[]

sporda cinsiyet ayrımı

çok mu hayal dünyasında yaşıyorum bilmiyorum ama belki boksta erkek - kadın ayrımı gerçekten ayırt edilebilecek türden olabilir fakat voleybol gibi bir sporda neden kadın/erkek ayrımı var?

ayrımın olmadığı bir branş düşünebiliyor musunuz?

şimdi aklıma geldi mesela, satranç gibi yalnızca zihnen oynanan bir oyun neden kadın/erkek ayrımcılığına tabi. satranç, bir spor mudur onu hiç tartışmayalım spor kabul edelim hehe:)

not: feminist falan değilim:)

 
fiziksel güç ayrımı yapılan sporlarda ayrım olması normal.
ama zihinsel sporlarda ayrım olmasa da olur. Satranç bilardo gibi

  • basond  (02.05.17 19:13:14) 
Satranc ve bilardoda kadin erkek ayrimi oldugunu bilmiyordum. Sacma olmus o kural haklisiniz. Ornegin araba yarisinda da kadin erkek ayrimi olmamali cunku onda da fiziksel guc asiri gerekli degil.


  • Traveller  (02.05.17 19:16:04) 
şöyle düşün. teniste serena williams bile 140-150 km/h vuruş yapabiliyorken erkeklerde bu 190 km/h'e çıkıyor çok rahat. voleybolda da aynı şey geçerli. o sebeple ayrım var.

ha satranç konusunda haklısın, ayırım olmamalı.
  • hosein  (02.05.17 19:18:15) 
Genellemeye kurban giden sporlar.


  • tum haklari saklidir  (02.05.17 19:20:20) 
bence voleybolda ayrım olması normal. büyük ihtimalle benim yanımda çok daha güçlü kalacak olan kadın voleybolcuların oyunu, erkek voleybolcuları izleyince bana çok narin geliyor. baya bi fark var bence.

keza basketbolda daha da büyük bir fark var. eğer kadın erkek ayrımı olmasaydı büyük ihtimalle bir süre sonra kulüpler erkek oyunculara yönelecek ve dolayısıyla daha büyük bir ayrım yapılıyor olacaktı. ama tekerlekli sandalye basketbolunda böyle bi ayrım yok diye biliyorum. çünkü fiziksel üstünlük gerektiren bir durum yok. belki kol gücü ama o da çok önemli değil.

onun dışında satranç gibi bir oyunda eğer ayrım varsa saçmalık. ben küçükken katıldığım turnuvalarda böyle bir ayrım yoktu. profesyonel oyunlarda varsa bilemeyeceğim.
  • pilavmaker  (02.05.17 19:24:31) 
Misal 50 kilo kas kütlesine sahip olan bir erkekle 20 kilo kas kütlesine sahip bir kadının aynı ortamda voleybol oynaması adil geliyor mu, ya da ne bileyim kanında 11 mg testosteron taşıyan bir erkekle 1 mg'dan az testosteron taşıyan bir kadının sergileyeceği performans dayanıklılık aynı olabilir mi? Olamaz gibi. 50 kilo kasa sahip adamın vurduğu top bir erkeğin vücuduna denk geldiği zaman en fazla canını acıtır ama kadını komaya sokar. Bunlar hep risk.


  • angelus  (02.05.17 19:27:39) 
bilardo bilmiyorum ama snooker izlediğimden aklımda. erkeklerdi hep.

satranç konusunda; ayrım var.

en.wikipedia.org ( for erkekler)
en.wikipedia.org ( for kadınlar)

fiziksel gücün gerektiği yerlerde hem fikiriz. birleşik olabileceği bir spor aklınıza gelmiyor mu mesela?
  • blue eyes white dragon  (02.05.17 19:34:49) 
okçuluk da karma olarak yapılabilir eğer mesafelerde farklılık yoksa.


  • orijinal nick bulamadim  (02.05.17 19:41:56) 
evrimsel sebebleri vardır elbet sadece kas gücü farkına dayanmıyordur bu olaylar. kadınların spora daha az yönelmesi ya da yöneldikleri şeylere daha az önem vermesi bence önemli sebeplerden(uydurmuş olabilirim ama gözlemlerim böyle :D ). fiziksel gücün gerekli olmadığı yerlerde ayrım yapılmasının sebebi kadınları teşvik etmek. bence saçma bir olay orası ayrı.


  • glamdr1ng  (02.05.17 19:43:17 ~ 19:44:00) 
erkek voleybolu izle bir de kadın voleybolu. erkeğin vurduğu smacı karşılayan kadın muhtemelen ölür :)


  • cekilmis gayfe  (02.05.17 19:55:39) 
Motor sporlarında fiziksel güc yok yazmış biri hahah .


  • docrivers  (02.05.17 20:07:11) 
@docrivers

Ornegin araba yarisinda da kadin erkek ayrimi olmamali cunku onda da fiziksel guc "asiri gerekli degil". "Asiri gerekli degil" dedim hic gerekli degil demedim ustelik motor sporu de demedim, "araba yarisi" dedim. Duzenlenme de yapilmamis, bence daha iyi okuman gerekli.

www.hastane.hacettepe.edu.tr
  • Traveller  (02.05.17 20:39:40) 
Bu ayrimlarin ortaya cikmasi sebepsiz degil. Hayal dunyasini birakin. Kadinlar oldugu gibi gencler de ayrilir. Erkekler ayrimi genelde olmaz. O kategorinin adi genelde "acik" olur, kadin genc isteyen girebilir.


  • hildirim  (02.05.17 21:28:46 ~ 21:29:01) 
genelde otomobil yarışlarında ayrım olmuyor diye biliyorum. mesela nascar'da kadın yarışçı vardı geçen sezon.


  • yeteramadenedimherseyi  (02.05.17 23:51:08) 
Kadınla erkek arasında sadece kas gücü farkı yok.


  • arnold schwarzeneger  (03.05.17 09:24:29) 
zeka farkı var tabiki ayrım olacak.


  • t joe  (03.05.17 09:44:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.