[]

AKP iktidarında kadına yönelik şiddet niye bu kadar arttı?

Anlamaya çalıştığım için soruyorum ve politik tartışma yapmak niyetinde değilim baştan söyleyeyim. Hükümetin kendi verilerine göre kadına şiddet AKP'nin iktidara gelişinden beri yüzde 1400 artmış ve artmaya devam ediyor, zaten haberlerden de takip ediyoruz erkekler aklını kaçırmış gibi. Ama neden? AKP muhafazakar bir parti ve bu yaşam tarzını savunup dayatıyor, tek sebep bu mu? Yani muhafazakar kültür ve islam kadına şiddeti teşvik ediyordan başka bir açıklama getirebilir misiniz?




 
bunu karı koca şiddeti değilde genel bir şiddet sorunu olarak düşünmek gerekir. yoksa birbirini öldüresiye döven küçük yaşta çocuklar, öğrenciler de var. bildiğim kadarıyla da saçma sapan dizi-filmler nedeniyle diğer ülkelerde de görülen bir sorun. mesela avrupada ve rusyada ırka bağlı şiddet varken karı koca arasında üstünlük kurma, kıskançlık ve otoriteye bağlı şiddet var. tabi benim düşüncem...

edit: yani benim düşüncem herhangi bir parti değil de daha sosyolojik ve ülke/parti ötesi bir sorun gibi. bak yine bana rusyada evsiz teyzenin öldürüldüğü vidyoyu hatırlattın :(
  • schizophrenia  (27.07.12 21:52:43 ~ 21:56:04) 
AKP döneminde artmadı, sadece eskiden üstü örtülen, polislerin bilmezlikten savcıların anlamazlıktan geldiği kadına şiddet vakaları, medyanında etkisiyle daha çok gündeme gelmeye, ve bir farkındalık oluşturmaya başladı.


  • efrasiyab87  (27.07.12 21:58:53) 
@ efrasiyab87
Niye daha önce üstü örtülüyo olsun ki? Yani basın özgürlüğü AKP döneminde mi arttı diyorsun? Hadi diyelim üstü örtülüyor olsun, 15 katından bahsediyoruz, polis ve savcılar uhrevi bir aydınlanma mı yaşadı birden?

  • :)  (27.07.12 22:03:54) 
medyanın etkisiyle değil, kadın örgütlerinin, kadın mücadelesinin aktifliğiyle, çalışkanlığıyla, mücadelesiyle gündeme gelmeye başladı. tabii medyada bunun görünür kılınması farklı bi olay, zira eşcinseller, travestiler de dayak yiyor, öldürülüyor ama demokrasi aşığı akp ve basını bunlardan bahsetmiyor. çünkü kadına biçilen "zayıf, mağdur, kırılgan" rolü üzerinden "kadına şiddete hayır!" demek muhafazakar zihniyetin çok da sevdiği bi şey. gerçek anlamdaysa kadına şiddet bizzat ak parti tarafından devam ediyor. bir başbakan "en az üç çocuk istiyorum" deme hakkına sahip değil! bunun anlamı "kadınlar evde oturup çocuk baksın, iş dünyası tamamen erkeklere kalsın" demek. amaç kadınları toplumdan tamamen çekmek. yine aynı şekilde kürtajla ilgili söylenen sözler de korkunçtu. 10 yıldır aklına kürtajın "günah" olduğu gelmeyen başbakan ve başbakan yalayıcıları bi anda doğmamış bebeğe mektuplar yazıp kürtaj gibi dünyanın en doğal hakkına saldırıp kürtaj yapan kadınları katil ilan ettiler.

bunalrın hepsi şiddetin başka bi tezahürüdür. şiddet yalnızca döverek olmaz.
  • nathanieltroy  (27.07.12 22:07:12) 
@ :),

sosyal medyanın ortaya çıkışı en büyük etken bence. eskiden kimse haberdar olmazdı şimdi herkes haberdar oluyor. olay bundan ibaret yoksa eskiden de öküz bir millettik yine öküzüz.

zerre akp yi sevmem bu arada
  • flexin  (27.07.12 22:21:15) 
tabi ki akp iktidarının büyük bir rolu var bunda. onların atadığı geri kafalı hakimlerin her tecavüz davasına kadın suçlu diye karar almasından anlayabiliriz. başbakan gitti münevver cinayetine babası sahip çıksaydı dedi. izmirde hakimin kendisi de bir tecavüz davasında dedi kızına sahip çıksaydın diye. bunların kafası mantıgı bu yönde. kadın sadece bir tahrik edici şişme bebek.


  • wessago  (27.07.12 22:35:47) 
olayın akp dönemi ile ilgisi akp döneminde bir çok yasanın değişmesi, ab uyum paketlerinin kabul edilmesi olabilir. eskiden suç kapsamında olmayan, dikkati çekmeyen durumla şimdi önemli.

ayrıca medya da bunun üzerine gidiyor. ayrıca sene olmuş 2012. bunu da unutmayalım.
  • mea maxima culpa  (27.07.12 23:15:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.