[]

çiğköfte

cidden çiğ değil bu ya? nasıl yiyorsunuz? ben de yedim iki üç defa, güzeldi. Ama çiğ et lan!! yamyam gibi hissediyorum. baharatla soğanla yoğurulrak pişmesi(?) ne derece mantıklı?

şanlıurfa yöresinden çıkmış, adıyamanda falan da yaygınmış. klasik türk yemekleri arasında çiğköfteyi göstermek doğru mudur? yöresel bi tat sonuçta. gerçi tüm türkiyenin ortak lezzeti olan bi yemek de yok galiba?

5 6 sene önce çiğköfte kırocan bi şey iken, nasıl oldu da zincir zincir dükkanlaşıp 250milyonluk bi endüstüri haline geldi?

 
çiğ et olayı yıllar evvel yasaklandı.


  • dokunmakalbime  (06.02.13 10:17:05) 
çiğ et yok artık.
tadı da gayet güzel yani...

  • enkolaykullaniciadi  (06.02.13 10:18:47) 
Her yerde gördüğümüz çiğ köftede ET yok.


  • hicunutmam  (06.02.13 10:18:52) 
bu akşam yiyeceğim mesela bak canım istedi


  • feodal moruk  (06.02.13 10:19:21) 
etsiz yapıyorlar zaten cogunu


  • asilsiz suclama  (06.02.13 10:19:28) 
PATTİZ var :D


  • ekaterina  (06.02.13 10:19:48) 
Hazır olanlar, dükkanlarda satılanlar etsiz. O yüzden dışarda yerken çiğ et nasıl yenir ki diye düşünmeye gerek yok. Evde yapılan da zaten düzgün yapılmışsa içindeki etin çiğ olduğunu söyleyemez kimse. Pişme kısmını acı biber sağlıyor. İçinde zehir gibi isot olduğu için yoğrulurken o çiğ etten eser kalmıyor.


  • onexey  (06.02.13 10:19:56) 
satılan yerler dışında, evde gerçek etten yapılanlar için baharatla pişti demek doğru mu? baharat pişirebilir mi yani o eti?


  • dahinnotha  (06.02.13 10:23:09) 
arkadaş satıştan bahsetmiyor. neticede çiğ köfte çiğ etten yapılıyor. sen evde sıra gecesi düzenleyip etle çiğ köfte yaparsa kimse yasahhh kardeşim demez.
bunu yiyebilme meselesi ise farkındalıkla alakalı birşey bence. ya da tercih,zevk, mide meselesi. 26 yaşındayım 2-3 yıl öncesine kadar ciğ etle yapıldığını bildiğim halde yiyebiliyorken şimdi tiksiniyorum.
çiğ et lan bu!!1
  • jacksor  (06.02.13 10:25:27) 
@jacksor, evet. dışarıda satılanlar ayrı bi boyut. içinde et var veya yko. ama nihayetinde ÇİĞ etten yapılan bi köfte var. ben yedim daha önce, evet lezzetliydi. ama şimdi tekrar yiyebilir miyim bilmiyorum.


  • dahinnotha  (06.02.13 10:28:41) 
çiğ etle yapılanı bulmak ticari olarak imkansız olduğu için çok kafaya takmıyorum. evde yapılanı, hasını bulabilsem de yerim zaten iğrenmeden. ;)
baharatla pişmesi falan da yalan elbette bildiğin çiğ çiğ yiyorsun. bu da her türlü bakteri bilmemne için gayet güzel bir ortam oluşturacağından bilmediğin yerden yememen lazım. sonra uğraşırsın kurttu, tenyaydı.

  • ozdek  (06.02.13 10:32:36) 
suşi de çiğ olarak yeniliyor, ikisinide çok severim. kendimden şüphe etmeye başladım


  • secilmis uye  (06.02.13 10:39:24) 
Çiğ çiğ yesen de onca yoğuluyor nihai karşım. Babamdan bilirim, 1-1,5 saat boyunca yoğurur. Nasıl ki amerikalılar az pişmiş veya kanlı kanlı et yiyebiliyorsa bu da yenir.


  • jesterdvine  (06.02.13 10:42:32) 
gerçek çiğ kfte olcak da "çiğ et lan buu" diye yemiycem haa. kiloyla götürürm valla. zaten çiğ de olsa etin tadını almıyorsun ki.

üstelik çiğ köfte de bişey mi etli yaprak sarması yaparken saramadıklarımı lüp lüp atarım ben ağzıma. evet evrimimi tamamlayamadım hala.

çiğ köftenin endüstri haline gelmesi yaygınlaşan fast food kültürünün bir parçası. hamburgere göre daha ekonomik ve daha bizden. işin içinde gerçek et olmadığı için de dürüm döner, adana vs gibi pişirme sıkıntısı ve muhafaza problemi, tabak çanak derdi de yok. yani alıcı için olduğu kadar satıcı için de pratik ve ekonomik.
  • halanne  (06.02.13 11:05:53) 
aşırı yemek seçen birisiyim. ve evet bunu da yemiyorum. neden yemiyorsun diyenlere de "ya kardeşim akıl var mantık var, hem para veriyoruz hem pişirmeden gönderiyorlar" diyorum asfsafsadf


  • zazazaraeta  (06.02.13 11:06:36) 
babamın evde tek yaptığı yemekti. yağsız kıyma kullanırdı, çiğköfte için özel çekilmiş. baharat ve yeşillik konusunda da çok titizdi, kavga çıkartıp tadımızı bozacak kadar.

şimdi ne kadar harika yapardı diyip öğlen vakti sizleri üzmek istemediğim için bir şey söylemiyorum :)

pek öyle kırocan bir durum olmadı bizim için zira emek isteyen ve her zaman yapılmayan burnu yukarıda artist bir yemekti. kendimi hiç de öyle yamyam gibi de hisstemedim. şimdilerde dışarıda ancak yemek olmayınca ve uğraşmayınca yılda bir kaç kez alıyorum. patates kzıartması neyse o da öyle şimdi.
  • puc  (06.02.13 11:36:16) 
o kadar da emin olmayın derim:

www.eksisozluk.com
  • hiko seijuro  (06.02.13 12:09:11) 
Çiğ et taze ise çok lezzetli bir şeydir. Mesela kaliteli bir yerde biftek istediğiniz zaman, ortasının tamamen çiğ olduğunu görebilirsiniz.
Hatta italyanların "carpaccio" dediği et, kasaptan alınıp üstüne limon suyu sıkılıp direkt mideye atılır ki inanılmaz bir lezzet kesinlikle.

  • dampire  (06.02.13 12:35:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.