[]

Sohbet ederken az ve oz konusmak

Bunu dunyada sadece ben basaramiyormusum gibi bir his var icimde. Bahsettigim sey chat programlarindaki konusmalar uzerine. Baska insanlarin sozgelimi whatsapp konusmalarima baktigimda 4-5 kelimeyi gecmeyen cumleler ile kurulan bir iletisim goruyorum. Bahsettigim sey "- gelirken iki ekmek al. + tamam." konusmasi da degil, bildiginiz insanlar boyle sohbet ediyor. Ben ise gonderecegim seyi 10 farkli revizyondan gecirip sadelestirmeye calissam da en sonunda elimde koca paragraflar kaliyor. E insanlarin da pek ilgisini cekmiyor bunlar, hatta tahminim o ki bircok kisi bunu okumayi birkac cumle once birakti. Simdi norm kisa kisa yazmaksa ve ben kisa yazdigim zaman kendimin dahi ne dedigini anlamiyorsam ne yapmaliyim? Bana gunluk hayatinizdan kisa cumleli konusma/sohbet ornekleri verebilir misiniz?

Belirtmeden gecemeyecegim, uzun yazdigim seylere gelen kisa ve anlamsiz cevaplar da beni dellendirmiyor degil. Fakat kendimi yenileme surecinin bir parcasi olarak uyumlu olmayi istiyorum insanlarla, nasil basaracagim bunu? Ozellikle insan duygusunu yaziyla tam anlamiyla ifade edemedigi icin daha fazla kelime kullanarak bu acigi kapatmaya calisiyor, en azindan benim durumumda bu gecerli. Emoji falan mi kullanmaliyim?


 
cok uzun yazmissin okumadim


  • egokalp  (23.07.18 03:34:51) 
"Bunu dunyada sadece ben basaramiyormusum gibi bir his var icimde."

Bunu basaramadigimi dusunuyorum.

"Bahsettigim sey chat programlarindaki konusmalar uzerine."

Chat muhabbetlerinden bahsediyorum.

"Baska insanlarin sozgelimi whatsapp konusmalarima baktigimda 4-5 kelimeyi gecmeyen cumleler ile kurulan bir iletisim goruyorum."

Insanlarin kisa ve oz konustugunu goruyorum.

"Ben ise gonderecegim seyi 10 farkli revizyondan gecirip sadelestirmeye calissam da en sonunda elimde koca paragraflar kaliyor."

Bir sey yazmadan once 50 kere dusunuyorum.

" E insanlarin da pek ilgisini cekmiyor bunlar, hatta tahminim o ki bircok kisi bunu okumayi birkac cumle once birakti."

Insanlar bayiyor haliyle. Okumayi biraktiniz mi?

"Simdi norm kisa kisa yazmaksa ve ben kisa yazdigim zaman kendimin dahi ne dedigini anlamiyorsam ne yapmaliyim? Bana gunluk hayatinizdan kisa cumleli konusma/sohbet ornekleri verebilir misiniz?"

Kisa ve oz yazamiyorsam ne yapmaliyim? Tavsiyeler?

"Belirtmeden gecemeyecegim, uzun yazdigim seylere gelen kisa ve anlamsiz cevaplar da beni dellendirmiyor degil."

Destan gibi yazdigim mesaja kisa cevap alinca sinir oluyorum.

vs. vs. vs.

Umarim anlamissindir :D
  • perfectum  (23.07.18 03:59:22) 
Ben de sizin gibiyim, bir şey yazınca kontrol ediyorum biraz kısaltmaya çalışıyorum ama bazı yerleri değiştirip kısalttıkça başka şeyler de eklemeye devam ediyorum daha da arttırıyorum ve muhabbet gereksizce uzuyor.
Konuşurken tam tersi çok az konuşurum, kısa ve netim bazen sadece bakışlarımla yanıt veririm o derece ama yazarken bambaşka biri oluyorum.
O kadar uzatıyorum ki ben bile boğuluyorum, özellikle burada yaşıyorum mesela; bir soruya cevap yazmaya başlıyorum göndermeden önce bi okuyorum yarısında vazgeçip çıkıyorum sayfadan.
Ama sizin kadar da şikayetçi değilim bu durumdan çok sorun etmiyorum.

Emoji kullanmayı arttırmak belki işe yarayabilir.
Yazdığınızı göndermeden önce kontrol etmek ve üstteki arkadaşın yaptığı gibi daha sade hale getirmeye çalışarak bunu alışkanlığa döndürebilirsiniz ama şahsen böyle yapmanızı önermiyorum.
Değiştirilmesi gereken bir şey olarak görmüyorum bunu, nasıl daha rahat ifade edebiliyorsanız kendinizi öyle kalsın.
Rahatsız olan da okumasın kısa cevapla geçiştirsin vs.
O kadar takılmaya gerek yok.
  • mutekebbir  (23.07.18 08:54:59) 
konuyu anlatırken bile baymışsın seninle sohbet edenlere acıdım :)

@perfectum örneklerle açıklamış onu dinle.
  • hosein  (23.07.18 09:00:58) 
perfectum sahane anlatmis :)


  • ebabil curnatasi  (23.07.18 09:41:41) 
kısa ve öz bir cevap:
kılı kırk yaranlardansınız. böyle yapmayın. yıpranırsınız.

  • dilemma of subscribtionability  (23.07.18 10:19:53) 
fazla düşünüyorsun
fazla düşünme

  • regardless of what they say  (23.07.18 10:40:41) 
bunun empatik olmakla, yanlış anlaşılmaktan korkmakla ve anlatmayı sevmekle alakası olduğunu düşünüyorum. kısa yazınca anlam karışıklığı olacağından çekiniyor olabilirsin, kendini iyice ifade etmeye çalışıyor olabilirsin. kısa ve net cevaplar vermenin kabalık olduğunu düşünüyor olabilirsin, haliyle karşı tarafa nazik olmaya çalışmakla da ilgisi olabilir. benzer sorundan muzdaribim ve kendime ait tespitlerim bu yönde en azından.

aslında aşılmayacak bir şey değil, ben gerektiğinde gereken kişilerle bu şekilde konuşabiliyorum; ne yaptığının farkında olduğun sürece başarabilirsin. daha çok resmi ya da çok samimi olmadığın kişilerle olan konuşmaları bu şekilde sürdürmeyi dene, hele ki zaten kısa yazanlara kısa cevap vermeye çalışmak daha kolay. sakin olup yazdığın şeyi göndermeden önce gözden geçir, sonucunda ne anlam çıkacağını fazla irdelemeden yazmaya çalış; zamanla oturur bence.
  • Bruce  (23.07.18 10:52:39) 
Bunun sebebi dediğiniz gibi "kendini en doğru şekilde ifade etme isteği". Ben de ya uzun uzun yazıyorum ya da "meh" deyip geçiştiriyorum kendimi ifade etmeden -ki bu da genelde sohbetin sona ermesine sebep oluyor. Uzun yazmak sorun olmamalı bence. Yemişim uyumunu.

Tek sıkıntısı, bazen yazarken sanki bir öykü kurguluyormuşum gibi anlattıkça ana konudan uzaklaşıp destekleyici cümleleri açıklamaya giriyorum. O yorucu oluyor.

Edit: Bruce +1
  • rahip janick  (23.07.18 10:53:15 ~ 10:53:40) 
yanlış anlaşılmaktan bu kadar korkmayın.

gerçekten bu yönünüzü değiştirmek istiyorsanız üstünde uğraşın. ama uzun uzun yazarak kendinizi daha iyi ifade ettiğinizi düşünüyorsanız, daha rahat ve huzurlu hissediyorsanız değişmek mecburiyetinde de hissetmeyin. başkaları ile kıyas doğru değil bu gibi durumlarda bence. belki de kısa yazmayı becerebileceksiniz ama içinizde hep bir tüh kendimi eksik ifade ettim endişesi olacak. ne gerek var ki. insanların hızlı tüketmesi, kısa anlatımlardan hoşlanması sizin probleminiz değil. kaldı ki sizin gibi uzun uzun meramını anlatan, uzun uzun dinleyende hatırı sayılır bir kitle var.
  • Phoebe  (23.07.18 12:08:33) 
kısa yaz. aynı şeyi defalarca tekrarlamana gerek yok anlıyoruz. tek cümlelik soruyu 2 paragraf yapmışsın lafı dolandırarak. kızların makyaj muhabbeti gibi irdelemişsin. insalara laf çakmışsın bi de kendilerini ifade edemiyorlar emoji kullanıyorlar açığı kapatmak için diye. sen de roman yazıyorsun açığı kapatmak için.


  • hasmetizm 2046  (23.07.18 12:41:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.