[]

Babanın vefatı ve düğün

Size her zamanki gibi selam veremiyorum. Kusura bakmayın.
Bu soruyu soracak başka biri de yok. İnsanlarla yüzyüze bunları konuşacak kadar cesaretli değilim.

Babam 25 gün önce vefat etti. Bir anda gelen bir telefonla kalp krizinden onu kaybettiğimizi öğrendim. Aileye bomba düşmüş gibi oldu. 58 yaşında daha onlarca planı varken bir anda kayboldu gitti.

Üstelik nikahımdan bir hafta sonra oldu bunlar.. Daha da kötüsü, bu ayın 29'unda düğün törenim var.
Babam vefat etti, üzerinden 50 gün sonra ise düğünüm..
Herkes "Baban bu düğünü o kadar çok istiyordu ki, yapmazsan yazık olur" minvalinde konuşarak yapmamız gerektiğini söylüyor.

Gerçekten de çok istiyordu. Düğüne para verebilecek kadar biriktirmesi yıllar sürmüştü. Daha önce böyle birşey yapacak gücü yoktu ve bu düğün onun için çok büyük bir hayaldi.

Ben de onun hayalini yerine getirmek için düğünü yapacağım.
Ama nasıl hissetmem gerektiğini bilmiyorum. Ben nasıl eğleneceğim o akşam?
Eğlenmek çok sahte gelmeyecek mi? Onun kaybını bu kadar hissederken, o müzikler eşliğinde nasıl olacak bu iş?
Zavallı annem bile, "O senin üzülmeni asla istemezdi, eğleneceksin, güleceksin" diyerek kendi acısını dahi bastırıyor.

Kötü bir not daha, abimin düğününden 1 ay evvel büyükbabamı kaybettik, benim düğününmden 1.5 ay evvelde babamı..
Ne işe yarar bilemedim ama bu da böyle bir bilgi..

Nasıl olacak bu işler?

 
aslında normalde dinde bu konuda serbesttin. yani bir bağlayıcılık veya zorlayıcılık yok.
ben yazacaklarımı türk kültürüne göre verceğim;
bizde de herkeste de olur bu durumlar.
ama mesela cenazenin "ilk bayramı" diye bir kavram vardır. size taziye vermeye gelenler, önümüzdeki ilk bayramda yine geleceklerdir.
şimdi uzun uzadıya bir çok şey yazarım ama kısaca özet geçeyim, bence kurban bayramından sonra erteleseniz daha hayırlı, daha az sorunlu olur.
  • etna  (04.09.13 15:44:04) 
ben olsam iptal ederdim.


  • kompisko  (04.09.13 15:44:25) 
hocam ille de düğün mü yapmanız lazım şöyle açık hava güzel bir organizasyon yemekler nikah bilmemne yapın ciddiyetinizi koruyarak bir de konuşma yaparsınız babanızın anısına gayet güzel olur düğün neymiş


  • ssyumusakg  (04.09.13 15:44:33) 
@etna : Teşekkürler.
Ama din konusuyla alakalı bir durumumuz yok.
Tamamen bu algı dışında bakıyorum konuya..
  • quaker  (04.09.13 15:45:19 ~ 15:46:22) 
başınız sağolsun.

düğün hazırlıkları yapıldı, davetiyeler dağıtıldı, her şey planlandı mı? eğer öyleyse düğünü yapmanız daha doğru olacaktır kanaatındayım.

ayrıca arada 50 günlük bir fark var. neredeyse iki ay. kalanların, hayatını yavaş yavaş normale döndürmesi için yeterli bir aralık değil mi bu?
  • dahinnotha  (04.09.13 15:48:06) 
Kısmet bu işler; ben olsam babamın bu kadar istek duyduğu ve emek verdiği bir şeyi iptal etmezdim. Acınız elbette çok taze ama 50 gün kabul edilebilir bir süre bence. Babanız sizin mutluluğunuzla mutlu olacaktı. Elbette onun varlığındaki gibi coşarak taşarak eğlenemeyebilirsiniz ama mümkün olduğunca hayatınıza kaldığı yerden devam etmeniz gerekecek. Şimdi erteleseniz 2 ay sonra içinize sinecek mi? 3 ay-5 ay sonra? Bence bunlar arasında farkeden bir durum yok. Başınız sağolsun, allah sabır versin. Hayırlı evlilikler dilerim.


  • pandispanya  (04.09.13 15:48:29) 
nikah ve ardından aile büyükleriyle şık bi yemek yerseniz, oynamalı hoplamalı gülmeli olmadıktan sonra gayet güzel olur bence, herkesin de içine siner.


  • megalomaniac  (04.09.13 15:49:22) 
basiniz sagolsun.

alternatif olarak dugunu erteleyebilirsiniz ama ne kadar erteleyeceksiniz? ertelediginiz sure gectiginde iciniz gene rahat olmayabilir. biraz daha mutevazi, oyle cosmanin kopmanin olmadigi bir dugun yapilabilir, 2 ay gecmis olacak uzerinden.
  • nawres  (04.09.13 15:50:06) 
@dahinnotha: Evet, hatta davetiyeler dahi basılmıştı 2 ay evvelden.. Kaparolar verilmiş, tüm düzen kurulmuştu. Kendi takımını bile almıştı babam..
@pandispanya: Söylediğiniz şeylerin çoğuna katılıyorum. Ama özellikle "3-5 ay geçse içinize sinecek mi" kısmı en çok anlatıyor derdimi.
Ben bundan 10 sene sonra kendi çocuğumun sünnetini yaparken de babamın yokluğu yüzünden ağlayacağım. Bana geçen zaman huzur vermeyecek ki.. Doğru söylüyorsunuz.
  • quaker  (04.09.13 15:50:40) 
Sen o akşam baban için eğleneceksin.
Baban hatrına eğlendiğini düşünürsen sahte gelmez.
Ölenin ardından 2-3 sene geçince çok güzel eğleniyor insanlar ama 50 gün geçmizse eğlenmek saçma geliyor ölenle ölünmez.Çık göbek at demiyorum ama buradan cahil halkımıza sesleniyorum normal soluklu bir düğün yapılır geçilir.
  • zlatanibrahimovic11  (04.09.13 15:51:09) 
Siz ve eşiniz içinizden geçeni yapın. Din, kültür ve söylentiler? Sizin içinize sinmeyecekse ne anlamı var yahu? Önemli olan sizin gönül rahatlığınız.

Bence eşinizle birlikte ne isterseniz öyle yapın.

Mutluluklar dilerim.
  • quanche  (04.09.13 15:51:47) 
dini veya örfi sakıncası yok.

bizzat babanız istemiş, adamın en büyük hayaliymiş.

size gidin deliler gibi eğlenin demek yanlış olur ama eğlenin normale göre biraz daha ağırbaşlı bir düğün olsun.

üstelik böyle bir düğün böyle bir acı döneminde tamda ihtiyacınız olan şey olabilir aileniz için. yeni bir acıyı bastıran yeni bir mutluluk vesilesi olarak görün.

eğer babanız müslümansa bir yasin birde fatiha okursunuz hatta, tam olur
  • efrasiyab87  (04.09.13 15:54:23) 
Aslına bakarsanız benim düşüncem, böyle büyük bir acı sonrası tüm sevdiklerimizle böyle bir ortamda yüzümüzün gülmesi hepimize iyi gelebilir gibi..
O da eğlenmeyi, dans etmeyi, içmeyi çok severdi.
Onu anmak için en güzel şey olacak gibi geliyor bazen düşününce..
  • quaker  (04.09.13 15:58:09) 
İslamda yas yoktur zaten benim bildiğim.
Yazdığınız verilere bakarak bence de düğünün yapılması gayet makul görünüyor. Babanız nasıl olmasını isterdi ise öyle yapın, hayattaymış gibi.

  • saatgeceninonikisi  (04.09.13 16:02:14) 
Din konusunu olaya müdahil etmeme sebebim, bu olayda bir evlat olarak hissiyatımın nasıl olacağını bilmememdir..
Dine bakarsak, mutlaka bir yol vardır. Yapılır, yapılmaz, eğlenilmez, yemek olur eğlence olmaz vb.
Ama ben nasıl hissetmem gerekiyor onu bilemiyorum.
Mutlu olmak ona ihanet mi?
O yokken gülmek doğru mu?
Bu psikolojidir beni zorlayan.
O üzülmemi istemezdi ki..
  • quaker  (04.09.13 16:04:37) 
Evet, hayatımızda sevdiğimiz insanları kaybettikten sonra, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak; her güzel anımızda onlar yanımızda olmadığı için içimiz burkulacak, haklısınız. Ama bu hepimizin başına ya geldi ya da gelecek. Ancak hayat burada kalanlar için devam ediyor, devam etmeli. Siz allah korusun çocuğunuzun düğününden 2 ay önce ölseniz, onun bu sebeple düğününden vazgeçmesini mi isterdiniz, yoksa sevdiği insanla mutlu bir hayata mutlu bir başlangıç yapabilmesini mi? Ben ikincisini isterdim. Elbette henüz taze olduğu için amaaaan sabahlar olmasın diye eğlenemeyeceksiniz ama mümkün olan maksimum mutluk neyse onu yapabiliyor olmalısınız. Aileniz de birbirine daha çok kenetlenecek, diğer bireyler de araya karışan bir mutlulukla belki rahat bir nefes alabilecektir, buna vesile olabilirsiniz.


  • pandispanya  (04.09.13 16:06:17) 
öncelikle başın sağolsun fakat baban çok istiyorsa onun anısına eğlenir gülerdim senin yerinde olsam, yukarıdan izliyor vs diyerek palavra sıkmıyacam fakat anısı için gülüp eğlenmen lazım hem nereye kadar erteleyeceksin 1 yıl sonra canın yine acıyor olacak dostum ha millet ayıplar dersen 40 ı çıkıncaydı galiba millet yadırgamıyordu.

aydın veya denizlideysen 50 liram ile geleyim düğününe :)

demeyi unutmuşum mutluluklar dilerim.
  • RaZeus  (04.09.13 16:14:18 ~ 16:14:40) 
usta "baban çok isterdi oynamanı kalk oyna eğlen" mantığında düşünemiyorum maalesef. en azından içerisinde fidayda-oyun havaları falan filan olmayan slow şarkılarla geçiştirilebilecek bir düğün yapabilirseniz bu en uygunu olur bence.


  • shafuck saiser  (04.09.13 16:19:59) 
Benzer bir durum iş arkadaşımın başına geldi.
Babasına tapardı bu kız. O derece. Babası da tanınmış bir simaydı ve düğüne kadar olan süre yas ile geçti. Ardından düğün olduğundan hepimiz hiç bir şey olmamış gibi düğüne başladık. Danslar, karşılama derken sıra Nikah'a geldi.
Belediye Başkanı, şahitler, sırayla kızın babasını andılar. En sonra kıza mikrofonu uzattılar. Kız çok güzel bir konuşma yaptı ki salondaki herkes ağlamaklı oldu. Harbi zor bir durum. Herkes alkışladı. Kızda ağladı ama çok sakin ve kontrollüydü. (ayaklarının titrediğini biliyorum) Ama oldukça olgun laflar etti. Herkese neden orada olduğunu ve babasını ne kadar özlediğini öyle olgun bir şekilde anlattı ki gelen konuklarda "aman şuna bak, düğün yapıyor babasının ardından,..." gibi konuşmalar olmadı. Herkes gayet herşeyin farkındaydı. Olması gereken de buydu zaten...
Ardında nikah teferruatları yapılırken yüzünden gülümsemeyi eksik etmedi. Ufak esprileri yaptılar damat ile. Bu sefer hüzün havası dağıldı.
Düğünde de gelin ve damat tüm konuklarla teker teker ilgilendi.
Hepimiz güzel hatırlıyoruz o günü...
Darısı başınıza inşallah...
  • cliquot  (04.09.13 16:24:52) 
öncelikle başın sağolsun.
üçüncü sıradaki "ssyumusakg"nin yorumuna katılıyorum.

"eğlence"nin niteliği önemli. düğün günü yas havasında geçmemeli tabii ki de, ne bileyim tutup şampanya patlayım "hihoha evleniyoruk ulen" demeyeceğinize inanıyorum. bence çok dert etme. ciddiyet ve dozunda neşe hem şık olur, hem vicdanınızı yormaz.
tekrar başınız sağolsun.
  • fernandez  (04.09.13 16:28:42) 
başın sağolsun.başka bir zamana erteleyebilirsin belki.


  • rock n roll  (04.09.13 16:34:43) 
Öncelikle başın sağ olsun.

Ben babanın anısına bir konuşma yapmanın seni de düğünde rahatlatacağına, ona selam gönderdiğin için mutlu olacağına inanıyorum. Düğünden önce babanı ziyaret edebilirsen, özür de dilersin, kendisini orda hissedeceğini de iletmek istersin belki.

Tören muhtemelen buruk geçecek. Annen, kardeşin, sen bu yokluğu bastırmaya çalışacaksınız ve babanın sevenleri. Belki düğün formatını değiştirirsiniz, size kalmış.

Mutluluklar diliyorum.
  • damba  (04.09.13 16:38:51) 
başın sağolsun. en güzel öneri @ssyumusakg 'den gelmiş.


  • ramos bien  (04.09.13 17:16:32) 
başın sağolsun kardeşim. bana ssyumusakg nin söylediği mantıklı geldi. sakin bi kokteyl falan olabilir.


  • neon adam  (04.09.13 18:59:45) 
başınız sağolsun. bazı insanlar düğünü bir yıl sonra bile yapabiliyorlar. erteleseniz nasıl olur? nikah sonrası kokteyl ile geçiştirebilirsiniz.


  • nzessia  (04.09.13 23:30:03) 
Çoğu kişi nikah olayı için yapıyoruz şeklinde algılamış ama durum farklı; nikahı zaten babam vefat etmeden önce beraber yapmıştık.
Düğünü ertelemiştik.
Bu zaten geç yapılan bir düğün..
  • quaker  (05.09.13 11:22:10) 
Oncelıkle basınız saolsun, aynı acıyı yasayan bırısı olarak sızı gayet ıyı anlıyorum. Benım sıze dostane tavsıyem, dugunu ertelemeyın. Sonucta gobek atıp oynayacak halınız yok. Sızın dısınızda aılenızın dıger fertlerı, basta annenız olmak uzere, 1 nebze olsun sızın mutlutlugunuzla sevınıp, uzuntulerı bıraz olsun hafıfleyecektır. Mutluluklar dılerım, hakkınızda hayırlısı olsun..


  • theri10  (05.09.13 12:33:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.