(1) 

ingiltere vize süreci nasıl işliyor?

avatar is back #1518790 
öğrenci vizesine pzt başvurmayı düşünüyorum netten. daha önce hiç yapmadım en ufak fikrim bile yok. okuldan kabul var, geçim için burs vs'de var, onlarda problem yok.

başvursam ne zaman sonuçlanır? direkt vize mi çıkacak? bir yerlere falan çağıracaklar mı ne olacak?

pandemiden dolayı gecikme vs durumlarını da çok merak ediyorum şu sıralar. tahmininiz nedir? bi sıkıntı olursa şu acil vizeye başvuracam ama ona kalmadan süreci merak ediyorum
(5) 

solana hesabıma parayı yanlışlıkla devnet ağından attım

avatar is back #1518355 
phantom'daki parayı binance'ta sol ağına gönderdim. devnet ağı seçiliydi ciddi bir miktar para gönderdim. bu para yok mu oldu?

ne yapmam gerekiyor?
(6) 

uçak kelimesinin ingilizcesi nedir?

avatar is back #1518040 
aircraft makalelerde, ingilizce metinlerde en çok gördüğüm. ama günlükte karşılığı nedir? "uçuşum var", "yarın uçağım var" daki günlük kelime "flight" mı oluyor?

aeroplane
airplane
aircraft
plane
flight

yerine göre hangileri nerelerde kullanılmalı?
(7) 

kredi kartı kapattırmak hala zulüm mü?

avatar is back #1513596 
elimde 3 tane gereksiz kart var, salaklıktan ayda yılda bir kez 30-40 liralık ufak alışveriş yapıp sonra unutuyorum. bunlar da her seferinde avukata gönderip avukatlık şirketi beni milyon kere arıyor. (borcunu öde sms'leri geliyor ama sms'lere bakmy)

kapattırayım diyorum da şimdi arasam 10 dk bıkbık ederlerse acayip sinir olacam biliyorum. bi ara kanun çıktı dediler bişeyler oldu falan öyle bişey var mı? online kapattırmak gibi bir seçenek ya da?

yoksa illa 10 dk boyunca işkenceye maruz mu kalacam? en son garantiyi kapattırırken "hangi kartı kullanıyorsun? neden kapatıyorsun?" falan sormuştu. acayip sinir olmuştum aynısını yaşamak istemiyorum
(1) 

bakan nebati açıklamasını izleyen var mı?

avatar is back #1513386 
altın paketini hiç anlamadım. risksiz kazanç dedi ve tamamı istenildiğinde geri alınacak dedi.

altına sabit faiz mi veriliyor yoksa farklı oranda bir faiz mi verilecek? yoksa bambaşka bişey mi?
(1) 

wise hesabıma yanlışlıkla para gönderdim

avatar is back #1513045 
normalde ref kodu ile vs gönderilirdi ya hiç bişey girmeden dalgınlıkla hesapları karıştırıp 2bin attım öyle dümdüz gitti.

bu para geri mi gelecek yoksa yatacak mı ne olacak? mh ile iletişime geçmeme gerek var mı? fast ile gönderdim
(2) 

pırlanta küpe-bilezik vs alış satış farkı ne kadar?

avatar is back #1512983 
altında falan %30 civarında daha düşük fiyata satılıyor pırlanta da öyle mi? mesela 10bin liraya alınan x pırlantası satılmak istense kaça satılır? (döviz ve maden değerlemesinden bağımsız soruyorum)

ek olarak, bilezik vs harici yatırımlık takı var mı? takılsın, hoş dursun falan ama satılacağı zaman da para görsünlük bişey arıyorum.
(1) 

kripto borsalarındaki kredi nedir?

avatar is back #1512934 
mesela 100$ bakiye atınca 90$ küsür civarında kredi kullanabilirsiniz diyor.

hiç bir şey anlamadım. tam olarak nedir bu kredi sistemi?

biraz baktım da basit şekilde anladığım; senin 100$'a ben kilit vuracam buyur 90$'lık kredi hakkın bununla istediğini al ne yaparsan x faiziyle. gibi bir şey mi bu?

ek olarak 6 ay stake edilen para teminat gösterilip kredi alınabilir mi? yani stake geliri falan bozulmasın ama artacağını düşündüğüm kriptoya yönelebileyim diye getirilmiş bir sistem mi bu?
(6) 

suv araçlara neden jip/cip deniyor?

avatar is back #1512872 
jeep markasından mı geliyor bu isim? ama sanırım tr'de hiç bir zaman jeep araçlar öyle aşırı popüler olmadı. ne bileyim rav4 falan vardı sanki eskiden.

direkt bir türe ismini verecek kadar popüler oldu mu? selpak, uhu, pimapen, cif, vileda gibi isimleşen marka mıydı? nasıl oldu bu? özellikle büyükler ihtiyarlar hep jip falan diyor
(3) 

elon musk'ın ağladığı bir yer vardı

avatar is back #1512634 
sanırım ofis gibi bir yerdi biraz uzaktan çekilmişti. tesla ile alakalı mı ne zor bir karar verdiği için ağlıyordu elleriyle yüzünü kapatarak.

yıllar önce izlemiştim tekrar bakmak istedim ama hiç bir yerde yok. çok baktım ama bulamadım. ben mi yanlış hatırlıyorum? yok muydu böyle bir video?
(4) 

zoom'da 3 saatlik canlı dersi kaydetme nasıl olur?

avatar is back #1512555 
hiç zoom'dan falan anlamıyorum. arkadaşımın eğitimi varmış 3 saat benden rica etti nasıl yapabiliriz diye de ben de pek bilmiyorum.

full ekran kaydı olarak alsam 3 saatlik ders kaç gb olur? ve bunu nasıl paylaşırım?

zoom'un kendi içinde dersi kaydet diye bir özellik falan var mı? eğitimi verenler kayıt almayacağız demişler
(5) 

annemin 3.doz aşısı sistemde görünmüyor.

avatar is back #1512504 
3-4 ay oldu 3.dozu olalı az önce tesadüfen bakınca fark ettim ne hes'te ne de mhrs'de 3.dozla alakalı bişey görünmüyor ve 2 dozlu görünüyor. annem kovidi yazın atlattıktan sonra eylül ekimde hastaneye gitmişken onu da aradan çıkarayım deyip randevusuz aşı oluyor.

acaba gözümüzden mi kaçıyor başka nereden kontrol edebiliriz? eğer sisteme işlenmediyse ne yapacağız? nasıl ekleteceğiz bunu?
(2) 

dünyada pil ve batarya sektörü ne durumda?

avatar is back #1512439 
teknolojide yazılımsal ve donanımsal her şeyde son 10 senede çağ atladık ama bu pil ve batarya sektörü sanki yerinde sayıyor gibi.

elektrikli araçlar ve telefonlar vs için sektör ne durumda? yeni bir teknoloji falan mı geliştiriliyor yoksa mevcut olarak devam mı ediyorlar?

hala otomobilde mesela, 300-400km menzilli elektirkli araçlar var. fazlası da var tabi ama maliyeti uçuk kalıyor.
(3) 

uzun vade için yarı iletken teknolojiler fonuna girilir mi?

avatar is back #1512385 
çip krizi malumunuz. kore, diğer asyalılar başta olmak üzere ab ve abd'de çok büyük yatırımlarla giriyor çip işine. bir kaç seneye büyüyen yatırımlarla çok sağlam çip üretimi gerçekleştirilecek ve satışlar tavan yapacak diye tahmin ediyorum.

örneğin 3 yıllık yatırımda getirisi çok sağlam olmaz mı? tahmininiz ya da düşünceniz nedir?

www.tefas.gov.tr
(9) 

Elektrik faturası binlerce lira gelen ünlüler?

avatar is back #1512349 
En düşüğü 2,5k ödüyor. Gördüğüm çoğu ünlü 6-7k ödüyor. Tamam çok zam geldi de bu kadar ne yapıyorlarda geliyor fatura?

Bizim düz vatandaş olarak doğalgaz faturamız uçtu ama bunların elektrik faturaları bizimkilerin 10 katı nerdeyse. Fark ne?
(1) 

önlüğe isim yazdırma

avatar is back #1512332 
bunu kaliteli ve tatlı yapan bildiğiniz yer var mı? sadece sol tarafa falan dr. x yazdıracam belki de ufak tatlı bi iki şey ekleyebilirlerse onu da isterim. (sallıyorum çocuk doktoru için ufak bi )

instagram'da 1-2 yer buldum da çok amatörceydi pek beğenemedim.

nereye bakmam gerekiyor?
(3) 

robot süpürge önerisi

avatar is back #1511838 
24 saat içinde netten alıp haftaiçinde elimde olması gerekiyor. biraz bakmak istedim altından kalkamadım. çok ama çok fazla marka ve modelleri var. şayomi anker falan baktım. fiyatlar da acayip dengesiz, daha güçlü olup daha ucuz olması gibi.

direkt bir kaç model verip bunlara bak derseniz memnun olurum.

bütçe: 3-4bin. 4,5'a kadar da çıkarım (gelmiş geçmiş en iyisi 5bin, al onu der iseniz ona da çıkarım mecbur ama aşırı tatmin etmeyecekse 4 civarı düşünüyorum)
(5) 

apple airpods hakkında bir kaç soru

avatar is back #1511830 
daha önce hiç bluetooth kulaklık kullanmadım. merak ettiklerim var.

1- 2500 lira seviyesine çıkmışken başka markalar daha öne çıkmaz mı? huawei samsung falan 1000 seviyesinde kulaklıkları var mesela.

2- mikrofonu nasıldır? hem telefon görüşmelerinde hem de zoom'da vs berrak ses gönderiyor mu mesela?

3- belki benim için en önemli soru bu; aynı anda aktif olarak 2 cihaza bağlanıyor mu? mesela hem pc'ye hem telefona bağlıyken ve pc'de çalışırken telefon araması geldiğinde ve açtığımda otomatik pc sesini kapatıp görüşmeye olanak veriyor mu?

4- şarj mevzusu nasıldır? kulakta 4-5 saat götürüyor mu acaba?
(2) 

akciğer tomografisi için özel hastane vs devlet hastanesi

avatar is back #1511690 
karantinam yarın bittiğinde kontrol amaçlı tomografi çektirmek istiyorum. özel hastane sakin, orta seviye bir hastane. devlet hastanesi ise çok bekletmeden çekecek kalabalıkta ve nispeten yeni ve büyük bir hastane.

özeli düşünme sebebim doktorun ilgilenip tomografiyi incelemesi her şeyi aktarması. özele gitmek gereksiz mi olur acaba?

ayrıca tomografi çekildikten hemen sonra bakılabiliyor mu? bir işlem süresi falan var mı? ayrıca ne kadardır fiyatı? 100'lü mü 500'lü yoksa bir kaç bin lira mı? ne önerirsiniz teşekkürler.

ha bir de haftasonu devlette tomografi çekiliyor mu?
(1) 

covid akciğer ve öksürük hakkında

avatar is back #1511528 
sanki ciğerlerimde bi yük varmış ya da oralarda bişey varmış gibi hissediyorum. çok yoğun ya da korkutacak gibi değil ama anlayamıyorum. öksüresim geliyor bilerek öksürüyorum ama bi işe yaramıyor, ciğerlerimde hissedemiyorum öksürme rahatlığını falan.

karantinam bitince tomografi çektirmeli miyim? bu hissedilen normal midir?
(3) 

yabancılarda bizdeki gibi siyasi oturum programları

avatar is back #1511355 
en popülerleri hangileri? 3-5 kişinin belirli konuları tartıştığı gündemi yorumladığı programları arıyorum. ingilizce

bu kitap seti alınır mı? tolkien mirası seti 5 kitap

avatar is back #1511005 
www.hepsiburada.com

yüzüklerin efendisi ya da hobbit serisini hiç okumadım. yavaştan orta dünyaya girip okumak istiyordum bu karşıma çıktı.

serinin okuma sırasına baktığımda buradaki kitaplar hiç yok bile listede. bu kitaplar farklı bişey mi? almaya değer mi?

hobbit falan tamam da, Ham’li Çiftçi Giles, * Büyük Wootton Demircisi bunlar gereksiz kitaplar mı? yani direkt bildiğimiz orta dünya ve tarihiyle alakasız kitaplar bunlar değil mi?
(1) 

Covid pozitif çıkarsa ne kadar süre 3.aşıyı olamam?

avatar is back #1510838 
3 ay falan mı oluyordu ne kadar oluyordu?
(4) 

ingiltere'de ekonomi ne durumda?

avatar is back #1510772 
özellikle vatandaş ve alım güçleri üzerinde soruyorum. bir süredir araştırıyorum ama pek iç açıcı olmadığını fark ettim. özellikle londra harici maaşların düşük olması ve konut durumu (hem pahalı olması hem de eski küçük binalar olması) beni şaşırttı.

biraz redditte bişeyler kovaladım pek kayda değer bişeyler bulamadım ama 3-5 yorumda okuduğum kadarıyla insanların bu durumdan rahatsız olduklarını farkettim. özellikle brexit meselesine takılıp daha kötü olacağını yazmıştı ingilizler. kağıt üzerinde hala inanılmaz zengin bir ülke ama bu zenginlik diğer avrupa ülkeleri kadar eşit değil mi orada? durum nedir kısacası?

oecd'nin satın alım gücüyle alakalı bir verisi vardı

avatar is back #1510712 
tüm para birimlerini euro üzerine endeksleyip alım gücüne karşılaştırmışlardı. 2017'de mi ne incelemiştim mesela, türkiye'de asgari ücreti 850€ falan olarak hesaplamışlardı. yani gıdaya kiraya ısınma vs temel ihtiyaçlara ulaşım ve hizmet alım gücünü ortak paydaya yerleştirmişlerdi.

bu veri neredeydi adı neydi? bir türlü bulamıyorum. umarım meramımı anlatabilmişimdir
(11) 

barınma sorununa dünya'da getirilen çözüm önerileri neler?

avatar is back #1510520 
başta avrupa falan olmak üzere son zamanlarda ülkemizde de var bu meret. özellikle bizde çok yüksek bir oran ev sahipliği ama hala uygun ve kaliteli ev sorun bir çok yerde. avrupa'da daha sıkıntılı sanırım. özellikle hem eski binalar hem de pahalılık var.

peki dünya'da buna çözüm olarak ne gösteriliyor? ne öneriliyor? bir aralar fast installation house dalgası vardı. hatta kuzey ülkelerin bazılarında baya 3-4 katlı 70-80m2 evler falan yapılmıştı ama sonra depremdi yangındı sağlamlıktı derken yattı o mesela.

binlerce yıldır süre gelen bu barınma problemi böyle devam edecek mi? gıdayı beslenmeyi ulaşımı giyinmeyi çok kolaylaştırdık ve neredeyse beleşe yapar olduk tarihe bakınca. ama barınmada geride kaldık gibi. nedir çözüm önerileri? özellikle teknoloji şirketlerinin falan bazen oluyordu önerileri falan
(14) 

"brand new" tercümesi?

avatar is back #1510429 
türkçesi ne olabilir? fabrika çıkışlı aklıma ilk gelen ama o bir ürünün kullanılsa da hala yeni olduğunu vurgulamak için kullanılıyor. buna direkt ne deniliyor ki?

"sıfır", direkt en doğru ve gündelik türkçe çeviri olur mu?
(2) 

otomobillerin teknik ölçü ve detaylarına nerden ulaşabilirim?

avatar is back #1510389 
herhangi x marka model araç. bazıları bunların netten nerdeyse fabrika üretim projesine kadar buluyor sonra gidip parçalarını falan ürettiriyorlar. özellikle 60-70 modellerde bile bulabiliyorlar.

sallıyorum 2015 octavia için böyle verilere nasıl ulaşılır?
(3) 

doğalgaz çekme maliyeti aşağı yukarı ne kadar?

avatar is back #1510368 
elde yeni yapı bir müstakil ev var. 1 senedir sobalı. inşasında doğalgaz hattı vs her şey çekilmiş boruları falan hazır petekler için. sanırım sadece şu siyah demir borular eksik tesisatta. bugün 30bin civarı fiyat vermişler doğalgaz için. bu kadar yüksek olabilir mi acaba? ben yarın gidip konuşacam da firmaya 30 çok değil mi dediklerinde 10binden fazlası sadece kombi demişler. netten bakıyorum e.c.a. demirdöküm baymak falan baca dahil 7k civarı. eca panel radyatöre baktım şimdi 60cm x 1metre 1200 lira falan.

7 petek yeri + 1 havlupan var. 30k çok değil mi acaba?
(14) 

Doktor maaşı zabıta maaşı olayı doğru mu?

avatar is back #1510331 
Döner vs ile doktor çok daha fazlasını kazanmıyor mu? Zabıta maaşı öğretmeni mühendisi herkesi tokatlamış o ayrı zaten de..

Ne kadarı doğru ne kadarı yanlış?
(2) 

antik çağ insanları hakkında film ya da belgesel

avatar is back #1510167 
bu gece böyle bir film ya da belgesel izleyesim geldi biraz bakındım ama düzgün bişey bulamadım.

mağara dönemleri de olabilir m.ö. binlerce yıl öncesine ait dönem film belgeseli de olabilir. daha çok dönemin yaşam şartlarını ve insanlarını anlamak için arıyorum.
(8) 

blutv taksitli yazan üyelik ücretini tek çekim alması ve üyelik iptali

avatar is back #1510150 
ilk defa üye oldum bunlara. paketlerde yıllık paketlerde aylık 29,90 yerine 15,90 ve 12 taksit yazıyordu. ben de bunu seçip üye oldum. 1-2 ay kullanır memnun kalmazsam iade ederim ve kullandığım indirim olan aylık 14 tl'yi de, aylık 15'e ek olarak öderim diyordum.

ancak bunlar direkt 190 küsür lira çekmişler. ben nasıl cayabilirim bu hizmetten? 29,90'ı ödeyip ilk ay sonunda sonlansın istiyorum ama zannetmiyorum da para iadesi yapsınlar. ne yapacağım şimdi?
(8) 

Elektrik faturanız %kaç fazla geldi?

avatar is back #1509958 
Sosyal medyada gündem olmuş, fotoğraf paylaşanların hepsi aşağı yukarı 2x fazla ödeyecek nerdeyse. Bu faturalar 1 ocaktan itibaren zamlı gelmemiş miydi? Nasıl bu kadar yüksek? Siz de durumlar nedir?

Ek soru; bu faturalar binalarda okunuyorsa 1 ocak öncesi kullanım ile sonrasının farkını nasıl ayırt edip ücretlendirmeyi ona göre yapabilecekler?
(5) 

Kredi çekmek vs dolarla borçlanmak

avatar is back #1509475 
Hemen bugün 150k ihtiyacınız olsa bunu size verebilecek birinden dolar cinsinden mi almayı tercih edersiniz yoksa kredi mi çekersiniz? Aylık 2’den aşağı kredi görmedim mesela.

Kredi 36 ay ya da 30 aylık olacak.
Dolarla borçlandığınız kişiye isterseniz aylık ödeme yapabileceksiniz isterseniz biriktirip 30-36.ayın sonunda verebilirsiniz.

Bunlardan hangisi en mantıklı olan?
(1) 

Fed faiz artırımı hakkında 2 soru

avatar is back #1509434 
şu an da 0-0,25 arasında olan faizler bu sene 2 ya da 3 defa artırılacakmış. Beklenti 0,25-0,25-0,25 şeklinde olacak. Toplam’da 0,75 olacak gibi faiz.

1- ilk sorum şu, enflasyonla mücadelede %1 faizin nasıl bir faydası olacak. 12 ocakta aralık enflasyonuyla beraber yıllığın %7’den fazla olması bekleniyor. -6 puanla enflasyonla mı mücadele edecekler?

2- bu kadar küçük bir faiz artışında neden herkes gelişmekte olan ülkelerden para çıkacak, dolar memleketine dönüyor deniyor? Faiz artırımıyla sadece bedava gibi olan para biraz daha pahalı satılacak değil mi?
(10) 

Otoyollarda ortalama hızınız kaç?

avatar is back #1509264 
Anadolu otoyolunda mesela (ya da diğer otoyollarda) ortalama kaçla gidiyorsunuz? Daha önce hiç uzun yol yapmadım. 450km yapacam. Google 5 saate yakın diyor ama ben heralde 120’yle daha çabuk giderim dedim.

Daha hızlı gidiyor musunuz? 140’ları 150’leri falan ortalama alıyor musunuz yoksa çok nadir mi o hızlara çıkıyorsunuz?
(2) 

ekşide hesap şikayet edince yaptırım oluyor mu?

avatar is back #1509027 
son bir haftadır farklı farklı yazdığım entry'lerden dolayı hem aktroll'lerin hakaretlerine çok maruz kaldım başka yerde de muhalefeti eleştirdim diye hakaretlere maruz kaldım.

bugün de biri mesajla söyleyince fark ettim adıma 2 entry girilmiş. biri chp'nin ekonomi politikalarını eleştirdim diye nick altıma girip "türk ve atatürk düşmanı, vatan haini, gerici, irticacı, aktroll ve müslüman terörist osmanlı çocuğu." yazmış. başka bir çaylak'ta togg için yazdığım "bu kadar sürede x kalite testlerini ve x yazılım kontrollerini yapmak imkansız muhtemelen çıktıktan sonra bir çok özellik kapalı gelecek" gibi yazdığım için nick altıma klasik chp'li vatan haini, icraat düşmanı yazıp iha'ların yazılım kontrollerini pkk'lılara oydaşlarına sorabilirsin falan yazmış. hatta bu eleman böyle 7-8 kişiye aynı şeyi yazmış

artık midem bulanıyor. böyle 3-4 tane yazar var. bunları uzun uzun ekşiye mail olarak göndererek (ss'ler ve linklerle beraber) hesaplarının kapatılmasını vs istesem işe yarar mı? dediğim gibi tamamında ciddi hakaretler var.

yoksa tek tek entry'lerinde format dışı olanları bulup onları mı şikayet etsem?
(3) 

ekonomistlerin takip ettiği siyahlı ekran

avatar is back #1508811 
genelde bloomberg'de vs ya da ekonomik verileri fotoğraflayıp tw'da paylaşan hocalardan görüyorum. 2005 vari bir font saf veri ve rakam. siyah arka plan ve sarı yeşil falan renkler var.

bu bir site mi yazılım falan mı ne bu?
(2) 

yurtdışında yaşayanlar neyin ticaretini yapabilirler? yapıyorlar?

avatar is back #1508698 
son zamanlarda ekonomik krizden acayip yoruldum. yakın zamanda yurtdışına gitme imkanım olacak. bir süre geri gelmemeyi düşünüyorum. mesleki iş fırsatlarına baktığımda çok iyi olmasa da ortalamanın bir tık üstü maaşlar var.

ancak türkiye'nin yanı sıra dünyadaki enflasyon ve artan pahalılık daha çok canımı sıkıyor ve artık bir yerden sonra maaşla tatmin olmayacağımı düşündüğümden, yurtdışında ticaret seçeneklerini araştırmak istiyorum. iyi bir araç + iyi bir ev bile 300-400k dolar&euro'lar da artık.

bir arkadaşım doktora için gittiği kanada'da mesela, araba al satı ile aylık cebine 4-5k cad koyar olmuş. araba işi çok mantıklı ama mesela ingiltere'de bir arkadaşımla konuştuğumda sektörde artışlardan dolayı para dönüyor ancak araç bulmak sıkıntı minvalinde konuşmuştu. bunun haricinde tr'de fındık işine ve direkt bahçeden fındığa erişim imkanım var ama bunu uzun vadeli yapmam mümkün değil. her yıl 3-5 hafta uğraşılacak bir şey max.

başka ne olabilir? yurtdışındaki türkler genel olarak başka neler yapıyorlar? mesleğimi büyütecek şirket açacak kadar birikimim de yok mümkün de değil o yüzden bu alanları merak edip araştırıyorum. öyle kafadan şunu yapayım köşeyi döneyim modunda değilim. öyle kolay olsa herkes kral olmuştu vs demenize gerek yok farkındayım ve türkiye'de de bir aralar bazı işlerde para çevirmişliğim ve zorluğunu biliyorum. sadece sektörleri ve ticareti merak ediyorum

bakanlıklardaki genel merkezdeki maaşlarda bir ek var mı?

avatar is back #1508645 
ulaştırma altyapı, çşb ya da btk gibi merkez yerlerdeki (ankara) çalışanların maaşlarında bir ek vs durumu var mı yoksa aynı mı? buradaki mühendis avukat vs için soruyorum genel olarak
(2) 

3commas üzerinden bot kullanan var mı?

avatar is back #1508534 
bir bot buldum, hazırlayan eleman da güvenilir ve üstüne düşen biri. fena değil eksi yazmıyor ama aylık getirisi %8-9 civarı (2 aylık zaten). acaba bundan bi tık daha iyi botlar var mıdır? site üzerinde 25 üstü getiren botlar var ama çuvalladılar mı sağlam çuvallamışlar gördüğüm kadarıyla. bu ikisinin ortasında, en azından %13-15 civarı getirebilecek bot arıyorum.

kendim uğraşacak kadar bilgim yok. kafa yoracak zamanım da yok maalesef. ne önerirsiniz fikirleriniz nelerdir?

kredi kartı borcu ve avukatlık bürosuna verilmesi

avatar is back #1508474 
2-3 senedir kullanmadığım bir karttan 3-4 ay önce 67 liralık harcama yapmışım tamamen unutmuşum ödemeyi. avukatlık bürosundan aradılar söylediler. herhalde bir de ihbarname mi ne gelecekmiş. sms falan atmış banka 50 defa ama hiç bakmamıştım.

direkt ödedim de şimdi yapmam gereken bişey var mı? borç avukatlık bürosunda diye ek bir masraf falan çıkacak mı? ne yapmam ya da takip etmem gerekiyor?
(2) 

bu geceki elektrik ve doğalgaz zammı aralık enflasyonuna dahil mi?

avatar is back #1508348 
elektriğe gelen %50 ve %125 zam ile %25 doğalgaz zammı, tüik'in aralık enflasyonun içinde mi olacak yoksa ocak ayında mı sayılacak?
(1) 

şuradaki ritme benzer bilindik bir müzik vardı

avatar is back #1508062 
youtu.be (direkt bahsettiğim saniyeden başlayacak) 2:04 ile 2:10 arası kısma benzer antik arap müziği mi desem bin yıl öncenin hint müziği mi desem öyle bişey yok mu? aklıma sanki küçükken izlediğimiz alaattin bağdatta, bin bir gece masalları gibi çizgi film müziğine benzettim.

neye benziyor olabilir?
(7) 

ideal tv boyutu nedir?

avatar is back #1507715 
tv'm yok, hiç kullanmadım ama almak istiyorum. mağazalarda gezerken 55'e karar kıldım çok düşük ihtimalde olsa 49 olur dedim. büyük ekran vs istediğim için 55 gayet büyük geliyordu.

ancak şu videoyu izlediğimde tüm algılarım değişti. www.youtube.com yahu benim büyük dediğim 55 cücük kadar bişeymiş? ben mi avm'de büyük gördüğümü sandım bu nedir? bu videoyu izleseydim mağazaya gitmeden direkt 82 ya da 75'ten aşağısına bakmam bile derdim. ama mağazada 55 gayette wow dedirtmişti.

bu videodaki boyutlar farklı bir ölçü biriminden mi nedir? yoksa eve getirdiğimde böyle küçük mü gelecek gözüme?
(2) 

hangi yatırım fonlarına yatırım yaptınız?

avatar is back #1507309 
kime sorsam 3 aşağı 5 yukarı herkes aynı fonları söylüyor. akbank ve iş'in klasik 5-6 fonunda sanki herkes.

siz ne aldınız neyde paranız?

not : yatırım amaçlı sormuyorum, yazdıklarınızdan sorumlu değilsiniz ve yazdıklarınıza göre hareket etmeyeceğim lütfen "ytd" yazmayın.

ek olarak tavsiye edebilecekleriniz de varsa onları da yazın incelemek istiyorum.
(2) 

ekşide sık sık hortlayan başlıkları nasıl engelleyebilirim?

avatar is back #1507213 
mesela gündeme yeni düşenleri engelleyince tamam ama sallıyorum 15 sene önce açılmış, ara ara güncellenen bişeyler yazılan konuları görmek istemiyorum. ne yapabilirim?

masterchef vs gibi
(3) 

özgür demirtaşın bu gece ki olay 1970'lerde denenmişti dediği olay bu mu?

avatar is back #1507075 
bu olay; twitter.com

bu mu (sayfa 8) : dergipark.org.tr
(11) 

doların artık doyması gerekmiyor mu?

avatar is back #1506993 
hem nerdeyse cebinde 100 lirası olan da aldı hem de bankalar artık inanılmaz makaslı çalışıyor. yükselişin sonuna geldik diyebilir miyiz?
(3) 

pdf açılmıyor ne yapabilirim?

avatar is back #1506820 
530 sayfalık bir pdf ile 6-7 aydır üzerine notlar işaretler ile çalışırken bugün durduk yere açılmama hatası veriyor. sadece ilk sayfası görünüyor tarayıcıda açarken

başka hiç bir reader'da açılmıoyor bile. ne olmuş olabilir?

ne yapabiliriz?

mobil görünümden çık