[]

Temel Network sorularım var hanım.

Gençler birincil iş olarak değil de temel yaptığım işin içinde artık network kısmı da girdiğinden biraz teorik bilgiye ihtiyacım var.

1) Hub ile switch arasındaki fark nedir?
2) Modem ile Router arasındaki fark nedir?
3) Ip ile subnet mask arasındaki ilişki nasıldır? IP'nin ilk iki bölümü ile son iki bölümünü Subnet ile nasıl ilişkilendiririrz? host diyor domain diyor ne demek bunnar Ip adresi için?

 
1)hub daha eski teknoloji yani kötü switchler yönetilebilir.
2)Adsl modem zaten router dır. Router in amacı farklı ağları birbirine bağlamak(ev ağı dış internet ağı gibi düşünelim)
3)Hiç bulaşma zor durumda kalırsan internetten araştır.
kolay gelsin.
  • demirKamil  (18.02.15 18:23:25) 
1) hub olabilecek en dummy cihazdır. kendisine gelen hiçbir veriye bakmaz. bir portundan gelen paketleri diğer tüm portlarına gönderir. switch portlarına bağlı olan cihazların mac adreslerini öğrenir. herhanbi bir portuna gelen verinin hedef mac ine göre veriyi ilgili portuna gönderir. mac tablosunda o mac yoksa diğer tüm portlarına gönderir.

2) adsl modem zaten routerdır genel olarak doğru ama eksik. modem; modulatördür. gelen sinyali modüle/demodüle eder. modemin router özelliği çok çok basittir. bir tane default route u vardır. isp den aldığı default gatewayine tüm paketleri gönderir. o kadar.

router'lar farklı networklerin iletişimini sağlar kısaca. bir sürü rotaları olabilir. bu rotalara göre hedef IP sine göre yönlendirme yani routing yaparlar. isp lerin core routerlarında 500000 den fazla bgp rotası bulunur ve bu dana routerlar paketleri bu rotalara göre yönlendirirler. (özetin özetinin özetinin özeti bu ama burda bu kadar ancak)

3) bir ağ; ip adresi ve subnet mask ile tanımlanır. örnek olarak 192.168.1.0/24 ya da 10.10.10.1/28 gibi. 24 ve 28 nedir bilmiyorsan söyle. ip nin ilk bölümü ikinci bölümü diye bir şey yok. subnet maskına göre değişir işler. host dediği genelde tek bir IP adresidir. domain bambaşka bir şey.
  • washe  (18.02.15 18:35:43 ~ 18:36:38) 
hub aldığı datayı gönderirken tüm client lara sorar bu senin mi? diye, yani gereksiz networku meşgul eder, eskidi ve switch geldi yerine, switch te data hangi client a gönderilmişse sadece oraya yollanır.

modem ile router aynı şey.

ip dediğimiz şey, 8bit,8bit,8bit,8bit şeklinde noktayla ayrılmış abc.cbd.deg.fae gibi bir sayıdır. burada 2 uzeri 3 = 8 bit, şimdi bu adamın ip adresi
bu ip adresi hangi networkte bunu anlamak için de subnet mask kullanılır, mesela 1,0,0,0 için ilk bit 1 olduğu için sonrakilerin tamamını kapsar, yani 11111111,00000000,
bu da 255.0.0.0 diye gider.

buradan anlatmak zor, internetten biraz araştır detaylı bilgi alabilirsin, insanlar tonla para veriyor bunları öğrenmek için.
  • hzben  (18.02.15 18:40:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.