[]

keman calmak

hakkinda cok az sey bilenlerin bile 'keman calmaya kucuk yasta baslamak lazim, calmasi en zor enstrumandir...' dedigi kemana, 26 yasinda baslamak bos yere kendini heba etmek mi olur?

bir de; cok hevesim var, ama elime alip denemisligim yok, simdi gidip bi tane keman satin alsam, bi yerlerden baslasam, cok zor gelse, yapamayacagimi gorsem, (olmaz ama) hevesim kacsa, kemani da bosa almis olucam.

ne yapayim lan sizce?

*nota bilgim yok, baglama calabiliyorum biraz, ama az. kendim ogrendim baglama calmayi.

** umut verip duygularimla oyanamayin lutfen, olmazsa olmaz deyin, darilmam. bir de acik bi sekilde soyleyin, 'keman sana layik degil...' falan demeyin.

 
olursa olur, olmazsa olmaz. illa ki bi denemek lazim. denemekten zarar gelmez. aklinda kalacagina en azindan denemis ol.

baslangic kemanini da halihazirda calan bi arkadasindan odunc alirsan cok sufer olur.
  • osuruklu  (01.02.10 23:23:53) 
enstruman niye bosa alınmıs olsun ki. çalamazsan genç bi yeteneğe verirsin, bi kenarda durur. içinde kalmasın al gitsin bence.


  • mr lucky  (01.02.10 23:29:24) 
keman hakkında pek bilgim yok, ama genelde bir enstrümanda virtüöz olmak için belki geç bi yaş olabilir. ama sevdiğin, çok komplike olmayan parçaları çalabilirsin bence hobi olarak..


  • just dream  (01.02.10 23:53:36) 
kendine ve yaşıtlarına haksızlık eden bir soru 50-60 yaş değil ki bu 26..
en fazla enstrumana biraz daha zor konsantre olma ihtimalin vardır. o da istemekle ters orantılıdır.

  • caturanga  (02.02.10 00:09:16) 
öncelikle yaş konusundaki tek dezavantajın kemanda ustalaştığın zaman erken başlayanlardan daha yaşlı olacak olman. bundan başka hiçbir dezavantajın yok. enstrumanlarda teknik bir yerden sonra pek ilerlemez, bu yüzden belirli bir zaman sonra(ki uzun yıllardan bahsediyorum) seninle aynı yaşta olup 6 yaşından beri keman çalan bir insandan hiçbir farkın kalmayacak, tabi eğer disiplinli, düzenli ve devamlı çalışırsan.

gelelim keman satın alma mevzusuna. eğer olmuyo bu demek gibi bir opsiyonun varsa keman almayı düşünme bile. her enstrumanda belirli bir seviyeden sonrasına geçmek çok büyük çaba-zaman-çalışma kısaca alınteri gerektirir. o süreç, "olmuyo bu, ben beceremiyorum" demeye en çok yaklaşılan süreçtir. bir enstrumanı çalmayı bırakanlar o süreçte bırakır. olmaması gibi bir durum yok aslında, herkes o duruma düşüyor ve bu tamamen psikolojik. bu yüzden bunu aklından çıkar. her insan her enstrumanı yeterince çalışmayla gayet iyi bir düzeyde çalabilecek konuma gelebilir. tamam, büyük ihtimalle mükemmel besteler yapamazsın ama zaten bu tarz besteciler de tarih boyunca milyarlarca keman çalan insanın yanında devede kulak kalır.

sana yaşayacağın birkaç şeyi söyleyeceğim:
-beceriksiz olduğunu düşüneceksin bir dönem.(tavsiye olarak kendini kıyaslama başkalarıyla)
-başka insanları görüp kıskanacaksın.(onların da senin yolundan geçtiklerini aklında tut)
-bir şarkıyı çalmaya çalışırken kendini sinirden ağlayacak raddeye gelmiş olarak bulacaksın.(pes etmezsen o anları hatırlayıp tebessüm edersin)
-şarkıları çalmaya çalışmanın dinlemekten çok farklı olduğunu anlayacaksın ve bir şarkıda ustalaşana kadar o şarkıyı çalarken dinlediğindeki zevki alamayacaksın çünkü kafan karmaşık notalarla dolu olacak. o şarkıyı çalabilmeye başladığında ise hissettiğin zevk ise hiçbir şeyle kıyaslanamaz.(bkz: orgazmdan daha zevkli anlar)

kısaca;
eğer kemanı seviyorsan(bu öncelikli), kemanla yapılan müziğe aşinaysan ve bu müzikten zevk alıyorsan(ki bu da çok önemli -eğer çok aşina değilsen müzik zevkini biraz değiştirmen senin yararına olacaktır), gerçekten disiplinli çalışabileceksen, yukarıda yazdığım şeylerle karşı karşıya gelmeye hazırsan kesinlikle bir keman almanı öneririm.

eğer almaktan yazgeçersen de bunun sebebi asla yaşın olamaz bunu unutma.
  • neron  (02.02.10 03:19:30 ~ 03:24:40) 
tesekkurler arkadaslar, cok pis gaza geldim, ilk firsatta keman almaya gidiyorum.

bir de kursa falan da mi baslamak gerekir? kendim bi sekilde halledemez miyim? ismek'in kurslari varmis ama hepsi kapali su anda kayda. disardaki kurslar da pahali gibi.
  • nawres  (02.02.10 07:14:34) 
bir öğretmen gözetiminde olmak başlangıçta teknikleri çok daha doğru bir şekilde oturtmanı sağlar. tek başına da öğrenebilirsin tabiki, yalnız eğer yanlış bir tutuş biçimi vs. edinirsen sonradan sana zorluk çıkarır ve o tutuşu değiştirmek de ayrı bir külfet olur.

bana kalırsa bütçen elveriyorsa eğer, ilk birkaç zaman birebir ders alman gelecek açısından faydanadır.
  • neron  (02.02.10 07:29:28 ~ 07:31:23) 
motive edici bir örnek vereyim mi?

bizim sanat müziği korosunda keman çalan bir abi(ki kendisi tüm sanat müziği nazariyatını yalayıp yutmuş fena da çalmayan biridir) kemân'a kaç yaşında başlamış biliyo musun?62! şimdi kaç yaşında diye sorarsan 69 falan.haa aynı koroda bir tane daha abimiz var.kendisi zannediyorum türkiyenin en iyi kemancılarındandır.o'da 12 yaşında başlamış.şu an 61 yaşında falan olması lazım.tabii 1970'lerin başından tutda bugüne kadar çalışmadığı kişi kalmamış.

neyse ikinci örnek gereksiz oldu:)
  • tyketto  (02.02.10 08:20:19) 
keman da alacagim icin bu aralar biraz sikintili olucak maddi olarak, o yuzden ilk asamada kurs olmayacak gibi, ismek'i takip ederim acilirsa diye, ya da biraz denklestirip gitmeye calisirim bi kursa.


  • nawres  (02.02.10 08:35:22) 
bu arada, yonlendirebileceginiz uygun fiyatli ve iyi ogreten kurslar varsa iyi olur.


  • nawres  (02.02.10 08:38:59) 
her enstürman her yaşta çalınır, sadece ayıracağın zaman önemli. bol vakit ayırman lazım, güzel çalabilmek için.


  • tulkas  (02.02.10 10:00:09) 
öncelikle benden önce yazılmış cevaplarımı okuduğumu ama bazı noktalarına kesinlikle katılmadığımı, bir profesyonel kemancı olarak belirtmeliyim.
bir enstruman çalmaya başlangıç yaşı, enstrumanına göre ve amaca göre değişmektedir. keman gibi, insanın fiziki yapısına tamamen ters bir enstrumana ne kadar erken yaşta başlarsanız o kadar iyi olur. zira kas ve kemik gelişimi tamamlanmamış bir insanın, kemana uygun kas ve kemik gelişimi tamamlanması gerekmektedir.
elbette bu detaylar, profesyonel anlamda kemanı düşünecek adaylar için. yani össye girip sınavı kazanıp marmara, ytü türevi keman bölümü üniversite eğitiminde alıp sonra kemancı olacağını sananlar varsa şimdiden pencereyi kapatsınlar...
ama hobi amaçlı düşünüldüğünde hiçbir enstruman için yaş sınırı yoktur bence...
elbette başlangıçta zorlukları vardır, olacaktır. fakat içinizdeki enstruman sevgisi, hırs, istek yeterli güçteyse altından kalkabilirsiniz.
kaybedecek tek şeyiniz, kemanı satın alırken ödeyeceğiniz meblağ ve özel ders/kurslara ödeyeceğiniz meblağdır. onun dışında kaybedecek birşeyiniz yok. ve bundan 3-5 sene sonra durup geriye baktığınızda keşke şu kadar zaman önce kemana başlasaydım dememeniz için şuan başlamanızı öneririm...
tek başına bir enstrumanı öğrenmek zordur. burada kemanı diğer ensturmanlardan ayırarak tek başına öğrenmenin imkansız ve asla önermeyeceğim birşey olduğunu belirteceğim. zira herhangi bir yapacağınız yanlış anlama ve elinize, kolunuza uygulayacağınız yanlış yaptırım, hayatınız boyunca kemanı bırakmak noktasına gelebilecek sakatlıklar silsilesinin başlangıcını doğurabilir.
bu bakımdan işinin ehli, gayet ekonomik olmayan, kampanyasız, ücreti dolgun olarak aldığınız bir eğitimde, iyi bir eğitimci konrolünde yavaş yavaş kendi gelişiminizi görmelisiniz...
ucuz etin yahnisi yapılamayacağı gibi, gitar, ingilizce, öss derslerine benzemeyen kemanı da diğer mantalitelerden ayırarak, hakettiği noktada, hakettiği değeri vererek eğilmeli ve dersi alacağınız hocayı ona göre seçmelisiniz...
ve hocanın hocalık geçmişine bakacağınız gibi, akademik kariyeri, profesyonel olarak çalıştığı orkestraları da araştırmanız menfaatinizedir. 5-10 yıllık kemancıların ben keman hocasıyım diye ortalıkta dolaştığı bir dönemde, kemanı alana dersi bedava türevi amtal saptal kampanyalarda bir şey öğrenemeyeceğinizi hatılatır; saygılarımı sunar kolaylıklar dilerim...
  • jeanluc  (02.02.10 22:20:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.