[]

çocuğunuzu sünnet ettirmeyi düşünüyor musunuz?

kendi tercihine bırakmak daha iyi değil mi? Özellikle çocuk küçükken yapılanlarda çocuğun vücut bütünlüğüne müdahale yok mu?




 
aynı şekilde düşünüyorum. Sağlık sorunları nedeniyle benim çocuğum 1 yaşında sünnet oldu. ama olmasaydı şu an gerçekten kafam çok karışık olurdu.


  • delicevat  (24.11.16 19:44:43) 
kişisel olarak lüzumsuz buluyorum, ben çocuğuma yaptıracağımı sanmıyorum. tıbbi zorunluluk yokken, vücut bütünlüğüne kalıcı etki edecek müdahaleler etik açıdan tartışmalı zaten. "sünnet hastalıklardan koruyor" iddiası çürütülmüş gibi duruyor. ilk 1 yaş dışında anlamlı bir fark yok gibi.


  • doxanikee  (24.11.16 19:44:56) 
toplum baskısı olmasa belki kendi tercihine bırakırım. ama emin olun arkadaşları arasında çok büyük alay konusu oluyor. özellikle ortaokulda.

düğün yapmadan sessiz sedasız kestiririm. özellikle bir şeyin farkında olmadığı yaşlarda.

bu arada beni sünnet eden -arkasından küfür etmek istemiyorum- moruk yanlış kesti. doktor şart.
  • ya ben lan neyse  (24.11.16 19:46:48) 
Çok karışık bir mevzu. Ben müslüman değilim. Sünnet ettirmesem ve o ilerde müslüman olsa yaşı ilerleyince sünnet olması daha da zorlaşacak. Belki o da ateist olacak ama ilerde sünnetsiz diye kız arkadaşı ya da ailesi evlenmek istemeyecek falan.


  • birşeylersoracağım  (24.11.16 19:48:59) 
3 aylıkken yaptırdık. büyük ihtimalle eninde sonunda olacaktı hatırlamazken yaptıralım dedik.


  • sta  (24.11.16 19:51:24) 
@birseylersoracagim sünnet müslümanlığın bir şartı değil.Sünnet olmadan da müslüman olunabilir.


  • delicevat  (24.11.16 19:53:07) 
yahudi olmadığım için yaptırmayı düşünmüyorum.


  • cekilmis gayfe  (24.11.16 19:53:25) 
Asla.


  • pike  (24.11.16 19:53:55) 
Kafam karışık o konuda, şu an yaptırmamaya yakınım. Evrimden iyi mi biliyoruz?


  • bir ileti paylastim  (24.11.16 20:01:54) 
burada yaptırmayacağım diyen tiplere aldanmamak lazım. bu tipler yaşadıkları toplumdan bi haber, .ocuk yetiştirmekten, çocuk psikolojisinden bi haber tipler. yetişkin akıllarıyla çocuklarına iyilik ettiklerini sanan çok bilmişler.

sünnet belli bir yaşa kadar erkek çocuklar arasında daima muhabbeti geçen bir durumdur. eğer çocuğunuzu sünneet ettirmezseniz, çocuk buna dair tahmin edemeyeceğiniz bir strese girer. arkadaşlarına "oldum" diyerek yalan söylemek durumunda kalır. bu tür muhabbetler geçtiğinde kendini baskı altında, eksik vs gibi hisseder. oldum yalanı, ilerleyen dönemlerde nasıl olduğunu ayrıntılı anlatmaya varacak kadar derinleşir. stres üstüne stres biner. olur da sünnetsiz olduğu arkadaş çevresi tarafından öğrenilirse, nasıl bir alay konusu olacağını düşünmek bile istemem. tüm bunlar çocuğu inanılmaz kötü etkileyecek süreçler.

sünnet doğru mu yanlış mı, sağlıklı mı değil mi olayından bahsetmiyorum ben. zaten bahsedemem de çünkü uzmanı değilim. veya bir araştırma yapmadım. ama yukarıda bahsettiğim durumu ben bizzat yaşadım. başka yaşayan onlarca da çocuk gördüm.

türkiye şartlarında "ay ben çocuumu sünnet ettirmem kendi özgür pipisi o karar versin" gibi yaklaşımlar aptallıktan ibarettir.
  • mahone  (24.11.16 20:03:38) 
@delicevat sünnet müslümanlıkta şart değil ama sünnet. :) Müslüman olup da sünnet olmayan kaç kişi var Türkiye'de? :) Herkes peygamber gibi sakal uzatmıyor ya da giyinmiyor ama herkesin pipisini kesiyorlar :/


  • birşeylersoracağım  (24.11.16 20:10:51 ~ 20:15:00) 
mahone bey/hanım;

sizi refere eden terbiye çizgisi dışı bir yorumum mu oldu? niye bu kadar öfkelenip tanışıyormuşuz gibi bana ait olmayan sıfatları yakıştırma haddine eriştiniz? bizzat iade ediyorum. afiyet olsun.
  • doxanikee  (24.11.16 20:12:22) 
@birşeylersoracağım müslüman olan herkesin pipisini kestirdiğini bilemeyiz.Doğal olarak bazı insanlar bunu saklıyor eşiyle vs. bu konuda uzlaşmış olabilir. Sünnetin islamla ilgisi çoğu müslüman bilgin akademisyen vs tarafından sorgulanan bir durum.


  • delicevat  (24.11.16 20:18:11) 
@doxanikee ; şaşırdın heralde. ben sana birşey mi demişim? yazılanları hızlıca yüzeysel okudum. niklere bakmadım bile ki zaten hiç bakmam.

herkesin fikrine zıt fikir yazmışım ben. neden direk sen üzerine alınıp da cevap verme ihtiyacı duydun anlayamadım. ben sana istinaden yazmadım yazdıklarımı.

saygılar.
  • mahone  (24.11.16 20:23:17) 
@birşeylersoracağım, sünnet sünnet değildir zira muhammed sünnet olmamıştır. sünnetli doğduğu iddia/rivayet edilir.


  • cekilmis gayfe  (24.11.16 20:26:54 ~ 20:27:23) 
çocuğum olursa sünnet ettiririm. lisedeki hristiyan arkadaşımın sünnet olmadığı için sağlık sorunu yaşamıştı.


  • MtKrt  (24.11.16 20:27:28) 
mahone baskıya göre hareket etmeyi onaylamış. O zaman mahalle baskısı gören kızlar saçını kapatmalı ve "ben saçımı kapatmam" demek aptallık.

O zaman insanlar onaylamıyor diye mini etek giymemeli kimse ve giymek aptallık.

Dediğin şeyin ne anlama geldiği hakkında gram fikrin yok.

Dediğin şey resmen toplum baskısına boyun eğmek. Ne dediğinizi bilmiyorsunuz insanlara aptal diyorsunuz ya. Aklınızı başınıza alın biraz.

Sünnet olmayan baskı görüyor -> Sünnet olmak doğru olan hareket, sünnet ettirmemek aptallık.

Ya yürü git gözünü seveyim :D Söylediğin laf neresinden tutsan elinde kalıyor.

"Sünnet olmayan çocuklara baskı çok büyük, o yüzden psikolojisini göze almak önemli" desen bir yerin mi eksilir? Çocukları sırf şimdiye kadar öyle gelmiş ve öyle olmayana baskı yapılıyor diye istenen şekilde yetiştirmeyi önerip üstüne bu haksız duruma baş kaldıranlara aptal demek içi boş gelenekçiliğin, gericiliğin çanağı olmak demektir.

Çocuğu sünnet ettirmek gerçekten sadece bu baskı sebebiyle bile diğer seçeneğe göre iyi bir seçenek oluyor olabilir ama bu onu doğru hareket yapmaz, yapmamayı da aptallık yapmaz.
  • Adramelekhh  (24.11.16 20:29:44 ~ 20:34:31) 
@adramelekhh+1 yeri gelince burda düzene saydıran, çomar bilmem ne diyen, başka konularda toplum baskısına boyun eğenlere laf edenler ehh yaptırmak gerekir diyor.
edit: bu arada herkes bu düşünce sistemiyle hareket ederse zaten sünnet gibi bir gelenek devam eder, o toplum baskısı denen şey de devam eder. Çocuğun psikolojisi ayrı bir konu ve abartıldığı kadar olacağını da düşünmüyorum. Gayrimüslim çocuklar napıyor? Sen yanmazsan, ben yanmazsam nasıl ülke bu kafa yapısından çıkacak peki?

  • limoncello  (24.11.16 20:32:16 ~ 20:35:51) 
çocukta travma olur diyenler türkiye'de hristiyanların yaşamadığını zannediyor galiba. pardon da rum, süryani, ermeni falan da var bu ülkede. sünnetsiz ve de psikolojisi sağlam yetişiyoruz, korkmayın.


  • nathanieltroy  (24.11.16 20:37:20) 
@corazon bu konuda net bir bilgin var mı? yoksa kulaktan dolma gavurlarda pislik birikiyormuş, biz müslümanlar çok temiziz anlayışı mı? Birçok kaynak da yanılmıyorsam sünnetin tıbbi bir koruyuculuğu olmadığı yönünde. Yoksa ben bağnaz değilim, sağlık için yaptırıyorum diyerek aklileştirmeye mi çalışıyorsunuz kararı.


  • limoncello  (24.11.16 20:38:04) 
  • Adramelekhh  (24.11.16 20:38:48) 
İlerde oğlum olursa sünnet ettirmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Sünnete tamamen karşıyım. Sebepleri:
1. İslam'da yerinin olmaması, hatta İslam'a ve Kuran'a aykırı bir gelenek.
2. Çocuğun vücut bütünlüğüne kesinlikle haksız bir müdahale, hatta travma yarattığını düşünüyorum pek çok çocukta.
3. Sağlık açısından olumsuz sonuçlar yaratabilir, cinsellikten alınan zevki azaltıyor.
Toplum baskısı denmiş ama çoğunluğun yaptığı her şey doğru mu?
  • ttteeeettt@mynet.com  (24.11.16 20:40:01) 
evet toplum baskısına boyun eğmek. ben bunun aksini iddia etmiyorum zaten :) yaşadığın toplum, senin farklılıklarına, düşüncelerine, tercihlerine, inançlarına vs saygı göstermiyor, seni dışlıyor, etiketliyor ve daha başka şeyler yapıyorsa, ve UYMAMAK senin sosyal hayatını, iş hayatnı etkiliyorsa, senin yaşam özgürlüğünü riske sokuyorsa mecburen (yani sike ske) o toplumun uygulamarına yanlış da olsa sen de uymak zorunda kalırsın. hepiniz de bunu yapıyorsunuz. ben de yapıyorum. burada gelip yazmak atıp tutmak çok kolay.

bir de, gericilik ve gelenekçilikle "ya ben öyle düşünmüyorum" tarzında mücadele edilmez.
  • mahone  (24.11.16 20:46:12) 
@mahone o mantıkla herkesin toplumdaki diğer yüzde 50 gibi olması gerekir o zaman boyun eğelim ve tam anlamıyla bir orta doğu ülkesine dönüşelim o mantıkla. Ha diyebilirsin ki ben müslümanım ve bu sünnet oğlumu da bir müslüman gibi yetiştirmek istiyorum ve onun kararlarına önem veriyorum, eyvallah. Ama toplum baskısı, boyun eğmek zorundayız falan diyip de sonra akp ya da yüzde 50, çomarlar ülkenin içine ettiler denmesin. Tutarlı olunsun.


  • limoncello  (24.11.16 20:55:29 ~ 20:56:01) 
mahone gibilere aldanmayın. açık net söylüyorum. onların yetiştireceği çocuktan ne olur? sünnet ettirmeyin. toplum baskısı da neymiş. bu ancak dedenizin ya da babanızın zamanı için geçerli. şu anki çocuklar sünnetsiz pipiyi geç, zenci pipisinden alman pipisine kadar her olaya vakıf. "aaa sünnetsiz" diye kimse şaşmaz. çocuğunuzu kendine güvenli yetiştirdiğiniz takdirde karşısına geçip "yoksam sen sünnetsiz misin hihihihi" diyen mahone torunlarına "sana ne lan? sen sünnetli seviyorsan git başkasını bul" der ağlata ağlata eve gönderir.


  • elestirman  (24.11.16 20:58:54) 
bizimkine yaptirmiyacagiz.


  • beriberi  (24.11.16 21:00:46) 
@mahone:

Sen doğru olan baskıya boyun eğmektir diyorsun. O zaman yukarıda dediklerimi de onaylıyorsun:

Doğru olan insanlar tepki göstermesin diye mini etek giymekten kaçınmaktır.
Doğru olan insanlar baskı yapıyor diye saçı kapatmaktır.
Doğru olan insanların doğru kabul ettiği şeydir (argumentum ad populum = safsata).

Madem böyle düşünüyorsun yukarıda yazdıklarımı tek tek onaylamanı bekliyorum.
Varlığınız insan haklarına tehdit, sen ve senin gibilerin.
  • Adramelekhh  (24.11.16 21:02:46) 
@limoncelo; evet zaten sonunda o olacak. bu arada ben mislümanım diyemem. dini kurallatra göre yaşamıyorum hayatımı. umrumda değil.

gericilikle, bağnazlıkla, yobazlıkla konuşularak mücadele edilemez. gericileri, kendilerine yakıştığı gibi, kendilerindnen olmayanlara karşı anlayış değil, öfke duyarlar. şiddet göstermeye kendilerini haklı bulurlar. farklılıklara tahammül edemezler.

diğer kesim ise, sorunlarını genelde konuşarak halledebilen seviyededir. şiddetten yana değildir. kendilerini ve ailelerini korumak için şidddet tehditi karşısında geri çekilme eğilimi gösterirler. bu onların acizliği değildir. aksine akıllı oldukları için, şiddetten uzak durma eğilimidelerdir. ama dediğim gibi gerici kesim cahil cesaretleriyle, şiddete meyillidirler. kendileri gibi olmayanları da kendileri gibi yapmak için her yolu mübah görürler.

konu çok dağıldı tabii. neyse.
  • mahone  (24.11.16 21:03:12) 
haa bu arada ortadan sallamıyorum. 8 yaşında oğlum var sünnetsiz. din ve seks gibi hassas konularda bilgili. yani kendiini leyleklerin getirmediğini pipinin kukuya girdiğini bilecek kadar diyeyim. allahın bir tane olmadığını, islamın museviliğin hıristiyanlığın farkı farklı yaratıcıları olduğunu, bazılarının sünnet sevdiğini bazılarının sevmediğini, daha dünyada adını bile bilmediğimiz yüzlerve din ve yaratıcı olduğunu filan hep biliyor. dolayısıyla okulda birisi yanına geldiğindi "uuu allah çarpar" diye korkuttuğunda "hangisi?" diye cevap verip göt etmişliği var.


  • elestirman  (24.11.16 21:03:35) 
şunu da bırakayım, "sünnet çok sağlıklı"cılar için: www.facebook.com


  • nathanieltroy  (24.11.16 21:05:40) 
çocuk psikolojisinden ve toplumsal baskıdan haberdar olmayanlar yaptırmam diyor eki eki diye atıp tutan yazara istinaden;
bir psikolog ve sosyolog olarak yaptırmam, yaptırmayacağım, bunu da evleneceğim adamla baştan konuşacağım.

  • bir nick var benden iceri  (24.11.16 21:17:01) 
@acemi olsa nolucak? 30 yaşına yaklaşmış adam orda söylenenlere mi kulak kabartacak hristiyanım desin geçsin en fazla. Yani kaç yaşında insanlarsınız hala o ne der, bu ne düşünür


  • limoncello  (24.11.16 21:51:31) 
hayır, düşünmüyorum.
kendi tercihine bırakmak daha iyi.
evet, vücut bütünlüğüne bir müdahale var.
  • pangea  (24.11.16 22:18:31) 
düşünmüyorum kesinlikle.


  • chihirovekohaku  (24.11.16 23:53:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.