[]

elektrikçilere soru

elimde bir cihaz var. kitapçığında çalışma gücü olarak 13.8 V olarak belirtilmiş.(+/- %15). elimde bir de 12V 30A power supply var. Switch mode denenlerden. Bu power supply ile çalıştırdığımda cihazı fanı deli gibi dönüyor. Çok ses çıkıyor. Bu arada adjust olabilenlerden power supply. Multimetre ile ölçerek 9V a kadar geldim. Cihaz çalışıyordu görünürde ve seste kesilmişti. Bu cihaza zarar mı verir? yoksa çalışması gerektiği gibi çalışmaz mı? Bu arada cihaz telsiz. Konuşmak için mandala bastıLımda yani sinyal gönderirken power supply ın fanı coşuyor. Bu fanı nasıl susturabilirim? Yeni bir power supply mı almam lazım?




 
elinizdeki cihazın kitapçığında beni ne ile besle diyor? 9 Voltu cart diye dayadıysanız yarıiletken arkadaşlarımıza zarar vermiş olaiblirsiniz.


  • sparkle kiddle  (22.04.22 23:59:05) 
Telsiz kaç wattlık? Bunu bilmeden yorum yapmak zor. Pille de çalışabilen bir telsizse mesela düşük voltajın zararı olmaz. Yüksek güçlü bir telsizse, telsizi düşük voltajla çalıştırmak yerine (eğer seçenek varsa) daha düşük çıkış gücüne ayarlayın. O zaman daha az akım çeker ve fan da hızlanmaz muhtemelen.


  • mikro patlama  (23.04.22 01:22:40) 
server güç kaynaklarının fanı sürekli olarak öyle deli gibi döner. 100w bir telsizin 12 volttan 20-25A çekmesi normaldir. o yükte de fanın delirmesi normal. o güç kaynağı anlık yükselen akımlara göre değil sabit ve sürekli akım çekileceği düşünülerek tasarlanmış. fan beslemesi modifiye edilerek ses azaltılabilir. bir de o kaynakların içindeki fanların çapı da çok ufak haliyle devir çevirmesi gerekiyor.

güç kaynağından daha risklisi o güçte bir telsizin çıkışında uygun anten veya yük yok ise birkaç mandal sonra çıkışlarının patlama olasılığı yüksek. yakın mesafe konuşuluyorsa telsizin ayarlarından çıkış gücünü düşürmek gerekir.

9 volt bağlı olduğu için telsiz bozulmaz ama yeterli çıkış gücü de üretemez.
  • orpheus  (23.04.22 01:34:21 ~ 01:35:54) 
anten bağlı değilken gönderme yaparsanız telsizin çıkışlarını yakabilirsiniz. halk bandı telsiz mı bu?


  • izole  (23.04.22 03:15:58) 
dual band bir telsiz, DC ile besleniyor. sanırım bendeki switch mode kalitesz.


  • hlt1985  (23.04.22 10:26:45) 
13,8 dediğine göre araç aküsüyle de beslenebilen bir telsiz. 9 volta filan düşürmek hiç mantıklı değil, düşük voltaj kolay kolay kompenantlara zarar vermez ama cihaz da randımanlı çalışmaz.

Power supply olsun, cihaz olsun fanı çok çalışıyor diye yavaşlatmaya çalışmak tehlikeli. Isı elektronik cihazların baş düşmanıdır, fan çok ses yapıyorsa göbeğinden yağlanabilir, toz birikmiş olabilir.

Ya da en kötü ihtimal kaliteli bir fanla değiştirilir, bir seçenek de şu olabilir;

fana bir devre eklenerek, ısı sensörü ile içerideki ısı yükseldikçe hızı arttırılabilir.
  • John Bloor  (23.04.22 12:53:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.