(1) 

Ziraat mobil uygulamadan hisse almak vs aracı kurum önerisi

avatar is back #1566835 
Buradan almak ile zborsa’dan almak aynı mıdır? Zborsa’ya girdiğimde “ bağlantı talebiniz reddedildi internet yetkisi tanımlı değil” hatasından dolayı giremiyorum o yüzden normalden alabilir miyim?

Yoksa hızlıca açabileceğim ve önerinizin olacağı hizmet var mı? Midas var bende aslında ama bir kaç defa sağlam göçmüş diye endişelendim hala da aynı gün içinde baktığımda girişte problem oluyor.
(2) 

temettü - hisse fiyatı ilişkisi hk

avatar is back #1566778 
geçen ay tam tuprs alacaktım 110-120 civarlarında tam, temettü haberi ile uçtu, nakit elime geçene kadar gitti ama zaten performansına güveniyor, 150'lere gider diyordum ama geçti gitti.

eskiden temettü haberinde hisse uçar, temettü gününde düşerdi ama şimdi baktım başka kağıtlara, temettüden sonra artan hisseler de var. kafam çok karıştı.

sizin düşünceniz nedir, ne olur temettünün etkisi
(1) 

M4 metrodan m8’e nasıl aktarma yaparım?

avatar is back #1566559 
Geçen bostancı’da mı ne indim bi üst katta sandım da değilmiş bulamadım çok geç kalmıştım taksiye atladım ama google maps’te aynı yermiş gibi aktarma gösteriyor. Dışarda diyen de var anlamadım. Hangi durakta inip direkt gidebilirim m8’e
(4) 

thy - pegasus ek bagaj ücretleri

avatar is back #1566353 
ikisinin de standart paketi 15kg ama bana ekstra 10kg lazım olacak gibi (yurtiçi). bir türlü güncel düzgün ücretlere ulaşamadım. tahminen ne istenir? teşekkürler.
(1) 

Son zamanda imei kaydı yaptıranlar

avatar is back #1566122 
Yurtdışındayken yapmıştım tr’ye geldim ama cihaz da servis çalışmıyor. 1-2 gün beklemek mi gerek be yapalım? E devlette kayıtlı imei yoktur mu diyor ne anlamadım ama imei sorgulama yapınca da çıkıyor. Eşleştiremiyorum da. Bilgisi olana teşekkür ederim şimdiden
(4) 

Uzun beklemeli Aktarmalı uçuşta valiz nolacak?

avatar is back #1565569 
Yurtdışından istanbul’a iniş 19 civarı, ertesin gün 13’de yurtiçi aktarma olacak. Valizi verecekler mi yoksa çekip kardeşimin evine gideyim mi? Bir arkadaşla konuşana kadar pasaport kontrolü yapar sırt çantamla giderim diyordum ki bagajı çok uzun beklemeli aktarmada verirler dedi, kafam karıştı. Ne olur acaba? Bilgisi olan var mı
(5) 

kaza ve egea hk. (videolu soru)

avatar is back #1565376 
şu video bir kaç soru işareti oluşturdu kafamda;

twitter.com (not: videoda bi sn'de olsa küfür var bilginiz olsun kalabalık yerde kısık sesle açmanızı öneririm)

177 km/h ve sanırım yağışlı-ıslak zeminde çok hafif bir viraja giriyor ev videodaki kaza oluyor.

sorum şu;

1- koşullar tamamen aynı, daha iyi bir araç olsaydı (alman modeller, hyundai, toyota vs gibi) yine de kayma şansı yüksek olurdu değil mi?
2- yağış olmasaydı, bu viraj 177 gibi bir yüksek hıza rağmen de geçilebilir miydi? pek anlaşılmıyor ama keskin bir viraj değil normal gibi geldi
3- yağış yok, daha iyi bir araç daha düşük bir sürat ile (yine de çok ama 130-140 diyelim) kurtarabilir miydi? en temel sorun direksiyon hakimiyet kaybı, o da yol tutuş ve yağıştan dolayı olabilir diye tahmin yürütüyorum

merak etme sebebim, tecrübeli bir sürücü değilim ilk şehirlerarası yolculukta yol bomboş ve genişken hiç fark etmeden bi baktım 140'a çıkmışım, görür görmez 110'a düşürüp devam ettim de bunu görünce bi stres olmadım değil.
(3) 

neye yatırım yapalım?

avatar is back #1565328 
normalde abd teknoloji fonları veya hisseleri alır geçerdim ama aylardır gidişat iyi olmadığı için çıkmıştım. gidişatta pek iyi görünmüyor abd takip edenler biliyordur. bist'e hem try'den hem seçimden hem spek.'den güvenip giremedim şimdi de çok yükseldi gibi geliyor çekiniyorum bu seviyelerden girmeye. kriptoların zaten canı çıktı, dolar çekilmeye devam ettiği sürece daha da düşecek hem borsalar hem kriptolar öyle görünüyor.

tl'de ne mevduat var ne bişey dövizden çıkıp gitmeyi cazip de kılan bişey yok. ev araba'da dolar cinsinden uçtuğundan ve o kadar param olmadığından onu da düşünmüyorum. bi altın olabilir mi dedim de dxy yükseldikçe onun da önü pek parlak olmuyor. 2000 civarından almıştım biraz %5 zarardayım zaten

ee ne yapalım öyle dövizle oturup duvarı mı izleyelim napalım anlamadım. ne önerirsiniz?
(2) 

dövizden dönüşümlü kkm kazanç hk

avatar is back #1565212 
sallıyorum 100bin doları, dolar 17 iken bozan birisi bugün dolar 27 iken bankaya gidip "benim ddkm'yi kapayın hesabı dolara çevirin" dese, teknik olarak yine 100k$ mı almış olacak ne olacak? dolar hep arttığı için faiz kazanamadı çünkü hep döviz farkı alarak parasını eritmekten kurtardı diyebilir miyiz?

tr'de bu kabloyu kullanabilir miyim? led ışık

avatar is back #1564993 
yabancı başlığa takılı bu ama burası çıkıyor, getirirken adaptör yerine bu kabloyu çıkartsam bu başlık var mı tr'de?

www.hizliresim.com
(3) 

bu kadar akademik makale cidden nasıl yazılıyor?

avatar is back #1564766 
hem yerli hem yabancılar için soruyorum.

dusunbil.com

mesela şunu okudum, acayip istatistikler var. şaşırmadım açıkçası.

ama bir makale açıyorum başından sonuna kadar yüzlerce referans verilmiş. 20 sayfa makale var, sonunda 120 kişiye referans listesi var. bir paragrafta 3 cümlede 6-7 kişiden alıntılar falan. bunlar cidden yapılıyor mu yahu? bana çok inandırıcı gelmemekle birlikte anlayamıyorum da.

yani basit bir makalenin bile ortaya çıkışı 1 seneyi görüyordur diye tahmin ediyorum. nedir bu işin gerçeği? yoksa cidden oturulup yüzlerce makale okunup analiz ediliyor mu?
(1) 

halka arza katılabildim mi şimdi?

avatar is back #1564736 
ilk olduğu için oldu mu bilmiyorum, ziraat mobilden başvurdum hesabı vs seçtim ama para çekilmedi bloke de yok sanırım çünkü para normal hesapta duruyor. bir arkadaşım bloke koyuluyor deyince şüphelendim.

zborsa var ama oraya para atmadan normal ziraat hesaptan başvuru olduğunu görünce öyle yaptım
(2) 

atıf-kaynakça göstermek hk 2 soru

avatar is back #1564590 
soru 1: bir kavram hakkında farklı kurumların tanımını teze ekleyecektim ki istediğim şeyin aynısını yapan birini buldum. 5 farklı ülkenin kurumunun kavramını madde madde yazmış. ben direkt burdan alsam atıf vermesem sorun olmaz heralde değil mi? yorum, değerlendirme yok sadece "tanımlar aşağıdadır" yazmış. beni sadece 5-6 kurumun internet sitesine gidip o kavramı oradan kopyalamaktan kurtarmış oldu başka bişey yok.

soru 2: başka bir makalede de çok güzel bir eleştiri kısmının derlenmiş halini buldum. 7-8 farklı makaleye atıfta bulunarak "bu çalışmalara yönelik eleştiriler şunlardır" demiş ve o makaleleri derlemiş. bunu ilkine göre direkt kullanmak istemedim çünkü bilemedim. neredeyse 3-4 saatlik bir makale okuma, derleme yapılmış ve kilit cümleler alınmış. burada da 500 kelime varsa neredeyse hepsi makale-bildiri yazarının düşüncesinin kilit yerleri. bazısı direkt alıntılanmış bazısı da x şu şekilde eleştirilerini bildiriyor şeklinde. bunu nasıl kullanayım acaba?
(5) 

thy nasıl bu kadar çok yıllık net kar yapıyor? kıyaslama

avatar is back #1564416 
geçen sene nette 2,7 milyar $ kazanmış. bunu normal sanıp merak edip dünyaya baktım, en büyük şirket american airlines (filo olarak 2, çalışan sayısı olarak 3 katı büyük) 1.7b$ kazanmış. bi delta var ama thy ile başa baş o da. filosu düşük ama çok karlı çalışan qatar airways baktım o da 1 civarlarında. bi emirates thy'den fazla kazanmış (3.2b$) nette ama bilen bilir, emirates $ bazında thy'nin 2-3 katı pahalı bir şirket.

büyük bir başarı değil mi bu? ben mi bişeyler kaçırıyorum acaba merak ettim. biraz baktım bu sene temmuzda tarihi yolcu rekoru da gelmiş mesela

nedir bu $sahol'un durumu

avatar is back #1564298 
borsadan pek anlamıyorum ama olası bir tekrar kur zıplaması ve borsa düşmesi durumunda bazı kağıtları almayı düşünüyorum açıkçası. tuprs, thyao, mgros vs brlsm falan hepsi gayet mantıklı falan ama bu sabancıyı hiç anlamadım.

az önce çeyreklik raporu açıklandı burada twitter.com

piyasa değeri 122milyar, çeyreklik karları 20mlr, kasalarındaki para 38mlr. özkaynaklar piyasa değerini geçecek neredeyse :d

sabancıların saçma medyatikliği yüzünden mi böyle? genel söylendiği gibi şirketler mi kötü yönetiliyor? şirketler kötü yönetiliyorsa bu nasıl bilanço?
(1) 

avrupa borsaları ve hisseleri neden pek iyi değil?

avatar is back #1564282 
uk ve eu'da ki şirketlere falan bakıyorum da çok saçma grafikler, değerler rakamlar var. neyi kaçırıyorum merak ettim.

almanya'nın en değerli şirketi SAP, 4-5 sene önceki seviyesinde, siemens 17 sene önceki seviyesinden enf arındırsak, onun altında. vw, 2007 seviyesinde, ath'ın yarısının bile altında.

genel olarak uk, fr, de endekslerine bakınca da benzer durum var. bunlar hisseleri pek sallamıyor mu? ingiliz borsası 99'daki seviyesine yakın neredeyse :D yoksa olması gereken bu da biz mi aşırı pahalı olan nasdaq'a alıştık diye garip geliyor?
(2) 

easy bir köklü sayılar sorusu

avatar is back #1564277 
√(2 + √(3)) + √(2 - √(3))

nasıl çözülür bu?
(11) 

gurbetçiler neden tr'ye araçlarıyla geliyorlar?

avatar is back #1563717 
adam almanya'dan fransa'dan belçika'dan süre süre iç anadoluya karadeniz hatta van'a diyarbakır'a kadar gidiyor.

3-4 kişi ailecek geldikleri için çok daha ucuza mı oluyor? tr'de araçsız kalmamak için mi? yoksa tamamen arabamı görün şovu mu?
(1) 

vergisini ödemeyen bu adam şimdi ne kadar ceza yer sizce?

avatar is back #1563351 
twitter.com

çok duyuyoruz görüyoruz bunun gibileri. sık sık ceza haberleri de geliyor ama mesela bunun gibi nispeten işlek bir dönerci ne kadar ceza yer? bakana kadar gündem olunca en kallaviden ceza kesiyorlar da rakamsal olarak nasıl hesaplanacağını merak ettim. sallıyorum son 1 seneki faturalarda 100 liranın 50 lirasını böyle %1'den girmişler, 50 liradan kayıp olan vergiyi faiziyle mi alıyorlar ne yapıyorlar? cevaplar için teşekkürler
(2) 

sürekli çalınmaya çalışılan mail hesabı. ne yapabilirim

avatar is back #1563188 
www.hizliresim.com

görseldeki gibi bir durumla karşı karşıyayım (en üstteki benim), sürekli birileri hesabıma girmeye çalışıyor. geçtiğimiz kasım ayında virüs bulaşınca her şeyim çalındı ve darkweb'e gitti sanırım, haftalarca 400'den farklı sitedeki parolalarımı değiştirdim, bankalarıma durumu bildirip tüm kartları kapattım vs. ama bu durum hiç bırakmadı peşimi. bu mail hesabımı artık silmek istiyorum ama hatırlayamadığım bazı ciddi sitelerin üyelikleri bu outlook ile açılmış olabilir, buna ne yapabilirim. bu arada tüm güvenlik yöntemlerini ekledim ya da değiştirdim.

bi öneriniz olur mu
(1) 

uk'den aracı tr'ye götürme ve vergisi hk

avatar is back #1563162 
son 1 senedir y.dışında ikamet şartı var, gemiyle göndereyim diyorum ama bu ötv kdv işini anlamadım. 2017 model araç var 9k£ civarı faturası var. şimdi tr plaka kaydı için bunu 2023 gibi sayıp full vergisini mi alacaklar nolacak? yoksa 9k£ üzerinden mi vergi alacaklar?
(2) 

bu hangi yemek? [videolu]

avatar is back #1562939 
www.youtube.com

videonun ortasından biraz sonra bahsediyor, çeşme plajı mı diyor ne diyor anlamadım öyle bir yemek yok sanırım da ne ki o? sulu kavurma mı ne anlamadım.
(2) 

kripto paraların gerçek marketcap'ini hesaplama hk

avatar is back #1562860 
şimdi mesela 2017 yılında aşırı değerlenmiş hayali bir kripto para olsun. 1-2$ değerde ve 80m$ marketcap olsun diyelim, bu halde iken 2017 boğasında 200$'a fırlamış marketcap'i de 8b$ olmuş diyelim. bu daha sonra yıllarca 2018-2021 arası full erimiş değer kaybetmiş fiyat olarak 20$'a düşmüş olsun diyelim ve marketcap'i de 800m$ olarak görünüyor olsun. aslında buna benzer bir çok coin var nem gibi. şu an marketcap'i 265m$ ama hacmi 7 falan.

aslında örnekte verdiğim gibi hayali coinimiz tam olarak 800m$ marketcap'te diyebilir miyiz? çünkü düşebildiği eriyebildiği kadar erimiş ama mcap yine çok yüksek duruyor. buna verilen bir tanım, bir hesaplama metodu var mı acaba? çünkü bu bir gerçek ki bu hisse aslında 1-2$ olan fiyattaki değeri ve hacminde ama aşırı değerlenip aşırı değer kaybetmesine rağmen, uçan fiyatından dolayı düşebildiği max yere düşse de yine çok değerli görünüyor.

gamestop'ta buna bir örnekti. 5-8$ falan iken 400'leri geçmişti. sonra çok satış yemesine rağmen 100'lerin altına inmemişti, inemezdi de zaten. hisseler için de olan bir şey yani.

asıl merak ettiğim btc ama onu başka zaman sormayı düşünüyorum. gerçekte 7-8 milyon btc'nin kayıp olması, mcap'in nasıl hesaplanması gerektiği vs ile alakalı da o ayrı.

bu şarkıyı hatırlayabilecek var mı?

avatar is back #1562625 
ukrayna-rus-litvanya-letonya vs gibi bir ülke dilinden bir şarkıydı, klipte kel bir adamla kadın sokakta yürürken çekilmişti, dondurma yiyen çocuklar falan vardı. video tek plan çekilmiş gibiydi çünkü sokakta yürürken sokak hayatı akıyordu sağdan soldan geçenler falan.

kel adamı, neşeli hareketli şarkıyı net hatırlıyorum. 2012lerin şarkısı olması lazım. bilene teşekkürler şimdiden
(1) 

bireysel emeklilik için fon çeşitliliği en bol banka hangisi?

avatar is back #1561814 
daha önce hiç yaptırmadım bilgim yok, herhangi bir bankadan açtığımda tüm fonları görememe ihtimalim var sanırım doğru mu. bu yüzden en geniş portföye ulaşmak istiyorum. özellikle abd hisselerine, teknoloji fonları merkezli fonları da düşündüğüm için hangi bes'e yönelmeliyim? 4-6 ayda bir fonları değiştiririm diye de tahmin ediyorum zaten mesela.

ziraat-iş falan bunları düşünüyorum, en problemsiz ve geniş kapsamlı olana girmek istiyorum da
(15) 

faiz + risksiz kazanç + din sorusu

avatar is back #1561684 
bir arkadaşımla bu konuyu çok sert tartıştık hiç anlaşamadık sizin fikrinizi merak ettim.

ikimizin bir ortak arkadaşımız var ve faize vs tamamen günah gözüyle baktığı için hiç bulaşmıyor. hayatı boyunca k.kartı bile kullanmadı. şimdi bu ortak arkadaşımız bankadaki yıllık %x faize bile "haksız ve emeksiz kesin kazanç" gözüyle baktığı için haram olarak görüyor. buraya kadar ok, kendi hayat tarzıdır.

geçenlerde kocaelide bir bayideki tanıdığı nakit vermesi durumunda 840k sıfır bir aracı direkt teslim edeceğini söylemiş, bu çocuk da eşinin altınlarını, kendi altınlarını bozmuş, ailesinden borç harç etmiş gidip arabayı almış, ailesinin durumu pek olmasa da 150k civarı parayı hemen alma sebebi de kesin olarak kar edeceklerini bilmeleri falan. kendi aracı var ve bunu tamamen kar etmek için girişmiş. bu arada bu olaylar seçimden bir kaç hafta önce gerçekleşiyor. çünkü düşüncesi seçimden sonra doların çok artacağı, araba fiyatlarının uçacağından emin olması. sonuç olarak aracı bir kaç gün önce 1.150 milyona satıyor. merak edenler için araç crossland paketi bilmiyorum

şimdi asıl arkadaşımızla tartıştığımız şey de buydu, ben yıllık %8 faize (bankalardaki %30-40 mevduata dahi) bile günah-haram gözüyle bakan, kesin ve risksiz kazanç olduğu için tamamen haram olduğunu söyleyen birinin bu şekilde tanıdık vasıtasıyla sıra beklemeden araç alan "alsam en az 100-150 kazanırım" deyip 300 civarı kazanan birinin yaptığının dinen de ahlaken de çok saçma ve çelişkili olduğunu söylerken arkadaşım bunun çok olağan olduğunu söylemesi oldu.

ben kar eden arkadaşım gibi bakmıyorum hayata, hatta benim tanıdığım biri olacak bir bayide tüm arabaları ondan alıp kendim piyasada bu şekilde sata sata hem kendim kazanır hem de bayide bana aracı ayarlayacak kişiye pay verirdim, bunun kuralı budur benim için. ama faizin yıllık getirdiğine çok sert karşı çıkıp kesin para gözüyle görüp haram demek ve yıllık faizin neredeyse 2 katı bir kazancı çok kısa bir sürede kazanmak nasıl helal oluyor o zaman?

tekrar ediyorum, ben yaptığı yanlış falan demiyorum ama bu yapılan dinen de haram olmuyor mu o zaman? neye dayanarak buna çok normalmiş gibi bakıp yıllık faize zebanilik günah olarak bakıyorlar? şimdi baktım benim banka aynı paraya 12 aylık süre için 240k para verirken bu arkadaş 300 civarı parayı 2 ayda kazanmış :D tek riski 300 yerine 200 falan kazanmasıydı. yani bu insanların bakış açısını anlamaya çalışıyorum.
(1) 

bu adamın elinde sattığı şey nedir? [tüpe zam gaza zam dayı]

avatar is back #1561649 
www.youtube.com

günün anlam ve önemine binaen aklıma geldi açtım da 10 senedir anlamadım sattığı şeyi. inciri ipten mi geçirmiş cevizli sucuk mu yapmış nedir o? kuru kayısı?
(5) 

imei kaydı ve kendi adıma sim olmaması hk

avatar is back #1561637 
hemen yapacağım da benim üzerime sim kart yok bugün ödeme-kayıt yaparsam 3-5 ay sonra tr'ye döndüğümde kendi adıma sim aldığımda ya da şu an abimin üzerine olan kartı kendi üzerime aldığımda sorunsuz kullanabilecek miyim? teşekkürler

bir de 2 imei'yi de yazayım değil mi?
(3) 

arda güler - madrid - bonus sorusu

avatar is back #1561572 
kap duyurusu gelmiş biraz uzağım böyle şeylere de başarısına göre 10m€ ek ödeme gibi bir madde var bu ne demek? mesela bu sene sallıyorum 15 gol atarsa 10€'yu alıyor mu fener? yoksa her sene 1,5-1,5 duruma göre şeklinde mi?
(1) 

akademik araştırma - chatgpt/yapayzeka önerileriniz var mı?

avatar is back #1561291 
nisandan beri chatgpt'yi pek kullanmadım şimdi çok yoğun tekrar kullanacağım ama hergün sağda solda çok farklı çok güzel siteler vs çıktığını duyuyordum.

chatgpt-chatpdf şu anlık tek bildiklerim. yanlarında mutlaka bunu da bil bunları da kullan dedikleriniz neler var? teşekkürler
(7) 

metrodaki kişi ne demiş olabilir? (ingilizce-londra)

avatar is back #1561246 
metro ani hareket edince savrulup arkamdaki kızın ayağına bastım dönüp "ı'm sorry" dedim o da bana tam anlamadım ama "your curby - your courby" gibi bişey dedi. türkçe olarak yazarsam "your körbi - korbi" gibi bişey duydum ama emin değilim. sonra yanındaki herkes güldü mahcup oldum da anlamadım ne demek bu?

not: şehir-dil ve cinsiyeti fikir vermesi için yazdım. sözlüklerde ve chatgpt'de sordum detaylı anlattım bilemediler sokak ağzı sanırım
(2) 

bu videodaki trickshot'lar gerçek mi

avatar is back #1560573 
www.youtube.com

2 saat, 15 dk, 45 saat falan denenmiş. hem bu kadar uzun deneme süreleri inandırıcı gelmedi hem video. zach king'den sonra hiç bir şeye inanasım gelmiyor o ayrı da bu videoyu merak ettim çünkü algoritmadan dolayı benzerleri çok çıkıyor ya
(2) 

chatgpt vs chatgpt pro vs bing

avatar is back #1557826 
pro'yu hiç kullanmadım son 1-1,5 aydır full bing ile çalıştım ama son zamanlarda fark ettim ki sözel şeylerde yeteri kadar faydalı şeyler yazamıyor, uzun detaylı anlat dediğimi yapmıyor. bugün ilk defa dönüp chatgpt'ye sordum tak diye istediğim uzunlukta metinler yazdı. kodlama için bing'e devam edicem de diğer şeyler için normal chatgpt'yi mi kullansam? arada güncellik meselesi var sanırım. yoksa vereyim 20$'ı alayım mı pro'yu? pro ile bing benzer ise hiç ödemek istemem açıkçası
(6) 

millet ittifakından neden kimse yandaş medyalara gitmedi?

avatar is back #1557666 
ne kk, ne eko başkan ne de mansur. hiç kanalları gezmediler ya çok rahatsız oldum. hele ki kk sadece halk, krt szc arasında takıldı.

yahu ekrem değil miydi bir gün ülke tv'de bir gün ntv'de bir gün trt haber'de bir gün binaliyle yayında olan? milyonlarca akpli oralardan izleyip %55 alabildi bu adam. kk geçen gün 48 aldı istanbuda. şu son 3 aydır kk ve 6'lı masadan bir kişiyi bile izlememiş, fikirlerini duymamış olan belki on milyonlarca kişi vardır.

nasıl böyle bir hataya düştüler? "almadılar" diyemezsiniz bence ekrem de gitti hem 31 marttan önce hem 23 haziran öncesi.
(25) 

rte nasıl bu kadar yüksek aldı sizce?

avatar is back #1557445 
tamam kendi dar çevremize bakmayalım diyorum ama her yerde ciddi bir değişim isteği vardı, insanlar da o hava vardı. bir kaç akp'li arkadaşım tayyibe oy vermeyecekti ama son seçim vaatleri (maaşları, asgariyi uçuracaz) ve pkk bakanlık alacak söylemleri çok etkiledi gidip verdiler ama bir o kadar da değişimden yana olan, 2015'te falan baya oy verip bugün kk destekleyenler de baya oldu.

geniş perspektiften bakınca ülkenin %70 civarı haberleri hala trt, atv, cnn gibi kanallardan takip edince biraz anlıyor gibiyim ama 5 senede bu kadar da olamaz gibi ya. 2008 krizi bile ülkeyi çok etkilememesine rağmen 2009'da halk cezayı kesti adamlar 47'lerden 38'e düştü. hakeza 2015 haziranı da var.

bugün nasıl olmadı bu? son 5 yılda memuru orta grubu falan bitirdiler ama özellikle esnaf ticaretle uğraşan adam para bastı, ev araba alan alanaydı, bunlar hiç ekonomik kriz falan görüp yaşamadılar bunlar mı desteğe devam etti acaba?
(15) 

son tahminleriniz nedir? ilk turda biter mi?

avatar is back #1557388 
benim şahsi görüşüm kılıçdaroğlunun net önde olduğu ama ilk turda biter mi bitmez mi hiç emin değilim.

katılım oldukça yüksek, bunu bir omuz atma gibi görüp 49'da kalmaz 50'nin üstüne atar diyebilir miyiz?
(9) 

yüksek katılım ve kk'nın kazanması arasında ilişki mi var

avatar is back #1557376 
herkes şu ana kadar yoğun bir katılım gördük diyor. beklentiler de ilk defa +%90 katılım ama bu demek midir ki bunlar kk'ya gidiyor? akp seçmeni daha motive olup gitmiş olamaz mı?

23 haz. ibb seçiminde muhalifler baya gitti sandığa eko başkana bastılar ama katılım 83 falandı.

yüksek katılım = muhalif avantajı dengesini kuramadım açıkçası
(3) 

ince dilekçe verdi ya ona verilen oylar geçersize mi dönecek?

avatar is back #1557280 
yoksa ysk kabul etmeyip aday gibi mi saydıracak oyları?

eğer inceye verilecek oylar geçersiz sayılacaksa bu her türlü kk'ya yaramıyor mu? sonuçta oyları belliydi, pasta çok az olsa da daraldı ve pastadaki payı 0,5 bile olsa artmış olmaz mı? (inceyi destekleyenler hiç sandığa gitmese dahi)
(1) 

şu iki excel dosyasındaki verileri nasıl birleştirebilirim?

avatar is back #1557022 
www.hizliresim.com

python ile yapmak istiyorum ama gerekirse excel'den de olacaksa yeter ki olsun.

sanırım tüm ülkeler aynı birinde 1990-2020 arasını satır satır uzunca yazmış diğeri sütunlara ayırmış.tek istediğim sağdaki yıllık büyüme oranını gösteren tabloyu soldaki excel'e bir sütun olarak oturtmak, birleştirmek.

chatgpt'ye saatlerdir anlatıyorum ama bir türlü yapamadım.

excel üzerinde'de olur ama ilk olarak python'da nasıl yapabileceğimi görmek istiyorum. yardımcı olacaklara şimdiden sonsuz teşekkürler
(2) 

millet itf. mitinglerinde sahnedeki eli çantalı kişiler

avatar is back #1556917 
bunlar koruma orası belli de o çantalarda ne var? resim çantası ebatlarında falan, silah falan mı var onlarda yoksa tıbbi müdahale ekipmanları falan mı? bir ihtimal çelik koruma da olabilir mi bişey olursa kişiyi korumak için açıp üstüne tutmak vs?
(1) 

Deprem bölgelerinde herkes oy kullanabilecek mi?

avatar is back #1556542 
Ne kadar kişi göç etti? Çoğu dönüp oy kullanmaz mı acaba? Bir de çadırda yaşıyor olmak vs insanlar yine de sandığa gider mi?

Hiç bina olmayan yerlerde çadırlarda sanırım oy kullanılacak değil mi?

Katılım oranı normal yıllarda oradaki 3-4 şehirde %85 iken şimdi %50 falan mı olacak acaba?
(1) 

excel de bunu yapabilir miyim, nasil yapabilirim?

avatar is back #1556371 
elimde tum ulkelerin 1980-2020 arasi internet kullanici sayisi, ag sayisi, total kullanici sayisi gibi datalar var. cogu ulkede aslinda datalar 1990dan baslarken cok nadir gelismis ulkelerde 85lerden basliyor. ben 1990 oncesini silmeye karar verdim.

tablo soyle;

ulke yil veri1 veri2 veri3
afganistan 1980 0 0 0
afganistan 1981 0 0 0
afganistan 1982 0 0 0
.
.
afganistan 1998 2 455 3000
.
.
afganistan 2020 1800000 750000 1250000
almanya 1980 0 0 0
almanya 1982 0 0 0
almanya 1984 0 0 0
.
.
almanya 1987 4 7 255


tablo boyle asagi yukari ancak goruldugu gibi bazi datalar cift senelerle atlamis bazilari tek senelerle. benim bir sekilde 1990 oncesi datalari silmem lazim. sutundaki bir rakami baz ve ref. alip ona uyan tum satiri silme gibi bisey vardir mutlaka. yardimci olacaklara simdiden cok tesekkurler
(3) 

mühür de "evet" vs "tercih"

avatar is back #1556329 
bugün arkadaşlarla cb seçimi için oy kullandık, ben ve bi arkadaş aynı salonda bastık bizimkinde "tercih" yazıyordu da diğer salondaki 3-4 arkadaş da ise "evet" yazıyordu.

hiç bir önemi de farkı da yok değil mi?
(1) 

yüksek lisans tezinde illaki data bulmak-kullanmak gerekir mi?

avatar is back #1556150 
uk'de master yapıyorum, önümüzdeki ay proposal yazmam gerekiyor, araştırmaya devam ediyorum aslında güzel konular, fikirlerim var. ancak hiç birinde gidip sağdan soldan data toplamak ya da netten bulmakla ilgili değil. sınıf arkadaşlarımla konuştum hepsi bir yerlerden data bulmuş, başka ülkelerden, okullardan vs baktığım geçmiş çalışmalar da hep bu yönde. konum çok geniş ve analize açık olduğu için direkt bir data mevzusuna açıkçası girmek istemiyorum.

haftaya çarşamba hocamdan randevu aldım gidip konuşacağım da canım sıkıldı tüm hafta sonu harıl harıl çalışacakken hevesim gitti. sadece türk bir arkadaşımla konuştum, o da data toplamam, data ile çalışmam gerektiğini, research yaparsan ya da literature review yaparsan çok çok zor olacağını aşırı detaylı çalışmam gerektiğini söyledi. bunun uygunu, bilinmesi gerekeni nedir acaba? bu ay tez dersine başladık bu konu da hiç konuşulmadı ama son günlerde arkadaşlarımla konuşmalarım ve incelediğim tezlerden dolayı şüphe girdi aklıma.

daha açık olması için; akıllı şehirler üzerine tez yazmayı düşünüyorum, dünyanın en büyük 5 akıllı şehir örneğini case study olarak inceleme + eleştiri ve daha sonra da IoT + Ai vs ile bunların gelecekte gelişmelerini çalışmak istiyordum aslında (hatta çin örneğini hem teknoloji hem de yönetimsel olarak bitirdim 15 sayfalık çok sağlam bişeyler çıktı mesela). spesifik data bakmıştım aslında ama alanımı aşırı daraltıp çok ufak çalışmak hiç içimden gelmedi.

özellikle akademisyen büyüklerimden, sonra da başta us or uk'de çalışma yapmış birilerinden yorum alırsam çok sevinirim. yoksa hocama mail atıp pazartesiye çekeceğim görüşmeyi
(3) 

ankara ve istanbul'da bilboard'lar ve panolarda kimin reklamı var?

avatar is back #1555978 
iki şehirde son seçime göre el değiştirdi. 2018 ve 19'da ezici şekilde akp mhp reklamları vardı her yerde. metrolardan sokaklara kadar. şimdi bunlar chp elinde. durum tam tersine mi döndü? yoksa eşit sayıda ve normal rakamlarda reklamlar mı var?

gözlemleriniz nedir?
(6) 

yurtdışı seçmen için chp vs iyip

avatar is back #1555882 
hangisi daha mantıklı? listelerden dolayı chp tek ve en güçlü mantıklı görünürken bazı yerlerde iyip'e katkı sağlayacağından dolayı iyip daha mantıklı gibi duruyor. şu an y.dışı seçmen için hangisi mantıklı?

bir de "yurtdışından verilen partinin oyu, y.içindeki oy oranından yüksek olmalıdır" gibi bir şart falan mı var? öyleyse risk olmaz mı iyip? chp verip geçelim mi.

çok kafa karıştırıcı bu sistem ya
(2) 

sözlükte neden çaylak yapıldığımızı öğrenebilir miyiz?

avatar is back #1555743 
son 1 haftadır entry'm yok ama ondan önce 3-4 farklı entry iletişim başk., f.altun gibi başlıklara girmiştim bazı bundan şüphelendim ama öğrenmek istiyorum.

desteğe mail atsam bunu söylüyorlar mı yoksa "gerekli sebepler" vs ile yanıtlanıyor?

not: modlog'da yokmuş
(2) 

bir websitesinin kurallarını ihlal etmek - dava

avatar is back #1555554 
diyelim ki abd merkezli bir şirket var ve bunların sunduğu bir hizmette yapmamalarını istediği bir şeyi yaptığımızı varsayalım. örnek olarak bir yüksek lisans ödevini yapay zekaya yaptırmak, ödev satmak vs vs gibi. hem şirket'e göre yasak hem de belki bazı ülkelere göre yasak (bildiğim kadarıyla her ülkede bu konuda net bir şey verdiğim örnekteki gibi)

ve şirket dava açmak, soruşturma açmak istedi diyelim. bu işler nasıl yürüyor acaba? tr vatandaşı olarak, tr dışı bir ülkede bunu yaparsam durum ne oluyor acaba? bilgisi ya da fikri olan var mı?
(6) 

sultanahmet, galata civarı gidilecek restoran ve tatlıcılar

avatar is back #1555436 
2 ingiliz 2 çinli arkadaşım için öneri vermek istiyorum da fantastik şeyler aradım ama pek bilemedim. herkesin gittiği bildiği popüler yerlerde olur.

aslında üsküdarda bir kaç çikolatacı önerecektim de yarın bayram kapalıdır diye vazgeçtim
(4) 

sabihadan küçük ayasofya civarına taksi ücreti

avatar is back #1555375 
turist bir kaç arkadaşım yarın antalya'dan istanbula gidecekler taksici bulmuşlar bu rota için 40€ fiyat çekmiş. bana fazla gibi geldi ama bilmiyorum hiç normal mi değil mi diye. direkt havaş vs anlattım da çok bagaj var dediler ben de tamam taksilere bakarım dedim (havaşı şehir içi otobüs gibi zannetmiş olabilirler)

şimdi 40€ normal binin geçin mi diyeyim değilse de asıl ücreti nasıl öğrenebilirim? son zamanlarda seyahat eden oldu mu? ortalama 45km gösteriyor yol

mobil görünümden çık