[]

Mali Tavsiye - Ev, kira, faiz, taşınma vesaire...

Merhaba,

Bu yaz İstanbul'dan Bodrum'a taşınma planımız var ailecek. Durumu ortaya koyayım, sonrasında da mali konularda bir yardım, bir fikir bekliyorum sizden.

Hali hazırda ederi 450 bin lira civarı, kiraya verilse de 1800-2000 lira getirisi olan bir evimiz var. Önümüzde iki seçenek var; burayı kiraya verip aşağı yukarı aynı banttaki bir eve kiraya çıkmak ya da burayı satıp orada aynı paraya bir ev almak... Bu arada gidilen yerde iki kişi değil sadece bir kişi çalışacağı için toplam gelirde bir azalma söz konusu ve o yüzden en az hasarla atlatmayı planlamaya çalışıyoruz süreci.

Soru 1: İstanbul'daki ev Beylikdüzü'nde - E5'e yakın- ve değeri düşmeyecek gibi duruyor, gelecek metro vesaire nedeniyle de... Gidilecek yer ise Bodrum'un daha mütevazı bir muhiti olacak (örneğin Mumcular). Buradakini kiralayıp kiraya mı, buradaki satıp ev almaya mı gitmek lazım?

Soru 2: Bu 450 bin lirayı 34 günlük faize koysak getirisi 6 bin lira civarında ediyor (evden alacağım kiranın kat be kat fazlası). Ama elbette zamanla yerinde sayan 450 bin lira, belli bir zaman sonra değer kaybedip -abartarak söylüyorum- sadece bir çikolata parası haline gelebilir. Bu açıdan, eğer evi satarsak 450 bin lirayı vadede değerlendirmek mantıklı mıdır? Ya da başka ne önerirsiniz?

Şimdiden teşekkürler...

(Tik'ler hemen)

 
bana kalirsa istanbuldakii evi kiraya verip bodrumda kiraya cikmak mantiksiz gibi, neden... cunku kiraciyla ugrasacaksiniz, faturalariyla tadilatiyla ivir ziviriyla ugrasacaksiniz. evi satip bodrumda ayni tutara yakin bir ev satin almak daha mantikli gibi duruyor, hem kiiraci olmazsiniz hem de istanbuldaki kiraci sorunlariyla ugrasmazsiniz. bodrumda ev alarak ana paranizdan 40-50 lira artirabilir misiniz bilmiyorum ama olur da kalan para olursa onu da vadeliye atip ufak ufak destek geliri yaparsiniz

ben bu sekilde yapardim
  • exlibris  (01.02.21 12:50:13) 
Merhabalar, neden Mumcular? Fiyatları daha uygun olduğu için mi yoksa başka bir sebebi var mı? Çalışacak kişinin işi gibi, başka bir aile yakınının civarlarda oturması gibi?

Eğer sadece fiyat sebebiyle ise, tabii ki İstanbul'daki standartlarınızı bilmiyorum ama Mumcular'da hayat sıkıcı ve zor olur. Yol gün geçtikçe gözünüzde 5 kat büyüyecek, sosyalleşme ya da sanat aktivitelerine ulaşma imkanınız daha kısıtlı olacak.

Mumcular'da daha önce hiç bulundunuz mu, sevdiniz mi? Eğer sadece fiyatlar daha uygun olduğu için Mumcular'a taşınacak olsaydım, taşınmazdım. Evi satıp, faizinden gelecek 2-3bin tl ile çok daha merkezi ve aktif konumlardan başka birisine yerleşirdim.

Yok Mumcular'ı çok sevdim ya da orası olması için çok geçerli başka bir sebep varsa da yine İstanbul'daki evi satıp Mumcularda da yine kiraya geçerdim. Para nasılsa kenarda faizde (ya da ne şakilde değerlendirmeyi tercih ettiyseniz o yöntemde) duruyor. Dokunmazsanız bir sene sonra o günkü tecrübelerinize göre yine ev alabilirsiniz.

Şimdiden hayırlı olsun her kararınız :)
  • pandispanya  (01.02.21 12:51:41) 
Bodrum a kesin yerleşecekseniz, İstanbul daki evi satmak doğru olur. Bodrum, İstanbul gibi prestijli bir yer. Hatta bence yakın gelecekte insanlar büyük şehirler yerine orta seviyedeki kasabalara yerleşmeye başlayacaklar. Bir de uzaktaki bir şeyle uğraşmak genelde sorun çıkarır.


  • silver apple  (01.02.21 12:56:01) 
Cevaplar için çok teşekkürler...

@pandispanya

Mumcular sadece daha makul fiyatlara sahip olduğu için bir örnekti. Aslında önümüzdeki ay ev bakmak adına detaylı bir Bodrum turu yapacağım. Kıyı kesimlerini bayağı iyi bilirim Bodrum'un ama daha içteki Mumcular gibi bir muhit benim için sadece internetten araştırdığım kadarıyla... Daha dingin bir hayat tercih edeceğimiz kesin ama çeşitli aktivitelerden uzak ölü bir kasaba hayatı sıkıcı olabilir gerçekten. Evi satıp faiz parasıyla 1 yıl kirada durmak da mantıklı olabilir evet, aklıma gelmemişti... Uyarınız, tavsiyeniz ve güzel temenniniz için çok teşekkürler...
  • nevarki  (01.02.21 13:01:09) 
Hayat etkileyecek yorumlar yapmaktan çekinirim ama gözünüzü seveyim Mumcular'ı 2 değil, 4 değil, 7 kere düşünün :) Gerçekten üzüleceğinizi düşünüyorum. İstanbul'dan her türlü daha dingin olacaksınız burada zaten ona eminim. İstanbul'daki evin kirasıyla uğraşmak angarya olur. Kiracıyı buldunuz, ödedi/ödemedi/yerine yenisi geldi/gelmedi... Buradaki ev sahiplerinin gözü inanılmaz açılıyor şu an. Siz de ev sahibinizle anlaşamayacak olursanız en azından garanti paranız olsun sıcak para her zaman güven verir. Önce bir burayı koklayın, avantajını dezavantajını farkedin, o zamanki ev alma kararınız çok daha sağlıklı olacaktır. Rica ederim, bol şans.


  • pandispanya  (01.02.21 13:09:50) 
beylikdüzü ev dolu, ciddi bir arz fazlası var, beylikdüzünün kiracısı da genellikle düşük gelir grubundaki problemli insanlar. bana kalırsa onu satar, gider bodrum'dan benzer fiyatlı bir ev alırım, veya o paraya yatırım yapar kenarda tutarım.


  • roket adam  (01.02.21 13:16:08) 
ben bu tip ciddi değişikliklerde önce bir süre kiraya çıkmayı tercih ederdim.
ev satıp yeni bir ev aldığınızda sonrasında değişiklik yapmak zor olacaktır

  • nuisance  (01.02.21 14:47:37) 
Net tavsiyem su olur.Bodrumda oncelikle kiraya cikip 1-2 sene orada yasayin.Nihai karari orada verirsiniz ( bodrumda ev satin alma vs kiraci olarak devam etme)

Bodrumda bir sure yasamadan ev satin almayin derim.
  • turkuaz  (01.02.21 15:55:32) 
bodrumda kesin kalıcıysanız, olduki 3 ay sonra 1 kaç sene sonra geri dönme riski varsa kiraya verin.

ama biz tamam bu iş oldu %99 bodrumdayız artık derseniz satın, gittiğiniz yerden alın. çünkü kiracı evin canına okuyor ve ev fiyatları dolar/euro karşısında her zaman değer kaybediyor.
  • morcivert  (01.02.21 15:58:32) 
Evi satmazdım, kiralardım
Bodrumda kiraya çıkardım, istanbuldan gelen kira ile döndürürdüm bodrum kirasını

Yarın öbürgün ev daha değerlenir hem de oldu da işler ters gitti en azından Evim var derdim.
  • paramolacak  (01.02.21 17:26:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.