(4) 

Kredilerde yıllık maliyet oranı hk

avatar is back #1576518 
X bank’dan %3,20 den 100k 12 aylık ihtiyaç çekersek geri ödemesi 130k görünüyor. Yıllık faiz %30 der geçersin. Ama 3,20’nin yıllık karşılığı %30 yapmıyor. “Yıllık maliyet oranı ise %65” görünüyor. Ancak %65’de faiz ödenmiyor.

Tam olarak nasıl hesaplanıyor bu işin sırrı nedir
(3) 

tt ofisinin sınırsız internet 250tl afişi

avatar is back #1576470 
avm'de böyle bir şey gördüm bi bakayım diye girip sordum da içerdekiler pek bilgili değil gibiydi, verilecek hız ne kadar diye sordum "size ne kadar lazım" gibi garip bir soru sonrasında "50-100mbps düşünüyorum" dedim onlar da 1000'e kadar aynı fiyat dediler.

ama konuştuğum kişinin bilgisi olduğunu düşünmüyorum fiber mi değil mi diye bile sormadan çıktım da bunu başka yerde gören duyan var mı? yoksa tekrar yolum düştüğünde bir sorayım mı? adsl'dir şu bu olma ihtimaline karşı ne sorayım?
(1) 

3 büyükler deplasmandan dönüş uçakları

avatar is back #1576289 
bunlara charter deniyor değil mi? sallıyorum thy'nin 26 sıralı koltuklu ufak uçaklarını mı kiralıyor fb-gs falan? 26*6= 150 koltuğu mesela 1500 liradan çarpıp 250k tl civarı verip mi kiralıyorlar? merak ettim durduk yere de :) anadolu kulüplerine normal tarifeli de çok denk geldim ama bunları merak ettim
(5) 

yeni atanan memur için 15'inde maaş alma hk

avatar is back #1575928 
atanan x kişisi sallıyorum 10 şubatta görev başı yaptığında 15'inde maaş alacak şekilde maaş işlemleri yetişir mi? bir de 15'inde bir maaş ve 5 günlük fark beraber mi yatıyor nasıl oluyor tam olarak?
(1) 

ptt'de adıma kargo gönderildiğini öğrenebilir miyim?

avatar is back #1575801 
bir kurumdan kağıt bekliyorum, bugünlerde gelecekti ama hala ses yok, acaba gidip tc kimlik no vs ile sorgulatma şansım olur mu? kurum size mesaj ya da arama yapılmayacak direkt adresinize gelecek demişti o yüzden ya sürekli evde bekleyecem ya da öğrenmem gerek verilip verilmediğini
(7) 

ne olacak tr'deki bu emeklilik sistemi?

avatar is back #1575518 
yıllar önce 2. bir emekli maaşım olsun diye BES'e girmiştim, hem şans hem doğru fonlar hem de düzenli artan miktarda ödemeler vs derken 7 senede iyi yerlere geldi, 7-8 ay öncede aylık yatırdığım parayı da ciddi arttırdım. son zamanlarda çok kafama takılıyordu derken bu hafta içi bankada 2. bes hesabını da açtım. buna 10k başlangıç parası attım, aylık ise ana bes'e attığımın 3'te biri kadar bişey atıcam. ikisini de 60 yaşına kadar sürdürmek istiyorum açıkçası.

yani bilmiyorum ben mi çok kafaya takıyorum ama tr'de ki emeklilik sistemini hiç mi hiç mantıklı göremiyorum. tüm avrupa, o kadar yüksek katma değerli üretim yaparken, tüm nüfusu iş gücüne dahil etmişken emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çekme peşinde ama biz 43'lere kadar çektik, bakıyorum oecd ve ab'nin önerisi 1 emekliye 4 çalışanın bakması oran orantısı ama biz tr'de neredeyse 1,5'lara kadar çekmişiz, nüfus 90 milyonlara gidiyor sigortalı adam 24 milyon gibi komik rakamlar, emekli sayısı 16 milyonlara dayanmış durumda.

yani şükür biz kardeşler olarak ailemize bakıyoruz zaten geçim derdi yok ama çevreme bakıyorum evi arabası olamamış emeklilerin durumunu çok kötü görüyorum ve endişeleniyorum. şimdi hesaplıyorum emekli olduğumda 1 maaş alacaksam, o maaşdan fazlası kadar ilk bes'den gelecek, yarısı kadar da yeni bes'den gelecek gibi duruyor. yine de pek güvenemiyorum, ekstra zaten birikim vs var herkes gibi ama bilmiyorum ben mi çok endişeleniyorum, özellikle tr'de son yıllardaki olanlardan sonra hiç güvende hissedemiyorum.

3.bir bes mi açmalı ne yapmalı acaba?
(8) 

ben bir tv'nin iyi olup olmadığını nasıl anlayacağım?

avatar is back #1575164 
ciddi şekilde asabım bozuldu buna ya. pc alacağım zaman açıyorum işlemci performans skorlarına bakıyorum, ekran kartı hangi oyunun ne ayarında kaç fps getirmiş, bellek nedir nasıldır vs hepsine bakıp çok güzel fiyata göre en ideali bulup sistem toplayabiliyorum. telefonda da hakeza öyle. ama ben bu şeytan icadının iyisini kötüsünü nasıl bulacağım hiç anlamadım.

bakıyorum hepsi led, Ultra HD (4K), HDR10 bilmem ne birebir aynı. ama milyon tane böyle tv var. bir arkadaşım da aynı böyle, yok 4k, yok led bilmem ne var hiç memnun değildi, ben de araştırıyorken bi çaya geleyim bakalım dedim, gittik hakikaten rezil bir görüntü kalitesi vardı. sanki biri girmiş renk ayarlarıyla oynamış, kırmızılar deli gibi kırmızı, yeşiller çok açık falan saçma sapandı. ki ayarlar da doğru. bu arada tv'de philips. o da memleketten getirmiş ama geri gönderip yeni bakacak işte. ne o ne ben işin içinden çıkamadık.

teknosaya mediamarkt'e gidip aynı görüntülerin açık olduğu tv'lerin karşısında 5-10 dk oturup mu karar vereyim ne yapayım? açacam film izleyecem arwenin suratının kıpkırmızı olduğu, shire yaylalarının şayomi efektli çekilmiş gibi cırtlak yeşil ve pasparlak da görmek istemiyorum.

en son dedim ki bolca yorum okuyayım bir fikir ama yok oradan da bişey çıkmıyor. adam fotolu yorum yapmış, fox'ta ilker karagöz var arkada ya da kanal d'de yalıda aşk bilmem ne var, adam da yorumda "müthiş tv, cam gibi görüntüsü var" falan yazmışlar.

yok mu televizyonların bir iphonedo'su? yok mu bir referans noktası bi bişey?
(2) 

özel okullardaki yemek fiyatı hk

avatar is back #1575049 
son günlerdeki özel okul fiyatları herkesin malumu. herkes tartışmış falan onu geçtim. ama daha çok dikkatimi çeken ise o okullardaki yemek fiyatları. bir listede gördüm yıllık yemek ücreti 200bin lira. yahu bu nasıl oluyor? tamam 2 öğün kahvaltı + öğün veriliyor ama 200k ne? meb'e baktım 1 yıldaki okula gidilen gün sayısı 180 civarı. hadi 20 gün daha ekleyelim 200 diyelim. günlük 1000tl yapıyor. catering firmasında çalışan biri yorumlamış bir okula 2024 için 125 liradan yolluyoruz falan. tamam hadi bu okul aşırı kalabalık olmadığı için çok ucuza gelmesin ve en iyi en temiz şirketten istetsin. yine de kahvaltı 300, öğün 700 mü oluyor? bu nasıl hesap anlamıyorum. ki bahsettiğim kadar iyi yerlerden falan yemek de getirtmiyorlar onu da söyleyeyim de neyse.

bu okullar, müdürleri bilmem neleri ne diye açıklıyorlar? veliler bölme çıkarma yapıp yahu hocam günlük bin lira nedir dediklerinde aldıkları cevap nedir?
(3) 

ankara'da kiralık eşyalı daire için nerelere bakılmalı?

avatar is back #1574443 
etimesgut civarında 1+1 ve 2+1 fena olmayan daireler var. tutacak kişi eşya ve temizlik konusunda titiz diye çoğu ilanı eliyoruz.

bütçe: 15-17k, ev iyiyse 18k da olur.
konum: çankayanın batısı, etimesgut civarı, yenimahalle tarafları, keçiörenin güneyi bakılabilir vs.

bu bütçeye çok güzel ve büyük eşyasızlar var ancak 1-1,5 seneliğine tutulacağı için mecbur eşyalı bakılıyor eşya masrafına girmemek için.

şu yol civarı, şu rezidans, şu site dediğiniz önerileriniz olursa da çok memnun oluruz.
(9) 

hangi tv markası "genel olarak" iyidir?

avatar is back #1574324 
benim aklıma sadece samsung geliyor iyi olarak, philipsten uzak durun deniyor.

şimdi biraz araştırdım da 50-55inch'e kadar tv'ler iyi şekilde geliyor ama 65" ve sonrasında aşırı kaliteli olmadığı sürece bir şekilde o tv patlıyor anladığım kadarıyla. başta 65" falan düşünmeme rağmen bu yüzden radarımı 50 ve 55'lere çevirdim. samsung harici neye bakmalıyım sizce? vestel nasıl mesela? benim önyargım vardı ama bazı yorumlarda fiyatına göre çok iyi olduğunu gördüm. toshiba'da var çok ucuza ama vestel üretiyor onları sanırım.

bütçem çok yüksek değil, birincisi boyuttan da ziyade spor için yüksek hz ve dizi için gerçek bir 4k deneyimi istiyorum. 65" civarları yerine bu sebeplerden dolayı 50-55'lere kaydım. yani bilindik markalar hariç çok marka var. tcl için bozuk ürün geliyor yorumu çok, grundig var nasıldır bilmiyorum ama bi tık daha uygun fiyatlı vs

not: izleme mesafesi detayını biliyorum zaten boyuta göre bir oturma düzenine geçeceğim o konuyu atlayabiliriz.
(1) 

instagram kısıtlı profil uyarısı +13 yaş

avatar is back #1574221 
bir hesap var girdiğimde;

"Kısıtlı profil
Bu profili görmek için en az 13 yaşında olmalısın.

Bu içeriği kısıtlamak üzere yasal bir talep aldık. Bu talebi ilkelerimiz doğrultusunda değerlendirdik ve bir hukuk ve insan hakları incelemesi yürüttük.
Değerlendirmenin ardından, yerel yasalara aykırı olduğu konumda içeriğe erişimi kısıtladık."

bu nedir? hesapsız ve vpn ile denediğimde de bu var.

kişi de eski okul zamanı tanıdık ama samimi olmayan biri, bir arkadaşım story'de paylaşınca tıkladım, hesabı açıktı elemanın öyle 1-2 story'sine bakıp çıktım taa aylar önce, az önce baktım beni engellemiş mi bu diye pc'de gizli sekmeden bakınca bu uyarıyı aldım. metin de öyle bir türkçe var ki ben mi kısıtlanmışım o mu onu da anlamadım. yani gayet normal düz fotolar vardı gezme tozma. nasıl olmuş olabilir ki böyle bişey? daha doğrusu nedir bu?
(3) 

kulaklığın jak girişi kırıldı, nasıl tamir edilir?

avatar is back #1572127 
kaliteli bir kulaklıktı asla atmam, atmak istemem. yenisi tr'de satılmıyor alamam. kime götürsem tamir eder? heralde o kısmı söküp yeni jak lehimlenmeli değil mi?
(3) 

Telefondan resim + kendi sesim ile video yapabilir miyim?

avatar is back #1572071 
8-10 foto geçecek 2 tane de ses eklemek istiyorum. Bir de mümkünse yazılar olsun. Nasıl yapabilirim? Ek uygulama mı gerekir
(6) 

1.sınıf çocukların alfabeyi öğrenişindeki değişiklik

avatar is back #1572021 
biz ünsüzleri "be, ce, de" diye öğrendik ama yeni nesil "bı, ccc, dd" diye değişik falan öğreniyor.

ilber ortaylı çok ağır konuşmuştu bi yerde; "çok bilinçli olmayan 3-5 meb öğrencisi amerikaya 2 yıllığına yüksek lisansa gidiyor, dönünce her şeyi bildiklerini sanıyorlar. türkçe, ingilizce gibi bir dil değil, bu öğretilen bizim dilimize uygun değil" falan demişti.

bunun sebebi hikmeti nedir?
(6) 

komşunun tv'sinde aileden birinin youtube hesabının bağlı olması

avatar is back #1572020 
arkadaşımın başına gelmiş olay olduğundan mütevellit, direkt olarak yazıyorum, bir çözüm bulamadım, anlam veremedim.

olay şu; komşuya gidiliyor, evin küçüğünün doğum günü var, pasta keserken ufak bi müzik açalım deniyor. tv'den youtube'a girince üst kattaki ailedeki baba kişisinin hesabı açık. kadın da değiştirip çıkış yapıyor diğer hesaptan giriyor olay geçiştiriliyor. ama ev ahalisi anlam veremiyor. şöyle bir detay var, eve taşınırlarken bir tadilat olduğu için 2 gece üst katta kalıyorlar sonra alt kata geçiyorlar.

ertesi gün evin oğlunun ve annesinin aklına dert oluyor. baba hem hiç anlamıyor bu işlerden hem de komşuya pek ısınamadığı için geçmişte 1-2 defa ev üyeleri gittiyse de kendisi gitmiyor falan. ama alt kattaki tv'de işte o youtube hesabı açık. anne gidip kadınla konuşuyor bu nasıl oldu falan filan kadın da hiç anlamıyor ama ilk taşındığımızda internetimiz yoktu tüm cihazlara sizden giriş yaptık ondan mı acaba falan diyor çıkış yapılıyor ama bana sordu hiç fikir yürütemedim neden diye.

ben de tv yok, bilemedim ama ilk aklıma gelen üst kattakiler telefonda izlerken yanlışlıkla ekranı yansıttan bağlanmış olabilirler mi? daha sonra da öyle kalmış mıdır? kadın da mahcup olup evet gördük ama nasıl kapatılır bilemedik ama hep çıkış yapıp kendi hesabımıza girdim diyor, babada geçmişine falan uzun uzun bakıyor hiç başka video oynatılmamış. hiç girilmemiş.

aktif olarak telefonu pc'yi yansıtanlar biliyordur belki nedir bunun sebebi acep? ve çözümü için bağlı tv'lerden sonlandır deyip şifre değiştirmek çözüm müdür?
(2) 

X bakanlığa y bütçe ayrıldıdaki bütçe

avatar is back #1571822 
Bunun içinde maaşlar var mı?
(8) 

hakan çalhanoğlu neden milli takımda çok kötü?

avatar is back #1571618 
yani milanda yıllarca oynadı, inter'e gitti oranın bel kemiği oldu, piyasa değeri zaten çok iyi 40m€ falan. ama milli takımda istisnasız çok kötü.

şenol, fatih terim, luçesku bilimum hoca da gördü, farklı sistemler, farklı oyun tarzları gördü falan. ama hiç öyle bizi ipten aldığını görmedim. nedir bunun sebebi acep?
(7) 

ben cahil değilim diyen kırmızı etçi abla videosu

avatar is back #1571548 
havalimanında (ingiltereydi sanırım) polis mi ne kontrolüne giriyordu, bavulunda sanırım kırmızı et çıkıyordu. nerde o video ya?

ikinci sorum bir insan neden kırmızı et götürür ki? yanlış hatırlıyorsam ve pastırma falansa ok ama kırmızı et dediğimiz şey zaten bir kaç saatte bozulmuyor mu? 2 saat havalimanı + 4 saat uçuş + 2 saat yine havalimanı ve eve gidiş desek neredeyse 8-10 saatte afedersiniz rezil olmuyor mu et? çok otantik video değil miydi ya?
(1) 

basit üslü sayı sorusu

avatar is back #1571366 
bir ortamda bakteri sayısı her saat sonunda 1/3 oranında artmaktadır, başlangıçta 7776 bakteri var, 5.saat sonunda kaç bakteri oluşur?

cevap 2^15
(2) 

türk bankacılık sistemine nasıl girebilirim yeniden?

avatar is back #1571143 
öğrencilikte çok düzenli bir banka müşterisiydim. 2-3 kredi kartı vardı limitleri çok düşük olmasına rağmen hepsini full kullanır günü gününe öderdim. hatta şimdi baktım 9-10 sene önce falan findeks notum 1790 civarıymış.

sonra bir an da yurtdışına gitmem gerekti, banka hesaplarımı boşalttım, bir kaç kredi kartımın borçlarını bir kaç ay geç ödemek zorunda kaldım. bir banka hesabımda 120 lira borç kalmıştı 2 sene peşime düşmüş meğer banka, en son bir şirket mi ne almış ailemden birine ulaşıp kapatsınlar borcu demişler de öyle öğrenip kapattım.

neyse velhasıl şimdi tr'deyim. henüz bankaya gidemedim ama hala aktif olan banka (kredi değil) hesaplarımdan 2 tanesinden kredi kartı başvurusu yaptım kabul edilmedi. daha önce de borsa hesabı açmaya çalıştım açmadılar. geçenlerde döviz bozmamak için 10k tl lazım oldu kredi çekmek istedim reddedildi.

ben nasıl şimdi tekrar sisteme girebilirim? bankaya gidip konuşsam maaş ya da gelir belgesi isteyecekler ama tr'ye yeni geldim bir süre dinlenip işe devam edeceğim ama belge yok bişey yok. istediğim kredi kartının kat kat üstünde tl bakiyem, daha da fazlası dövizim var. onları gösterip açtırabilir miyim acaba?

ama daha önemlisi önümüzdeki sene bir kaç işim için kredi çekmek istiyorum ama bu notla bu sicille mümkün değil, bunu 3-5 ay da toparlayabilmem mümkün mü? yoksa en az 6 aylık bordro, düzenli kk ödemeleri vs mi istenir.

teşekkürler fikir vereceklere şimdiden
(3) 

visa - mastercard kesintisi ne kadar?

avatar is back #1571046 
netten 100 liralık alışveriş yaptım diyelim. bunun ne kadarını visa-mastercard alıp cebe indiriyor? %4 gibi bir rakam gördüm bu kadar korkunç yüksek bir rakam olabilir mi ya? inanamadım

deprem bölgesinde çalışan iş yapan duyduklarınız tanıdıklarınız var mı?

avatar is back #1570642 
geçen bir arkadaşımla konuşurken giden mühendis, müteahhit, yıkım ekibi tanıdıkları olduğundan bahsetti ve çok ciddi paralar kazandıklarından bahsetti. normalde x ilinde aynı işi yapsa 10 lira alacakken orada hızlıca çalışarak daha kısa sürede 30 lira kazandıklarından bahsetti. baya har vurup harman savurma olarak algıladım biraz üzüldüm yahu. çok hızlı bitirmeye çalıştıklarını anlıyorum ama sonuçta giden benim senin vergiler, aklıma takıldı. ne kadar doğrudur bu acaba? bilgisi tahmini olan var mı?
(6) 

yurtdışındaki çok ucuz türkiye tatil paketleri hk

avatar is back #1570619 
bunu görünce tekrar aklıma geldi twitter.com

çok konuşuldu falan ama herkes sallıyor gibi geldi. kimse direkt bu sektörden bildiriyorum olay detay budur diyemiyor herkes sıkıyor. ben ingiltere'deyken de vardı bunlar250-300'e falan. çoğu turizm acentasında da tr ve ispanya başı çekiyordu 450-500'e daha güzeller var.

şimdi attığım linkteki yere baktım antalya 7 gece için 19bin lira gösteriyor ama linkte uçak + otel tl ile 8-9bin lira. geçen sene bir arkadaşım titanic deluxe mü ne oraya gitmişti çinli arkadaşlarım 6 gün kalmışlardı acenta ile uçak dahil 700 sterlin ödemişlerdi ama şimdi bakıyorum tr'de kendim gitmek istesem 1100 sterlin vermem lazım. yani lüks otellerde %50 civarı ucuz yabancıya, yerliye ise ucuz (yine nispeten iyi) oteller 3 kattan pahalı.

şimdi bunu yazarken 2-3 farklı otelcinin gazete röportajını vs araştırıp okudum. hepsi aynı şeyi söylüyor. "yabancılar aylar önceden 90-100€ geceliği olan odaları 20-30€'ya satın alıyor, türk acentalar ise risk almıyor çünkü türkler son dk tatil alıyor, erken almıyor bla bla". yahu şaka mı bu :D benim bilip gördüğüm tüm arkadaşlarım aylar önceden alıyor tatili. koca ülkede, tatil ülkesinde bir acenta bile yok mu tüm tatil bölgesinde önceden 20bin yatak alıp ucuza satabilecek? yani bugün antalyada 20bine tatil seçeneği sunulan birine yabancı gibi birileri gelip 7-8bine sunulsa türkler yıkar yahu oraları. zerre inandırıcı gelmedi bu safsata. not: yabancılar çok harcıyor ondan onları istiyor kısmı tamamen zırva, türklerden fazla harcamıyorlar.
(2) 

avizesiz oda aydınlatma

avatar is back #1570366 
avize kullanmak istemiyorum ama alternatif nasıl bişeyler yapabilirim? 2-3 yere lambader de pek kafama yatmadı. pinterestte şu bahçe duvar aydınlatması tarzında altı ve üstü sanki lokal aydınlatıyor gibi olan duvara monte edilenler var ama o da çok plaza-işyeri işi gibi geldi. bir de çubuklu ledler var biraz youtuber işi falan ama çokça koltuk dolap olan evde lokal karanlıklara sebep olur diye vazgeçtim.

var mı bir fikri olan? teşekkürler
(5) 

Stadyum reklam panosuna reklam verme ücreti

avatar is back #1570202 
X firması için fb-gs-bjk statlarındaki saha kenarındaki panolara reklam verdik diyelim 90 dk’da 5-10 defa görünüyor ya onları soruyorum. Aşağı yukarı fiyatları ne kadardır?
(4) 

lambaları sürekli titreyen avize

avatar is back #1569886 
6 lambalı avize var 3-4 tanesinin hep titriyor. full sönmüyor. başta ampulde sorun sandık defalarca değiştirdik ama mesele o değilmiş. benim yapabileceğim bişey var mı? temassızlık mı var iç elektrik hattında nedir?
(1) 

100.yıl için eş dost adına online bağış vs nerden yapabilirim?

avatar is back #1569883 
Aklıma ilk fidan bağışı geldi ama başka şeyler de olabilir. 3-5 arkadaşımın adına bağış yapıp onlara sertifika, belge vs göndermek istiyorum. Bilginiz var mı neler olabilir? Seçenekli yazabilirseniz çok sevinirim
(1) 

yedieminden 700bin araç satışı dedikodusu hk

avatar is back #1569800 
2 gündür böyle haber dolanıyor, biraz bakındım adalet bakanı evet açıklama yapmış hacizli, trafiğe aykırı, kaçak vs milyonlarca araç için düzenleme yapılmış 1 kasımda adım atılacakmış ama açıkçası pek anlamadım.

twitter.com

yani herkes bunu okuyup, hepsi açık arttırmaya verilecek gibi bir anlam çıkaramadım. bana biraz dedikodu gibi geldi, özellikle hukukçular okursa daha iyi anlarız heralde. sadece sanırım millet kendi arabasını daha rahat alabilsin adımı gibi bişey mi bu?

bu da öneriyi veren vekilin paylaşımı; twitter.com "ekonomiye kazandırmak" tabirini görünce soruyu sormak istedim asıl, yoksa bakandan başka bişey anlamıştım
(2) 

büyük şehirlerde sıfır konut yapımı ne durumda?

avatar is back #1569775 
hem kredi olmaması hem enflasyon hem de çoğu inşaatçının deprem bölgesine gitmesinden dolayı çok azalmıştır diye düşünüyorum ama doğru mudur? biraz bakındım bazı yerlerde fena olmayan sayıda yeni projeler var ama fiyatlar maşallah... ankara, istanbul vs durum ne acaba?
(7) 

Gs gruptan çıkar mı?

avatar is back #1569735 
Münih gibi manu maçı olursa içerde alacaklarını düşünüyorum ama kopenhag dep ne olur bilemiyorum. 7 puan da çıkmaya yeter mi? Ne dersiniz?
(2) 

slav ülkelerinin dilleri arasında ne kadar fark var?

avatar is back #1569706 
mesela slovenyalı ile polonyalı birbirini anlıyor mu? hırvatlar ve sırplar da dahil? genel olarak bu 4'lüyü merak ettim de, yoksa alakasız ve çok farklı mı?
(6) 

Ielts hk basit bi soru

avatar is back #1569324 
Bi yere başvuracam 7.0 ielts istiyor ama general or academic demişler. Daha önce academic girmiştim general daha kolay diye general’a gireceğim de booking yapınca general training çıkıyor. İkisi aynı şey değil mi? Attaya gelmeyelim. Bir de general vs academic speaking farkı ne acaba? Sorular az çok benzer ama puanlandırma da mı fark var?
(4) 

Bu ayda arılar var mıdır dışarda?

avatar is back #1569176 
az önce bir şey ensemi soktu galiba yolda yürürken, refleksle vurdum enseme attım yine bi refleksle ensemden bişey söktüm. Arı ve iğnesi olabilir mi? Anlık korkuyla belki yanlış olabilir ama sanki iğneden büyüktü böyle yara kabuğu gibi söktüm attım
(2) 

roborock su haznesini nerden bulabilirim

avatar is back #1569130 
online'da hepsi yurtdışından geliyor gibi görünüyor, teknik servise de göndermek istemedik saçma bi servise benziyor tüm makineyi istiyorlar falan risk almak istemedik.

su tankı açılabiliyor mu bu arada peki?
(5) 

chrome vs gibi market store'larda neden reklam engelleyiciler var?

avatar is back #1569053 
tüm karlılıklarını engelliyor tamamen zararlarına ama 10 senedir de mağaza da var. nedeni nedir bunun? store kurallarına aykırılık olmadığı için mi yasal
(2) 

milli takım gruptan çıkmayı nasıl garantiledi?

avatar is back #1569021 
16 puandayız, galler ve hırvatlar 10'ar puanlı. bizim 1, onların 2 maçı kalmış.

hırvatlar 2 maçı da yenip 16 oluyor, ikili averajda önümüzdeler (onlar 2-0 biz 1-0 kazanmışız öndeler), genelde de geçtiler diyelim. galler biz dahil 2 maçı da yenip onlar da 16 oluyor. biz de 16'da kalıyoruz. ee teknik olarak galler + hırvatların çıkıp bizim 3.lüğe düşüp çıkamama ihtimalimiz var neyi kaçırıyorum acaba?
(3) 

elimdeki pdf'lere nasıl EK1, EK2 ve not ibareleri koyabilirim?

avatar is back #1568703 
dilekçe yazdım 5 tane ek ekleyecem ama ekler 1'er sayfa pdf. ben bunların üstüne nasıl EK1, x tarihinde tamamlanmış proje raporu, EK2: y tarihli proje bilmem nesi diye yazmak istiyorum karışmasın diye. dilekçe de mesela ayrı ayrı istenen şeyler tek belgede falan karışmasın istiyorum da.

pdf üzerinde oynama mı yapayım word'e pdf mi ekleyeyim nedir bu işin sırrı ey romalı lejyonerler
(1) 

süper lig'de tek maç satın alıp izleme var mı?

avatar is back #1568495 
antalya - gs ya da yarın ki kasımpaşa - fb maçını izlemek için tekli paket vs var mı acaba?
(3) 

Bu kargo fiyatları ne böyle yahu?

avatar is back #1568315 
Kardeşim ağırlığı max 750gr - 1kg olan bişeyi göndermiş 190 lira ödemiş. Boyu sadece 60cm falan ama yüksekliği eni çok küçük ince bişey yani de bu fiyat nedir? Şimdi netten baktım 3-5 kg eni boyu bi tık büyükçe bişey girince 450 liralar oldu.

Yahu aracı lpg’ye alıp şehir değişiktirip götürsem versem daha ucuza gelecek bu nedir :D yani “dayılar” gibi olmak istemiyorum da kriz bir varsa bunlar 8 mi yansıtıyor. Cidden böyle bir şey ne gördüm ne duydum. Bunlar neyi amaçlıyor?
(2) 

Sınırda karbon düzenlemesi ve havayolu şirketleri

avatar is back #1568249 
fintables.com

Şimdi çoğu şirket yeşile geçebilir de, havayolu şirketlerinin karbon sebebi çoğunlukla yakıt değil mi? Eğer öyleyse bunu nasıl azaltacaklar? Azaltamazlarsa milyarca dolar her sene ödeme yapmaları gerekmeyecek mi avrupa uçuşları için? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Şu an çoğu şirket ges, hes, res vs ile tüketimlerinin %10-20’sini dönüştürmeye başlayacaklar orası tamam ama jet yakıtının bir çözümü yok ki
(7) 

sahibinden'de ki ikinci el araç ilanları hk

avatar is back #1568196 
geçen bahara kadar herkes "kardeşim bayide araba yok, enflasyon döviz patlayacak" diyerek 5 yaşındaki aracı 0 fiyatına satıyordu. nedenleri doğru olsa da fiyatlandırmalar absürttü. şimdi bakıyorum bayilerde baya araç var, hala fiyatlar uçuk olsa da son günlerde sıfır araçlara indirim de gelmiş falan.

ama adam 2019 35bin km'deki skoda superb'i 2023 ile aynı fiyata koymuş ilana, dostum niye böyle fiyat çektin diyorum, öylesine koydum belki satılır diyor. ilan fiyatı 1.8, sıfırı bayide 1.7 (pazarlık, kampanya vs bile olabilir).

yani keyfi bilir isterse 6 milyona ilana koysun orada değilim de otomobil+suv ilan sayısı 600bini geçmiş, 2 sene önce bu 350bin, pandemiden önce 300bin falandı. şimdi yüzbinlerce ilan "belki satarız" diye mi koymuş nedir anlamadım.

daha 2018 130bin km araç ile 2023 sıfırı arasındaki %15 farka değinmedim. yani benim de aracım var bakıyorum asla etmeyecek muadilde ilanlarda hepsi. ben de satsam gidip yarı fiyatına koymam ama bu nasıl iş anlamadım.

asıl şurdan kafama takıldı, arkadaş da 2017 ford focus var idi, tanıdık bir arkadaşımız müstakil ev yaptırdığı için evini satarken çok ciddi indirim yaptı, hızlıca arabayı elden çıkartmak istedi ağustosta. aracın muadilleri 850-975 civarı, ama aynı orijinallikte ve temizliktekiler 920-975 aralığındakiler olunca arkadaş da çok hızlı şekilde satmak için en ucuzdan, 890'dan ilana koydu. eylül sonuna kadar 2 ay boyunca bir talip bile çıkmadı fiyatı düşüre düşüre zar zor 810'a satabildi ev kaçacaktı yoksa. neyse demem o ki. hemen hemen aynıları hala 950'ye ilanda, 810'a da tek talip çıktı o da bu model istiyor diyeydi vs.

yani sonuç olarak bu piyasanın ahvali nedir anlamıyorum. yüzbinlerce araç "belki satılır" diye şişik fiyata konulmuş olamaz heralde değil mi?

abd borç tavanı, kamu borcu durumu

avatar is back #1568107 
bu durumun sonu ne olacak? şant hoca'dan tutun yabancı bloomberg yorumcularına kadar herkesi izleyip okuyorum ama bir belirsizlik var. fed sıkı durmaya devam ediyor, harcamalar normal, istihdam normal gayet normal gidiyor ama deli gibi ülke borcu artıyor. para basıldığı için bu hale geldiler şimdi de 9trilyona yaklaşan fed bilançosunu 8'in altına düşürdüler ve seneye kadar 7'in de altına düşürmeyi hedefliyorlar fred.stlouisfed.org

bu durum nasıl olacak nasıl ilerleyecek? deli gibi para mı basılacak? yoksa ciddi bir servet vergisi mi gelecek?
(3) 

Gizli şeker düşürülür mü kurtarılır mı?

avatar is back #1568060 
İlk kez parmak testiyle açlık şekeri ölçtüm 107 çıktı. Ailede de var aslında şeker baba tarafında ben de şüphelenmiştim ama bunun en büyük sebebi korkunç kötü beslenme (aşırı kola ve asit tüketimi, yüksek derecede çikolata tüketimi vs) tetiklemiş ya da en azından arttırmıştır diye düşünüyorum. Bir kaç gün yine ölçüm yapacağım ama çok hızlıca beslenme düzenine girip spor yapacağım. Bu etkili olur mu? Yoksa bir kere 107-110 vs çıktı mı asla düşmez o artık hep öyledir mi?

Hastanede detaylı testi, test geçmişimde olmaması için yapmayı düşünmüyorum eğer kendim çözebileceksem. Bilgisi olanlara şimdiden teşekkürler
(8) 

bir kulağımı dolu hissediyorum ve kaşınıyor ne yapayım?

avatar is back #1567988 
2 defa kbb'ye gittim bu sebepten 2 sene içinde. biri bakıp herhangi bir sorun yok deyip yolladı ikincisi "oo müthiş yav kulağın benimkinden temiz" gibi sırtımı sıvazladı. 3.kez şansımı mı deneyeyim ne yapayım?

biraz iğrenç olabilir ama yıllar önce diğer kulağımdan çok büyük bir kir tabakası çıktı o taraf hep boş rahat hissettiriyor ama diğeri tam tersi. ama doktorlarda bişey yok diyor.

nette baktım çene falan bişeyler diyor kirli olmasa da öyle hissedilmesi normalmiş ama normalliği geçtim rahatsız oluyorum :/

tecrübe dinlemeye ve önerilere açığım
(2) 

arabanın motor ışığı yanmaya başladı

avatar is back #1567649 
hiç yoktu, benzinlikten benzin doldurup çıktıktan sonra yandığını fark ettim (sarı). sadece aracı yanaştırıp kapatınca el frenini D'de iken çekip p'ye aldım (otomatik) bazen bunu karıştırıp dalgınlıkla N'ye almadım yaptığım oluyor.

bundan dolayı olabilir mi yoksa başka bişey mi? ışığın sarı yanması ne anlama gelir? direkt servise gideyim mi? motor ışığı yandıktan sonra 10km sürüp park ettim.

edit: şimdi hatırladım, aracın lpg yakıt pompasında mı ne zaten bir problem vardı, hatta bir kaç defa benzinden lpg'ye almaya çalıştım araç tekledi çalışmadı falan gaz olmasına rağmen. bu şimdi arıza ışığı vermiş olabilir mi?
(2) 

Otomatik araç benzinden lpg’ye nasıl geçiliyor?

avatar is back #1567507 
1 hafta önce baya gaz aldım ama hep benzinde kullanmaya devam ettim. Bugün giderken lpg düğmesi gibi bişey var ona bastım sürekli öttü heralde geçemedi mi noldu anlamadım. Araba dururken mi yapmalıydım? Hayatımda gazlı araç kullanmadım hiç bir fikrim yok

Sahibinden de geçmişte toplam otomobil ilan sayısı

avatar is back #1567434 
Merak ettim bunun bi istatistiği veritabanı var mı acaba? Mesela şu an otomobil + suv 600bin satış ilanı var bu 2020’de ne kadardı? Ya da tam geçen sene bugünlerde?
(10) 

dizel - km - motor ömrü

avatar is back #1567396 
eskiden 200bin km üstü dizeller ölüdür falan denirdi bu yanlış mıydı acaba? şimdi bakıyorum sahibinden de 250bin km 15 yaşındaki dizeller 600bin liralar falan. motoru baya yorup ömrünü tamamlama yaşları değil mi acaba? yoksa hatırladıklarım mı yanlış

zborsa "bağlantı talebiniz reddedildi" hatası nasıl çözülür?

avatar is back #1567323 
"bağlantı talebiniz reddedildi. İnternet yetkisi tanımlı değil." hatası alıyorum girişte. mkk'den baktım hesap aktif görünüyor, hiç bir şekilde giriş yapamıyorum. ikametgahım yurtdışı diye olabilir mi?

çağrı merkezine ulaşamıyorum. çözüm nedir acaba
(2) 

iphone şarj problemi hk

avatar is back #1567320 
gerçekte çok sıktı artık bu durum. 5s,6,11,12 sırayla kullandım. geçen sene bile 11'in şarjı biraz bozmaya başlayınca 12'ye geçtim şimdi 12'nin şarjı bir gün çıkarmamaya başladı. hele google maps'i açıp bir yerlere gitmeyi vereyim iyice rezil ediyor tüm günümü. kardeşimde 14 var, tamam o biraz fazla kullanıyor o bile bazen şarjdan muzdaribim diyebiliyor.

cidden bıktırmadı mı nedir bu? güncellemeleri keselim mi ne yapalım? androide geçmek istiyorum cidden ya. adamların çözümü şu "ya her 2 senede bir yeni cihaza geçeceksin ya da 1500$'a en üst versiyonu alacaksın onu da 3 sene kullan"

çok uzun yıllar stabil olması takdire şayan ama ben 1 sene kullandıktan sonra sürekli çok hızlı tükenen bir telefon istemiyorum gerçekten de. androidde durum nedir? yok mu iyi bir cihazı bunların? geçen bir arkadaşın samsung s20 ultra mıydı neydi bişeyini kurcaladım berbat bir kamerası vardı ve kamera aç, galeriye gitte donuyordu falan. sanki 4-5 senedir telefonlar hiç gelişmemiş gibi geliyor

mobil görünümden çık