[]

Elon Musk'i nasil bilirsiniz?

dunya icin iyi seyler mi yapiyor? populist bir kisilik midir? bir balon mudur? dahi midir?
nedir insanlardaki* bu elon musk aski? (yutup'daki baris ozcan da bu kisiye hayran. her bir seyini ballandira ballandira anlatiyor, video yapip sunuyor. bu adam da piyasada o hafta ne kadar goze batacak bir sey varsa, onu alip kullaniyor videolarinda.)

kendisi(elon) san, sohret ve paraya sahip. milyarlarca insanin ulasmak icin tum hayatini harcadigi uc sey. ya da insanlarin hayallerinin temelinde yatan 3 sey. insanlar bu adam gibi olmak istiyor. bu kotu bir sey mi? degil. ama akillica bir sey midir? yine degil.
dunya icin hic kimse TEK BASINA bir sey yapamaz. seyden kastim "iyi bir sey" dir.
sahsen, elon'un dunya'ya iyi seyler vermek yerine daha populist seyler pesinde kosan ve bu kosusundan zevk alan bir kisi olarak goruyorum.

insanlar*: genel olarak. herkes degil.

sizin dusunceleriniz nedir?

ek: dusunuyorum da aslinda ne yaparsa yapsin. bana ne? yaptigi islerin bana bir zarari yok (gibi gorunuyor simdilik). oynasin dursun istedigi kadar, hayran toplasin. beni ilgilendirmiyor. kendisine ozenmiyor, ornek almiyor, kiskanmiyorum. neyse, sordum artik soruyu. siz isterseniz cevaplayin. sordugum soruya pisman oldum. gereksiz bir soru.

ek2: zibilyon defa okudugum bu hikayenin tekrarini sizden bir kez daha dinlemek ne buyuk bir zevk. bence siz siz gibi dusunmuyorsunuz. sizin dusuncelerinizi ogrenmek istiyorum, sagda solda okudugunuz dinlediginiz ve size soylenenleri iceren tasimali dusunceleri degil. uzerinde zaman harcadiginiz orijinal dusuncelerinizi.
ya da istediginizi yazin. cok mu abartiyorum ne?

 
21. yüzyılın einstein'ı


  • odyofil  (19.12.18 23:24:07) 
Bence yeni nesil, aklı başında bir girişimci. Hani hep kendisi için gerçek hayattaki Tony Stark deniliyor ya. Bence çok doğru bir tanımlama. Dünyaya faydalı olmak istediğini düşünüyorum ama işin geyiğini, zevkli kısımlarını da pek kaçırmıyor. Eski yaşlı kasalar gibi asık suratlı, sadece kâr düşünen iş adamlarından değil. Ki bence onların zamanı geçti.


  • nundu  (19.12.18 23:28:32) 
Bilim adamı falan değil Elon Musk, girişimci. Modern zamanların Edison'u, Tesla'sı olur olsa olsa.

Şimdi bunu geçelim, bu adam neden parlak bir şahsiyet? Zenginlikten gelen biri değil evvela, Paypal'ın kurucusu. Ordan bulduğu parayı diğer girişimciler gibi yönetmek yerine manyakça kararlarla ve mükemmel bir vizyonla elektrikli otomobillere ve roket sanayisine yatırıyor.

Genellikle zengin insanların tek derdi servetini sürdürülebilir kılıp, istikrarlı biçimde büyümektir. Elon Musk'ın hedefi bu değil. Adam 1 koyup 1000'de alabilirim, babayı da alabilirim diyip elindeki tüm parayı daha önce denenmemiş işlere yatırıyor.

Dünyayı çoktan değiştirdi haberiniz yok. Tesla olmasa Alman otomotiv devleri halen 150 yıllık içten yanmalı motorları yüksek teknoloji ürünü diye kaktırıyor olacaktı. Şimdilerde Tesla'yı yakalamak için arge yapıyorlar.

Sene oldu 2019 bunlar halen self drivingi beceremiyor, halen dizel, halen benzinli, halen şanzıman, halen turbo diye cırmalıyorlar çünkü elektrik kendilerine çok uzak bir alan.

Ama Elon çıkardı masaya vurdu Tesla'yı tutuşturdu hepsini. Eğer yapamazlarsa hepsi yok olacak 20 yıl içinde veya Tesla gibi teknoloji şirketlerine satılacaklar.

Ahanda entry burda duruyor.
eksisozluk.com
  • bos gezenin bos ustasi  (19.12.18 23:35:10) 
Tesla sirketinin ömrü en fazla 30-40 sene olacak bilimsel bir gerçek. Boşuna yırtınmasın.


  • masumiyetkarinesi  (19.12.18 23:51:42) 
Ölmeden anlayamayız.


  • kirmizi baslikli mario  (20.12.18 00:08:33) 
Tam bir denyo


  • hot potato  (20.12.18 00:12:26) 
Balon


  • acemi  (20.12.18 00:34:00) 
Mars'a babasının hayrına göndermediğini düşünüyorum bu kadar alet edevatı.
Arkası sağlam biri, iyi reklam ediliyor.
Dünyanın populer dahi bilim adamı açlığını da karşılıyor bu sayede.
  • birsürüsorumvar  (20.12.18 00:46:04) 
Bilimadamı mı?

Teslanın ex-CEO'sundan bahsediyoruz değil mi? Bilimadamı deyince bir an şey ettim :))

ABD'de girişimci olmak kolay (bkz: ulusların düşüşü). Adam boş demiyorum elbette. Çok yaratıcı, iyi bir girişimci olabilir. Ama Einstein'la falan kıyaslamak ne bileyim, aşırı abes.
  • himmet dayi  (20.12.18 08:01:36) 
Celal Şengör bir röpörtajında "Elon Musk'ı tanımıyorum duymadım öyle birisini" demişti. Bilimadamı olduğunu düşünmüyorum, risk alan bir yatırımcı bence. Bir de amerikan kültürünün "dünyayı kurtaracak teknolojik kahraman" temasına çok uyuyor, bu yüzden şişiriliyor. Başarılı mı, evet. Gerçekten de bu adam çıkmasaydı elektrikli otomobillere geçiş daha uzun sürerdi.

Ek not: elektrikli otomobillerin ne kadar çevre dostu olduğu konusunda yeterli bilgim yok. motor verimli evet, ama araç için kullanılan parçaları (hafif alaşım malzemeler, karbonfiberler vb. ) üretmek için sıradan bir arabanın üretimi esnasında üretilen co2'den kat kat daha fazla co2 salıyor olabiliriz. bunlar da benim aklımdaki sorular.
  • hybrid427  (20.12.18 09:05:52) 
Eski karisina kafayi yedirtmis, asiri egolu bir adam.


  • perfectum  (20.12.18 09:09:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.