[]

Yaptığım kekler bir türlü kabarmıyor

Selamlar. Kek tarzı şeyleri çok sevdiğim için son dönemlerde yapmaya başladım ama bir türlü istediğim kıvamda kabarmıyor, sönüyor.

Malzemeleri oda sıcaklığına getiriyorum. Kurularla sıvıları ayrı koyuyorum. Kuruları elekten geçiriyorum. Pişerken fırının kapağını hiç açmıyorum. 1 paket kabartma tozu kullanıyorum. Bunları yapmama rağmen hem tam istediğim gibi kabarmıyor hem de fırından çıkmış halinde de bir miktar sönme oluyor.

Belki eski fırınım dandiktir diye düşünüyordum ama sonradan Arçelik mini fırın aldım, onda da sonuç benzer oluyor.

Bu kekler nasıl kabarıyor yav? Ben nerede hata yapıyor olabilirim sizce?

*Bir de ÖNEMLİ SORU: Kek yaparken fırının fanını çalıştırmak mı, çalıştırmamak mı daha iyidir?

 
fan çalıştırmamak gerek kekte.
ununda mı sıkıntı var acaba bilemedim ya da tarifi mi yanlış uyguluyorsun?
başka tariflerle başka unla-kabartma tozuyla dene.
  • jelly bear  (16.04.24 15:10:20) 
Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması en önemli noktalardan biri, bunu yapıyormussunuz zaten.

İkinci olarak yumurta ve şekeri çok çok iyi çırpmak gerekiyor; köpük kıvamına gelmeleri lazım. Kuru malzemeleri ekleyince ise tam tersi; hafifçe cirpsaniz yeterli. Yumurta taze olsun mutlaka, un miktarında ayarı çok kaçırmayin. 1 su bardağı ölçüsündeki su bardaginiz normalden büyükse un da çok gelir, kabarmaz. Mutfak tartisi alabilirsiniz, fiyatları çok yüksek değil.


Kabartma tozu yerine karbonat da kullanabilirsiniz. Ben bir seferinde evde kabartma tozu olmadığını fark edince eklemiştim, daha çok kabardigini görünce artık çoğunlukla karbonat kullanıyorum.

Fırından çıkarınca direkt soğuk bir şeyin üzerine almayın. Genelde hata olarak soğuk bez uzerine koyuyorlar, e sönüyor haliyle.


Aklıma bunlar geldi. Ben fan çalıştırmam bu arada.
  • fraise  (16.04.24 15:11:19 ~ 15:11:42) 
kabartma tozunun skt tarihi bitmeye yakınsa kabarmıyor, taze kabartma tozu almak gerek. Markasıda önemli bence
un koyduktan sonra keki çok karıştırmamak lazım.

  • eja  (16.04.24 15:13:37 ~ 15:24:02) 
malzemelerini bir yazar mısın neler koyuyorsun görelim


  • neira  (16.04.24 15:45:10) 
kaç yumurta koyuyorsun? minimum 2 lazım.


  • theseachange  (16.04.24 16:29:07) 
valla benim de hiç bugüne kadar kabarmadı keklerim artık bunun kişisel olduğunu düşünmeye başladım çünkü siz her püf noktaya dikkat etmişsiniz ve yine de kabarmıyorsa bence kek kabartma perimiz yok bizim :(


  • Kediyi üzdün  (16.04.24 16:47:42) 
Hem karbonat hem kabartma tozu birlikte koyun.
Genelde 3 yumurta kullanılıyor.

  • pro9it9is9  (16.04.24 16:47:46) 
Pastalarda ve içeriği farklı keklerde durum değişiyor ama standart vanilyalı veya kakaolu kekte bu kadar adıma dikkat edilmese de kabarır o kek. Kabarmıyorsa ya kabartma tozunda (skt, marka vs.) sorun vardır ya da keki pişirirken sık sık fırının kapağını açıyorsunuzdur. Yüzey gerilimini kırdıktan sonra kekin iç basıncı ile dış basıncın dengede olduğu yerde kabarma duracak. Siz açtıkça o bir sorun. Fan da pek yardımcı olmuyor. Normal pişsin içeride.

Hala olmuyorsa:

twitter.com
  • nawar  (16.04.24 16:55:15) 
Malzemeler ve miktarlarına dair sorular olmuş. Şöyle;

3 yumurta
2.5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 limonun suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
  • jonas  (16.04.24 17:29:36) 
Kabartma tozunu ekledikten sonra çok karıştırmamak gerek. Sadece bir tür karıştırıp hemen fırına sürmek gerek.


  • Amaranta ursula  (16.04.24 17:51:43) 
Limonlu kek hiç yapmadım ama duyduğum kadarıyla süt yerine su koymak gerekiyormus limonlu kek te.

Ben genelde havuçlu tarçınlı yapıyorum hemen hemen aynı malzeme ile çok güzel kabarıyor.
  • brnbrs  (16.04.24 23:20:10) 
1 su bardagi yagi 1 cay bardagi yag ile degistirip denemenizi tavsiye ederim.

bunun disinda kekin kabarmasi icin abartildigi kadar dikkatle yapilmasina gerek yok +1 , bu nedenle sorun baska bir yerde gibi geldi
kabartma tozunun diger toz malzemelerle iyi sekilde karismasi yeterli, mutfakta en sevdigim seylerden biri kek yapmaktir, eksik ve sacma malzemelerle cok kek yaptim. firin onceden isinmis olmali ve kek icin kullandiginiz kalibiniz elbette asiri buyuk olmamali
  • kassiopeia  (17.04.24 10:42:00 ~ 10:48:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.