[]

Dini sorgulayan 15 yaşındaki öğrencim icin kaynak, hoca?

Selamlar.

Lise 1 e giden bir öğrencim dini, Müslümanlığı sorgulamaya baslamis. Doğru kaynaklara ulaşmasını istiyorum. Bana YouTube da videolarına ulasabilecegim aklıselim ilahiyatcilari ve din bilimcileri ya da sosyologlari söyleyebilir misiniz? Ciddi huzursuz durumda şu an, dini bütün bir aileden geliyor ve su an kafası allak bullak. Biraz rahatlasin istiyorum.

Teşekkürler.

 
(bkz: edip yüksel)


  • rahmi pinkfloydoglu  (17.02.20 14:39:19) 
Keşke kendisinde ulaşabilsek de ilk başta senden uzaklaştırabilsek. Gerisi zaten kolay.


  • anatomik  (17.02.20 14:42:03) 
Twitter'daki ve youtube'daki Evrim Agaci sayfasini takip etsin :D


  • chitosan  (17.02.20 14:45:26) 
@anatomik: anlamadım


  • epistemic_regress  (17.02.20 14:49:06) 
Ne kadar elestirsem de diyanet kaynakları diğer oluşumlara göre daha iyi. YouTube da kanalının videoları da var. Diyanet tv. Gelip burda diyanet in verdiği şu fetvayı oku filan diye kimse çemkirmesin. Yukarıdaki bazı cevaplarda fake zaten belli.


  • Topalordek  (17.02.20 15:05:35) 
öyle görülüyor ki, genç arkadaşın sorgulamasından onun kadar olmasa da siz de rahatsızsınız.
şahsi fikrim, endişelenecek bir şey olmadığı yönündedir; zira bu tip kafa karışıklıkları işleyen bir zihnin göstergesidir.
ayrıca en "kötü" ne olabilir? olsa, olsa semavi dinleri takip etmeyi bırakır ki bu da bir kişinin en doğal hakkıdır.
metafik konularında şahıslar serbest olmalıdırlar! hele, hele gençlere bizim inandığımız şeylere inanmama hakkını tanımamız gerekmektedir. en arifler bile mutlak bilgiye sahip değilken biz gariban ölümlüler, nasıl olur da kendi inanç ve görüşlerimizin mutlak doğru olduğunu iddia edebilir ve onları genç dimağlara dayatabiliriz?
her neyse... video istemişsiniz, o vakit şunu öneriyorum size ve genç arkadaşımıza:
(git: www.youtube.com
  • pangea  (17.02.20 15:18:28 ~ 15:19:39) 
öğretmenin öğrencisine müfredat harici dini ile ilgili bir kaynak bulmasını/yol göstermesini doğru bulmuyorum. ne yaparsanız yapın kendi görüşleriniz doğrultusunda kaynaklar vereceksiniz çünkü. siz ne derece bilgi sahibisiniz ki ona kaynak önerebilecek seviyede görüyorsunuz böyle kritik bir meselede? o yaşlarda sizin önerdiğinize sorgulamadan gidebilecek bir sürü genç var. konumunuz dolayısıyla uzak durmalısınız bu meselelerden. nasıl ki dindar bir aile ateist bir öğretmenin kendi fikirlerini empoze etmesine hoşnut kalmayacaksa, sizin de "öğretmen" olarak alanınız olmayan böyle ince bir meseleye müdahale etmemeniz gerekiyor. nasıl araştırıyorsan araştır düzgün bir şekilde araştır diye tavsiye vermekten ötesi size düşmez inanç meselesinde.

bu meseleyi iki yönlü düşünmelisiniz. sizin vereceğiniz kaynaklardan dolayı sorgulamadan sizin istediğiniz yöne de kayabilir, sizin önerdiğiniz kaynakların yetersizliğinden durduk yere tam aksi yöne de gidebilir.

her insan kendi dini doğrusunu kendi çabalarıyla bulmalı. bugün bulamaz ise 10 yıl sonra bulur ancak bulur. kısacası "not your business mate"
  • syozkn  (17.02.20 15:20:30) 
Ya ne alakasi var? Bu ne çeşit bir önyargı? Ben deistim. Çevresinde dine mesafeli olan yalnızca ben olduğum için benden yardım istedi.


  • epistemic_regress  (17.02.20 15:23:34) 
Ben dini sorgulamadan yok sayan biriyim, dolayısıyla zaten hangi kaynağa yönelmesi gerektiğini bilmiyorum. O yüzden sordum. Tövbe tovbe.


  • epistemic_regress  (17.02.20 15:24:30) 
Sorgulamasindan gayet memnunum. Rahatlasin dediğim, doğru kaynaklara ulaşıp sorularına cevap bulup biraz huzur bulması. Bilal'e anlatır gibi anlattim, anlayın artık.


  • epistemic_regress  (17.02.20 15:29:18) 
efe aydal - kırmızı hap bölüm 1 www.youtube.com

efe aydal - kırmızı hap bölüm 3 www.youtube.com

bunlarla başlangıç yapsın. karşı argümanlar için caner taslaman videoları izlesin. bu şekilde münazara seyreder gibi her iki tarafı dinleyerek fikir edinebilir. ikinci aşamada turan dursun - din bu serisini okuyabilir. yabancı kaynaklar da söylerim ama yaşına ağır gelir. belki sonra.

öyle cübbeli gibi şeriatçı ve edip yüksel gibi bölücü sempatizanı ateist tiplerden uzak dursun.
  • heidi'nin dedesi  (17.02.20 15:33:18) 
Bir de Neil Degrasse Tyson'in Cosmos belgeseli var.
Dinle hicbir alakasi yok ama ben ne kadar bilimle veya tarihle ilgili video izlediysem veya kitap okuduysam dünyanin gelisimi, insanligin ilerleyisi hakkindaki her seye kafamdaki sorularin cevabini buldugum icin dinden uzaklastim. Mistik bir tavir, düsünceden öteye yorum yapamiyorum dinle ilgili. Kitap okumayi ve sorgulamayi seven bir insan olarak birkac önerim olabilir.

1) 21. Yüzyil icin 21 soru - Yuval Noah Harari (Hatta bunda dinle ilgili bir kisim var, SAHANE)
2) Sapiens - Yuval Noah Harari
3) Homo Deus - Yuval Noah Harari
4) Uluslarin Düsüsü - Daron Acemoglu
5) Tüfek Mikrop ve Celik - Jared Diamond
  • chitosan  (17.02.20 15:49:43 ~ 15:51:39) 
mehmet okuyan


  • bir soru sorcam  (17.02.20 16:11:56) 
Eski öğrencim, derslerine girmiyorum artık. Velisi sikayet edemez @r evolution


  • epistemic_regress  (17.02.20 16:36:50) 
Bir ogretmen cocugu olarak ben de asla din topuna girme diyorum. Eski ogrencin olmasi sikayet edememe hakkinu dogurmaz ki kanunen. Kendi de arastirarak bulabilir bosver.


  • hindistan cevizi  (17.02.20 16:48:03) 
Ben ona Efe Aydal'i Yuval Harari'yi de, burada tavsiye edilen ilahiyatcilari da söyledim. Zaten "Allah yok, saçmalama zaaxd" gibi bir tutumum yok. Sorgulamasının doğal olduğunu ve neye karar verirse versin yanında olduğumu söyledim. Ailesi bu koşullarda şikayet edecekse buyursun, ogrencime yardımcı olmak benim için daha önemli.


  • epistemic_regress  (17.02.20 17:40:18) 
ben ihsan eliacık'ın bakış tarzını beğeniyorum daha çok.


  • tantunizade murat efendi  (17.02.20 17:49:00) 
Ne yapmaya çalışıyorsunuz, inandırmaya mı?
Din öğretmeni misiniz?
Anlaşılmıyor da duyurunuzdan...
  • pro9it9is9  (17.02.20 18:05:58) 
Dr. Zakir Naik
Bir tane örnek de bırakayım

m.youtube.com
  • epitaf  (17.02.20 18:46:47) 
kurani kerim (turkce meali)

okuduktan sonra dinden ciktim.
  • Leonardo~Da~Vinci  (17.02.20 19:44:42) 
Tüm fikirlere açık olsun ama, Caner taslaman, emre dorman, mehmet okuyan, edip yüksel gibi düşünürleri izleyip dinlemeden karar vermesin.


  • Kahir ekseriyet  (17.02.20 22:19:42) 
richard dawkins de okumasını arada tavsiye edebilirsiniz. biraz ondan biraz öbüründen, farklı görüşler, zıt fikirleri okusun ki, kendi fikri oluşsun.


  • cedric tweedledee  (17.02.20 23:20:49) 
Kafanin allak bullak olmasi maalesef buyuk oranda dinin icerisindeki korku ogelerinden kaynaklaniyor. Korkularinin uzerine gitsin. Sadece dini degil genel olarak sorgulasin ve sorgulamanin degerini bilsin. Videolari bosversin, kaynak olarak kitap okusun. Mumkun mertebe birincil kaynaklari okusun.


  • dunal  (18.02.20 00:02:01) 
Caner taslaman


  • luluki  (18.02.20 09:11:33) 
ogrenciniz dini sorgulamakla cok dogal ve guzel bir sey yapmis. din zaten sorgulanmasi gereken bir seydir. bir seyi bilmeyi inanmaya tercih etmelidir.
olgulastikca ilk duydugu huzursuzluktan eser kalmayacak.

  • ebabil curnatasi  (18.02.20 09:20:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.