[]

Mac vs. Pc

4000 teleye kadar bütçeniz var, hangisi tercihiniz olur, neden?




 
kesinlikle mac. arayuz kullanim tasima falan filan hepsi rahat. xx


  • allanpoe  (08.12.12 21:35:37) 
öncekine duyuruna dayanarak mac diyorum. oyun falan oynamıyormuşsun hem.


  • empati kuramayan psikolog  (08.12.12 21:44:58) 
kullanım amacınız ne? grafik tasarımla uğraşıyorum o yüzden mac alırdım ben. zaten hali hazırda da mac kullanıyorum.


  • 10032007  (08.12.12 21:45:19) 
Ya işte merak ettim o duyurudan sonra insanlar neden mac ya da pc alır para sorunu olmadan düşünürsek gibi bi soru geldi aklıma. Kullanım amacım günlük kullanım yoksa grafik tasarım falan değil. Yani bu mac alanların hepsi grafik tasarım mı yapıyor olay nedir aslında sorunun özü.


  • ekaterina  (08.12.12 21:49:19) 
grafik tasarım, video editing işleri yaptığım için mac kullanıyorum.
anneme babama da bilgisayar olarak mac aldım, düşürmezsen ve çok şanssız değilsen sıkıntı çıkarmıyor, kullanımı kolay, estetik, hızlı. 4 bin lira seni etkilemeyecekse al.

  • kayranin kedisi  (08.12.12 21:55:53) 
mac os için ve kullanım kolaylığından dolayı mac.


  • cdiyez  (08.12.12 22:14:37) 
Mac almanın grafik tasarım ile hiç bir ilgisi yok. Grafik tasarım bugün doğrudan ve tamamen bilgisayar üzerinde yapılan bir işe dönüştüğünden dolayı grafikerler sorunsuz bir işletim sistemi arayışından dolayı Mac'lere yöneliyorlar. Haliyle ev kullanıcısı için de Mac'ler hem gayet stabil, hem de gayet sade ve kullanışlıdırlar.

Ancak Windows'tan geçecekseniz eğer, doğal bir geçiş süreci yaşayacak ve zorlanacaksınız. Zira detaylardan başlayıp bazı temel işlevlere kadar farklılıklar mevcuttur iki işletim sistemi arasında.

Mac Os da sorunsuz bir işletim sistemi değildir muhakkak ki. O da yavaşlar, o da sorun çıkartır, ona yazılmış programlar da kilitlenir....vb. Ancak Windows sürümlerine oranla Mac Os'da sistem kilitlenmeleri (Mavi ekran) çok çok nadirdir, genellikle (kullanıcı kaynaklı olmayan) dosya ve iş kaybı çok fazla yaşanmaz ve Windows'a göre daha akılcı/akıcı bir şekilde çalışır. Bunun yanında, özellikle Türkiye'de, genellikle küçük yaşlardan beri Windows kullanıldığından Mac Os açıldığında ilk tepki "Bunu neden buraya koymuşlar", "neden böyle saçma bir şekilde bu işlevi yapmışlar" gibi sözler ile olur, ancak alıştıkça da Windows'un aslında pek çok açıdan daha çok işlem ile aynı işlevi uyguladığı farkedilir. Ve elbette bunlar da kişisel şeylerdir ve bir kesim için de Windows Mac Os'tan kolaydır.

Örneğin Windows kullanarak para kazanan bir kişi, Mac Os başına oturduğunda zorlanır, alışmayı reddeder. Çünkü Windows ve onun getirdiği alışkanlıklar ile işini yapmaktadır. Örneğin Windows bazlı program yazan bir kişiye asla "Mac Os güzeldir" dedirtilemez, zira bu kişi için Mac Os'un yöntemleri saçma gelecektir.

Son olarak da Mac Os işletim sistemi, -sabit- donanım ile birlikte yazıldığından dolayı sorun çıkartma ihtimali düşüktür ve bu aynı nedenden dolayı da sorun çıkartma, çökme, takılma eğilimi Windows'a göre düşüktür. Ayrıca, yine hem aynı nedenden dolayı, hem de çalışma prensibinden dolayı, üzerine yazılan uygulamaların da sorun çıkartma oranı oldukça düşüktür, çünkü programların çeşitlenmesi gereken çok fazla değişken yoktur. Windows da bu noktada sorunlu olmaktaysa da, Windows 7 ve sonrasında 8 ile birlikte şu sıralar stabil bir izlenim yaratmaktadır. Haliyle de Mac Os'tan daha "berbat" denebilecek durumda değildir.

Netice olarak, işletim sistemi kenara bırakıldığında zaten Mac de x86 Pc'ler de hemen hemen aynı donanımlar üzerinde çalıştıklarından karar verilecek nokta işletim sistemidir. Ek olarak da tasarım ve tasarımsal işlevsellik bakımından göz önüne alınmalıdırlar, ki bu noktada da yekpare alüminyum formda üretilmiş Macbook Pro'lar diğer laptoplardan öne çıkıyor bana göre. Ek olarak bir de Trackpad mucizesi var elbette.

Sözün özü, bana göre (Türkiye için) paranız yetiyorsa Mac alın (canınız sıkılırsa Windows da kurarsınız, sanal makine ile de çalıştırırsınız işinizi aksatmadan; yetmiyorsa da güçlü bir Pc alın. Ancak bugün örneğin bir ultrabook ile Macbook Pro'nun fiyat bakımından çok da farklı olmadıklarını da göz önünde bulundurmak lazım elbette.

Az uzun bir yazı oldu :)
  • puro  (08.12.12 22:15:40) 
ikisinide kullanan biri olarak şöyle öneride bulunabilirim ;
iş için mac (grafik, video, müzik vs.)
geri kalan herşey için pc.

bildiğiniz gibi mac'ler çok pahalı oluyor o yüzden iş için değilse kesinlikle pc alın derim. yani 4000 tl'ye alacağınız mac'e göre çok çok daha iyi özellikleri olan bir pc alabilirsiniz.

tabi ben bunu birazda kendime göre söylüyorum oyun oynayan biri olduğum için ve masaüstü bilgisayardan hiçbir zaman vazgeçmeyecek biri olarak.
  • Deathklaat  (08.12.12 22:27:32) 
Ozellikle mac kullanmam gereken bir isim olmadigi surece hayatta o parayi o alete vermem. Bir de 4 bin lira para verip oyun oynayamayacaksam o aleti atarim asagi. Kisacasi eger stabil olarak ev ortaminda kullabacaksan, tasiman gerekmeyecekse kesinlikle masaustu pc, laptop lazimsa mac i dusunebilirsin.


  • sAINT  (09.12.12 00:30:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.