[]

video formatları konusunda yardım!

bu konu hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayan, askerden yeni gelmiş, kafaya format atmış biri olarak sizden yardım bekliyorum..

merak ettiğim konu şu..şimdi piyasada zilyonlarca format var..yok .avi yok .mkv yok divx .dvdrip falandı filandı..bunlar hakkında bildiğim tek şey hepisinin birer video formatı olduğu..bilmek istediğim ise şu; hangisi daha kaliteli görüntü veriyor?

mesela hd bi video kaliteli olduğunu biliyorum ama dvdrip mi yoksa divx mi daha iyi yada 270p mi yoksa dvd mi kaliteli?

asıl mesela aslında şu; how i met your mother, prison break ve bi kaç dizi nin tüm sezonlarını arıyorum..bulduklarımda farklı farklı formatlar..genelde divx e rastgeldim..acaba satın alsam boşa mı almış olurum..daha iyi formatları buna bağlı olarakta daha iyi görüntü kalitesinde olanları varmıdırki..amacım dvd/divx playerı( ki 1080p upscale ediyor) bağlı olan hd-ready tv de izlemek.bu dizilerin hd çekimleri varmı?yada en iyi çekimleri hangi formatta var?
olay bu.

 
dvdrip bi format degildir. dvd den goruntu riplenir ve belli formatlara cevrilir, divx gibi. 270p dediginiz 720p olsa gerek. 1280 x 720 cozunurluk demek. 720p ve 1080p klasik dvdlerden daha kalitelidir tabiki. 720p ve 1020p hd veya bluray dvdlerden riplenir. prison break gibi dizilerin hd goruntu kalitesinde olanlari var tabiki. Bunu bir bolumun kac mb oldugundan anlayabilirsiniz. geenelde 360-400 mb olan divxler hd ise 700 mb den daha buyuk oluyor. hatta daha da fazla


  • sanio  (25.09.08 16:37:36) 
benim elime gecen .mkv formatli bir hd video, yaklasik 1.5 gb idi (lost'un 4. sezonundan son 4 bolum) goruntu gayet kaliteli ve ses kaydi da gayet iyiydi.
.avi uzantili divx'lerde genelde stereo iken bunu 5.1'e cevirebiliriniz, bendeki .mkv oyleydi.
kaliteyi genelde render yapan kisi belirler, kullandigi codec de onemlidir. avi ya da x format cok daha kalitelidir demek cok dogru olmaz. ornegin tek cd'lik divx'ler, cd'ye sigsin diye orta veya dusuk kalite rip / render edilmis olabilirler.
kaynak dvd ya da hd yayin ise yuksek boyutlu bir video dosyasinin kaliteli oldugunu soylemek mumkun olabilir lakin izlemeden de anlasilmaz..

bildigim kadariyla hd yayini yapan kanallarda yayinlanan dizilerde, cekimin hd oldugu belirtiliyor (hd available).. belirtilmiyor da olabilir, salliyor da olabilirim (=
  • paradoxical  (25.09.08 17:02:06 ~ 17:03:01) 
genelde yayinlanan dizilerin cogu hdtv oluyor. codecleride XviD. ama ben kaliteyi yasamak istiyorum dersen yüksek ses ve görüntü kalitesinde olan X264'leri indirebilirsin.

prison break icin konusmak gerekirse; xvid 350 mb, x264 1110 mb olur.
  • trimpot  (25.09.08 17:10:53) 
şimdi video kalitesi işine girersek kamera kalitesinden bi başları olay nerelere gelir. amaç filmler için hangisi daha kalitelidir sorusuna cevapsa iki şeye dikkat etmeniz gerekiyor:

birincisi çözünürlük. standart dvd 720X576 çözünürlüklüdür. widescreen dv 1204X576, hd ise full hd 1920X1080, hdv 1440x1080, hd ready ise 1280x720 çözünürlüktedir. basit olarak yüksek çözünürlük yükse kalite diyebiliriz. yani çözünürlük olarak şu an piyasada bulabileceğiniz en kaliteli video full hd (1920X180) olanlardır. aynı çözünürlükteki iki video arasındaki fark ise bitrate'inden kaynaklanabilir. 9000 le compress edilmiş bi DVD 7000le edilmiş bi dvd ye göre daha kalitelidir.

ama iş bununla da bitmiyor. çünkü piyasadaki hiç bir film video dosyası sıkıştırmasız (noncompressed) değildir. dvd dediğiniz misal videonun mpg2 codec'i ile sıkıştırılmış halidir. (bunu okuduktan sonra boşuna sıkıştırmasız halini aramayın filmlerin, bulamazsınız) tabii codec'ten codec'e de fark var. piyasada bilinen en iyi codec'ler divx, xvid son zamanlarda yaygınlaşan h264 x264 gibi codeclerdir. bunlar en düşük kayıpla minumum boyut sağlama konusunda en başarılı olarak bilinen bazı codec'lerdir. eğer çok kafayı kırarsanız gspot adlı programı indirebilir, elinizdeki video dosyasının hangi codec'le sıkıştırıldığına ve sıkıştırma oranlarına bakabilir karşılaştırma yapabilirsiniz.

daha da çok uzar bu konu aslında umarım faydalı olmuştur bu kadarı
  • sijwocaq  (25.09.08 22:57:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.