[]

Millette Para mı Çok

Instagram'dan herkes tatil, club, yurt dışı gezisi fotoğrafı paylaşıyor. Ben tatil yapmayı bırak gün yüzü görmedim evde ders çalışıyorum. Bu ekonomik durumda millet nasıl böyle para harcıyor. Evden çıkmaya beş kuruş param yok, bütün burslarım kesilmiş, iflasın eşiğine gelmişim.

Ben mi çok fakirin? 4 yıldır tatil yapmadım.


 
1 erkenden alıp ucuza getirmişlerdir 2 para vardır


  • ne demezsin  (14.08.18 17:11:16) 
evet fakirsin üzgünüm, ortalama üstü bir beyaz yakalı maaşı 10k civarındadır. eh rahat rahat bu parayla y.içi tatil de yapar, içer de... eğer eşi de çalışıyorsa ve o da yarısını bile alsa, erken rezervasyonla y.dışı tatili de yapabilir. tabi seneye o y.dışı hayal olacak o kesin.


  • hosein  (14.08.18 17:12:00) 
burs filan dediğine göre öğrencisin galiba, çalışan kesim tabi daha rahat para harcayacak, olsun o kadar

ama tabi ki toplumun yapısı değişti daha fazla gösteriş daha az tasarruf yapıyoruz.
hane halkının az tasarruf yaptığını tüm uzmanlar söylüyor

bunu belirtince, "ehh millet asgari ücretle nasıl geçinip bi de tasarruf yapacak" deniyor ama asgari ücretli eniştemin altında passat var benim :) yani kredi mredi bi şekilde harcama yapılıyor. kimse biriktirmiyor.

ben birikim yapan bir insanım herkes beni tuhaf karşılıyor :/
  • niye ama  (14.08.18 17:18:11) 
ilk tatilime 25 yaşındayken çıktım. 1 yıldır çalışıyordum. her sene çıktım sonrasında da.
atla deve değil. birikim yaparsan her şey olur. bursla tatile çıkacak halin yok.

  • elorelia  (14.08.18 17:26:17) 
Öğrencisin ne tatili. Biz de öğrencilikte öyleydik hele kendi paranı kazanmaya başla o zaman yaparsın.

Sizin nesil bahtsız. İnstagram gibi bir saçmalık olduğu için bunları görüp herkes öyle yaşıyor sanıyorsunuz.
  • catch the arrow  (14.08.18 17:29:22) 
kriz fakire var çünkü. çalışan tatil yapıyor denmiş de benim sınıf arkadaşlarımın (ilginçtir ki bu arkadaşların neredeyse hiçbiri sınıfı geçemedi) bir kısmı bir aydır ya yurtdışından ya deniz kenarından hikaye atıp duruyor sürekli. dediğin gibi, biz eşek gibi ortalama yaptık burs arıyoruz hala. yani kimsenin parasında, eğlencesinde gözüm yok tabii de ister istemez uyuz oluyorum millette ne analar babalar olduğunu görünce. biz 200 lira istesek ne şerefsizliğimiz kalıyor ne tembelliğimiz, elin bir sene boyunca haftanın beş günü okula gidip de sikindirik bir hazırlık programını geçemeyen kızı iki ay yurtdışı geziyor. vay aq. ben gece işe sabah okula gidip de derste uyuyakaldım diye ayar yiyorum hocadan, en yüksek puanı ben aldığım halde. ama bunu söyleyince de işte biz ağlak oluyoz, amk baba parasıyla tatil yapan adam gelip bize dik durmamızı falan söylüyo. yapma yaaa. yrrağa bak hele.

kriz her zaman olduğu gibi fakir beybileri vuruyor. öğrenciyken denizli havuzlu tatil yapamamak zaten normal de ben bu şekilde çalışmaya başladığımızda da böyle şeyleri yapabileceğimizi sanmıyorum açıkçası. elo demiş birikim yaparsan olur. doğrudur, birikim yaparsan paran olur. iyi güzel de diyelim ki yeni mezun olmuşsun, iş tecrüben yok, iş buldun ve çalışmaya başladın. türkiye'de çok özel bir herif değilsen ya da devlete kapak atamamışsan alacağın en iyi maaş 2500tl falan. hadi devlete girdin, fişek gibi adamsın vs. 3000 lira para alıyor ol. bu ekonomide büyük şehirde ayda 3000 lirayla neyi biriktireceksin? 15'li yumurta 9 lira la, düşündükçe ağlıyorum. arabayı falan zaten geç. büyük şehirlerde eli yüzü düzgün, dağ başında olmayan daireler 1200-1300'den başlıyor. accuk insan gibi yaşayayım, haftada bir akşam dışarı çıkıp sosyalleşeyim desen öldün bitti. birikim yapmayı geçtim kenara "lan lazım olur" diye ayda 200 lira ya koyarsın ya koyamazsın. o parayı da sene boyu biriktirsen bile anca gtünü avuçlarsın affedersin. kaldı ki sene boyu her ay istikrarlı şekilde birikim yapmak kolay değil, bir sürü beklenmedik sorun-masraf çıkıyor.

velhasıl evet sen çok fakirsin ama yalnız değilsin, hatta biz çoğunluktayız. çünkü biz "bursumuz kesildi" diye story atmıyoruz, bulgur pilavı paylaşmıyoruz. story'yi gösterecek şeyi olan adam atıyor. haliyle hep onları görüyorsun, diğerinin olmadığını düşünüyorsun. ama öyle değil. fakirler olarak her yerdeyiz, için rahat olsun.

dişini sık, okulu bitir. kaç sene kalmışsa artık ona göre "fakir modu"na al kendini, beklentini düşük tut. tatilin öğlene kadar uyuyabilmek, akşam yürüyüş yapabilmek, arkadaşlarınla batak atabilmek falan olsun. şimdilik böyle idare edeceğiz.

ha mezun olunca da bi halt değişmez muhtemelen ama en azından düzenli ve bursun 3-4 katı gelirin olur, hem okul hem iş düşünmek zorunda kalmazsın falan. bi yandan aslında fakir olmak da güzel ha. çalışan adamın derdi de, geliri de, gideri de büyük oluyo. biz yerde 50 lira bulsak bi hafta mutlu oluyoruz. kriz mi çıkmış, dünya mı yanmış... çok da şey değil. öğrenci ve fakirken bu özgürlüğün de tadını çıkarmak lazım.
  • der meister  (14.08.18 17:37:11 ~ 17:41:21) 
elo +1

Erken ucuz bilet ve Couchsurfing'le 20 tane Avrupa ülkesi gezdim.
  • japon askeri  (14.08.18 17:47:58) 
Öğrenciyken de tatile ciktim calisirken de. Ama şu sıralar yurtici otellerin de fiyatlari geçen seneye göre oldukca artmis gibi geldi bana. Yurtdisi olayina hic girmiyorum bile. Yani bir, insanlarda para var. Iki, tatil anlayisini ucuz otel, çok gezme seklinde ayarlarsan cok da pahali bir sey degil.


  • aquarium  (14.08.18 18:01:55) 
@meister +1
Türkiyede okumak boş , okulunu bırakıp çalışmaya başla her sene tatile gidersin diplomayı aldıktan sonra da zaten bir işine yaramayacak.

  • Erensq06  (14.08.18 23:08:47) 
400 lira gibi bir paraya bir haftasonu güzel bir tatil yapılabilir.
kalacak yeri çadır kamp gibi yerlere getirerek, 4 - 5 kişi gidip ev kiralayarak ya da birinin otomobili ile giderek masraflar daha da azaltılabilir ya da bu civarda bir harcama ile bir yıllık instagram albümü yapılabilir.

yurtışına gidenler muhtemelen uçak bileti ve diğer para işlerini bir kaç ay önce hallettiler, o yüzden son günlerdeki dalgalanmalar cebinde dolar ya da eurosu olana tatil konusunda çok koymadı.

ben bir yıldır çalışıyorum. yıllar sonra ilk tatilim olacak. tatil toplum baskısı ya da zorunlu bir aktivite gibi bir hal alıyor iş dünyasında. herkes bir yerlere gidiyor, herkes bir yerlere gitmek ve gittiğini göstermek zorunda gibi bir algı oluşuyor ister istemez.
  • dahinnotha  (14.08.18 23:14:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.