[]

bedelli askerlik

Bana çok gereksiz geliyor bunun hatun kişi olmamla alakası yok ben keşke hatun kısmı da askeriye eğitimi alsa diyenlerdenim.

Size Max ne yaptırabilirler ki? Erken kalk tam teçhizat idman atış talimi vs. Her neyse.
Tek sıkıntı salak saçma yapılan siyasi oyunlara kurban olmak.

Ne bileyim şuan öyle bi lanse edildi ki paran varsa ok.paran yoksa öl durumu gibi

O kadar çok yorum okudum ki
içim dışıma çıktı

Yemiyorsa biz yapalım askerliği moduna girdim
öyle böyle değil.

Böyleyken böyle

Siz ne düşünüyorsunuz.
Saldırmayın konuşmaya geldim.

 
bekara kari bosamak, kariya askerlik yapmak kolay diye bi atasozu var konuyla ilgili.

yani insanin yapacak daha onemli biseyi yoksa gidip mal gibi takilmayi, cop toplamayi, komutanlara cay goturmeyi, azar isitmeyi, sacma sapan insanlarla muhatap almayi dusunebilir tabi.
  • nawres  (03.12.14 13:50:50) 
memlekette öyle bir siyasi gündem var ki bugün güle oynaya askere gitsen 3 ay sonra suriyeye savaşa yollanmayacağının garantisini kimse veremiyor. anneler babalar da doğal olarak çocuklarının bok yoluna gitmesini istemiyor.

"tek sıkıntı salak saçma yapılan siyasi oyunlara kurban olmak" diyorsun ya, işte onun için de pisi pisine ölmek, sakat kalmak falan var. sıkıntı tek ama çok büyük.

zorunlu askerlik başlı başına gereksiz, sokakta görsen yolunu değiştireceğin tiplerden abuk subuk emirler almak, minimum 5 buçuk ayını devlete bir hiç için hediye etmek işin ayrı bir boyutu ama bir de memleketine güvenmeyince insan daha da bir zor geliyor. hak veriyorum insanlara.
  • sir gawain  (03.12.14 13:52:12 ~ 13:55:13) 
en basit tabiriyle dışarıdan öyle gözüküyor diyebilirim. yapmayan bilemez derler ya aynen öyle.


  • japon askeri  (03.12.14 13:52:16 ~ 13:53:09) 
askerliği sadece isteyen yapmalı. istemeyen zorla gönderilmemeli. askerlik yapmanın erkeklikle, yemekle yememekle falan alakası da yoktur.


  • sta  (03.12.14 13:52:59) 
erken kalkmak idman vs. en basiti. zor olan komutanların saçma sapan insanlık gururuna aykırı davranışları.


  • spanishcaravan  (03.12.14 13:54:17) 
SIkıntı bir şeyler yaptıracak olmaları. Niye bir şeyler yaptırsın birileri bana, niye emirler versin ya da ben emirler vereyim, niye zorunlu bir şey olsun? Bİrllerinin askeri olmayan insanlar var bu ülkede. Bu devlete zaten vergi veriyorum, diğer bir kaç ülkedeki gibi ne kadar istemesem de zorunlu kamu hizmeti yapmayı bile düşünebilirim sırf bu saçma olay olmasn diye .Askerlik zorunlu din eğitimi gibi bir şey. Vicdani ret anayasal bir hak olmalı.


  • Cursed Chico  (03.12.14 13:54:19) 
Ben öyle derken siyasilerin saçma sapan oyunları askerin canına mal oluyor evet bu kısmı ciddi anlamda en beteri adamların bi lafına bakıyor bazen askerin hayatı. Ama ben askeriye nin o kadar basit olmadığını imkan ve şartlar altında her bireyin bu eğitimden disiplinden geçmesi gerektiğine inanıyorum


  • indescribable  (03.12.14 13:55:27) 
sana askeriyeyi nasıl anlattılar bilmiyorum ama öyle disiplin verilen, eğitim verilen, kişiyi geliştiren bir yer değil kesinlikle. bilakis geriye götürüyor, yaralar açıyor. 32 yaşındayım. askerliğimi yapalı 7 sene olacak. hala rüyalarımda bazen tekrar zorla askere alındığımı, komutanların bana bağırdığını falan görüyorum.


  • sir gawain  (03.12.14 13:59:13 ~ 13:59:44) 
troll mü değil mi anlayamadım ama cevap vereyim.

evet abla, benim götüm yemiyor. lütfen benim yerime gidip askerlik yap. git kampanya başlat, götü yemeyen erkeklerin yerine askerliği biz yapalım diye, yeminle GÖTÜ YEMEYEN ERKEK olarak en önden destek vericem kampanyana.

en fazla ne yaptırabilirler ne demek ya. bir gün tacize uğradığını ve birinin karşına geçip "en fazla götünü ellemişlerdir, nolcak ya" dediğini düşün. insanın hakkının gasp edilmesine NOLCAK YEAAA diye yaklaşılması kadar tiksinç bir şey olabilir mi.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (03.12.14 13:59:13) 
Askerlik tahmin ettiğiniz gibi savaş eğitimi, atış talimi, idman vs. gibi şeylerden ibaret olmadığı için böyle düşünmeniz normal. kaldı ki bunlarda ibaret dahi olsa bir insanın 6 ya da 12 ayını heba etmesi gerçekten saçma. yani atış eğitimini, savaş eğitimini verir gönderirsin, 6 ay bir yerde hapsetmenin bir anlamı yok. fransa'da zorunlu askerlik 1 gün örneğin. sabahtan gidip eğitimini alıyorsun, akşam evine dönüyorsun.

ben askerde yaptığım şeyleri söyleyeyim:

- alay komutanı sabah o yoldan geçiyor diye her gün tonla su biriken yoldan su çekmek.
- o su orada donduysa çekiçle buzları kırıp kürekle buzları çek.
- ağaç ekme alanında taşlaşmış toprak varmış, gece görevlileri uyandırılsın, bu toprağı ezsin.
- kışlanın duvarı 1 metre ileri yapılmış, belediye arıza çıkardı. 50 metre duvarı yıkıp baştan bir daha yap.
- kışlaya gösteri alanı yapılacak, dozer lazım. 'benim burada 150 tane dozerim var', 1 ay elinle taş taşı.
- kar yağdı kar çek, yağmur yağdı su çek, sonbahar geldi yapraklar döküldü onları çek, hiçbir şey yağmadı çöp topla.
- gece 3-5 arası kalk 2 saat buz gibi havada ayakta dikil. sakın oturma hapse girersin.
  • himmet dayi  (03.12.14 14:01:55) 
Bilmediğim için soruyorum zaten. Trol değilim.


Askerlik bana çok kutsal gibi geldiğinden belki de böyle tepelerde tutuyorum.
  • indescribable  (03.12.14 14:02:15) 
ben de bedelli'den yararlanacağım. ama gerçekten bi adaletsizlik söz konusu. ama bir de "zengin ve fakirin tek eşit olduğu kurum olan askerlikti" falan gibi cümleler kuranlar var. onlar herhalde başka bir gezegende yaşıyorlar. bir kere kısa dönem ve uzun dönem diye iki farklı askerlik türü var yıllardan beri. sanki türkiye'de herkes eşit şartlarda yaşıyor, okuyor da üniversite mezunu olan kısa dönem yapıyor. zengin olan çocuğunu ya yurt dışına gönderiyor ya da en azından kısa dönem yapmasını sağlıyor.

askerlik olayına tamamen kapitalist gözle bakılıyor devlet tarafından. üniversite okuyan kişi ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlıyor ve bu adamın bir an önce ekonomiye katkı sağlaması için askerliği kısa tutuluyor. bedelli de aynı şekilde, ekonomiye direkt katkı sağlıyor bu adamlar. onun dışında ülkeye para olarak katkısı olmayan kişiler gözden çıkarılıyor. ölürse ya da sakat kalırsa bu insanlar devlet gözünde önemli değil olarak görülüyor.

Onun dışında askerlikte öyle gidip vatan falan savunulmuyor. kimse canını sokakta bulmadı ve çoğu kişi de devletlerin saçma politikaları yüzünden ölmek istemez. çok değil bundan bir kaç ay önce adamlar hadi şuraya bi füze atalım da savaş başlasın minvalinde konuşmalar yapıyorlardı. böyle saçma, insan hayatının hiçe sayıldığı bir yere zorla gönderiliyor insanlar.
ya da gidip komutanların uşağı olmak istemiyoruz. sonuçta bir yaşantımız var, bir düzenimiz var ve askerlik bu düzeni komple bozan bir şey. iş bulmak türkiye şartlarında öyle kolay değil. 12 ay askerlik yapan birisi askere gitmeden minimum 1 ay önce işten çıkıyor ve gelince de minimum 1-2 ay iş arayarak geçirecek, adam 15 ay işsiz kalacak.

son olarak, bu çürük sistemde bedelli askerlik bir kaçış yoludur. gönül isterdi ki faydalanmak isteyen herkes faydalansın ya da zorunlu askerlik diye bir şey olmasın ama maalesef ki gerçekler bu şekilde.
hoş zorunlu askerlik olmasa, askerlik meslek olsa yine fakirler yapacak bu işi. kapitalist sistemde bu işler böye. millyetçi arkadaşlarım da vardı, koşarak askere gittiler. askerliğin 2. ayında aklın varsa gelme dedi adam bana.
  • barix  (03.12.14 14:06:19) 
ya cem yılmaz'ın stand up geyiği gerçek oldu cidden.

"kapıda silah veriyolar düşmanı taraya taraya gidiyosun" gibi bir şey değil. ya da aylarca savaş eğitimi görmüyorsun. cephede aktif savaş veren operasyona katılan binde birlik kesimi saymazsak geriye kalan binde dokuz yüz doksan dokuzun yaptığı işin en ufak bir kutsallığı yok, ki sınırda savaşan çocukların yaptıkları şeyin kutsallığı da tartışılır, ayrı konu.

nöbetçi komutan çayını limonsuz içemediği için gecenin üçünde mp-5 silahla karakolun dışına limon bulmaya yollanırsan 1 saat bahçelerde limon ararsan hak verirsin. 5,5 ayını bu tarz şeyler için harcıyorsun genelde.
  • sir gawain  (03.12.14 14:06:19 ~ 14:08:46) 
6 ay ya da 15 ay evden uzak kalma konusuna değinme ihtiyacı duymamış olman manidar geldi. ilaveten, üniversite bitirmiş, askere gitmeden işe girmiş bir insan ortalama 2 - 3 bin tl maaş alıyorsa, askere gitmek mi 18 bin vermek mi daha mantıklı diye de düşünsen fena olmaz. evli ve çocukluları hiç söylemiyorum bile...


  • minyatur dev  (03.12.14 14:14:29) 
askerlik kutsal-dı. artık değil. yeni bir düzen gelene kadar başımızdakilerin piyonu olmak istemeyenlere hak veriyorum. çok uzun olması ve ayak işleri kısmındaki eleştiriler kesinlikle haklı. ama belli bi yaşın üstündeki kadın-erkek herkesin temel bi askerlik eğitimi alması gerektiğine inanıyorum.
tabi bunlar hep boş muhabebbette kalıyor çünkü ülke koyu bir faşizme doğru hızla gidiyor. günümüz şartlarında asker olmamak daha hayırlı.

vicdani ret ve profesyonel askerlik diyenlerin niyeti başka onları zaten yok sayıyorum.
  • heidifener  (03.12.14 14:14:31) 
askerligi mardinde 5 ay yaptım.
ne operasyona cıktım ne wc temizledim.
ama bitmesine 1 ay kala bana deselerdi ver 18bin son bir ayı yapma, şerefisizm kabul ederdim.
  • chemical dependency  (03.12.14 15:17:02) 
@heidifener askerlik hiçbir zaman kutsal değildi, AKP'den önce de hatta babalarımız-dedelerimiz zamanında da böyleydi. askerlik=bedava işçidir devletin gözünde.

vatan hizmeti, namus borcu diyenlere zaten sözüm yok.

zorla bir yerde tutulup eşeklik yaptırılıyor. hem fiziken zor hem de psikolojik olarak insan onuruna aykırı.

ek olarak askerde kim vurduya giden, askeri araç devrilip ölen, Afyon'da cephanelik patlamasında ölen onlarca insan var. ve bunların hiçbiri soruşturulamıyor.
  • doxanikee  (03.12.14 15:30:48) 
yorumları okumadım aynısı yazıldıysa affedin.

ben de kadınım. abim kardeşim yok. ama oğlum olsa, askerden yırtması için herşeyi yaparım. benim gözüme hiiiiiiiiiiiççççççç öyle sevimli gelmiyor sizinki gibi. ki ben de gidip yapmadım, tek bildiğim anlatılanlar. öyle doğuda yapmışlardan falan bahsetmiyorum. sizi en aşağı 5 ay boyunca bi yere tıkmaları ve ordan çıkıp istediğiniz yere gitmenize izin vermemeleri başlı başına korkunç geliyor bana. yapılan muamele ve idmanları saymıyorum bile.
  • emirkulu2  (03.12.14 15:42:17) 
@indescribable,

konuşmak çok kolay. dediğin gibi en fazla teçhizatlı koştururlar.

sonra akşam 5 olur. ve bölükte devrecilik varsa, kendinden küçük adamlar sana emir yağdırmaya başlar. komutanlar değil, türkçe konuşamayan kekolar. senden onu bunu yapmanı isterler, tuvalet temizlemeni isterler. hatta gece eğitimi falan gibi şeyler bile isterler. akşam uyumana izin vermezler. gece 4 saat nöbet kitlerler ve bu 5.5 ay boyunca olur.

bana olmadı. ancak olan adamın böyle bir psikolojik baskıyla yaşama ihtimali yok. derin yaralar açar o iş.
  • kamera motor  (03.12.14 15:50:30) 
Ne yaptırdıklarının bir önemi yok, hayatından kaybolacak aylar var daha önemli ne olabilir


  • gazozailacatmauzmani  (05.10.15 00:57:35) 
www.haberler.com
www.haberturk.com
bianet.org

bunlar ortaya çıkarılabilenlerin bazıları.
18.000'i verdim ve yapmadım. Çünkü böyle bir ortamda gitsin götü yiyen yapsın. Dileyen olursa benim yerime de yapsın. Bir 18 daha isteseler yine veririm,yine yapmam.
Aradım fakat bulamadım o haberi,şöyleydi: Sapasağlam askere giden bir genç söylenene göre kışlada intihar ediyor ve devlet ölen gencin ailesine kurşun parası için dava açıyor. Bu mu kutsalınız?
  • rakicandir  (05.10.15 01:11:19 ~ 01:14:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.