[]

Sosyal Ağlarda Mahremiyet | Privacy on Social Networks | Beyin Fırtınası

Sevgili duyurucular!

Başlıkta yer alan konu ile alakalı olarak hipotez ve araştırma konuları türetip, hakkında bilimsel makalemsi 3-4 sayfalık bir şeyler yazacağım. Bu konularla ilgili (vakti olan arkadaşlardan) beyin fırtınası yaparak bana yardımcı olmalarını rica edeceğim.

"Sosyal ağlarda gizlilik kimsenin umrunda değil, bu çok tehlikelidir"
"Facebook'ta bi hatun gördüm, her şeyi kamuya açıktı, başına şu geldi"
"Baktığınız zaman, sosyal ağlar iyidir, çok da güzeldir; ama mahremiyet de elzemdir"

gibi akla, hayale gelen çeşitli yaklaşımlarınızı, çağrışımlarınızı, fikirlerinizi, yorumlarınızı nezaketle istiyorum.

Selamlar.

 
black mirror isimli dizinin 1. sezon 3. bölümü olan the entire history of you isimli bölümünü izlemeden hiçbir şey yazma.


  • rotten head  (15.05.13 21:54:28 ~ 21:54:48) 
bir haber vardı geçen sene. adam blogunda biriyle tartışıyor, yorumlarını inatla siliyor adamın. yorumcu sinirleniyor facebooktan fotoğraflardan isminden, fotograflardaki kapı numarasına kadar bir şekilde buluyor istanbulda. gidiyor ve bıçaklıyor kapısını çalıp. hatırlayanlar linkini bulabilir. böyle birşeyler mi?


  • taqster  (15.05.13 21:54:51) 
Profil oluşturulan bazı sitelerin kullanıcılarının fotoğraflarını izinsiz olarak sanal reklamlarda kullanmaları buna örnektir. Aslında izinsiz değildir, siteler 2 sayfalık onay sekmesinde bundan bahseder ama kullanıcı okumadan onaylar. Bu da sizin araştırma konunuza paralel olarak, "sanal ortam sözleşmelerinin okunması" sorununu ortaya çıkarır.


  • timburton  (15.05.13 22:04:34) 
@rotten;
2-3 saat ayırıp hazırlama niyetindeydim ödevimi, ama izleyeceğim. sağolun.

@taqster
biraz aradım haberi, onu bulamadım ama aşağıdaki linkte işime yarayacak şeylere ulaştım. teşekkürler

(git: nurhandemirel.blogspot.com)

@timburton
Bahsettiğiniz konu hipotezlerimden birini oluşturacak, teşekkürler:)

Fırtınaya devam :))
  • cosa nostra  (15.05.13 22:09:56 ~ 22:10:16) 
Serdar Kuzuloğlu'nun blogunda var bu konu. Güzel gerçekten
mserdark.com

  • supergirl  (15.05.13 22:37:09) 
şu iki dakikalık video da fikir verebilir.
www.youtube.com

belki işlenmesi gereken bir diğer konu da ifşa edilen şeylerin sadece mutlu ve güzel anılardan oluşması. kişiler harika bir hayatını olduğunu haykırıyorlar. mahrem olması gereken şeyler de kullanıcılar tarafından bir alışkanlık (veya aşağı kalmama psikolojisi ile) normalmiş gibi açığa çıkarılıyor.

yani gizlilik kavramı kendimiz tarafından değiştiriliyor.
  • dahinnotha  (15.05.13 22:41:20 ~ 22:43:51) 
Bir arada şu tartışılıyordu.Kişi öldükten sonra internetteki bilgileri onun ailesine verilmeli mi verilmemeli mi?Hakkında yazılı çizildi diye hatırlıyorum.


Mesela şu ihtimalden bahsediliyordu.Sen yanlış biriyle,yanlış konuşmalar yaptın.Sen öldükten sonra çocuğun bunu okumalı mı okumamalı mı?



Bazı insanlar da şunu düşünüyor.Önceden yaptığı konuşmalar ilerde evlense başına dert olur mu diye?Bu yüzden sevgilidir,bu tarz şeylerdir özelden,telefonla mesajla dahi olsa dikkat etmek zorunda olduğunu biliyor.
Çünkü bu bilgiler depolanıyor vs vs.
  • botucat  (15.05.13 23:04:28) 
Şeyden kesinlikle bahsetmelisin, privacy olayı dönem dönem çok değişiyor. Örneğin bir dönem insanlar yonja'da nickleri altında gayet fotoğraflarını paylaştılar, sonra facebook'ta gerçek ismiyle paylaştılar, sonra facebook privacy olayları sıkılaştı fotoğrafları genele kapattılar, ama instagram gelince yine boy boy fotoğraflarını paylaşmaya devam ettiler, gibi.


  • roket adam  (16.05.13 00:45:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.