[]

poroğramcılar bi bakabilir mi ?

şimdi muhterem coder'lar,

bendeniz bugüne kadar üniversitede gördüğü kıytırık bilgisayar dersleri haricinde kod yazmanın kenarından geçmiş değilim. şimdi çalıştığım iş yerinde 35 yaşlarında bir abi java öğrenip otomasyon vs programları yazarak düz memuriyette çürümemem gerektiğine dair beni gaza getirdi. nasıl yapabileceğime dair hiçbir fikrim olmadığı için bir yol haritası istedim kendisinden. önüme şöyle bir yol çizdi:

1 html
2 css
3 jquery
4 php
5 laravel
6 java.

java içinde de udemy'de dersler veren mimar aslan'ın,

java se7
ios programlama 1
ios programlama 2
hibernate
jsp
jsf

videoları var.

bu işe girişerek isabetli karar vermiş miyim ? burdan nereye kadar yolum var ?

 
Arkadaşınız sizi pek bahsettiği yola sokmamış. İlk önce java ve javascript ayrımını yapalım, java bir programlama dilidir, derlenmesi gerekir. Javascript ise web sayfaları üzerinde vs. kullanılabilen bir script dilidir, derleme gerektirmez.

Html, css, jquery, php, laravel hepsi web programlama ile alakalı ve size java öğrenmenizde tek katkısı programlama alt yapısı oluşturmak olur ama bunun için çok daha kolay yollar varken epey uzun ve gereksiz bir yol. Eğer arkadaşınızın bahsettiği masaüstü programcılık ve java ise python gibi basit dillerle kurun altyapınızı.
  • mindwars  (13.03.15 20:22:46) 
java konusuna eyilmekle dogru karar almışsın. html+css+jquery+java frameworklerinden birini secip işe başlayabilirsin. DB içinde yanına bir hibernate atarsın kralsın. tabi bu surecte bolca emek.. ve sabırlı olman gerekmekte.


  • dimia  (13.03.15 20:23:03) 
Yazilim piyasasinda oyle deli bir eleman acigi yok, hatta fazlaligi var. Ilgili Bolumden mezun degilseniz, zaten 4-5 yil burnunuzu surterler, sonra sizi ciddiye alirlar ki deli paralar kazanan da cok istisnadir. "Futbolcular deli para kazaniyor, e ben de topa vurabiliyorum, neyim eksik?" Demek gibi bir sey bu yaptigin.


  • comptrol  (13.03.15 20:26:21 ~ 20:29:03) 
@mindwars,

heh hocam işte o ayrımı yapmıştı ama ben konuya baya fransızım. zaten "abi ben daha nerde büyük nerde küçük harfle yazıyoruz onu bile bilmiyorum" dediğimde önce bir altyapı oluşturmak için o html, jquery vs'yi öğrenmemi tavsiye etmişti. ayrıca yolun uzun olduğundan ve hemen sonuç beklememek gerektiğinden de...

ha sizin bahsettiğiniz çok daha kolay yolları da bilmek isteriz pek tabi ki :) yani o yolları nasıl takip etmek gerektiğinden falan bahisler açabilirsiniz belki :)

@dimia, işte duymak istediğim cümleler bunlar ! :)

@comptrol, hocam tabi haklısınız da bir taraftan devlet babanın çatısı altında çalışırken diğer yandan zamanın kalan kısmını bununla değerlendirmenin mahzuru yoktur diye düşündüm.

bu arada bahsini ettiğim 35'lik abi, bu işe 50 yaşlarında başlayan tanıdıklarından da bahsetti vs vs.
  • kuul  (13.03.15 20:37:27) 
@kuul, hobi olarak yaparsin ama bir gelir kazanabilecegini dusunmuyorum acikcasi. Yapsan bile giris seviyesindeki firmalara belki verebilirsin onu da basini agrittigina degmez. 50 yasinda baslayanlar ne yapiyormus? Oyle kolaysa, insanlar 4 sene bosuna mi egitimini aliyor bunun? Bu adami ne kadar iyi taniyorsun ayrica, senden bir menfaat elde etmeye calismasin.


  • comptrol  (13.03.15 20:40:04 ~ 20:41:28) 
1- Önce gitmek istediğin yolu seç, web programcılığı mı masaüstü programcılığı mı? (Evet ikisi birden olabilirsin tabiki ama hangisini ilk öğrenmek istediğin / odaklanmak istediğin önemli çünkü ikisi epey farklı mantık üzerinden ilerliyor)

2- (1) Numarada seçtiğin yola göre öğrenebileceğin dilleri araştır, abin java dediği için hemen java öğreneyim demek yerine önce java nedir neler yapılır onu öğren sonra diğer alternatiflerini incele.

3- Dilini seçtikten sonra onu kenara bırak ve oturup algoritma öğren, ilgili keywordlerle gerekli kaynaklara erişebilirsin zaten.

4- Zaten algoritma öğrenip araştırmalarını yaptıktan sonra hangi dili nasıl öğreneceğini kendin bulabilecek kapasitede olursun, olamazsan tekrar sorarsın.

Edit: Ayrıca @comptrol arkadaşın dediği her şeye katılıyorum.
  • mindwars  (13.03.15 20:42:54 ~ 20:43:30) 
@mindwars, tekrardan teşekkürler hocam.

şimdi comptrol gerçekleri acı şekilde yüzüme vurmuş. ben de şu sıralar henüz yapma demiyorum hobi olarak yine yap kafasındayım zaten. bu iş için yaptığım masraf da öyle aman aman bir şey sayılmaz. mesela mimar aslan'dan aldığımız o setin fiyatı bugünkü kurla 800+ lira falan. ben ona 300 lira verdim. tek masrafım bu. diğer taraftan bunları aldım ve tek başıma debelenmiycem. bahsini ettiğim abiyle ortak mesai yapıcaz. ikimiz de aynı devlet dairesinde çalışıyoruz öyle diyeyim. ayrıca konuyu bilgisayar mühendisi başka bir arkadaşa da danıştım. yaptığım işin makul olduğundan falan bahsedip beni cesaretlendirdi. yani bugünden yarında bir şey olmayı hemen beklemiyorum tabi ama nisbeten makul bir bedelle, yaş sınırı gibi bir şeye kafayı takmadan, bir gün işime yarayabilecek böyle bir teşebbüste bulunmanın zarardan çok yararı olacağını düşündüm.
  • kuul  (13.03.15 20:52:12) 
yazilimda en iyi para egitiminde/kurslarinda var. adamlara bu isin cok kolay oldugunu, deli paralar dondugunu ve istihdam acigi oldugunu soyluyorsun, adam da gaza gelip kurslara gidiyor ve o kurslar koseyi donuyor :)

ayrica, memurluktan oyle bahsetmissin ki, nice bilgisayar muhendisleri devlet memuru olmak icin nerelerini yirtiyor bir bilsen.
  • comptrol  (13.03.15 20:53:46) 
yazilim sirketine girmeyeceksen ciddi soyluyorum ogrenmen hayal, videolari yala yut bi yere kadar.. junior olarak bi yere kapak atabilirsen guzel olur ilk basta surunursun ama elbet guzel pozisyonlara gelirsin yok mevcut sirketinin yazilimla alakasi yoksa hobi seviyesinde anca 4 islem yaparsin ileri gitmez.


  • Golgi  (13.03.15 20:57:10) 
İlk önce rica ederim. İkinci olarak elbette kendine bir şeyler katmak, yeni şeyler öğrenmek, para kazanmayı kenara bırakırsak özel hayatta iki satır kod yazabilmek epey işe yarar bir konudur.

İlgili eğitim setini bilmiyorum, ne kadar beginner'dır vs bilgim yok ama izleyerek başlayın madem o kadar java java diye ısrar ettiniz ama sonra "ben hiç bir şey anlamıyorum" "bu çok karışık" "başlarım programlamasına" diyerek kenara atarsınız kanımca.

Bir önceki mesajımda kendimce izlemeniz gereken yolu anlattım, eğer onları uygulayıp yine java üstünde karar kılarsanız 4. adımda seti izleyerek başlarsınız. Yine de hemen java ile başlamak yerine algoritma öğrenirken python'a giriş yapın derim.
  • mindwars  (13.03.15 21:00:16) 
@kuul, vakit kaybi olmayacagini dusunuyorsan devam edebilirsin; ama bu harcadigin aylarin/yillarin sana gelir getirmeyebilecegini de goz onunde bulundur. Ayrica ingilizcen iyi degilse bu ise hic girme.


  • comptrol  (13.03.15 21:02:01 ~ 21:03:02) 
@comptrol,

hocam maalesef benim gibi 4001 memuru olmakla bir bilgisayar mühendisi olarak memur olmak aynı şeyler değil. hayatın istanbul'da devam ettiğini düşünürsen ekstra yollar aramanın çok da anlamsız olmadığını görürsün. şu kira-fatura vermeyen (zira ailemleyim ) halimle bile durum ortada. o zaman hiçbir şey olamasak bile en azından 300 lira kaybederek boş hayaller peşine düşmememiz gerektiğini anlamış oluruz. kursa 5000+ lira bayılıp bi bok olmayacağını anlamaktan iyidir bence.

yanlışsam yanlışsın de :)

edit: ingilizcem yeterince iyi. upper intermediate-advanced arasında sayılırım.
  • kuul  (13.03.15 21:02:12 ~ 21:05:14) 
@acemi,

abi geçenlerde de bankacı ve 4000+ kazanan birisi bu cümlenin ikizini kurmuştu. o kadar mı yav ? :/ yaşım ufak sayılmaz ama "resmi" iş hayatında yeniyim. ürkütüyorsunuz beni böyle :/

tamam sizi mi kırcam hobi olarak yapayım be !

:'(
  • kuul  (13.03.15 21:07:16) 
ayriyeten ingilizcen varsa cok saglam bi tutorial sitesi vereyim sana neredeyse tum yazilim dilleri var bosuna set alma.


  • Golgi  (13.03.15 21:12:17) 
suradan pay bic. eksiduyuru yaklasik 10 senedir var, deli gibi hit aliyor ve ancak kendi masraflarini cikaracak bir gelir sagliyor compumaster'a.


  • comptrol  (13.03.15 21:14:51) 
@comptrol,

"ancak kendi masrafları" tartışmaya açık bir kavram olabilir hocam. hiç bilmem ama sitenin aylık masrafı 10bin tl ise ve compu 15bin kazanıyorsa benim diyeceğim tek şey "iyi, valla iyi !" olur :D

ya sayı saymayı bilmiyorum ya da sopa yemedim o da olabilir tabi bilemedim de :D
  • kuul  (13.03.15 21:19:35) 
Ancak kendi masrafından kasıt $1000 hosting masrafı varsa $900 para kazanıyor, $100 da cebinden ödüyor demektir :P Web programcısıyım bu arada ben, belirtmek istedim :D


  • mindwars  (13.03.15 21:21:47) 
@mindwars,

hocam onu tahmin ettim zaten az çok :) ama çok karamsar tablo çiziyorsunuz ya. bence bahsettiğiniz kadar komik bir geliri olmamalıdır yav.

olmalı mıdır yoksa o_0

herkeş mi gazozuna iş yapıyor bu memlekette ha ! :/
  • kuul  (13.03.15 21:25:23) 
@kuul, tabiki gazozuna yapılmıyor, kendi projeni yapıp para kazanmak zor ben onun için yorum yaptım. Yoksa web sektöründe bir çok freelancer çalışan vardır, dışarıdan iş gören. Özellikle e-ticaret sitesi yapmak iyi para bırakır, sağlam paralardan bahsediyoruz.

Tabi o müşteriyi bulmak kafalamak vs zorluklar, eğer iş yerinde çalışıyorsan devamlı üzerine iş atmaları... Bu işin pek gecesi gündüzü yoktur, memurluk sabit ve rahattır bu yüzden herkes sana özeniyor :D
  • mindwars  (13.03.15 21:30:47) 
otomasyonda java kullanılmaz, mühendis değilsen otomasyon alanında çalışman da pek mümkün olmaz ama onun dışında: özel sektörde mühendislik kıvranıyor şu an emeklerinin ziyan olması büyük ihtimal, daha kolay ama getirisi daha yüksek ihtimaller var.


  • pofudukayi  (13.03.15 22:00:00 ~ 22:05:57) 
sektör dışından biri olarak kendi düşüncelerimi yazayım.

türkiye'de genel olarak her sektörde eleman bolluğu var.
bunun sebebi iş azlığı.

özellikle mobil yazılım sektörü, krizdeki ülkelerde bile büyüyen bir sektör.
ama mesele program yazmakta değil.
mesele iş yapmakta.
  • cbe  (13.03.15 23:41:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.