başarısızlıktan ve kaybetmekten korkmamaları.
kayıp ve başarısızlık kavramlarına farklı baktıkları için zamanlama konusunda sorun yaşamadan, zaman kaybetmeden hamle ve manevra yapabilme yeteneği gelişiyor.
bunun dışında, kendi gelişimlerine ve farkındalıklarına zaman ayırıp değer veriyorlar.
paraya değer vermenin dışında, manevi olarak da kendilerini geliştirmeye meraklı oluyorlar.
steve jobs'ın tavsiye ettiği kitaplardan birkaçı (bir yoginin anatomisi, zen zihni başlangıç zihnidir vb.) ekşicilerin burun kıvırdığı kişisel gelişimle ilgilidir mesela.
çünkü kendi içleriyle ve evrenle/tanrıyla/doğayla/evrenle iletişim kurmayı biliyorlar, bilmiyorlarsa da, buna önem verip öğrenmeye çalışıyorlar.
topluma ve alışılmış değerlere değil (üniversiteye gitmeyi zorunlu görmek gibi), hayatın matematiğine uygun hareket ediyorlar.
mesela erken kalkmak sadece erken kalkmak demek değil, bir anlamda dünyayla senkronize yaşamak demektir.
yani çevrelerine değil, sadece kendilerine ve bulundukları ortama (dünya, evren vb.) odaklı yaşıyorlar.
dolayısıyla kaybettiklerinde, başaramadıklarında ortalama insan kadar hasar almadan tekrar denemeye devam edebiliyorlar.
bu arada başarı denen şeyin herkese göre değişkenlik gösterdiğini de unutmamak lazım.
başarı konusunda bana göre sadece zengin olmuş birinden bahsedilemez.
0