[]

Araba alsak mı almasak mi?

Durumumuzu kısaca özet geçeyim; erkek arkadaşımin işine yakın bir yerde oturuyoruz, servisi var. Ben her gün 4 saat yol gidip geliyordum metrobüs, otobüs vs kullanarak, bu sene okulum bitiyor. Yüksek lisansa baslayacagim, orta bir yere tasinma planımiz da var ama yine minimum 2-3 saat yol gidip gelecekmişim gibi duruyor. Toplu tasimadaki kalabalıktan, kavgalardan o kadar sıkıldım ki arabayla gider gelirim diyorum ama duyan 'deli misin? O kadar trafik çekilir mi?' diyor. E öteki türlüsü de bana eziyet.

Bu arada erkek arkadaşımin 18 yaşından beri ehliyeti olmasına rağmen 'istanbul'da trafik çekilir mi?' Mantığında olduğundan çok düzgün araba da kullanamıyor. Özel ders almayi düşünüyor bu yüzden. 2-3 sene içinde yurtdışına taşinma durumumuz da olabilir. Birikmiş bir miktar paramız var, istediğimiz gibi bir araba almak için 5000 ile 10000 lira arasında kredi de çekmemiz gerekebilir.

Tüm bunlar birleşince araba almak mantıklı mi? Yoksa 1 2 sene daha bekleyip her şey netlestiginde mi alalım? Keşke hepimiz bisikletle ya da yürüyerek ise gidip gelebilseydik, her şey ne güzel olurdu.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.

 
Şahsi görüşüm kesinlikle çok mantıksız.


  • basond  (05.05.16 14:13:13) 
istanbula ilk geldiğimde araba vardı, trafik çekmektense toplu taşım hatta taksi kullanırım dedim bu trafik çekilmez. sattım arabayı. 2 gün araba kiraladım burnumdan geldi.

Yakın yerlerde araba kullanılır ama ole hergun trafıge gırecegın yerde cekılmez.
  • hlt1985  (05.05.16 14:17:16) 
Mantıklı değil. Ben trafiğin çok daha rahat olduğu Ankarada bile araba kullanmaktan bıktım, hafta içi araba kullanmıyorum. İstanbul trafiğinde hergün saatlerce araba kullanmayı düşünemiyorum bile.

Araba almakla bitmiyor masrafı. Kasko, sigorta, yakıt, bakım, lastik, muayene gidiyor böyle... Kredi de çekmeyi düşünüyorsanız onu da ekle üstüne.
  • battal gemalmaz  (05.05.16 14:17:32) 
Şahsi görüşüm kesinlikle çok mantıklı.

kış için de bir senaryo yazabilirim ama malum önümüz yaz. metrolar metrobüsler otobüsler ter kokulu insanlarla dolacak. kollarını kaldırıp kaldırıp sizlerin nefesini kesecek.
yaz olduğu için biraz açık ya da rahat giyinmek isteyeceksiniz. taciz edilecek ya da keskin bakışların odağı haline geleceksiniz.

akşam bir yere gitmek isteyecek haftasonu piknik yapmak isteyeceksiniz.

araba alın.
  • eeb  (05.05.16 14:20:29) 
Eeb, o durumların hepsini yaşadığım için her gün eve bir karış suratla dönüyorum, çok yoruluyorum. Erkek arkadaşım da o halime üzülüyor sanırım biraz. Benim korktuğum şey arabayla daha da zorlanmak.


  • fraise  (05.05.16 14:21:53) 
araba almak yerine toplu taşıma ilk duraklara yakın bir yerlere taşınmayı da düşünebilirsiniz sanki? istanbul trafiğinde araba büyük çılgınlık bence. ben olsam şehir içi trafikte kullanmak üzere araba almazdım.


  • evde liyakat kalmamis  (05.05.16 14:24:46) 
Türkiye'de toplu taşımanın fiziksel olarak varolması varolduğu anlamına gelmiyor. Bu ülkede şahsi oto bir İ-H-T-İ-Y-A-Ç. Yahu trafik çekmek nedir ben anlamıyorum? Alacaksın otomatik aracını rahat rahat oturucaksın. Otobüs trafiğin üzerinden mi gidiyor? Millet gidiyor radyasyon tedavisi oluyor adamlara diyorlar toplumdan uzak dur adam gidiyor mecbur biniyor. Herifte ağır üst solunum yolu rahatsızlığı var sikinde değil biniyor. Cam açalım hava alalım desen adamlar klima da klima tutturmuş yaz kış o camlar kapalı sanki klima çok temiz. Ben buraya destan yazarım neden toplu taşıma gereksizdir diye ama zamanım yok. Otomobil ihtiyaçtır şarttır. Satışı kolay olacak bir tane alın kullanın 2 sene sonra da satarsınız istiyorsanız. Otomobil bir lüks değil bu ülkede. Ben erkek halimle çantamda bıçak ve biber gazıyla geziyorum. Ev almak istediğim için arabayı erteliyorum ama şu toplu taşıma kültüründen tiksindiğim kadar hiçbir şeyden tiksinmiyorum. Metro falan da demeyin bana. Altyapı çarpıklığından 40 kilometre yol yürüyoruz. Durak konulacak yere adam yürüme bandı koymuş. Yerin 50 kat aşağısına iniyoruz metroya ulaşalım diye. Ağzına kadar dolu leş gibi neresinden tutsan elinde kalıyor. Güvenlik falan zaten yok. Ucuz da değil ha. Biri arabanın vergisi demiş de metrobüs kaç lira haberi var mı o arkadaşın?


  • ThomasJefferson  (05.05.16 14:29:35 ~ 14:32:08) 
simdi araci nereden nereye kullanacaginiz hangi saatlerde kullanacaginiz cok onemli. ben otobusle 1-1,5 saatte varacagim ofise arabayla 25 dakikaya gidiyorum. kopru gececeksiniz, hele is saatinde gececekseniz, belki metrobus gibi gitmeyeceksiniz ancak trafikte beklemek de insani psikolojik olarak yoruyor. kopruyu gecmeyecekseniz bence dusunebilirsiniz.


  • hmpf  (05.05.16 14:47:31) 
erkek arkadaşının servisi varsa senin okuluna yakın taşının ve bir araba alın. sen arabayla hemen gidip gelirsin erkek arkadasında servisi kullanır.

ben hayatta toplu tasımayı kullanmam. servis varsa servis yoksa araba candır.
  • sizofren06  (05.05.16 14:48:09) 
Önce bir taşının sonra hesabını yaparsınız.


  • arnold schwarzeneger  (05.05.16 14:57:46) 
Neden mantıksız olduğunu şöyle açıklayayım kendimce
Arabamız var ve araba kesinlikle bir ihtiyaç inkar edemeyiz.Neden bunu yazdım arabalı biri olarak gözlemlerimi yazacağım ondan.

Kullanacağınız istikamet nereden nereye?
hangi saatler?
Siz e5 de kilitlenip trafikte beklerken yanınızdan metrobüs geçtikçe resmen psikolojiniz bozuluyor. Ben trafikte beklerken resmen tansiyonum oynuyor.direksiyonda ben çile çekeceğime Metrobüste telefonla vakit geçiriyorum trafiği vs şöför çekiyor.

bikaç gün size eğlenceli gelebilir ama sonraları trafiği takip etmek ileri geri yapmak mesai haline geliyor. O okulun işin üzerine ikinci bir mesai oluyor ve inan çekilmez.

Bir diğer mevzu birikmiş paranızı arabaya yatırmak hatta kredi çekmek. Paranızı bence bu tip bir mevzu için gömmeyin. Ha lazım olunca gene satarsın ama aynı mebla olmaz. Bunun yanında araba hakikaten aileye fazladan bir boğaz. vergisi kaskosu sigortası muaynesi benzini otoparkı vs derken oturduğu yerde para yiyor.

İlerisi için yurtdışı planınız varsa para biriktirin paranızı arabaya gömmeyin.

Çözüm istiyorsan zaten sende var sana daha yakın bir yere taşın erkek arkadaşın servisi ile gitsin gelsin.

bu koşullarda bana araba almak çok mantıksız geliyor.
  • basond  (05.05.16 15:04:36) 
bir arabanın durduğu yerde masrafı aylık 500 lira. inanmaayan yıllık sigorta, muayene, kasko, bakım, lastik, yıpranma vb. giderlerini alt alta yazsın.

gittiğiniz yol 4 saatten 2 saate düşecekse olabilir, ama 3 saate düşecekse almayın. çünkü toplutaşımada aracı siz kullanmıyorsunuz, zamanı değerlendirme imkanınız var. ve toplutaşıma arabayla seyahate göre çok ucuz.

hele ki yeni sürücüsünüz, bir de arabayı sağa sola vurup sürteceksiniz, şanzuman nedir öğreneceksiniz, mekanik hasar çıkma ihtimali yükselecek falan, hiç uğraşmayın.

ben arabayla 30 dakikalık yolu metroyla 45 dakikada gidiyordum. metro kapandı (ankara) ve çektiğim çilenin haddi hesabı kalmadı. aylık maksimum 100 liraya kitap okuyup müzik dinleyerek gittiğim yolu şimdi aylık 500 lira benzin parası verip küfrederek gidiyorum. geçici diye kendimi avutuyorum resmen. hiç bulaşmayın derim.
  • babilbaligi  (05.05.16 15:20:33) 
onda servis varsa senin okuluna yakın yere taşının +1
ondan sonra aşırı eski, tırt, kredi çekmenize gerek kalmayacak bi araba alır sabah akşam yarımşar saat kullanırsın.

  • freya  (05.05.16 15:47:55) 
arabamız var ama her allahın günü işe gidip gelmek çok zor geliyor bana. hele de köprü geçiyorsanız çin işkencesi. kural tanımayan tipler, yeşil ışık yanar yanmaz kornaya asılan öküzler, ters yönden gelip üstünüze süren ayılar, sinyal kolunun ne işe yaradığını bilmeyen davarlar, yaya geçidinde yayaya yol verdiğiniz için arkanızda kornaya ölümüne basan hipopotamlar (daha gider bu) olduğu sürece istanbul'da araba kullanmak işkence.

trafiği falan düşünmüyorum bazen. sadece bu saydıklarım eve çıldırmış gibi dönmeme yetiyor.

gerçi toplu taşımada da benzer manyaklıklar söz konusu ama üzerine bir de araba kullanma derdi eklenince iyice delirtir.

onun haricinde haftasonu vs. şehirden uzak yerlere gitmek için gayet işe yarıyor araba. haftasonu da yine şehir içinde bir yerlere gidecekseniz trafiği, park derdi falan yine çileden çıkıyorsunuz. geçen bir akşam üzeri sıkıldık deniz kenarına inelim dedik. gerisin geri eve döndük. :)
  • antipodes  (05.05.16 16:09:51) 
semtleri yazsan daha net bişey soyleyebilirdik. ben arabadan yanayım, toplu tasımada sinir krizi geciriyorum nerdeyse ama benim yon ve saat avantajım vardı. atıyorum metrobus guzergahını arabayla gitmek mantıklı degil ama, ev kadıkoyde iş tuzla'daysa mantıklı olur vs. saat ve semt bilgisi lazım buraya.


  • galandar kostumu  (05.05.16 18:14:40) 
Galandar, beylikduzu'nden ortakoy'e gidiyorum ama seneye nerede olacağım belli değil. Yine ortakoy, beyazıt, beyoglu ekseninde bir yerlerde olacağım muhtemelen. En son ihtimal kadıköy de olabilir ama o durumda bakırköy civarına taşınabiliriz.


  • fraise  (05.05.16 18:22:51) 
fraise o guzergahta araba sıkıntı olabilir bildigim kadarıyla e-5 hep tıkalı oluyor gibi; cok iyi bildigim bi guzergah olmadıgı icin yorum yapamicam.


  • galandar kostumu  (05.05.16 21:06:30) 
o güzargah tam bir cehennem


  • basond  (05.05.16 21:09:37) 
Mantiksiz. Arabadan ziyade cile cekmeyeceginiz bir lokasyona tasinmaya calisin. Araba, bu yasadiginiz sikintilar icin cozum degil, olur da alirsaniz goreceksiniz zaten cozum olmadigini.
Birikmis paraniz varmis, paranizi da arabaya yatirmayin zaten.
Istanbul icin konusursak, araba alinca ulasim sorunu tamamen cozulmus olmuyor. Bazi yerlerden bazi yerlere arabayla gitmek mumkun degil. Tabi 30dk da gidilecek yere ozel arabanla 2,5 saatte gitmeye raziysan mumkun. Bazi yerlerde cok feci park sorunu var ve park sorunu diyip gecmeyin, insani verem eder. D
Daha cok sey soylerim de useniyorum simdi yazmaya, kisaca mantiksiz sizin icin su durumda. Ikiniz de toplu tasimada surunuyor olsaniz belki mantikli ama erkek arkadasinin zaten servisi varmis, orta yerlerde bir yere tasinirsaniz idare edilebilir gibi. Belki de siz de servisi olan bir iste calismaya baslarsiniz ilerleyen zamanlarda.

Edit: Beylikduzu'den Ortakoy'e arabayla gidip gelmeye kalkacaksaniz yanmissiniz siz:)
  • stavro  (05.05.16 21:18:45 ~ 21:20:58) 
Ama kimsenin anlamadığı nokta su; bu guzargahta toplu taşıma da tam bir işkence. Hayattan soguyorum her gün. İnsanlarla değil gelişmemiş canlılarla seyahat ediyorum resmen. Bazı günler nefes alamayacak kadar kalabalık oluyor. Tasinacagimiz en orta yer bakırköy olur ki yine kabalık olacak. İşkence cekeceksem kendi arabamda çekerim diyorum en azından. Tem'den gidip gelme planım vardı işin aslı.

Bir de sadece okul için değil, hafta sonu kullanmak için de buralarda oturanlar bilir, taksi bulmak işkence. Erkek arkadaşım dolmuşa, otobüse binmiyor zaten. Ulaşım bizim için ciddi problem kısacası.

Öte yandan almayın diyenlerin söyledikleri de çok mantıklı geliyor.

Bilemiyorum altan durumunu yaşıyorum şu anda. En iyisi temelli taşınmak istanbul'dan sanırım.
  • fraise  (05.05.16 21:27:42) 
ucuz bir araba al


  • komando kani var bende  (05.05.16 21:28:58) 
ucuzundan bir araba alın?
daha doğrusu kafanızdane kadarlık bişey vardı?
Beylikdüzü toplu taşıması efsane evet haklısın.Ama araba kesinlikle seçmemen gereken bir çözüm.

Merteri düşünün? Bakırköy e göre daha ferahtır. daha tenhadır
  • basond  (05.05.16 21:31:46 ~ 21:33:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.