[]

Overclock işlemi (anakart, ram ve işlemci içerir)

Anakartım 3200 mhz ram desteklemesine rağmen, ramlerim 2133 ile çalışıyor. Anakartın kendi içinde bulunan “otomatik” hız aşırtma işlemi (ram’ler için yapıyorum ama, işlemciyi de etkiliyor mu daha bakmadım ve açıkçası kolayca çözemedim de) işe yaramıyor. Araştırmalarıma göre, anakart BIOS sürümü güncelleyenlerde bu problem var.

İlk kısmı kısa kesmek istiyorum, RAM’leri gerçek hızlarında çalıştırmak için, işlemci overclock’u da mı yapmam lazım?

İkinci sorum da kısa ama, cevabı uzunˆˆ. Ben bu işlemleri nasıl yapabilirim veya nasıl öğrenebilirim? Çünkü her anakartın bios ayarları farklı ve o kadar çok fazla seçenek var ki. Kimi videolarda 2-3 ayar yapanı var, kimilerinde onlarca. Ve hiçbiri benim anakartımın modelinden olmadığı için, arayüz de problem.

Buraya kadar okuyanlara, bileşenlerimi de not düşeyim:
Asus prime z370-A Anakart (son sürüm bios)
Corsair vengance lpx 2x16 3200 mhz (asus’un resmi sitesinde desteklediği modellerden biri, seri numarasına kadar eminim)
İntel i7 8700k işlemci

 
Biosta "XMP profile" ayarından bahseden bi yer olması lazım onu enable yaparsan probleminin çözülmesi lazim


  • berginyonbaenre  (26.10.18 20:41:33) 
anakartın bios ayarlarına girip, oradan otomatik overclock yapabilirsin.
ha, kişisel bir tatmin dışında fazla bir getirisi olur mu? zannetmiyorum; zira işlemcin şu haliyle bile gayet iyi.

  • pangea  (26.10.18 22:29:09) 
@berginyonbaenre, otomatikten kastım, “xmp” kısmıydı. Özel olarak ismini yazmamışım. Enable yaptığımda olmuyor maalesef. Sistem hata veriyor, bu yüzden bu işlemi “manuel” yapmam lazım.
@pangea, açıkçası RAM’leri 3200 hızına çekemediğim için, biostaki hazır işlemci overclock ayarlarını denemedim bile. (Birçok kullanıcı bu otomatik ayarların da sistemde dengesizliğe yol açtığını söylüyor. Kimileri de bu ayarların, gereksiz yüksek volt değeri atadığını belirtiyor.) Tatmin konusu ise bence talihsiz bir açıklama olmuş. Kullandığım programlar 3 boyutlu görselleştirme ve modelleme üzerine. İşin “render” kısmındaki kazancımın yanında, kimi programlar tek veya en fazla çift çekirdek üzerinden çalışmakta maalesef, (solidworks mesela).

Ayrıca basit olan sorumu tekrar etmek istiyorum. Ram’lere overclock atabilmek için, aynı zamanda işlemciye de mi hız aşırtma yapmam lazım?
  • kusmakla kusamamak arasindaki ince cizgi  (26.10.18 22:51:48 ~ 04.03.20 15:33:59) 
ramlere oc yapmak için işlemcine oc uygulamak zorunda değilsin


  • berginyonbaenre  (26.10.18 23:58:35) 
Okuyan olur belki diye son durumu yazayım. RAM overclockunda sorun voltajda. Aslında 1.35V ile çalışması gereken RAMler, nedense bende 1.36V ile çalışıyor ve voltajın az olabileceği aklımın ucundan dahi geçmemişti.

İşlemci overclocku daha detaylı ama, benim başlangıçta abarttığım kadar zor değil. Youtube'dan "der8euer" ve "Boosted Media" kanallarındaki overclock videoları, tam Bilal'e anlatır gibi anlatıyor.
  • kusmakla kusamamak arasindaki ince cizgi  (16.11.18 08:44:16 ~ 08:45:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.