[]

Kardeşim fen lisesine mi gitsin anadolu lisesine mi?

Sınavdan alacağı puanla şehirdeki tüm liseler gelecek gibi görünüyor. Özel düşünmüyoruz ama fen ile anadolu arasında kaldık. Okulda kendi arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla fen liselerinde bunaltıcı bir rekabet havası oluyormuş. Anadolu lisesine giderse hem eşit ağırlık ya da sözel bölümler isterse işi kolaylaşır diye düşünüyorum. Aile de, adından dolayı sanırım, fen lisesinde ısrarcı. ne yapalım?




 
Fen lisesi.net


  • bigbadabum  (13.06.15 01:09:31) 
fen lisesinde yiğit harman olur rekabeti kaldıracak karakterde değilse çocuğun ruh sağlığını bozmayın

yazdığını okumadan direkt cevapladım " bunaltıcı bir rekabet havası oluyormuş" evet.
  • losev bagiscisi  (13.06.15 01:13:43 ~ 01:14:21) 
şehir belirtmemişsin. ama artık fen liselerinin pek bi' özelliği yok, her ilçede fen lisesi var. benim zamanımda izmir fen vb. en iyisiydi. bu gibi liseler olmuyorsa farketmez pek.

zaten son 4-5 yıldır açılan fen liselerinin öğretmenleri anadolu lisesi öğretmenleri. pek bi' fark yok. aynı kalitede insanlar.

etiketi siktiret, çocuk neresini istiyorsa oraya gönder.
  • jangling jack  (13.06.15 01:13:44) 
her ilçede 1 fen lisesi var 10 anadolu lisesi var ayrıca mufredatları çok farklı.
fen liselerinin pekbi özelliği yok demek çok yanlıştır
etiketi siktir etme, 10 yıl sonra iş ararken düşünün.
  • losev bagiscisi  (13.06.15 01:15:56 ~ 01:17:40) 
valla çocuğun idealiyle uyuşuyorsa şu dönemde en güzel tercih sosyal bilimler lisesi olur.


  • scent of a pastrami  (13.06.15 01:16:55) 
Şehir Gaziantep. Kardeşim de kararsız, bana soruyor aileden çok benim dediğimi yapacak gibi. Ama ben de bilemiyorum. Ben anadolu lisesine gitmiştim fen ortamını bilmiyorum. Şimdiki arkadaşlarımdan gidenler zorlu geçtiğini söylüyordu sadece oradan bir fikrim var


  • turakin  (13.06.15 01:19:32) 
Fen tabi ki.


  • rakidabalikolsa  (13.06.15 01:19:39) 
zamanın süper liseye yeten puanıyla -ortaokul puanıydı tabii, lgs değil- şimdiki çocuklar fen lisesinde okuyor. adı fen lisesi. süper liselerde anadoluya çevrildi gerçi sanırım.

sıfatlara takılmaya gerek yok diye görüyorum ben. fen lisesi mezunu olsa ne olur olmasa ne olur çocuk hoşnutsuz olduktan sonra. at yarışı gibi biz en iyi okuluz çalışmamız gerek vb. asosyal bireyler yetişiyor.

nerede mutlu olacaksa oraya gönder.

ayrıca etiketi siktiret, ben bi' işveren olarak odtüymüş boğaziçiymiş sallamıyorum.
  • jangling jack  (13.06.15 01:20:23 ~ 01:25:01) 
Benim kuzenim de aynı durumda biz de Gaziantep'te oturuyoruz. Gaziantep Fen lisesi ilk tercihimiz olacak eğer o gelmezse de ikinci merkez anadolu yazacaklar. Başka fen lisesi yazmayın bence merkez mezunuyum ben de çok iyi bir lisedir ama fen lisesi daha iyi.


  • ekaterina  (13.06.15 01:34:29) 
Ya zaten üniversite etkileyebilir de, lise öyle robert galatasaray falan olmadıkça bir etkisi olacağını sanmıyorum etiket olarak. Kardeşimin seveceği ve iyi ortamı olan bir yer olsun istiyorum. Okulların çevresine göre karar vermek durumunda kalacağız sanırım anadolu fen olayından çok.


  • turakin  (13.06.15 01:35:14) 
Ne olur biliyor musun jangling jack? Gerçekten iyi, işini bilen hocalardan ders almış olur. Vizyonu genişler. Etrafında en az onun kadar zeki öğrenciler olduğu için sınırlarını zorlar. Bir hedefi olur. Öğrencileri en çok etkileyen faktör çevre bence. Arkadaşlarının sürekli ders çalışan, kafası basan zeki çocuklar olacağını bilmek bile yeter. Kardeşim olsa fen lisesine gitmesini isterdim.


  • rakidabalikolsa  (13.06.15 01:36:51) 
yahu tabi ki fen lisesi, defalarca yazılmıs zaten. eskinin eli yuzu duzgun hatta bazen ortalama liseleri hep olmus fen lisesi.
hüloğğğğ

  • art vandaley  (13.06.15 01:40:09) 
@rakidabalikolsa oo öss ya da adı ne boka değiştiyse, zeka ölçtüğü kısma geldik o zaman. kutucuk işaretleyip, hırs yaparak zeki olmak. güzel bi' şey.

senin o işini yapan iyi hocalar dediğin kişiler vakıf ünileri tarafından kapılıyor abi. ha orada da iş yapmıyorlar. çocuğun çevresinde 3-4 tane nerd oluyor, çalışayım hırs yapayım vs. moduna giriyor sivilceleriyle. ee sonra? 3-4 bin liraya tamah ediyor 30-35 yaşına kadar. 2. bi dil ekleyip dil tazminatı almak vs. çalış babam çalış, oku. kitap oku.

2-3 tane profesör harici intineyşınıl akademik ortamlarda siklenen birisi varmış gibi sallıyorsunuz ya, tapıyorum cidden.
  • jangling jack  (13.06.15 01:44:48 ~ 01:47:58) 
Artık katsayı konusunda herhangi bir engel bulunmamakta, önümüzdeki dönemlerde bir sorun çıkartmazlarsa.

Fen lisesi içerisinde alınan matematik eğitim çoğu Anadolu lisesine göre çok daha üst düzeyde oluyor, ancak burada çocuğun ilgisinin nereye yönelik olduğu önemli. Eğer fenden tiksiniyor, evde deli gibi kitap okuyorsa yapılacak zaten çok belli :) ama fende iyi ve sözel yönünün nasıl olduğunu tahminini yapamıyorsanız fen lisesi daha iyi bir tercih olabilir. Geçiş istendiğinde de fen lisesinden Anadolu lisesine geçiş kolay oluyor, tersi zor.
  • sevgikusunkanadinda  (13.06.15 02:02:59) 
fen lisesine son sıradan girip yarısını geride bırakıp mezun olmuş biri olarak, öğretmen ve öğrenci kalitesi bakımından kesinlikle fen lisesi. öğretmenlerin bile ilk tercihi fen liseleri oluyor.

rekabet var fakat rekabet sayesinde başarı geliyor kimilerine göre bunaltıcı gelebilir ama ben bile bitirdiysem çok da sorun olmuyormuş.
  • sanquis  (13.06.15 02:19:21) 
Jangling jack şimdi seçenekler ortada. Fen lisesine gidebiliyorken teşekkürler kalsın ben almiyim demek nedir bilemiyorum yani. Bence sen baya bi salladın. Zeka ölçmüyor tabi ki sınav. Üniversitede okurken yüzlerce özel ders öğrencim oldu. Gözlemlerime dayanarak yaptığım bir çıkarım sadece. İsteyen istediği okula gitsin tabi.


  • rakidabalikolsa  (13.06.15 02:30:24) 
Fen lisesi tabiki.


  • farmalik  (13.06.15 02:49:01) 
fen lisesi var fen lisesi var, fenden iyi anadolular var. verdiği mezunların kazandığı bölümleri karşılaştırın. fen liselerinde öğrenciyi aşırı zorlama oluyor; fakat çok fazla rekabet olmuyor. tabi bu dönemden döneme ve eğitim kadrosunun nasıl davrandığına göre değişkenlik gösterebilecek bir şey.


  • bass solo take one  (13.06.15 03:00:18) 
Ben bi işveren olarak boğaziçi odtü sallamıyorum diyen adam kaç beyaz yaka çalışan istihdam ediyor? Bugün bir kurumsal şirketin yeni mezun ilanı 30bin kere görüntülenip onbinlerce başvuru alıyor. Kalan 100'ü nasıl eleyeceklerini zannediyorsunuz?

Adam da biliyor x lisesi y lisesinin önemli olmadığını ama "almışken en iyisi olsun" diyen müşteri gibi davranıyor. varsa aksini iddia eden çıksın konuşsun.
  • losev bagiscisi  (13.06.15 03:05:37) 
Ben fen mezunuyum, kardeşim sayılı anadolu liselerinden birine gidiyor. Kardeşimi fene yollamadik çünkü o sayisalci olmasına rağmen fen lisesini kaldırabilecek yapıda değildi. Fen kıytırık fen de olsa zordur. Bilimsel eğitim kalitelidir, aynı hoca meslek lisesine de derse girebilir ama orada aynı eğitimi vermez. Dezavantaj olarak sosyal aktivite azdır. Bunun sebebi insanlarin inek olup ders çalışması falan değil. Kedi ulaşamadığı cigere mundar der hesabı iftiralar bunlar. İnekler genellikle kafasi tek bilemedin iki seferde basmayanlardan çıkar. Bizim sınıfta 5 kişilerdi ve açıklarını kapatmak için çok çalışmak zorundalardi. Neyse, fen lisesi normal mufredattan çok daha fazlasını verir, hocalar alanına hakimdir. Biyolojiyi Campbell'dan, fiziği Serway'den okursun. Eşit ağırlıkçı olursan da hem fen-mat çözebildiğin için farkın olur hem de o konuları halleden edebiyatı bir günde bile halledebilir.

Anadolu lisesine gelirsek eğitim bir fen lisesi kadar yoğun olmasa da kaliteli olabilir. Ayrıca öğrencilere bir sürü sosyal imkan sunar. Amacı bilim insanı yetiştirmek değildir. İyi anadolu liseleri toplumu yönlendirecek bireyler yetiştirmeyi hedefler. Kıytırık olanlar da test falan çözdürür işte. Okullar arasında bakış açısı farkı var. Kardeşime fen lisesi bu yüzden uymuyordu. Anadolu olunca puan boşa gitmiyor. Çocuğu delirtmemis oluyorsun. İleride kimse sana abc lisesinden mi mezunsun diye sormaz belki ama sen o okulun verdiği eğitimi (öğretimi değil) ve anlayışı ömür boyu yansitirsin. Seçim size kalmış.
  • Lim5  (13.06.15 03:25:07) 
evine yakın, top 3 anadolu lisesinden birine gitsin çok kasmayın bence fen lisesinden çıkan iyi de 1.sınıf anadolu lisesinden çıkan eşşek olmuyor. hem baskı da yüksek olmuyor çocuğun üzerindeki.


  • 8x4  (13.06.15 09:26:09) 
bir fen lisesi mezunu ve şuan da hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi olarak cevap vereyim; kesinlikle fen lisesi. tabi eğer kardeşiniz pozitif bilimlere meraklıysa. ben hep sözele daha yatkın olduğumu biliyordum ama fen lisesini tercih ettim. bir kere, kardeşiniz oldukça iyi bir puan almış belli ki. yine disiplinli çalışırsa hangi liseye giderse gitsin iyi bir üniversiteyi kazanacağını düşünüyorum. ama özellikle sayısala ilgisi varsa kendisi için daha avantajlı olur fen lisesi. çünkü en başta müfredatı farklı. anadolu liselerinde sayısal bölümdekiler haftada ikişer saat fizik kimya biyoloji görüyorken biz dörder saat görüyorduk. ve en azından benim okuduğum lisede eğitim sırf üniversite sınavına yönelik değildi. misal matematikte hep ispatlarla uğraşırdık formülü ezberlemek yerine. bu yüzden üniversitede mühendislik okuyan arkadaşlarım mesela en azından ilk sınıfta hiç zorluk çekmediler. hocalar ezberletmek yerine neden sonuç ilişkisi içerisinde olayları kavramamızı sağlamaya çalışıyorlardı. ayrıca çok iyi tarih ve edebiyat eğitimi de aldım. mesela edebiyat hocamız sosyal bilimler lisesinden gelmişti, orada sorduğu soruları sorardı sınavda. yani tam olarak çok kaliteli bir eğitim alabilme imkanına sahip oluyorsun. ben aldığım bu sözel eğitim sayesinde lysde ilk 1500e girebildim mesela, dersaneye gitmeden.


  • xavininarapasi  (13.06.15 10:05:49) 
Fen lisesi. Lisenin adı olur. Daha sonra yurtdışında okumak falan isterse önceliği olur anadoluya göre.


  • phoenixboy  (13.06.15 14:50:22) 
kardeşiniz ne olmak istiyor onu sorsanız önce?


  • mor.inek  (13.06.15 14:57:25) 
anadoluların kalitesi çok düştü fen.


  • lorne malvo  (13.06.15 15:39:57) 
hangi şehirdesiniz?

fen lisesi mezunu üniversite son sınıf olarak fen liselerinin bunaltıcı bir havası olabilir ama çok kafa olan çocuklar da vardır illaki.fen lisesindeki herkes gece gündüz ders çalışan, hobisiz ,iki kelimeyi bir araya getiremeyen,insani duygulardan yoksun çocuklar değil.

istediği ya da eğilimi olan bölümler neler? tıp,diş,iyi bir mühendislik felansa direkt fen lisesi diyorum tartışmasız.mezunların %60-80 profili bu profil çünkü

bu arada fen lisesi ne kadar uzaklıkta olacak? yurtta mı kalacak? yurtta kalabilir mi? fen lisesinde okuyacam diye her gün 2-3 saati yollarda geçmesin ya da yurtta kalmak istemiyorsa 4 yıl yurtlarda sürünmesin
  • gokhanbulut  (13.06.15 15:48:58 ~ 16:01:31) 
düz lise kalmadı bütün liseler anadolu oldu. anadolunun bi esprisi kalmadı. fen lisesi hala karizmasını koruyor. eğitim de hala iyi.


  • kakao  (13.06.15 15:57:45) 
Anadoluda harcanır. Orta seviye bi puan yapsan zaten geneline giriyosun ama fen liselerinde öyle değil iyi bi puan yapan girebilir. Ayrıca sistem değişti dersaneler kaldırılınca fen liselerindeki öğrenciler bile özellere geçmeye başladı o yüzden özelleri de düşünün derim.


  • powerpufgirl  (13.06.15 21:52:16) 
Düz liseler kaldırıldı anadolu lisesine dönüştürüldü diye biliyorum. Eğer öyleyse anadolunun pek bi albenisi kalmadı. Tabi şehrinizi iyi bilirsiniz. Uzuuun zamandı anadolu lisesi olan kaliteli bildiğiniz yer varsa yazabilirsiniz. Yoksa kesinlikle fen.


  • oddyseus  (13.06.15 21:57:26) 
Anadolu lisesi var Anadolu lisesi var gerçi artık her yer Anadolu lisesi, Kadıköy Anadolu, hasal, baal vs. gibi hatta Galatasaray da Anadolu lisesi statüsünde bildiğim kadarıyla okullar da var Anadolu olarak normal düz liseler de Anadolu oldu hangisi mesela, geçmişi ve mezunları iyi bir Anadolu lisesiyse onu seçsin zira ilerde fen de sosyal bilimler de seçebilir, ama fen lisesi seçerse ben sosyal bilimler okumak istiyorum derse misal hukuk siyaset bilim, psikoloji gibi dönüşü yok. O yaşta çocuk da matematik-fizik dâhisi değilse o yaşta karar vermesi zor, puanı ziyan olmasın diye düşünmeyin. Fen lisesi de valla istiyorsa gitsin ama alan değiştirmek isterse de zor, zorlu rakipleri olacaktır oralarda çocukları küçücük yaşta yarış atı yapmayın. Anadolu öğretmen liselerini kapatmasalardı ona gönderin derdim kesin zira 24 puan gibi bir avantajı vardı öğretmenlik seçerse, seçmezse de kaybedeceği bir şey yoktu normal Anadolu lisesi gibi. Sosyal bilimler lisesi fikir olarak hoş ama Türkiyede iyi bir eğitim verdiğini düşünmüyorum, çocuk Osmanlıca öğrenicem diye kafayı yemesin


  • limoncello  (13.06.15 22:00:40) 
bu arada dediğin gibi 3 büyük şehirdeki fen lisesi ve Robert Galatasaray Üsküdar Amerikan falan olmadıkça çok bi etiket sağlamaz, hangisinde mutlu olacaksa


  • limoncello  (13.06.15 22:03:11) 
En yakın liseye gitsin. En önemlisi bu.


  • lord of the ships  (13.06.15 22:06:08) 
Cevaplar ve yorumlar için teşekkürler. Burada yazılanları ailemle ve kardeşimle konuşacağım.


  • turakin  (14.06.15 15:07:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.