[]

yıllık izin hk.

Selamlar,

konuya dalayım:
çalıştığım şirket "haftada 5 gün, 08:30 - 18:00 çalışırız haftasonu yok. ctesi günü 2.5 saatlik çalışmayı yapmıyoruz haftada 42.5 saat çalışıyoruz" diyor.

yıllık izin aldığında veya bir günlük iznin cumaya geldiğinde otomatik 2 gün kesiyor. neden deyince de "ctesi günü 2.5 saatlik çalışma var. çalışmıyoruz ama aslında var" deniyor.

bunu yapmaya hakları var mı? sözleşmede pts-cu arası çalışılır, gerektiğinde ctesi günü 2.5 saat daha çalışma istenebilir gibi birşey yazıyor.

bunu yapmaya hakları var mı? yani hem 5 gün çalışırız diyor hem de ctesiyi de kesiyor. ben ipnelik olsun diye izne çıkacağım zaman pts-perşembe arası alıp cuma işe geleceğim de olur da 1 günlük izin alsak yiyecekler günümüzü

 
Bizim şirkette de durum böyle. Tek fark her cuma izin aldığında 2 gün kesmiyor. Bir limiti var. Diyor ki: atıyorum 15 iş günü iznin varsa 3 ctesini sene içinde keserim.


  • SiyamkedisiZorro  (28.05.18 10:34:13) 
çalışma hayatına hoşgeldin üç beş büyük firma dışında, ki onlar da ya y.dışı menşeili ya da y.dışından ortağı olan firmalar, hepsi bunu yapıyor.

bizim şirket de aynı saat aralığında çalıştırıyor ama cmt gününü saymıyor izin gününe kesinlikle.
  • hosein  (28.05.18 10:36:25) 
çalışma hayatına geleli 7 yıl oldu:) sadece şirket orta ölçekli bir patron firması olduğundan alınan kararlar veya yapılan değişiklikler çalışanlara bildirilmiyor. eskiden böyle bir durum yoktu o yüzden tuhafıma gitti.


  • KidLazer  (28.05.18 11:14:53) 
eski iş yerim de aynısını yapıyordu. bu iş yerine kalmış bi karar ve yapabilirler. sonuna kadar hakları. açıklama istediğimizde bize de aynı şeyi söylemişlerdi. seni haftada 2.5 saat az çalıştırıyorlar ama izin aldığında cumartesiyi de sayıyorlar. hem iyilik hem de kötülük söz konusu.

şimdiki iş yerimde 8-17 çalışıyoruz yani haftalık 40 saat ve ona rağmen haftasonu sayılmıyor. hoş fazla mesailerimle haftalık çalışma saatim ortalama 50 oluyordur amma velakin, fazla mesailerim için para alabiliyorum, hatta istersem fazla mesailerimi saat olarak izne de çevirebiliyorum.

özetle şu anki iş yerim türkiye'de az bulunan bi istisna, hemen her iş yeri senin çalıştığın yer gibi yapıyor.
  • washe  (28.05.18 11:19:56) 
Toplamda 45 saat calistirma hakki var haftada, bunu da izinden keserek dengeliyorlarsa hesap tamam ama soyle bir sey var, is kanununa gorte yillik izinin her calisanin hakkidir ve calisan yillik izinden feragat edemez. Bu islerin uzmani degilim ama yasaya aykiri gibi duruyor. Sana fazla mesai yaptirabilir ama izinden kesemez olmasi lazim.


  • stavro  (28.05.18 11:37:48 ~ 11:38:34) 
normal şartlarda haftalık izin günü ya da günleri yıllık izinden sayılmaz, cumartesi fiili olarak işe gitmiyorsan o gün senin haftalık iznindir ve yıllık izin hesabına dahil edilmemesi lazım.

haftalık 45 saat azami süredir, illa 45 saat doldurulmak zorunda değil. 42,5 saat çalışınca işverene borçlu sayılmıyorsun 2,5 saat, o yüzden dengeleme gibi bir durum da yok. işveren işgüzarlığı ve çok yaygın.

işe gelinmeyen cumartesinin aslında çalışma saati olması için gelinmeyen her cumartesi için izin formu doldurulması lazım, vardiyalarda programlarında da belirtilmesi lazım cumartesi çalışıldığı. bunların hiçbirinin olmadığı bir iş yerinde cumartesi gününün mesai saatleri içerisinde sayıldığını kimse kanıtlayamaz. konuyu mahkemeye taşısan kanun kitaba göre haklı oluyorsun ama iş yeri teamüllerine göre bunu değiştirmen imkansıza yakın. istersen hakkını arayabilirsin ama çalışma ortamında büyük sorunlar yaşarsın doğal olarak, değip değmeyeceğine sen karar ver.
  • Bruce  (28.05.18 11:58:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.