[]

İnterneti hızlı yapan ne?

kuşbeyinliye anlatır gibi...

ya latency ve bandwith olayları var da tam çözemedim. daha doğrusu ayrıntılı da araştırmadım. bilen var mı?

evet yine teknolojinin ebesine atlayan bir soru: ben kendi internetimi hekle mekle hızlandırabilir miyim? (internette biraz hızlandırma yöntemleri var ama ben baya hızlandırmaktan bahsediyorum)

 
yapamazsın telekom altyapısı nekadar izin verirse o bulunduğun yerde fiber varsa ve fiber paket alırsan hızın yinede yavaşsa tabiki altyapıyı modemi değiştirerek performans artırabişlirsin


  • bluebey  (20.10.14 22:39:14 ~ 22:39:58) 
uyduneti hackleyebilirsen son hızına kadar çıkabiliyorsun, ama adsl'de böyle bir imkan yok. uydunet'de zamanında önlem aldı bu olaya.


  • divit  (20.10.14 22:44:17) 
kabloya takılan bir aparat var. normalde veriler zigzag çizerek giderken bu aparat sayesinde düz gittiği için internet çok daha hızlı oluyor.
www.e101.gen.tr linkdeki aparat.

  • rhan  (20.10.14 22:45:56) 
@rhan: ne kadar artıyor mesela? kanıtı var mı?


  • ermanen  (20.10.14 22:47:21) 
Bu işler seni aşar mayk. Türkiye yeterli altyapıya sahip değil. Olsaydı belki, lakin değil.


  • cetoxim  (20.10.14 22:48:13) 
@comprol:

açsana biraz. ne kadar hızlanmaktan bahsediyoruz? ne kadar yakın? niye hızlanıyor? fiberse ışık hızı değil mi?
  • ermanen  (20.10.14 23:04:46) 
@ermanen
alanlar hızlandığını söylüyor. yalnız, bu sitedeki parçanın modem& internet için olanları türkiyeye gelmedi henüz.





not: yok la öyle birşey, odtü imzalı kağıt gösterse inanacaksın sanki.
(bkz: sazan.avi)
  • rhan  (20.10.14 23:08:53 ~ 23:09:21) 
gençler kusura bakmayın ama çok güzel sallamışsınız. ufkumu genişlettiniz.

direkt olarak benim mesleğim bu olabildiğince basit anlatmaya çalışacağım.

latency yani gecikme, farklı iki noktanın iletişim süresidir. evimdeki bilgisayarla cep telefonum arasında da latency vardır. evimdeki bilgisayarla amerikadaki google'ın serverı arasında da. latency yi düşürmek için ev kullanıcısı ne yapabilir? bilgisayarla telefon arasındakini düşürmek istersen daha kaliteli modem alabilirsin. çok bişi değişmez. google a (ya da oyun serverına) olan latency yi düşürmek için yapabileceğin hiçbir şey yok. bu tamamen mahallendeki altyapıya ve isp nin altyapısına bağlı. kabloya takacağın aparat vs bi boka yaramaz.

bandwith i yol gibi düşünebilirsin. tek şeritli yoldan akan araç sayısı çok şerite göre azdır. internet hızının 50 mbit olması geniş bi yolda ilerlediğini gösterir. ama o yol toprak yolsa çok araç geçer ama yavaş gitmek zorundadırlar. (bu kısım latency oluyor işte, fiber ve bakır kablo farkı)

forumlarda anlatılan şeylerin hepsi fasa fiso. yaptım hızlandı diyenlerdeki sadece placebo etkisi.

"fiberse ışık hızı değil mi?" bu soru çok garip. fiber kablo ile teorik olarak yanlış hatırlamıyorsam 155 gbit/sn veri taşınabiliyor. fiberden geçen her veri ışık hızıyla gidiyor. senin evine fiber gelse ama servis sağlayıcın sana 8 mbit internet verse sen sadece servis sağlayındaki router lara veriyi daha hızlı göndereceksin. yani pingin latency in düşecek. yurt dışı çıkışı pertse sen yine youtube dan yavaş video izleyeceksin. adsl 8mbit kullansan yine aynısı. ping in daha yüksek olacak. verilerin toprak yoldan gidecek. bilmiyorum açıklayıcı oldu mu.
  • washe  (20.10.14 23:17:17) 
(bkz: viagra )


  • Solem  (21.10.14 03:21:17) 
Comptrol, sen beni hiç anlamamışsın. Servis sağlayıcın sana Hız tanımı yapar. Sen santrale ne kadar yaklaşırsan yaklaş o Hızın üstüne geçemezsin. Kapak demişken; sen 2008 de kalmışsın. Alttaki linke bi bak hele. Bahsi geçen şirkette çalışıyorum ben. :) biraz daha ufkunu genişletmek istersen Google da 7950 xrs-40 diye bi arama yapabilirsin.

www.alcatel-lucent.com

Bakır tel üzerinden 10 gbit. Gayet başarılı.
  • washe  (21.10.14 07:36:19) 
çare google fiber.


  • rhan  (21.10.14 18:00:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.