[]

Sunnet mevzusu

Ya oglan 6 aylik oldu baba tutturdu hadi sunnet diye. Oyle dugun dernek, mevlut, pilav falan islerine hic girmiyorum zaten de ( nefret ediyorum demeli miyim) gercekten gerekli mi sunnet? Okudugum kaynaklardan yorumlarsam aslinda cokta lazim degil gibi. Simdi yarin obur gun yavru cikipta anne niye kestirdin ya da kestirtmedin demesin bana.

Sizler ne yaptiniz?

Not: Aile musluman hani yorum icin gerekliyse de cocuk buyuk ihtimal burada yasayacak.

 
Askerde kontrol ediyorlar diye biliyorum. (Cidden.) Yaptırın bence. Temiz bir şey bana göre.


  • dissendium  (28.09.16 15:02:26) 
çocukken demez, çünkü tüm arkadaşları sünnetli olacak ama büyüyünce yav niye kestirdiniz diyebilir. çocuk sahibi değilim ama sağlık problemi oluşmadığı sürece vücuttan bir parça koparmak oldukça kötü tınlıyor. herkes "ama hastalık riski" bıdı bıdı diyor ama riski azaltmak için gidip önceden apandisitini aldıran görmedim. yani hayatı boyunca hiç hastalanmayabilir (ki milyarlarca sünnetsiz insan nasıl hastalanmıyor) ya da 1 yaşında da hastalanabilir, bu bebekken önlem alınacak bir şey olmasa gerek.

ayrıca adı "sünnet" (dinde yapılsa iyi de yapmasan da olurculuk) olan bir şeyin kesinlikle yapılması gerektiği gibi bir algı olması da ayrıca ironik. madem öyle adını "farz" koysaydınız.

not: temiz bir şey bence denmiş, vücudunun neresini ne kadar temizlersen o kadar temiz olur. sünnetsizler pis gibi bir ön yargı da hayatımda görmedim. sünnetsizlerin pipisi mi kokuyor tövbe est gerçekten..
  • freya  (28.09.16 15:02:35 ~ 15:03:27) 
@freya sana katilmakla beraber bu konuda esimin, ailesinin ve ailemin karsisinda tekim. Sizin cevaplari okutarak bir giris yapicam bakalim.


  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (28.09.16 15:06:39) 
Bence gerekli. Birçok bilim insanı aynı fikirde,


  • aklimdakisorular  (28.09.16 15:11:18) 
Sağlık açısından bilemiyorum ama gayrimüslimler gayet sağlıklı olduğuna göre sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Ben olsam tek endişem şu olurdu; "sen ne zaman sünnet oldun" gibi ilkokul muhabbetlerinde mahalle baskısına maruz kalabilir.
  • himmet dayi  (28.09.16 15:12:26) 
ya adet bu olduğu böyle geldiği için yaptıran o kadar çok ki. kimse durup da ulan ben öz çocuğumun organlarından birini onun rızası olmadan kesiyorum hayatı bu şekilde yaşamaya zorunlu tutuyorum demiyor. halbuki ha elinin bir parmağını kesmişsin ha sünnet etmişsin. dediğim gibi parmak da kangren olursa kesilir, bu gereklidir, orada da bir sıkıntı olursa sünnet gerekli olabilir. ama sıkıntı oluşmadan çocuğu 1- vücut bütünlüğünü bozmak ve travma yaşatmak 2- çok büyük bir zevkten mahrum bırakmak insanın insana yapacağı bir işlem değil.


  • freya  (28.09.16 15:14:40) 
yazdıklarınıza göre nasılsa yaptıracaksınız gibi görünüyor. vakitlice yaptırıp kurtulun o zaman, çocuğa da ileride kabus olmasın.


  • nrmnm  (28.09.16 15:15:06) 
Demez bir şey. Yaptırmazsan duruma göre bu coğrafyada sıkıntı yaşayabilir.


  • arnold schwarzeneger  (28.09.16 15:16:44) 
Sünnetin tek geçerli sebebi toplum baskısı ve inanç olabilir ancak.

Freya güzel şeyler söylemiş, çocuk büyüyünce işedikten sonra pis bırakabilir gibi aptalca argümanlarla sünneti destekleyenler var, sünnet iğrenç bir pratiktir (bkz. bu geleneğin atası olan yahudi sünneti ve yaşlı hahamların küçücük bebeğin pipisinden çıkan kanı emerek temizlemesi) ve erkeğin cinsel ilişkiden aldığı hazzı azaltır. Amaç olarak kadın sünnetinden farksızdır, sadece gelenek diye kanıksandığı hatta kutsanıp kutlandığı için normal gelir.

Çocuk ileride niye kestirdiniz diyebilir ama çok büyük dert olacağını sanmam, yine de çocuğun iyiliğini düşünüyorsanız bırakırsınız ileride kendi karar verir.

Onun dışında çocuğunuz ilkokul/ortaokul çağında sünnetsiz olduğunu gizleyebilir, kendini daha az erkek hissedebilir, utanabilir. Bu da yaptırmamanın kötü yanları, ama yaptırmamanın kötü etkileri arasında kesinlikle "pis oluyor yav" gibi aşağılıkça bir sebep gösterme olmamalı.

Sünnetin ne kadar faydası varsa çocuğunuza adamakıllı bir eğitim vererek bütün eksikliğini giderebilirsiniz.

Babası "benim oğlum erkek olacak" filan diyorsa da açın o kesilen dokunun sinirler bakımından ne kadar zengin olduğunu ve cinsellikten alınan hazzı ne kadar etkilediğini gösterin. Bu sünnet denen iğrenç geleneğin ne zaman ve nasıl başladığını okutun (ağzı kanlı yahudi içeren sünnet fotoğrafları gösterin).

Bu işin hijyen için yapılmadığını, binlerce yıl önce bu işi yapanların steril ameliyathaneler kullanmadığını, hala bodrum katlarında bok gibi ortamlarda çocukları sünnet ettiklerini, hijyene hiç önem vermeden abuk subuk metodlar kullandıklarını anlatın.

Ay ileride hasta olur, pipisini silmez, hastalık kapar diyenler de kadın sünnetini de destekliyor galiba.

Neyse özet olarak yaptırmamanın kötü tarafı çocukluğunda sünnetsiz olması yüzünden eksik hissedebileceği ihtimali.

Edit: @dissendium Ben kimsenin cevabına karşılık olarak bir şey yazmadım ama evet, eğer "pis olur o yüzden kestirmek lazım" diyebiliyorsanız bu argümana aptalca derim. İleride silmez diye insanın cinsel organına müdahale mi edilir? Bu mantıkla aynı sebepten enfeksiyona çok daha yatkın olan kadınlarda da sünneti destekleyebilecek misin? Sünneti normal görmenin sebebinin içi boş ve amaçsızca yerleşmiş toplumsal kurallardan, sorgulanmadan yerine getirilen gerikafalı gelenekler yüzünden olduğunun farkında değil misin?

Sünnet hijyen için yapılmıyor arkadaşlar, sünnet hijyen için icat edilmedi. Sünnet insanlar zevk alamasın diye var. Kadın sünneti niye varsa erkek sünneti de o yüzden var. Pis koku oluyor o yüzden sünnet edelim diye bir kadın için de diyebildiğin zaman ikiyüzlü argüman demeyi, sorgulamadan gelenekçilik yapıyorsunuz demeyi bırakırım, ha o zaman da aptalca demeye devam ederim o da ayrı bir şey.

Yukarıdaki arkadaş da (dissendium) enfeksiyon ihtimalinin (bu da çocuğun eğitimine bağlı tamamen) sünnet yapılması için haklı bir sebep olduğunu düşünüyorsa bunu kadınlara yapmayı da haklı buluyor muymuş onu çok merak ediyorum. Cevap verse keşke. Kadınlarda idrar yolu ve vajinal enfeksiyon ve iltihapların ne kadar yaygın ve olası olduğunun farkında mısın? Keselim mi kardeşim? Çocuk nasılsa ölecek diye doğurmayalım? Tipine bakıp bu çocuk büyüyünce hırsız olur deyip hapishaneye atalım? Nasıl bunlar, akıllıca mı?
  • Adramelekhh  (28.09.16 15:16:46 ~ 16:10:20) 
@nrmnm henuz savasiyorum. Her ne kadar karsi taraf kalabalik gorunse de anne benim. Sonucta baba ile ortak bir karar vericez. Evde oyle erkegim benim dedigim olacak tavri olmamakla beraber surekli sunnetin avantajlarindan bahseden babayi farkli goruslerle ikna etmem gerekiyor galiba.


  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (28.09.16 15:18:57) 
@freya, cevap vermeyecektim, ama yine de vereyim dedim. Apandisit adı üstünde apandis-it yani apandis iltihabı demek. İltihap oluşmadığı sürece apandisin kimseye zararı yok. O yüzden insanların apandislerini aldırmaması çok normal. Bunu sünnetle karşılaştırmana hiç girmiyorum. Pipi bildiğiniz gibi işemeye yarıyor. Sünnet derisi dediğimiz sünnette kesilen kısım çoğu zaman işeme sonrasında ıslak kalıyor ve evet, bu kokuya sebep oluyor. Hatta zamanla o bölgede temizliğe bağlı olarak enfeksiyon da meydana gelebilir. Çünkü bu tip nemli ortamlar bakteriler için uygun. Bunun neresi ön yargı?

Hemen laflar hazır, aptalca argüman bilmem ne. İşsiz misiniz amk. Bir cümleden nelere ulaşıyorsunuz.
  • dissendium  (28.09.16 15:20:09 ~ 15:22:40) 
@adramelekhh ileride kendisi karar versin tezimi babasi surekli curutuyor. Efendim yok daha zor olurmus, travma yasarmis ( ya insan 20 yasinda travma mi yasar diyorum ki kendi rizasi yine) yarin obur gun evlenir kizin ailesi ister iyice gicik olursun diyor ( kizin ailesi bizim oglanin niye sunnetli & sunnetsiz oldugunu bilsin dedigimde cevap veremiyor ayri).


  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (28.09.16 15:21:55) 
arkadaşlarım arasında askerde zamazingosuna bakılanını duymadım hiç.
soruya cevap: sağlık açısından da iyi olduğundan dolayı yaptırın bence.

  • seyduna6687  (28.09.16 15:26:30) 
oo sunnet savaşları, alırım bir dal :)

%99.99 u sunni musluman bir ulke oldugumuz icin kestir gitsin. isid'e komsuyuz lan!
ha dinen mecburi değildir o ayrı. onu takan yok zaten.
  • supermatik  (28.09.16 15:29:52 ~ 15:31:07) 
Baba da oyle benim oglum erkek olacak triplerinde hic degil haksizlik etmek istemiyorum. Evde cinsiyetci yaklasim 0. Sanirim o da daha cok saglik, temizlik, kolaylik kismina takiliyor.


  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (28.09.16 15:31:11) 
Yani olay sağlık, temizlik, kolaylık kısmıyla alakalıysa ben olsam doktorlara ve psikologlara danışırdım. Hem tıbbi hem psikolojik eksi ve artılarını rahatça tartabilmek için. Burada bu konular hakkında atıp tutuyoruz ama burada paylaşılan bilgilere veya yorumlara güvenip fikir oluşturmaktan iyidir.

Bunların yanında da çocuğa böyle bir müdahale etmeye ne kadar hakkınız olduğu sorusunu içinize sinen bir şekilde cevaplamanız lazım.
  • Adramelekhh  (28.09.16 15:35:32 ~ 15:36:14) 
@dissendium aynı zamanda parmağın kangren olmasını da örnek vermiştim, hemen her şeye uyarlanabilir bu, bir organ hastalanırsa çözüm aranır ama "ya abi hastalanma ihtimali var gibi sanki ıslak falan ne dersin" diyerek kesilip atılmaz. vajinanın nemli ortamından bahsetmek bile istemiyorum o zaman kadın sünneti duyunca aklımızı kaybediyoruz ama. temizliği düzgün yapıldığı sürece sıkıntı olacağını sanmıyorum, dişlerimizi de yemeklerden sonra fırçalamazsak çürüyor baştan çektirip kurtulalım hoop bak yine alakasız ama çok da uygun bi örnek.


  • freya  (28.09.16 15:36:02) 
sağlık açısından bence hiçbir halta yaramıyor.

ama ekstra mahalle baskısı yükleyeceksiniz. küçükken erkek çocukları birbirine pipi gösterir, hatta yarı cinsel şeyler yaşar (aaaa demeyin öyle, normal bir durum). çocuğun adı sünnetsize çıkacak. yarın bir gün kafasına estiği kişiyle sevişemeyecek, pipiyi her gören "aa sen sünnetsiz miydin?" diyecek vs.. ülke zaten çoğunluk dışındaysan insana bir ton stres yüklüyor, ileride yurtdışında yaşamak gibi bir planınız yoksa çocuğa bir de bunun stresini yüklemeyin derim ben.
  • sir gawain  (28.09.16 15:53:25 ~ 15:56:07) 
Temizlik kişisel bir olay. Çocuğunuz temizlik alışkanlıklarını doğru düzgün edinirse bir sorun olmaz. Bunu geçiniz. Sanki sünnetsiz adamların hepsi pislikten kırılıyor.
Sünnet derisinin orada bir işlevi olduğu belli. Ben de erkek çocuğum olursa sünnet ettirmeyeceğim. Baskılarla karşılaşmayı göze aldım. Çocuğumun vücut bütünlüğüne saçma sapan bir gelenek için zarar vermek istemem.
İnternette bolca bilgi var, doktorların görüşleri var, makaleler var. Onları gösterebilirsiniz. (şurada kaynaklarıyla buldum bir yaı: www.cirp.org) Çocuğun da anne niye kestirmedin diye soracağını sanmıyorum, sünneti savunanlar sadece sünnetliler çünkü. Maalesef hem sizin, hem çocuğunuzun mahalle baskısı ile yüzleşmesi gerekir.
  • peggy  (28.09.16 15:57:21) 
1-5 yaş arası yapmıyorlar genelde. yaptırın derim.


  • fakyoras  (28.09.16 15:58:50) 
Sünnet maalesef bir sakatlamadır ve zararları yararından daha fazla.

Mobildeyim link bulamıyorum, uzun yazma fırsatım da yok maalesef. Fakat lütfen google'dan sünnet evrim ağacı diye aratın. Orada bazı başlangıç yazılarını bulabilirsiniz.
  • sevgikusunkanadinda  (28.09.16 16:03:33) 
ayrıca bu bir cerrahi operasyon ve dikensiz gül bahçesi değil.

yani hatalı kesim sonucu cinsel hayatı sönenler, enfeksiyon kapıp aylarca sürünenler de var. kendi yeğenimin evde kanaması durmadı, gece acile koşturulup yeniden dikiş atıldı.
  • supermatik  (28.09.16 16:12:25) 
bence ebeveynler çocuklarının vücut bütünlüğünü korumaktan sorumlu, mahalle baskısını onun üstünde uygulamaktan değil. ama biliyorum, buna karşı durabilmek çok zor, çok yıpratıcı. benimde bir arkadaşım sizin tam tersinizi yaşıyor, kendisi baba olarak sünnet ettirmek istemiyor oğlunu, bana yapılmış bir saçmalığı neden oğluma yaşatayım, ben yetiştireceğim için zaten neden kestirmedin baba diyecek bir zihniyette olmaz benim çocuğum diyor.

edit: kaldı ki kendisi sağlıkla ilgili sektörde ve daha sağlıklı bilgisinin fos olduğunu söylüyor.
  • Phoebe  (28.09.16 16:57:30 ~ 16:58:03) 
avustralyalı arkadaşım türk kızla evlendi, kızın ailesi düğünden önce sünnet ettirdi. -yabancı damat diye bir dizi vardı eskiden kanal d'de, aynı onun gibi-. çocuğun omzumda ağladığını bilirim, seksten gram zevk almıyorum artık diyordu.
ben oğlum olursa yaptırmayı düşünmüyorum :/

  • tejeve  (28.09.16 18:37:04) 
sünneti savunanlar sünnetli tipler zaten. sırf "biz olduk onlar da olsun" mantığı. bir gram ilerleme yok.

bence oturun sağlam kaynaklardan sünnetin kökenini okuyun. daha sonra objektif bir doktor bulup ona danışın. zararı faydasından çok.
  • ruhen hastayim ben  (28.09.16 18:52:19) 
ben tamamen çocuğun inisiyatifine bıraktım. kendi isterse yaptırır. düğün dernek hıyarlığına da gerek yok. 30 yaşına bile gelse hastanede narkoz ile halleder geçer. "ama dalga geçerler" kısmına da takılmıyorum. o çocuğa vereceğiniz özgüvenle alakalı. misal benim çocuk görülüyor ki dalga geçmeye kalkan olsa, "hıhı evet tabii canım" deyip geçecek durumda. en önemli kısmı da bu zaten.


  • elestirman  (28.09.16 20:30:09) 
sünnetliyim ama şu an bana sorulsa istemezdim büyük ihtimal. sonuçta sünnetsiz de bir sürü insan var ve hiç de farklı durmuyorlar. hatta -araştırmadım ama- benim bir teorim var sünnet konusunda. erkekleri cinsel açıdan etkiliyor gibi geliyor bana bu sünnet konusu. hem psikolojik, hem de fiziksel açıdan. bir yaşa kadar sünnet korkusu oluyor çocuklarda. bunun gelecekte cinselliğe nasıl etkili travmalar yaratacağını düşünün. fiziksel olarak da düz mantık olarak şöyle yaklaşıyorum. normalde (işlevini yerine getirmediği anlarda) korunması gereken bir bölge, her daim açık oluyor. her daim x bir temasla (kilot, baksır vs.) karşılaşıyor. bu da hassasiyetini etkiliyor olamaz mı? (bu da erken boşalma gibi türlü cinsel soruna neden oluyor olabilir.) sonuçta onu bize doğa vermiş. zaten gereksiz olsa doğal yollarla sünnetli olmaya dair evrimleşirdik gibi geliyor bana.


  • matrix  (28.09.16 20:44:46) 
@Adramelekhh,

1. Yaşadığımız ülkede kız çocuklarına sünnet uygulanmıyor. Kendi ülkenin gerçeklerine yabancısın. Başka ülkelerde bu uygulanabilir, bunun farklı sebepleri olabilir, ben bundan bahsedecek değilim. Çünkü bu soruya yanıt değil. Bunu bana değil, başkasına sormalısın.

2. "temiz bir şey bana göre" cümlesi zaten bir görüş belirtiyor. Buradan sünnet olmayanların "pislik" olduğunu ortaya atmanız benim değil, sizin görüşünüz. Görüldüğü üzere benim görüşüm aptalca değil, tam tersine sizin ortaya attığınız görüş aptalca. Çünkü bunu diyen ben değilim. Siz sünnet olmayanların "pislik" olarak görüldüğünü söylüyorsunuz. O zaman bunu da böyle düşünenlere sorun.

3. Ortaya attığım tek konu hijyendi. Olayın dini kısmından hiç bahsetmedim ki zaten üç tane cümleden oluşan bir yanıt var. Siz bu yanıta paragraf yazmışsınız.

4. Wikipedia'nın Circumcision başlığından bir kısım,

In other cases it may be done as a treatment for a condition or for preventative reasons. Medically, it is a treatment option for problematic cases of phimosis, balanoposthitis that does not resolve with other treatments, and chronic urinary tract infections (UTIs).

Burada sünnetin "as a treatment" yani hastalıklara karşı bir tedavi olarak uygulandığı söylenmiş.

Yine başka bir cümle,

Evidence supports that male circumcision reduces the risk of HIV infection among heterosexual men in sub-Saharan Africa

Erkek sünnetinin HIV enfeksiyonu riskini azalttığı söyleniyor.

Bir de sen kadın mısın yoksa erkek mi? Doğum falan dediğine göre kadınsın sanırım. O yüzden sünneti yabancı bir kavram olarak görüyorsun herhalde.

@freya, kangren demişsin, cevap vermiyorum buna, senin kafa yapını anlayamadım pek.

Bir daha yanıt yazmam herhalde.

Özetle soru sahibi ister yaptırır ister yaptırmaz, ben burada görüşümü belirttim. Bir iki kelimeye bakıp bana sataşmanıza gerek yok. Zamanımı gereksiz tartışmalara harcayamam.
  • dissendium  (28.09.16 22:09:19 ~ 22:10:16) 
@dissendium: Sünnetin haklı gerekçesi olarak ileride oluşabilecek enfeksiyonların ihtimalini göstermişsin, ben de dedim ki eğer bu enfeksiyon ihtimalleri böyle bir hareketi haklı kılabilecek, varsa sağladığı faydayı karşılayacak kadar basit bir şeyse kadınlarda da olmasını destekliyor olmalısın.

Ben erkeğim, kadın sünneti örneğini vermemin sebebi sadece senin erkek sünnetini haklı bir şey olarak görürken büyük ihtimalle kadın sünnetini iğrenç veya ilkel bir şey olarak görmenin (ki tersi daha kötü) çelişkili olduğunu ve bu çelişkinin sebebinin geleneklerin ve toplum kurallarının yüzünden normal bir şey olarak sürekli erkek sünnetine maruz kalmamız ve bunun kutsal ve takdir edilesi bir şey olduğunun bize öğretilmesi demek istedim.

İlk yazdığımda senin yazını veya nickini bile okumadım, sen "lafınız hazır amk" gibi bir cümle kullanıp adamakıllı cevap bile vermeyince ben de daha sert yazdım ama haklısın hakaret etmemem gerekirdi.

Yazdığım yazının tamamı sana değildi, hatta "ileride pis olur diye kesmek" kısmını bile seni okumadan yazdım. O yüzden niyet okuduğum filan yok.

Senin verdiğin vikipedi alıntısında sünnetin bir tedavi olarak kullanılabildiği yazılmış, bu hastalığın oluşmasından sonra yapılmasını meşru kılar (ki bu da neyin ne olduğunu bilmeyen küçücük çocuğa değil daha aklı başında insanlara uygulanıyor ve en azından başka çözümü olmadığı için ve sağlığı için uygulanıyor).
Bunun bir tedavi olması bunun asla sağlık için iyi olduğu anlamına gelmez, kanser olduğumuzda iç organlarımızın parçalarını alıyorlar kanser yayılmasın diye, bu iç organları almayı mantıklı kılıyor mu? Tabi ki hayır. Kangren olan uzvu kesiyoruz, bunun tedavi yöntemi olmasının sünnetin her çocuğa yapılmasıyla bir ilişiği var mı? Hayır.

Son olarak, sünnetin hastalık riski azalttığına dair veya bunun karşısında yer alan bir çok akademik makale var. İstediğimizi seçip birbirimize gösterebiliriz. Ama sen benim asıl demek istediğimi anlamamışsın.

Öncelikle sünnetsiz insanlarda hiv'e yakalanma sıklığının istatistiki bakımdan göz ardı edilemeyecek derecede fazla olması asla sünnet hiv'i engelliyor demek değil. Bu doğru bir bilimsel çıkarım değil. Bu sadece ortada bir korelasyon olduğunu gösterir. Sünnet kültürü olmayan toplumlarda hiv virüsünün yayılmasını hızlandıran etkileşimler daha fazla yapılıyor olabilir, sünnetin olmadığı toplumlarda tamamen rastgele bir şekilde bile hiv'e yatkınlık daha fazla olabilir.

Son olarak, hadi sünnet olmak gerçekten hiv oranını azaltıyor diyelim. Bir insanın rızası olmadan vücut bütünlüğünü bozmak, hele de o insanın akli ehliyetinin hiç ama hiç olmadığı bir dönemde, asla meşru bir olay değil. Bu çocuklara hiv virüsünü kapmamaları için nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek yerine gidip sünnet etmeyi meşru kılmaz.

Teşekkürler.
  • Adramelekhh  (28.09.16 22:47:06) 
benim oğlum olsa asla onun vücudunu böyle ilkel aptallıklara alet etmezdim. şuncacık çocuk kendini size karşı koruyamıyor, ağzını açıp tek bir laf edemiyor ve siz onu cerrahi bir müdahaleye maruz bırakıyorsunuz!! bence "durduk yerde" sünnet suç olmalı. ancak maalesef türkiye gibi s.kim sokum bir ülkede yaşıyoruz ve insanlar bu konuda "böyle gelmiş böyle gider, yaptır yitsin yeaa" şeklinde hareket ediyorlar. gerçekten korkunç.

şu temizlik falan diyenlere de ayrıca kahkaha attım bu arada. duyan da sünnetsiz tüm erkeklerin penisleri pislikten kalkmıyor falan sanacak ahah.

insan el kadar bir çocuğa nasıl kıyar, nasıl böyle bir işe kalkışır aklım almıyor. hele ki bir anne, bir baba buna nasıl müsaade eder? çocuklardan tiksinen biri olarak söylüyorum, benim gibi biri için bile fazla bu.
  • köstebek kurabiye  (28.09.16 23:00:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.