[]

karaborsa bilet satanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

örneğin soma için müzik kapsamında bob dylan biletleri bile 10 tl'ye satıldı. insanlar bunu genelde 10 tl'ye aldılar.

şimdi; gerek one love, gerek bob dylan, gerek somaicinmuzik kapsamındaki diğer etkinlikler için ekşiduyuru'da "50 tl'ye satıyorum", "100 tl'ye satıyorum" gibi duyurular görüyoruz.

ne düşünüyorsunuz bu insanlar için? sizce kendilerinde biraz olsun vicdan, biraz olsun his/duygu var mı?

 
Bence var. Hatta garipsemek tamamen saçmalık. Adam alırken de 10tl vermiş somaya veya herhangi bir yere yardım yapmış. Ondan sonra kendi malı olan bileti istediğine istediği fiyata satar. Alan da satan da razıysa, bu bir ihtiyaç değil lüksse bence uygun.


  • prodeq  (15.06.14 16:41:35) 
Biletleri beleşe temin edip sonra satsaydı vicdansız olurdu. Adam parasını vermiş almış. Isterse 10.000 tl'ye satar.


  • canercuxy  (15.06.14 17:04:47) 
bir beşiktaş'lı olarak, her zaman ve ebediyen karaborsacılar benim gözümde orospuçocğudur.


  • brotha b  (15.06.14 17:24:32) 
Katıksız orospu çocukluğundan yargılanmaları lazım.


  • armagan  (15.06.14 17:30:16) 
hayatımda hiç karaborsa bir şey satmadım ama orospu çocuğu diyen arkadaşlara soruyorum, sebep? Adam parasını vererek aldığı kendi malını satıyor. bu mal ekmek, su değil, biz kıtlıkta değiliz, ee? bence bu kolay parayı onlar yapamadığı için içlerine oturuyor ondan kızıyorlar.


  • yakuza123  (15.06.14 17:58:52) 
Yakuza ne güzel teşhis koymuşsun, ne güzel niyet okumuşsun öyle.

Sen hiç bileti anında tükenmiş olmasına rağmen çok gitmek istediğin bir konser ya da maçtan önce biletin 5-10 misli fiyat çekildiği için dışarıda kaldın mı? Bunu bir düşün bakalım.

Karaborsa dediğimiz şey legal de değil işin garibi.
  • armagan  (15.06.14 18:42:48) 
@yakuza, temel ihtiyaç olmayan her şeyi 10 katına satalım o zaman? takımının normalde 120 lira olan formasını 700'e verelim sana, nasılsa adam kendisi almış istediği fiyattan satıyor?

karaborsacılık orospu çocukluğudur. "kendi malı istediği fiyata satar" diye bir şey yok, hele ki bu malın ilk satış fiyatı, ikincisinin yarısından daha azsa. sanki 100'e aldığını 110'a satıyor aq.

karaborsacılık o kadar zor bir iş değil, kolay para kazanamadığım için değil gerçekten ahlaksız, kitapsız oldukları için nefret ediyorum ben. mesele para kazanmak değil.
  • pescador  (15.06.14 18:45:12 ~ 18:45:48) 
bu işi gerçekten nitelikli dolandırıcılık şeklinde yapanlar şerefsiz. yani alır iki bilet gidemez ama bakar çok değerli ederinin üstüne satar falan olabilir ama bazı şerefsizler var ki toptan alıyorlar bileti hemen sonra da satıyorlar böyle mislince değerlere piyasada bilet bırakmıyorlar sonra da kendileri hakimiyet kuruyorlar piyasada. bunu yapan sadece bunlar değil tabii ki hayatımız her yeri karaborsa ama farkında değiliz aslında. tabii hepsi şerefsiz bana göre.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (15.06.14 19:19:37) 
bedelli askerlik uygulamasinin yapildigi, ozel okullarin/dersanelerin oldugu, denize ucretli girdigin hatta ozel mulklerin etrafina cekilen duvarlar yuzunden kimi zaman denizi goremedigin bir ulkede -baska bir deyisle bu gibi seylerin tesvik edildigi bir sistemde- kisisel captaki orneklerin (ki cezalandirilanlar da onlar oluyor meslek olarak karaborsacilik yapanlar islerini bildikleri icin) suc sayilmasi absurt geliyor. yoksa armagan'in soyledigi sebeplerden oturu adaletsiz ve gayri ahlaki bir durum oldugu su goturmez. tipki organizasyon sirketlerinin sahne onu vb uygulamalarla soyguna cikmasi gibi.


  • John Finn  (15.06.14 19:46:56) 
@armagan ve @pescador

Her malı alıp 10 katı fiyattan satalım o zaman denilmiş, sürpriz olacak sanırım ama zaten bu gayet serbest. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi var ve isteyen, istediği şeyi, isteği fiyattan satışa sunabiliyor. Ve Kimi ürünler var ki siz almasanız fiyatı düşecek ve daha fakirler de satın alabilecek ama bu fiyatta alamıyorlar, hem de bu ürünler konser ve maç gibi etkinliklerden çok daha temel ihtiyaç. Onlar da alamadıkları için kendilerini kötü hissediyorlar. Aynı zamanda düşünürseniz, hiç karaborsa olmasa bile birilerine bilet kalmıyor ve bu insanlar da gayet kötü hissediyor.

Karaborsa yanlış fiyat politikalarının bir sonucudur, biletler gerçek fiyatından satışa sunulsa hem kulüpler daha fazla kazanır hem de karaborsacılığın mantığı kalmaz.
ve tekrar ediyorum, illegal mallar hariç türkiye cumhuriyetinde herkes kendi malını istediği fiyattan satışa sunabilir. Ve bu her gün yapılıyor zaten.
  • yakuza123  (15.06.14 23:01:22) 
Keynesyen teoriyi falan siktir et şimdi. Sen bana bunun etik olup olmadığını, orospu çocukluğu olup olmadığını söyle.

Niyet okumayı nereden öğrendiğini de ekle lütfen. Bilelim de oradan öğrenmeyelim, gayet yanlış öğrenmişsin zira.
  • armagan  (15.06.14 23:44:46) 
100 liraya aldigin, uzerinde kendi adinin yazili oldugu bir bileti 101 liraya satmak dahi yasadisidir. zamaninda karaborsayla ilgilenmis biri olarak soyluyorum bunu. bu sebeple geceyi nezarette geciren arkadasim da oldu. hatta yaninda bir letonyali mi litvanyali mi ne varmis ona da bu nedenle sinirdisi edilecegi soyleniyormus filan. "kendi bileti ya ne olacak satsin" demek suistimale yol acabilecegi icin herhalde bu da suc kapsamina giriyor.

ayrica her mali her fiyattan satamazsin. 70lerde sana yag, tup vs depolayan insanlar vardi. bunlara da polis baskinlar duzenlerdi. hatta bir tane aksarayli imam hikayesi vardi. polis camiye baskin yapmis, yaglari camide bulmus filan. bu devirde de benzeri bir duruma devlet goz yumamaz. karaborsa ecza depolarina da yine polisin gecmiste baskinlar duzenledigini biliyorum. hala da vardir boylesi baskinlar muhtemelen.

bir de bazi hallerde fiyatlar hangi seviyede tutulursa tutulsun mal alici bulur. kriz durumlarinda ornegin makyaj malzemesi, oyuncak gibi urunlerin talebinde fazla degisim gozlenmez. bu da etik sorular dogurur mesela. oyuncaklar camekanlara koyulmali midir gibi. her durum fiyat politikasiyla alakali olmayabilir. ilaclarda ornegin insanlar mecburiyetten ne olursa olsun odeyecek parayi bulmaya calisirlar. muzik, spor gibi zevke hitap eden seyler de istisna olarak verilebilir. kus kadar geliriyle morrissey konserine 500 lira verecek adam cikabilir. ama kayseri'de filan 1 lira'ya indiriliyor mac biletleri seyircinin gelmemesi fiyatlara baglanarak, yine kimse gitmiyor.

turkiye'de spor musabakalarinin fiyatlandirmasi normal seviyelerde olabilir, o konu hakkinda pek bir bilgim yok. ama konserlerin normal seviyelerde oldugunu dusunmuyorum. peter doherty konseri burada 150 liraydi, baktim simdi fransa'da babyshambles'la 30 euro mesela. bu ornekler cogaltilabilir.

kurallarina uyarak oynanan, adil rekabetin saglandigi bir oyunda maglubiyet o kadar hayal kirikligina ugratmaz insani. ama oyuna disaridan mudahale oldugunda yenilginin agirligi, yasanan adaletsizlikle daha da buyur. ben biletler cikmadan once fiyatlari gorurum. 'cok para lan veremem bu kadarini der' gecerim. ama keseme uyacak bir bileti sabah 10'da bilgisayarin basina gectigimde alamaz ve sonradan ulasamayacagim bir fiyata satildigini gorursem isin adaletsizligine soverim.
  • John Finn  (16.06.14 05:18:17 ~ 05:19:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.