yazılım yapan bir firmada web developer olarak çalışıyordum bir kaç sene evvelinde, biz modern arayüz kullanıp güzel güzel sistem tasarlarken otogardaki bazı acentelerin XP kullandığını farketmiştik.

biz hala xp kullanıyor olabileceklerini hiç tahmin etmemiştik başta.
hatta kendi aramızda bu adamlara kendi cebimizden bilgisayar alsak da projeyi onlara uygun getirmesek daha iyi olmaz mı dedik.

sonra bu adamların sayılarının çook fazla olduğunu farkettik.

bireysel kullanıcı görmedim ama bilgisayar lazım olan bazı işyerlerinde bazı küçük esnaflar tarafından kullanılabiliyor hala.

bir haberden alıntı:
"Net bir istatistik olmasa da, küresel çapta XP'nin pazar payı 2025 itibarıyla %0.5'in bile altına düştü—Türkiye'de de benzer bir trend olduğunu söyleyebiliriz"

değil binde 5, onbinde 5'se bile bu çok büyük bir oran.
0
biseysorcaktim
(10.04.25)
Gemilerde hala win xp ve win xp embedded görüyorum, oldukça yoğun hem de.
0
kimlanbu
(10.04.25)
(11)

1 Yaş Hediyesi

rock n roll
1 yaşına girecek bir bebeğe hediye ne alınabilir? Oyuncak olur, kıyafet olur ama şöyle bir şey alsan çok çok iyi olur diyebileceğiniz bir şey var mı? Anne, babalar özellikle fikirlerinizi merak ediyorum.
1 yaşına girecek bir bebeğe hediye ne alınabilir? Oyuncak olur, kıyafet olur ama şöyle bir şey alsan çok çok iyi olur diyebileceğiniz bir şey var mı? Anne, babalar özellikle fikirlerinizi merak ediyorum.
0
rock n roll
(09.04.25)
Oyuncak değil de ailesine bir konuda destek olmak daha tatlı olur gibi. 1. yaşını bitirdiği güne dair somut bir hatıra olsun diye düşünüyorsan belki tatlı cici bir çerçeve içine onun o günkü fotosunu koymak güzel olabilir. Ya da ona o günün bedelinden 1 gr altın alıp saklamak.

Kendi yeğenlerim için yapmak istemiştim de maalesef imkanım olmadı buna.
0
muhayyer divan
(09.04.25)
bebekler için müzikçalarlar oluyor. arkadaşın 1 buçuk yaşındaki çocuğuna aldık. babası içine çocuk şarkıları ve ninniler yükledi. basit iki üç düğmesi var. oradan şarkıları değiştirilebiliyorsun. çocuk o günden beri elinden bırakmıyor, en sevdiği eşyası oldu.
0
sir gawain
(09.04.25)
Lego duplo.
0
Amaranta ursula
(09.04.25)
Aslında sokakta yaşayan hayvanlara mama alıp bebiş adına dağıtmak gibi bir düşünce ağır basıyor. Daha anlamlı olur gibi.
0
🌸rock n roll
(09.04.25)
@rock, sizin birinin adina iyilik yapmaniza gerek yok. onlar takdir ederlerse yaparlar.
bence 2-3 yas kiyafeti falan iyidir. ya da oyuncak.
0
sonsuz
(09.04.25)
@sonsuz
Onlar da çok hayvansever insanlar. Arabalarında hep mama ve su taşıyorlar. Aslında burada yapmak istediğim oyuncak, kıyafet gibi bir şey yerine acaba daha manevi anlamı olan bir şey mi yapsam düşüncesi.
0
🌸rock n roll
(09.04.25)
@rock n roll

Çok güzel düşünüyorsun bence. Bazılarının konuyu yanlış anlamasını da anlayamadım, kimse sana bebeğin adına iyilik yap demedi. O bebeğin yetiştirilmesi için ailesine destek olmayı kastetmiştim. Maddi imkanlara göre değişir, bebeğin yakasına 200 TL takmaktan tut, mesela bir çeyrek veya yarım altın takarken ailesine "hadi bakalım kumbarasının siftahı benden olsun" demeye kadar, aranızdaki samimiyete göre değişmekle birlikte mesela bebek bezi, kıyafet (hiç tavsiye etmem), ayakkabı (tavsiye etmem), hediye etmeye kadar akla gelebilecek her şey o aileye destek ve bebeğe fayda olur.

Çocuğun yediği helal giydiği haram derler, büyüme sürecinde olup sürekli beden değiştirdiği için. Bu sebeple kıyafet ayakkabı bebek eşyası vs alınmasını çok yanlış buluyorum. Ülkemizde bir anne bebek dayanışması geleneği olsaydı tamamdı da, öyle bişey yok. Sen alırsın biri satar biri kullanır biri saklar evladının evladına giydirir filan. Belli olmaz. Bana göre aileye destek olacak bir şey bebeğe de destek olacağından, hatta bu hayvanseverlik konusu da çok şahane olduğundan mesela 2 kg organik kayısı kurusu bebeğe, 20 kg köpek maması sokaktaki bebelere destek olsun şeklinde verilebilir. Ben olsam öyle yaparım.
0
muhayyer divan
(09.04.25)
Badi her daim ihtiyaç. 2 yaşa kadar boy boy alınabilir. Makbule geçer.

Fisher Price tarzı (istediğiniz marka) oyuncaklar olabilir.
0
yadigar
(09.04.25)
oyuncak işi biraz sıkıntılı. hevesle alınan şeylerin suratına bakmayabiliyorlar.

benim kız mutfağa bayılıyor. boyuna göre, fırınlı ocaklı mutfaklardan var. tam 1 yaş için değil ama 1,5-2 yaştan itibaren oynar.

fisher eğitici köpekcik ve robot var. köpeğin yüzüne bakmıyor. robotla arada oynuyor. duplo da var nadiren oynuyor.

bütçeye uyarsa globber çok iyi bi yatırım.

yok manevi bir hediye olsun derseniz instagramdan umut dalı projesine bakabilirsiniz.
0
elorelia
(10.04.25)
lego duplo +1
0
unalub
(10.04.25)
ben çeyrek vermeyi planlıyorum. annesi zaten gelen küçük altınları bozdurup daha büyük altın alıyor kızına.
0
Zia
(10.04.25)
(2)

2. el toki satın alma hakkında

egokalp
konut almayı düşünüyorum. f/p olarak tokiler gözüme çarptı. bildiğim kadarıyla 1 yıldan sonra devir hakkı var.1 yılı geçmiş herhangi bir satılık ilanından toki alabilir miyim?sahibine istediği peşinatı verdikten sonra bankadan borç devri yapılır sonra isterseniz borcu taksitle ödersiniz isterseniz b
konut almayı düşünüyorum. f/p olarak tokiler gözüme çarptı. bildiğim kadarıyla 1 yıldan sonra devir hakkı var.

1 yılı geçmiş herhangi bir satılık ilanından toki alabilir miyim?

sahibine istediği peşinatı verdikten sonra bankadan borç devri yapılır sonra isterseniz borcu taksitle ödersiniz isterseniz borcu peşin ödeyip tapuyu alırsınız denildi. bu doğru mu?
0
egokalp
(09.04.25)
devir durumu projeye göre değişiyor. örneğin benim ailem alt gelir grubu olan projeden almıştı ve borcun tamamını ödeyene kadar devir yapamıyordunuz. orta/üst gelir için bu şart aranmıyor olabilir. gerçekten bankadan devrediliyorsa yasaldır diye düşünüyorum ama peşinatı vermeden önce araştırırdım ben olsam. ilgili projenin bilgileri vardır internette
0
elorelia
(10.04.25)
tapu adınıza çıkacaksa neden olmasın.
0
abbabaabbaababbabaababbaabbabaab
(10.04.25)
(8)

Kira / Maaş oranı - istanbul

baldan kaymak
Ne olmalı? Sizin kaç?İlçe belirtirseniz çok iyi olacaktır.
Ne olmalı? Sizin kaç?

İlçe belirtirseniz çok iyi olacaktır.
0
baldan kaymak
(09.04.25)
Yüzde 20-30 arası ideal derim. Bahçelievler 18k sıfır dubleks. Yüzde 4.75.
0
Shepard
(09.04.25)
%25’ten fazlasını vermemeli.
0
ruhen hastayim ben
(09.04.25)
ev takisidi ya da kira gelirin max. 1/3u olmali..
bu global bir deger zaten, ulke farketmez.
0
cooperr
(09.04.25)
ideali %25 ve altı, istanbulda %40a kadar kabul edilebilir.
0
orpheus
(10.04.25)
tek yaşayan kadınların güvenlik endişesi erkeklere göre daha fazla olduğu için yüzde 40 hatta 50'ye kadar çıkabiliyor.
bu bana çok fazla geliyor.

ideali, maksimum yüzde 30-35 olmalı ancak istanbul'da 20-25bin liranın altına düzgün ev bulmak zor. herkes 60-70 bin almıyor. o yüzden bu oran daha yüksek ister istemez.

şişli, eski kiracı, yüzde 20-25 civarı benim.
0
biseysorcaktim
(10.04.25)
Maaş miktarı bilinmeden yorum yapmak doğru olmaz. Yani 70K kazananla 200K kazanan kişi için oranlar değişecektir. En düşük kira 25K diye varsayarsak ve günümüz maaşlarını düşünürsek oranlar malesef çok yüksek çıkıyor. Yani 50K kazanan birisi 25K kira öderse nasıl geçinecek? İmkansız.

Genelgeçer cevap verme adına eskiden gelirin 1/3'ü denirdi, kalan tutarın satınalma gücü yüksekti. Şu an aydan aya hissedilir şekilde eriyor. Bence %25'i geçmemeli ki kalan parayla geçim sıkıntısı çekilmesin.
0
Lethe
(10.04.25)
eşimin geliri serbest meslek icra etmesinden dolayı her ay değişiyor olmakla birlikte, ikimizin ortalama aylık gelirinin 1/4ü oranında kira ödüyoruz diyebilirim.
0
turuncu tonlarda
(10.04.25)
%36 moda
0
tepedeki psychedelic adam
(10.04.25)

Can Yayınları

gadjodilo
Sitesinde hem 100 tl hem de üniversiteli indirimi var iki kampanya birleştirilip kullanılabiliyor mu?
Sitesinde hem 100 tl hem de üniversiteli indirimi var iki kampanya birleştirilip kullanılabiliyor mu?
0
gadjodilo
(09.04.25)
(5)

Hazır paket dönerler

sanguine
Bunları spor sonrası yemek hakkindaki düşünceleriniz neler?100 GR nam et dönerde 18 gr. protein 30 Gr yağ var yazıyorAçıkçası sürekli tavuk yemekten artık usandım, ayrıca bunu pişirmek yemek vb çok kolay yanına bir salata yapıp ekmek olmadan tüketiyorum. Haftada birkaç ogunde bunu yapmanın bir saki
Bunları spor sonrası yemek hakkindaki düşünceleriniz neler?

100 GR nam et dönerde 18 gr. protein 30 Gr yağ var yazıyor
Açıkçası sürekli tavuk yemekten artık usandım, ayrıca bunu pişirmek yemek vb çok kolay yanına bir salata yapıp ekmek olmadan tüketiyorum. Haftada birkaç ogunde bunu yapmanın bir sakincasi olur mu, protein kaynagi olarak kabul edilebilir mi
0
sanguine
(09.04.25)
ben hayatta yemem. bence onun yerine kıyma alıp pişirsen kıymalı yumurta yada köfte daha iyi.
0
sizofren06
(09.04.25)
Makrolarına uyuyorsa protein proteindir kaslarına hazır dönerden protein gelince kullanmamazlık yapmaz, "bence hamburger sağlıklı çünkü içinde et var" iddiası çok da yanlış sayılmaz.
0
Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet
(09.04.25)
icinde e450 var. ben yemem.
0
lemmiwinks
(09.04.25)
makrolardan dolayı değil ama içerisindeki katkı maddelerinden dolayı sakıncası olur. paketli gıdalar uzun vadede çeşitli hastalıklara, özellikle de kansere zemin açıyor. kıyma +1
0
nolmus yani
(09.04.25)
Kiyma alip kavursan daha ekonomik olabilir. Ayrica yuzde 30 yag da yuksek sayilir.
0
floydian
(10.04.25)
(25)

boykot meselesi

sir gawain
türkiye'de yaşamıyorum. boykot gerçekten de uygulanıyor mu? yoksa belli bir komünite kendi içinde birbirini mi gazlıyor?tüm gün alışveriş boykotunu anlıyorum ama bu aynı anda 286 markayı boykotlamaya çalışma işini anlamıyorum. onun yerine ö. özel'in açıkladığı ilk listeye odaklanılsa ve bu markalara
türkiye'de yaşamıyorum. boykot gerçekten de uygulanıyor mu? yoksa belli bir komünite kendi içinde birbirini mi gazlıyor?

tüm gün alışveriş boykotunu anlıyorum ama bu aynı anda 286 markayı boykotlamaya çalışma işini anlamıyorum. onun yerine ö. özel'in açıkladığı ilk listeye odaklanılsa ve bu markalara daha konsantre bir şekilde boykot uygulansa daha iyi sonuç alınmaz mıydı? hangi markalar boykot, hangileri değil ipin ucu kaçtı ve mesele sulandı gibi geliyor dışarıdan bakınca.
0
sir gawain
(09.04.25)
Ben ve çevrem uyguluyoruz. Son 10 günde biri market diğeri kasap olmak üzere sadece iki defa para harcadım. Paramı çektim nakit olarak kullanacağım. Şimdi de şişli belediyesi’ne gidiyorum tıpkı saraçhaneye gittiğim gibi.

Espressolab’i hükümete yakınlığı nedeniyle zaten kullanmıyordum. Ama satın aldığımız en temel şeylerde bile bu insanlara para kazandırdığımı fark ettiğimde midem bulandı. Hem bizim paramızla çarkını döndüreceksin hem de hayatı bize dar edeceksin :)

Yazdığım gibi ben ve çevrem boykotu uyguluyoruz. Gıda dışında alışveriş yapmıyoruz. Bahsi geçen markaları göz göre göre satın almıyoruz. Kuaföre gidecektim onu bile ileriki aylara attım. Keşke herkes kendine sahip çıkabilse. Çünkü ses çıkaran gençler şu an içerideler.
0
ruhen hastayim ben
(09.04.25)
Hayır hiç sulanmadi.

İlk listeye odaklanmak mantıklı ve sürdürülebilir bence de ama artık öyle bi tiksindik ki, malum partiyle baglantili olan hickimseye bilerek 1 kurusumuzu yedirmek istemiyoruz. Şahsi olarak midemi bulandırıyor, elim kendi gitmiyor zaten o markalara...

Çayı şekersiz içmeye başlamak gibi düşün. bı kez alışınca artık vazgecemiyosun. Şeker koyim desen miden almiyo

Gayet güzel gidiyor bence süreç.
0
abuzer
(09.04.25)
belli bir komünite kendi içinde birbirini gazlıyor +1

böyle olmasının nedeni boykot kavramının çok genelleştirilmesi bu şekilde etkili bir tepki koymak mümkün değil. Daha dar, belirli markalar odaklı ilerlenebilir.
0
biravekahve
(09.04.25)
geçen hafta için açıklanan kart kullanım rakamlarında boykot günü için %50 gibi bir düşüş vardı. bugün için ne olacak göreceğiz.
0
zemberek
(09.04.25)
20 yıldır yaptığımdan farklı hiçbir şey yapmıyorum desem yalan olmaz.
Bibaşımayım hissiyle yürüdüğüm bir yol vardı.
Herkes doluştu.
Çok da güzel oldu.
Daha güzel olacak.
0
Mirket
(09.04.25)
Trendyol gibi mecralarda da satislarda çok büyük oranda düşüş olduğu içeriden gelen bilgiler dahilinde
0
abuzer
(09.04.25)
37383 markaya boykot uygulanması ve bizim alternatif sıkıntısı yaşamamız bile her yeri ne kadar sarmış olduklarının göstergesi.

Hepsine boykot uygulamak zor gelebilir elbette. Hatta bunu yapmak mümkün olmayabilir. Sadece 1’in 0’dan büyük olduğunu bilerek elimizden geleni yapmak gerektiği inancındayım. İnsan espresso lab’den kahve içmedim d&r’dan kitap almadım’la yetinmek istemeyebilir sonuçta evine her gün giren benzer ürünler varken sadece iki üç markaya odaklanmak ne kadar faydalı olur bilemiyorum.
0
ruhen hastayim ben
(09.04.25)
Türkiye'nin perakende devlerinden birinde yöneticiyim. Geçen haftaki tüm gün boykotta cirolar yarı yarıya düştü. Kaldı ki şirket ne boykot listesinde ne de adı herhangi bir şekilde geçiyor. Ona rağmen bir günde onlarca milyon tl cirodan oldu. Herkes bi titredi. Boykot listesindeki markaları hayal bile edemiyorum.

Belli markalara yoğunlaşmış boykot direkt yıkıcı etki yaratır. Kara para aklamıyorsa bir markanın bu çaptaki bir boykota dayanma ihtimali yok. Un kurabiyesi gibi dağılırsın. O yüzden marka boykotu zaten devam etmeli.

Toplu boykotun da patron tayfasının götünü tutuşturmak gibi etkileri var. Başı ağrıyan patron tayfası bir süre sonra baş ağrıtmaya başlar. Çünkü paranın ilkesi, siyasi görüşü, dini vs olmaz. Taş atmadan kolun yorulmadan oturduğun yerden böyle bir etki yaratabiliyorken niye bunu yapmayasın ki?
0
thracia
(09.04.25)
filistindeki soykırımdan beri
starbucks, algida, cola zaten içmiyordum uyguluyorum
0
mantık
(09.04.25)
konuyla ilgili boykot çok anlamsız klendi ülkenin ekonomisine zarar verdiği sanıyorsun
seçimde oy vermek dışında seçenekler anlamsız
0
mantık
(09.04.25)
Entry nik uyumsuzluğu
0
abuzer
(09.04.25)
Geçen hafta Kadıköy'de adeta hayat durmuştu, bugün ise orada boykota uyan tek kişi bile yoktu sanki. Ne esnaf ne insanlar takmış boykotu, doğrusu hayal kırıklığına uğradım.

Benim gördüğüm, pek çok kişi sosyal medyada yazılanlara vs. bakarak muhtemelen herkesi kendi çevresi gibi düşünüyor ama birçok girişimin siyasi görüşü fark etmeksizin halkın çoğunluğunda karşılığı veya epey zaman sürdürülebilirliği ne yazık ki yok. Bu halkın yapısını artık kabul etmek lazım, o sebepten ilk günlerdeki umudumu kaybettim boykot konusunda açıkçası.
0
seni tanıdığım güne lanet olsun
(09.04.25)
Ses çıkaran yüzde 5. Boykot uygulayan da öyle. Millet birbirini gazlıyor. Boş işler. Herkes kendi hayatına baksın. Boşa sinir stres, ne yaparsan yap bir şey değişmiyor. Kuaföre gitmemek ne alaka... Ya sizin harcamadığınız parayla kimse batmaz. Bu savaşı onlar değil siz kaybedersiniz çünkü şehirdeki adam kendi kendine yetemez. Ne varsa dışarıdan alır. War of attirition diyor ya ecnebi abilerimiz, onların sabrı sizinkinden daha çok. Sizin pes etmek için milyon sebebiniz var. Onlar ise ne dalga gelse de kürek çekmeye devam diyor ve iplemiyor.
0
Shepard
(09.04.25)
boykot olayı sistemsiz gidiyor ve küçük işletmeciye zarar veriyor. kadıköyde kapatmayan esnafa laf ediliyor üsküdardaki açık. kadıköydeki zaten muhalif ki. belli markalar belirlenip onlar boykot edilmeli plansız boykot her anlamda hepimize zarar.

ayrıca her çarşamba olması mantıksız. firmalar ona göre şekil alıp hareket eder. mesela zincir olan bir firma çarşamba kadıköyü kapatıyor üsküdardaki şube açık.

boykota katılım etkili ama ilçe de köyde karşılık bulmuyor. zaten belli markaları almayan kesim almıyor. bu işin mantıklı yönünü chp inceleyip sahiplenmeli yoksa anlamsız kafasına göre boykot oluyor.
0
mikahakkinen
(09.04.25)
dr da çalışan arkadaşımın kızı var dı.işten çıkarılmış olan çalışan emekçilere oluyor yine.
0
jamswety
(09.04.25)
Ben ve ailem uyguluyoruz, bugün de uyguladık. Bizim için çok önemli.
0
muhayyer divan
(09.04.25)
Ek:

Marka kısıtlamasında zaten önceden boykot ettiğim markalar vardı, yenilerini ekledim ama buna kendim karar veriyorum, kimsenin listesini ciddiye alamam açıkçası. Başta ülker var, espressolab var, bilumum Coca-Cola ürünleri ve benzer markalar var. İsrail menşeli ve bizdeki zararlı yandaş bildiğim markalar.

Bir Eti olamadı kimse.
0
muhayyer divan
(09.04.25)
Tekeller dışında esnaftan alışveriş yapmıyorum yıllardır. Geçen yıllarda saçma sapan birkaç markaya zaten gitmiyorum. Bunun dışında üç harfli marketleri zorunda değilsem kullanmıyorum. Migros varsa onu tercih ederim üç harflilere gitmem.
Bunun dışında yobaz kimseye para harcamıyorun. Fırıncıdan terziye büyük markalardan bankaya kadar.
Bizim kesim yeni uyandı bu duruma ama özellikle baba tarafımdan bilirim ki seküler işletmecilere yıllardır tek kuruş harcamayan milyonlar var. Ciddi ciddi para gitmesin diye kendi görüşündekilere harcar insanlar. Arada uyaran görüyorum ama yıllardır var bu.
Daha yeni ona para kazandırmıyoruz buna para kazandırmıyoruz diye takılıyor millet. Ya karşı taraf 50 senedir yapıyor bunu. Bence insanlar boykot moykot yine yapsın da biz ne kadar salağız, cahil dediğimiz aşağıladığımız insanlar parayı nasıl da kontrol ediyormuş biz nasıl bir enayiymişiz diye bi düşünsünler.
Ha göçmenlere hiç girmiyorum bakın. Kapalı ekonomileri var yaw. Cipsten iç çamaşırına kadar tamamen kendi bambaşka bir ekonomide yaşıyorlar. Ona ne zaman uyanılacak onu merak ediyorum.
Yani sözün özü ben imkanım dahilinde benim kıyafetimle, yediğimle içtiğimle ne giyip giymediğimle kafayı bozmuş, akşam başıma bir şey gelse önce ne giyiyormuş diye soran, kafalarına göre her hafta başka dıj güç yapan kişilere zorunlu olmadıkça para kazandırmıyorum. Bunu da 10 senedir falan yapıyorum. Bu kişiler 50 senedir yapıyor.
Büyük büyük markaları seçeneğin olmadığı durumlardan bahsetmiyorum. Normal bir vatandaş olarak kendi çapımdan konuşuyorum. Yoksa iki tane uçak bileti alabileceğim yer var. Ne yapayım üçüncüsünü kendim mi kurayım. Gidip biletimi alıyorum çünkü başka seçeneğim yok. Eğer varsa kimdir necidir bilmeden harcamam.
0
mrvln
(10.04.25)
Kendi adıma konuşursam bilinçlenme açısından faydalı oldu. Resmi listeden kullandığım çok az marka vardı, kendi boykotlarım da vardı ve zaten genel olarak ot bir hayat yaşadığım için çok fazla gereksiz harcamam yoktu. Ama mesela mülksüzleştirme ağı gibi oluşumlar ciddi olarak gözümü açtı ve bu konuda daha kararlı olmamı sağladı. Bir sıfırdan büyüktür diyen arkadaşa katılıyorum ve ne yapabilirsek yapalım diyorum.
0
peki madem
(10.04.25)
belli bir komünite kendi içinde birbirini mi gazlıyor +1

insanlar çarşamba alacağı ürünü perşembe alınca boykot yaptım sanıyor.
0
bobinhoo
(10.04.25)
Konsantre ve derli toplu ilerlemek için açıklanan markalara verilen reklamları ya da bu markalara sıra sıra açıklanan destekleri kim derliyor? Bunu kim göz önünde yapabilir? Kim güvenilir ve yaygın destekle yapabilir? Boykota katılabilirliği olan genel kesim ne zaman senin gibi bu liste çok uzun ve dağınık oldu derler?
0
osssy
(10.04.25)
@bobinhoo

Bu ülke 85 milyon. Diyelim ki 30 milyon araç var, gerçek rakamı bilmiyorum. 1 günde diyelim ki 20 milyon aracın deposu dolduruluyor.

Sadece 24 saat için akaryakıt almamanın ne anlama geldiğini, benzer şekilde sadece 24 saat için hiçbir TEKEL ürününün (sigara ve alkol) satın alınmamasının ne ifade edeceğini anlayamıyorsun demek ki.

Asıl bunu yapsak dize getiririz herkesi.
0
muhayyer divan
(10.04.25)
ertesi gün almayacak mısın
0
mantık
(10.04.25)
işe metroyla giderim bir yıl, sigarayı alkolü şans oyunlarını bırakırız diyorsan başka
0
mantık
(10.04.25)
@muhayyer divan

hiç bir anlam ifade etmiyor maalesef. Alınmaması değil tüketilmemesi gerekiyor. Çarşamba günü sigara almadı diye sigara içmedi mi o insanlar? Çarşamba alacağı sigarayı salıdan alınca ne değişti allah aşkına.

30 milyon araç olsa günde 20 milyon aracın deposu dolsa demişsin. hadi verdiğin oranın absürtlüğünü bir kenara bırakıyorum. çarşamba kimse yakıt almasa 20 milyon depo yakıt harcamasının ortadan kalktığını mı sanıyorsun? bu harcamanın ortadan kalkması için kimsenin bir yere gitmemesi lazım o gün. Mümkün mü sence bu? Çarşamba günü yollar bomboş oluyor da benim mi haberim yok? Çarşamba yakıt almayan insan, yine aynı yakıtı harcıyorsa mecburen başka bir gün almak zorunda o yakıtı.

Yani sonuç olarak önemli olan o gün alışveriş yapmamak değil, o gün tüketim yapmamak.

Zaten bu kadar geniş yelpazeli bir boykotun gerçekçi olarak yapılabilmesi pek mümkün değil ve işi sulandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Daha marka odaklı ve uzun süreli yapılması mutlaka o şirketlerin bilançosuna zarar verecektir ve bundan sonra atacakları adımlarda 2 defa düşünmelerine sebep olacaktır ama 2 gün boykot yapsak 3. gün batar lafları safsatadan ibaret.
0
bobinhoo
(10.04.25)
(2)

Gözlüklü Ehliyet

parcaliham
Ehliyetimi yenileyeceğim. Gözlük kullanıyorum ama çok sık değil. Gözüm çok bozuk değil, hafif astigmat var. Aile hekimi gözlüklü kullanabileceğine dair rapor verebilirim dedi. Tamam dedim. Şimdi ehliyette bu gözlük belirtilecek mi? Gözlüksüz yakalandığım durumda cezası var mı? İnternette araştırdım
Ehliyetimi yenileyeceğim. Gözlük kullanıyorum ama çok sık değil. Gözüm çok bozuk değil, hafif astigmat var. Aile hekimi gözlüklü kullanabileceğine dair rapor verebilirim dedi. Tamam dedim. Şimdi ehliyette bu gözlük belirtilecek mi? Gözlüksüz yakalandığım durumda cezası var mı? İnternette araştırdım ama bulamadım. Bu ceza teamülen mi var yoksa ciddi ciddi çevirmede uygulanıyor mu? Bundan ceza alan var mı?
0
parcaliham
(09.04.25)
Ehliyetin 12. maddesinde 01.06 yazıyor. Bunun anlamı sadece gözlük ve kontakt lens ile araç kullanabilirsin demek. Ben geçen kasım ayında gözlüksüz araç kullandığım için ceza yemiştim. Çünkü ehliyetimde 01.06 yazıyordu. Öncesinde gözlerimi ameliyat ettirdikten sonra 1 yıl boyunca gözlüksüz araç kullandım. Ama günün birinde çevirmede bu maddeden yakalanıyorsun.

Sonra ehliyetimi yeniledim bu cezayla bir daha karşılaşmamak için.
0
efreet sultan
(09.04.25)
Evet gözlüklü yazacak. Evet cezası var. Gözümde lens var (gözlük veya lens diye yazıyor zaten) diyerek sıyrılabilir zaten absürt görme bozukluğu yoksa.
0
Unde bach canim
(09.04.25)
(6)

Glutensiz pasta var midir? Lezzet yonunden farki var mi?

mr.goodcat
Minik bir dogum gunu organizasyonunda gluten yiyemeyen bir arkadas var. Toplamda 6 kisiyiz. Bu arkadastan dolayi glutensiz pasta almak istiyorum. Var midir boyle pastalar?En onemlisi lezzet yonunden digerlerinden farki var midir? Sunta gibi seyi yedirmeyelim herkese :)
Minik bir dogum gunu organizasyonunda gluten yiyemeyen bir arkadas var. Toplamda 6 kisiyiz. Bu arkadastan dolayi glutensiz pasta almak istiyorum. Var midir boyle pastalar?

En onemlisi lezzet yonunden digerlerinden farki var midir? Sunta gibi seyi yedirmeyelim herkese :)
0
mr.goodcat
(09.04.25)
hazır pasta diyorsanız bilmiyorum ama kendimiz yaparız diyorsanız glutensiz pasta tabanı/pandispanya varmış.

edit: istanbul'daysanız burası servis yapıyormuş: www.degirmencidede.com
0
inheritance
(09.04.25)
Çoğu badem unuyla yapılıyor ve bence çok lezzetli oluyor, hatta normal undan daha hoş bir tat verdiğini düşünüyorum. Hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama İstanbul'da Beyaz Fırın'da, Yeniköy'deki Yeni Damla Pastanesi'nde, Emirgan'da Beam Bakes'de var. Başka yerlerde de vardır muhakkak.
0
fotrsapka
(09.04.25)
İstanbul Kadıköy size yakınsa Ethique Patisserie & Boulangerie'de glutensiz pastalar var. Kardeşim vegan olduğu için buradan sipariş vermiştim birkaç kez ve genel olarak beğenilmişti.
0
peki madem
(09.04.25)
Var gayet güzel yapan yerler Ankara'daysaniz yazabilirim
0
mirty
(09.04.25)
vardir. instagrama tatli firin diye yazin gorursunuz. Oradaki hersey glutensiz.

Lezzet yonunden tabiki farki var. Cunku gluten hamura kivamini veren sey aslinda. Alternatif yontemlerle hamur kivamini yakalamaya calisiyorlar.

Ama sunta gibi de degil yenilir yani. Sadece pastane pastasiyla birebir ayni olmayacagini bilmeniz lazim.
0
nuevo
(09.04.25)
choco whiteın unsuz yağsız budapeştesi var. muhtemelen sipariş alıyordur büyükada ve sarıyer taraflarında dükkanları
0
ala09
(09.04.25)
(8)

esnaf ciddiyetsizliğine siz de sinir oluyor musunuz?

matilda
ofisteyim karşıda bi esnaf lokantası açılmış. 2 gündür anons yapıyolar. bugün ara ara indirimli fiyat söylerken bilmem kaç tl bilmem kaç kurrrrrrrrruş falan yapıyor böyle r ye bastırarak ve uzatarak. sinirlerim aşırı bozuluyor inip aşağı kafa göz dalmak istiyorum mesela bu tavır bana özür dilerim am
ofisteyim karşıda bi esnaf lokantası açılmış. 2 gündür anons yapıyolar.
bugün ara ara indirimli fiyat söylerken bilmem kaç tl bilmem kaç kurrrrrrrrruş falan yapıyor böyle r ye bastırarak ve uzatarak. sinirlerim aşırı bozuluyor inip aşağı kafa göz dalmak istiyorum mesela bu tavır bana özür dilerim ama yavşakça geliyor. merak etsem de gıcık olduğum için hayatta oradan yemek yemem.

bi kere de açık büfe bi yerden yemek yerken bolca meze tarzı şeyler seçmiştim garson gelip "bi rakı eksik di mi hehehehehehhe" dedi orayı da sevdiğim halde bu yılışık tavırlara gelemediğim için bi daha gitmedim.

buna benzer şeylerden hoşlanmıyorum. yani samimi davranmasın demiyorum yanlış anlaşılmasın ama yavşaklık ve samimiyet arasında çok ince bir çizgi var.
umarım yalnız değilimdir.
derdim bu mu? evet bu. özür dilerim.
0
matilda
(09.04.25)
Hadi internetten almayayım küçük esnafa yarasın diye girdiğim saatçi, internette 70-100 lira olan parçayı bana 250 lira deyip bir de ukalalık yapınca kalsın deyip çıktım (internet fiyatına satsın demiyorum 150 lira deseydi alacaktım)
0
grimavi
(09.04.25)
6 yıldır pahalı olmasına rağmen taze ve güzel meyve sebze sattığı için düzenli alışveriş yaptığım mahalle marketinden yine meyve alırken istediğim üzümü alamayacağımı onların vereceğini söyledikleri için 1 yıldır gitmeyi bıraktım. Uzaktaki migrosa yürüyorum.

3 gün önce domuz şinitzel siparişim üzerine “are you not muslim?” sorusunu duydum. Garsona nasıl bakış atmışsam şaka yaptığını söyleyip özür diledi.

Lüzumsuzluk sevmem. Herkes işini yapıp geçecek. Rrr’leri uzatan abiyi gürültü gerekçesi ile şikayet ederdim. Eline mikrofonu alıp rahat rahat şakalaşabilecek şuursuzlukta hayat bunlara güzel valla.
0
ruhen hastayim ben
(09.04.25)
allah baska dert vermesin.
yok olmuyorum. birinin bana, hele ki beni tanimayan birinin, ne dedigini cok kafaya takacak degilim.
0
sonsuz
(09.04.25)
belediyeyi arayıp gürültü için bildirin, zabıta gelip uyarır.
0
turuncu tonlarda
(09.04.25)
Verdiğiniz örneklerdeki gibi Ciddiyetsiz davranan esnaf içinden “ne güzel de ayıkladım kerizi” diyormuş gibi hissediyorum. O yüzden rahatsız oluyorum ayağımı kesiyorum.

Bir sokağımdaki kasap gayri ciddi davranıyor bazen. Ana onunki gevşeklikten değil, tavrı öyle. Yaşı büyük, babacan. Yine de bazen bozulup mesafeyi açıyorum.
0
biseysorcaktim
(09.04.25)
sinir olmayı da geçtim üslup-tavır böyleyse hijyen nasıldır diye endişeleniyor insan. mecbur kalmadıkça dışarıda yemek yememeye çalışıyorum
0
visnebahcesi
(09.04.25)
Evet.
Son derece sinir oluyorum. Özellikle pazar yerleri gittikçe daha da çekilmez oldu.
Bir gün pazarda kayısı satın alıyoruz annemle. Başka bir müşteriyle, eski kayısıların kokusundan güzelliğinden konuşurken, satıcı oradan atladı:
Sizin doneminiz bitti. Şimdi filanca partinin zamanı.
İş nasıl partiye geldi, anlamadık. Tipimiz seküler diye sanırım bulaştı.
Yıllar önce de bir ayakkabı bakıyordum, çok açık yeşil. Satıcı patavatsızı "o genç işi, sana olmaz" demişti. Sana ne?
Bunlar aklıma geldi şimdi.
İkisinden de bir şey almadım.
Yürüyüp gidiyorum böyle şeyler olunca
0
pro9it9is9
(09.04.25)
ciddiyetsiz, laubali esnafa fazla rasgelmedim ben, gerci carsi pazarla ya da kucuk esnafla minimum alisveris yapiyorum. En sinir oldugum abi cekmeleri, avm'de en luks magazaya da gitsem abi cekiyorlar, kosebasindaki kir pidecisi de abi cekiyor bana. Hayir cogu da benden kucuk ya da ayni yaslardayizdir. Abi deyince samimi olup yakinlik kurduklarini falan mi zannediyorlar anlamiyorum ki.
0
speedy
(10.04.25)
(4)

Konut poliçesi sorgusuz sualsiz iptali

blackidom
Ev konut poliçem son dönemde açılmış olan hasar dosyası sebebiyle tek taraflı iptal edildi. firma sompo. çat diye eve mektup geldi. Yılın kalan poliçe primini bana geri yatırmışlar. Sigortacılık sektörünün mantıgı 100 kişiden poliçe parası al, 5 kişinin hasarına para öde, neti sana kalsın prebsibiyl
Ev konut poliçem son dönemde açılmış olan hasar dosyası sebebiyle tek taraflı iptal edildi. firma sompo. çat diye eve mektup geldi. Yılın kalan poliçe primini bana geri yatırmışlar.

Sigortacılık sektörünün mantıgı 100 kişiden poliçe parası al, 5 kişinin hasarına para öde, neti sana kalsın prebsibiyle çalışırken, nasıl olur da o 5 kişinin de poliçesi hasar kaydı geldi diye tek taraflı iptal edilebilir? Acayip sinir oldum ve bir şey yapamıyorum...Türk ticaret kanununda böyle bir madde varmış. Baya şoklardayım.

Tekrar poliçe yaptırmak için sigortam.net i aradım. Muhtemelen sıkıntılı müşteri olarak blackliste atmışlar ki, başka firma bile cok yüksek prim çekti... Başına böyle bir şey gelen var mıdır? Ne yapmak lazım?

bb) Kısmi tazminat ödemeleri
MADDE 1428- (1) Sorumluluk sigortası dışındaki sigortalarda, aksine sözleşme yoksa, sigorta süresi içinde
yapılan kısmi tazminat ödemeleri sigorta bedelinden düşülür.
(2) Kısmi zarar hâllerinde taraflar sigorta sözleşmesini feshedebilirler. Ancak, sigortacı fesih hakkını, kısmi
tazminat ödemesinden sonra kullanabilir.
0
blackidom
(09.04.25)
hasar dediğiniz şey nedir? süreçte neler yaşandı gibi sorular önemli? çünkü sigorta şirketinin fesih hakkı belirli durumlarda var. riziko ağırlaşması denen bir konu var, beyan yükümlülüğünüzü kasıtlı olarak ihlal ettiğinizi tespit etmiş olabilirler. bu durumda da fesih hakkı veriliyor şirkete. olayın tamamını bilmek gerek.

sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapabilirsiniz(belirli ücrete tabi)
e-devlet üzerinden seddk üzerinden şikayet oluşturabilirsiniz.
0
duyulmasi gerektigi kadar
(09.04.25)
özel olan bölümleri çıkartıp mektubun içeriğini paylaşmanız mümkün müdür?
0
co2s2
(09.04.25)
Benim de Sompo. Acayip korktum şu an. Ne gerekçe sundular?
0
Kahvedesu
(09.04.25)
sigortacının herhangi bir sebep göstermeden iptal edebilmesi ilginç olmuş. bir de karalisteye alınmanız iyice ilginç olmuş. sebebini sordunuz mu? iptal ek belgesinde ne yazıyor?
0
co2s2
(11.04.25)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.