(17) 

Doğum günü ritüelleriniz var mı?

fraise #1580596 
Ben büyük partiler vs yapıp doğum günü kutlamam fakat doğum günüm gelince yine fark ettim ki küçük ritüellerim varmış, her sene bunları yapmayı da seviyorum.

Öncelikle her doğum günümde kendime tek başıma bahve ismarlarim. Sabah uyandığımda sevdiğim 4-5 şarkıyı dinlerim, evden çıkmayacak bile olsam güzelce giyinir, kendime çeki düzen veririm ( Corona döneminde sokağa çıkma yasağı olduğu halde sabah uyanıp süslenip puslenmis, öyle oturmustum). Bir de her sene kendime pahalı ama almayı çok istediğim bir kitap varsa onu alırım.

Eşim ve kardeşim ise tam tersidir; doğum günlerinde pasta bile alsak hoşlanmazlar.


Sizin nasıl? Sadece kendinize özel yaptığınız şeyler var mı?
(4) 

Saç maskesi tavsiyesi

fraise #1579113 
Oldukça gür, kıvırciga yakın dalgalı ve sert saçlarım var, beyazlardan mütevellit kendi rengine yakın bir renge de boyuyorum.

Eskiden kuaförde keratin bakımı vs yaptiriyordum ara ara ve gayet yeterli oluyordu bakım icin fakat son bir senedir bunları yaptirabilecegim bir yerde değilim.

En büyük derdim elektriklenmesi ve gerçekten çok sertleşmesi. Bunlara iyi gelecek güzel bir bakım maskesi öneriniz var mıdır? Banyoda kullanıp cikilanlardansa bir süre bekletilenler tercihim ama diğer öneriler de olur.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(15) 

Türkiye'deki fiyatları maaşlara göre normal buluyor musunuz?

fraise #1575102 
1.5 senedir Türkiye'de yaşamıyorum, Türkiye'de en son maaş aldığım zaman da Ağustos 2022. Geçen hafta İstanbul'daydim ve resmen soyuluyormusum gibi hissettim. Bazı ürünler döviz bazında da oldukça pahalı bence ama en çok yeme-icme kısmına takıldım. Basit bir Americano 195 liraya (Starbucks, nero gibi zincir yerlerden bahsetmiyorum) satılıyor ve bayağı da tıklım tıklım içerisi. Biz herhangi bir mekandan 1500 lira altında hesap ödemeden cikamadik mesela.

Ama bir yandan da Türkiye'de maaş almadığım için kıyaslayamiyorum. Sözlük'te uçan, kaçan tayfa haricindeki gruba göre bu fiyatlar normal mi? Ben mesela şu anda dönsem ne kadar maaş isteyeceğimi bilemem, fiyat algim yok olmuş. Arkadaşlarımıza sorduğumuzda kimse net bir şey söyleyemiyor, alıştık artık diyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz?


Cumartesi günü beyin akışına hoşgeldiniz.
(7) 

Noel kutlaması için sabah kahvaltısına ne yapılabilir?

fraise #1573310 
Perşembe günü sabahtan kutlama yapılacak, herkes kendi ülkesine özgü bir şeyler getirecekmis. Aklıma poğaça ya da sigara böreği geldi ilk etapta ama alternatif uretilebilir belki diye buraya sorayım dedim. Ona göre yarın alışveriş yapacağım.

Aperitif saati için biberli ekmek yaparım ben mesela, birayla birlikte kapış kapış gider. Böyle de ilginç bir durum var. Sizin de kahvalti için bingo önerileriniz varsa denemek isterim.

Şimdiden herkese teşekkürler.
(10) 

Doktora yapmanın zorlukları neler olabilir?

fraise #1572873 
Ağustos sonunda yüksek lisansımi tamamladım ve bittiği güne kadar her gün "şu savunmayi yapayım; bir daha asla okul, sınav, tez yüzü görmek istemiyorum" deyip durdum (bunda danışman hocamın da etkisi olabilir, çok zorladı ve iletişim kurması çok zor biriydi.). Fakat son bir haftadır sürekli üniversitelerin doktora başvuru sayfalarını açıp açıp kapatıyorum.

Biliyorum ki doktoraya başlarsam ders döneminden sonra yine çok zorlanacağım ve sürekli soylenecegim ama bitirdikten sonraki o başarmış olma hissini seviyorum galiba. Ayrıca ders çalışmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi de seviyorum.

Alanım da sosyal bilimler ve üniversite sonrası hem akademik hem de mesleki eğitimlerin çok çok önemli olduğu bir bölüm. Bir ara da ikinci bir yüksek lisansa başlamayı düşünmüştüm.

Hem çalışıp hem doktora yapmanın zorlukları neler olabilir? Başlayıp pişman olan var mi? Birileri olumsuz bir şeyler söylemezse bu işin sonunda kendimi doktoraya başvuru yaparken bulabilirim sanırım.

Herkese şimdiden teşekkürler.
(2) 

Sanat tarihi, mitoloji ile ilgili youtube kanalı önerisi

fraise #1572006 
Bu aralar üniversiteden beri merakım olan sanat tarihi ile ilgili okumalar yapmayı ve bir şeyler izlemeyi çok seviyorum ama özellikle izlenecek kaynak kısıtlı biraz ya da ben bulamadım.

En son Celil Sadik'in videolarını izlemiştim fakat hem hepsi bitti hem de çok uzun araliklarla video yayınlıyor kanalında.

YouTube üzerinden ulasabilecegim; sanat tarihi, mitoloji uzerine güzel bilgiler veren, önerebileceginiz kanal varsa, paylaşabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler.

Not: Türkçe, İngilizce ya da Fransızca olabilir.
(1) 

Yakını ya da kendisi lösemi teşhisi alanlara surec ile ilgili sorular

fraise #1568984 
Doktorların dedigine göre babam bu hafta içinde %90 ihtimalle bu taniyi alacak.

Yaklaşık 1 aydır devam eden yorgunluk haline son iki haftadır ağzında kanamalar eşlik ediyordu. Diş hekiminde sonuç alamayınca dün aksam apar topar soluğu acilde aldık (yurt dışındayiz). İlk kan testi sonuçlarına göre hemen yoğun bakıma alindi, yaklaşık 5 ünite kan verildi. Teşhis için buradaki hastaneden ulkenin en büyük kanser hastanesine sevkedilecek bugün. Sonuçlar oradaki hastaneyle de paylaşılmış. "Teşhisi biz koymuyoruz, orada net bir şekilde bilgi verilmesi daha doğru olacak ama %90 lösemi gibi düşünün. Hangi türü olduğu, tedavi seyri vs orada belirlenecek" dediler.

Adamı üç saat içinde apar topar yoğun bakıma aldılar resmen. Yanına yaklastirmiyorlar, hastaneye transferini vs onlar sağlıyorlar. Ziyaret için bu sabah yalvar yakar anneme izin alabildik. Yarım saat gördü. Sok etkisi yarattı bizde su anda bu durum.

Çevremde lösemi hastası kimse de olmadığı için kulaktan dolma bilgilere sahibiz hep. Bundan sonra hep böyle mi olacak? Biz yanına gidemeyecek miyiz? Süreç nasıl olacak, belki fikir verilir diye buraya yazmak istedim.


Cevaplar için simdiden çok teşekkür ederim.
(2) 

Kaliteli çikolata, pasta vs gönderimi yapan site/ patiseri vs. Önerisi

fraise #1567532 
Bir arkadaşımıza tebrik için çikolata ya da pasta tarzı bir şey göndermek istiyoruz. Çiçek Sepeti'nin çikolataları da bonnny foodlari da aşırı kalitesiz. Eskiden divan'dan çikolata gönderimi yapiyorlardi, kaldırmışlar sanırım.

Kaliteli çikolata markalarının gönderim yapıldığı site ya da ne bileyim saatinde ve gününde not ile birlikte düzgün şekilde pasta vs sipariş verebileceğimiz patiseri var mı(İstanbul'da)? Pelit'e ve Divan'a baktık ama kendileri direkt gönderim yapmıyor sanırım.


Cevaplar icin şimdiden teşekkürler.
(1) 

Tez savunması için online platform önerisi

fraise #1565348 
Savunmama katılacak jüri üyelerinden biri online katılım saglayacakmis. Enstitü, hocaya benim link gondermemi ve savunmayı da kayıt altına almamı istiyor.

Zoom yarım saat sonra kapanıyor diye biliyorum. Stabil ve ücretsiz çalışan bir uygulama var mı bildiğiniz?


Teşekkür ederim.
(10) 

Çocuk yapma isteği ne zaman yükleniyor?

fraise #1564899 
Normalde içgüdüsel olan bu şey benim hayatımın hiçbir döneminde olmadı arkadaşlar. Yaş ilerledikçe gelir diye bekledim 30 oldum, hala yok. Aksine gün geçtikçe daha da uzaklaşıyorum bu fikirden. Çocukları da severim aslında ama kendim anne olayım diye hiç düşünmedim.

Bugün arkadaslarimla konusurken farkettim ki çoğu kişide otomatik fikir gibi bir şey bu. Şu oldu da fikrim değişti diyen yok mesela. Toplumsal normların da etkisiyle evliysen çocuk yaparsın diye düşünüyor herkes. Hayatın bir basamağı gibi.

Merak ediyorum, sonradan fikrini değiştiren oldu mu aranızda? Ya da çocuk yapmadığı için ilerleyen yaşlarda pişman olanlar tam tersi çocuğu olduğu icin pişman olanlar?


Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Cevaplardan sonra su bilgiyi de ekleyeyim; evliyim, evlilikten önce de çok uzun süredir birlikteydik eşimle. Ama her zaman fikrim 'cocukla ugrasacagima eşimle güzel vakitler geciririm'e kayıyor.
(2) 

Tez savunması PowerPoint sunusu ve diğer öneriler

fraise #1564777 
25 Ağustos'ta yüksek lisans tez savunmam olacak. Haliyle bayağı heyecanlıyım. Danışman hocam hiçbir şey söylemedi ama savunma sırasında PowerPoint sunusu hazırlanıyor diye biliyorum. Bu sunumun içinde neler olmalı? Kaç sayfa olmalı? Mutlaka şunu ekle dediğiniz bir kısım var mı?

Bunlar haricinde savunmaya hazırlanırken genel önerilerinizi de alabilirim.

Şimdiden teşekkür ederim.
(7) 

Üzerime yapışan 3 kiloyu nasıl veririm?

fraise #1562059 
Yıllardır 49-51 aralığında gidip gelen bir kilom vardı; bu kış ne olduysa kilom 54'e çıktı ve sabitlendi. Boyle söyleyince çok bir kilo gibi gorunmeyebilir fakat boyum 160. Geçen yaz aldığım elbiseleri giyince bariz bir şekilde kilo aldığımi anlıyorum; kollarım, bacaklarım kalınlasmis.

Beslenme düzeni kötü olan biri değilim; zaten hep yedigime, içtigime dikkat ederim. Haftada iki üç gün spor hep yapıyorum; gün içinde minimum 8000 adım atarım. Bu kış farklı her zamankinden olarak biraz daha fazla alkol tüketimi ve tatli yeme durumum oldu; bir de su az iciyordum. iki aydır bunları da düzenledim ama ben bu üç kiloyu veremiyorum. Yapıştı, gitmiyor sanki. Artık sinirim bozulmaya başladı. 3 kilo vermek bu kadar zor olmamalı.

Neyi yanlış yapıyor olabilirim? Şunu gözden kacirma dediğiniz bir nokta var mı?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(18) 

Yurt dışında Tip'e oy vermek doğru bir karar mı?

fraise #1556131 
Yarın oy kullanmaya gideceğiz. Eşim ve ben Tip'e oy vermeyi düşünüyorduk. Özellikle ben "lale devri nasıl bittiyse sülale devri de öyle bitecek! Hepiniz yargilanacaksiniz!" Diye mırıldanarak tip'e mührü basacagim günü iple çekiyordum. Fakat son zamanlarda sosyal medya analizlerinde yurt dışında Tip'e oy vermenin AKP'ye koltuk kazandırma ihtimallerinin daha yüksek olduğuna dair şeyler görüyorum. Yeni seçim sisteminde her gün kafam karışıyor desem yeridir.

Akp nefreti mi, tip sevgisi mi ikileminde akp nefreti ağır basıyor maalesef. İstiyorum ki 1 vekil bile fazla çıkarma ihtimalleri varsa bu ihtimal düşsün. Gerekirse yıllardır CHP'ye verdiğim oyumu yine CHP'ye verebilirim. Kendi ulkemde yaşama lüksümü bile elimden alan bu zihniyet ne kadar gucsuzlesirse o kadar iyi benim için.

Velhasıl Erkan Baş yurt dışı oyları boşa gitmiyor, bir oy bile bizim için çok önemli diyor; sosyal medyada başka şeyler dönüyor. Bu işin aslını astarini düzgün bir şekilde bana anlatabilecek olan var mıdır acaba?

Cevaplar için teşekkür ederim.
(1) 

Yüksek lisans tezinde non parametrik test uygulamak problem olur mu?

fraise #1555910 
Danışmanımin asla ilgilenmediği bir tez sureci yürüttüğüm için mecburen buraya soruyorum. 275 kişilik bir veri setim var; veriler normallik testinde normal dağılmiyor, alanım sosyal bilimler; dolayısıyla bu beklenmedik bir şey değil. Ama basiklik, çarpıklık ve hologramda da bağımlı değişkenim normal dagilmiyor şekilde çıkıyor. Mecburen non parametrik bir test uygulacagim.

Bu tezin güvenilirliği açısından çok büyük bir sorun olur mu? Bir arkadaşıma söylediğimde bayağı üzgün bir tepki verdi de. Veri temizliği vs de yaptım ama asla normal cikmiyor. Sadece kadın erkek diye ayirdigimda normal dağılıyor ama benim hipotezlerimde cinsiyet ile ilgili bir kısım yok.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Gelinlik hizlica nerede satılır?

fraise #1553538 
2021 yılında giydiğim gelinligimi normalde satmak gibi bir fikrim yoktu ama yurt dışına taşınıyoruz ve haliyle çok yer kaplıyor. Satayım dedim ben de ama nerede satılır, bilmiyorum. Aşırı yüksek bir fiyat beklentim yok, hızlıca satilmasi benim için önemli. Dolayısıyla dolap vs gibi uygulamalar çok işimi görmez gibi. Böyle mağazalar vs var mıdır gidip versem , onlar da satın alsa?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

ittifaklarda bizim oylarimizin meclisteki etkisi nasıl oluyor?

fraise #1551610 
Sistemi kafamda tam oturtamadigim için soruyorum bu soruyu, umarım anlayabilen vardır.

Örnek olarak tip'i ele alalım. Oy oranları belli, şu anda 4 milletvekilleri var ve grup kuramiyorlar. Bu seçimlerdeki amaçları 20 milletvekili çıkarıp mecliste grup kurmak. Bu amaçla da HDP ile ittifak yaptılar, öteki türlü grup kurmaları imkansıza yakın. Şimdi biz İstanbul'da tip'e oy verdik diyelim, istanbul'da baraja takıldılar ama ittifak olarak Türkiye genelinde barajı aştılar. Bu durumda benim verdiğim oy ne oluyor? HDP için mi gitmiş oluyor? Öyle olsun hiç istemem, boşa gitsin de istemem. Yoksa tip'in Türkiye genelindeki oy oranına mi ekleniyor? Sistem tam olarak nasıl işliyor? Yine en garantisi CHP gibi oy oranı belli partilere mi oy vermek olur?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(15) 

Beyni yormayacak dizi onerisi

fraise #1551117 
Son zamanlarda çok fazla odaklanma sorunu yaşıyorum; kitap okumak, güzel bir dizi izlemek mümkün değil benim için. Boş boş tavana bakıp bütün akşamı geçirecek kivama geldim. Sevdiğim sitcom dizileri (modern family, friends, big bang theory vs gibi) bile izleyemiyorum. Ama boş boş oturarak da zaman geçmiyor.

En son geçen hafta sıkıntıdan ve tüm arkadaşlarım izliyor diye uzun yıllar sonra TV'de yayınlanan bir Türk dizisini atlaya atlaya YouTube'den izledim. Tamam IQ seviyem biraz düşmüş olabilir ama en azından zaman geçti.


Bana böyle beynimi yormayacak, gerekirse atlaya atlaya da izleyebileceğim dizi önerileri verebilir misiniz? Mafyali, vurdulu kırdılı şeyler sevmem.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(5) 

Yeni anneye hediye

fraise #1550765 
Çok yakın bir arkadaşım bugün yarın doğum yapacak.

Bebek için hediyelerimizi, altinimizi aldık ama ben istiyorum ki arkadaşıma da bir hediye alayım, lohusalık döneminde mutlu olsun. Doğumdan sonra götüreceğim.

Bu dönemde ihtiyacı olacak, ona iyi gelecek neler alabilirim? Teşekkür ederim şimdiden herkess.
(2) 

Kedimize pire bulaşmış ne yapalım?

fraise #1550075 
Öncelikle hepimize geçmiş olsun.

Kedimiz birkaç haftadır ablamizdaydi, bugün almaya gittigimizde söylediler, pirelenmis. Pire tasmasi filan alıp takmışlar ama etkili olmamış tabii.

İlk defa başımıza böyle bir şey geliyor; veterinere götürmemisler, saklamış olmalarına da ayrı kızdım ama belli etmek istemedim. Hepsi bir arada olunca elim ayağım titriyor şu anda.

Geçmesi için ne yapmamız gerekir? Çok mu zor geçmesi? Üstelik birkaç hafta sonra yurtdışına çıkacak bu hayvan. Veterinere gidince hemen çözüm bulurlar mi, sağlığına zarar verir mi?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Konteyner ev

fraise #1549866 
Depremde evlerini kaybeden ailelerimiz için konteyner ev alacağız fakat çok fazla çeşit var. İlk etapta yaza kadar idare edebilecekleri bir şeyler bakıyoruz.

Nerelere bakalım, neye dikkat edelim? Teşekkür ederiz şimdiden herkese.
(4) 

Kediler sahiplerinden bir süre ayrı kaldıklarında çok uzuluyorlar mi sizce?

fraise #1547310 
Kedimiz 5.5 yaşında ve ilk defa bizden üç hafta kadar ayrı kalacak; bu kadar uzun süre evde tek kalmasın diye (1 haftalık tatillerde evde tek kaldığında bile ki ara ara gelip bakan birileri vardı, hep sıkıldığını düşünüyoruz) annemizin evinde kalacak, bu gece bıraktık. Evde bir kedi daha var, aynı zamanda bizim kedimizin babası. Gerçi aynı ortamda bırakmamaya çalışiyorlar.

Kumunu, mamasını, kaplarını oyuncaklarını, tuvaletini, sevdiği ıslak mamayı, battaniyesini vs götürdük ama aklım hep onda. Evdeki kişileri tanıyor aslında da yine de bizden ayrı çok üzülür mü diye içim içimi yiyor. Eşim ilk bıraktığında yatağın altına girip çıkmamış, 15 dakika kadar. Sonradan çıkmış ama yine de bilemiyorum. Başka seçeneğimiz olmadığı için mecburen bıraktık.

Bu biraz iç rahatlatma duyurusu oldu gibi, tecrübeli kedi sahiplerinden yorum alayım istedim; sizce çok travmatik olur mu onun için? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(5) 

saclarini ilk kez boyayacak birine oneriler

fraise #1545512 
saclarimdaki beyazlar son uc yildir giderek artiyor; bu zamana kadar bir sekilde geldik ama artik bayagi rahatsiz etmeye basladi beni. Artik boyatmaya karar verdim.

saclarim oldukca gür, kalin telli ve koyu renkli. genelde de saglikli bir gorunume sahip. Simdi kuafore gidip ombre vs islemleri yaptirip ilk andan sacima zarar vermek istemiyorum ve kullandiklari boyaya da guvenemiyorum. Ayrica bu hayatta en nefrettigim seyler siralamasinda 'kuaforde uzun saatler beklemek' ilk bese rahatlikla girer.

Annem de temiz icerikli sacinin tonuna benzer bir tonda (belki bir iki ton acigi olabilir) boya alalim, evde ben boyarim dedi. Zaten yillarca cevresindeki cogu kisinin sacini boyamisligi var. Mantikli geldi.

Annem evde boyarken ve sonrasinda nelere dikka edelim? Bir de temiz icerikli ve guzel bir marka tavsiyeniz olur mu? (yerli markalar olmazsa sevinirim)

tesekkur ederim simdiden herkese.
(4) 

tez danismani ile iletisim hakkinda

fraise #1544077 
yuksek lisansimin tez asamasindayim, aslinda oldukca ilgili ve tecrubeli bir hoca da danismanim fakat kendisiyle ilgili soyle bir problem var; bazen maillerime gec donuyor. Etik Kurul Formu icin 1 haftadir imza bekliyorum kendisinden. Ustelik etik kuruldan onay cikmasi da 2-3 haftayi buluyor, dolayisiyla benim anket calismam gecikiyor. Herkes anketlerine basladi bile, ben daha formu kurula yollayamadim, bu gidisle gecikecegim. Hoca bazen de 15 dakika icinde maillerime donus yapiyor, anlik durumuna gore cevap veriyor sanirim. Hocayi da anliyorum, cok yogun ve tek ogrencisi ben degilim.

Simdi ben bu durumda hocaya tekrar hatirlatma maili atmali miyim? Ne yapmam konusunda cok bir fikrim yok. kendisini darlamak da istemiyorum ama gecikmek de benim yetistirmem acisindan sorun yasatacak bana.

Tez danismaninizla iletisimi nasil sagladiniz? Tekrar mail atmam sorun yaratir mi dersiniz? Yoksa hoca normal de ben mi bosuna panikliyorum?

Cevaplar icin simdiden tesekkur ederim.
(7) 

Yurtdışına eşya taşıma (kitap, pikap vs)

fraise #1542149 
Efendim yakın zamanda yurtdışına taşınıyoruz. Bizim için çok çok değerli olan 3-4 koli kitap, pikap takımımız, plaklarimiz ve ses sistemlerimiz var. Tüm eşyaları taşıyıp tasimama konusunda kararımız net olmasa da bunları kesinlikle götürmek istiyoruz. Mart gibi komple taşınmış olacağız.

Daha önce bu şekilde eşya taşıyan var mı? Ne kadar ödeme yaptınız? En önemlisi sağlam geldi mi? Kargolama yapılsa daha mı pahalı olur acaba?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Not: ülke bir Avrupa ülkesi. İstanbul'dan gidecek.
(1) 

Aile hekimim sistemden kendi kendine silinmiş

fraise #1538878 
Bunca yıllık hayatımda iki kere aile hekimine gittim; biri de evlilikte sağlık raporu almak içindi. Şu anda raporlu kullanmam gereken ilaçlar var ve aile hekimime bir iki ayda bir yolum düşecek. Normalde seçili bir hekimim vardı ve sistemde görünüyordu. Dün baktığımda sistemden silinmiş olduğumu gördüm
Aile hekimim yok gibi görünüyor. Eşim kendi sistemine girdiğinde aile hekimimiz görünüyor. Yani hekimin ayrilma gibi bir durumu da yok. Başka birini de secemiyorum, herkes dolu.

Bu nasıl olmuş olabilir ve nasıl düzeltebilirim? Sağlık ocağıni arasam yardımcı olabilirler mi? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

Duyurunun patili cocuklularina eğlenceli anket

fraise #1522388 
Kedinizin/köpeğinizin yavru halini mi yoksa yetişkin halini mi tercih edersiniz? Dün ablamizin bahçesinde baktiklari yavru kedileri ve annesini severken bu konuyu kendi aramızda konuştuk; size de sorayım istedim. :)

Bizim kedimiz 5 yaşında 40 günlükken evimize geldi. yavruyken de aşırı tatlıydı, hala fotoğraflarını açıp açıp seviyoruz ama ben büyümüş halini yavru haline bin kere tercih ederim sanırım. Aklıma gelen ilk üç nedense şöyle;

1.Aramızdaki bağ çok kuvvetli artık. Yavruyken o bize böyle düşkün değildi. Biz de sevip egleniyorduk ama bence biz de ona bu kadar bağlı değildik. Şimdi evin gerçekten bir bireyi.

2. Artik yetişkin olduğu için tüm kuralları anlıyor ve uyuyor. Küçükken yaşanan minik kazalar yaşanmıyor, kendine ait bir düzeni var. Ses tonumdan bile neyi yapmaması gerektiğini biliyor.

3. Biz de onun bir bakışından ne isteyip istemediğini anlıyoruz. Miyavlamasinin bile çeşitleri var.

Velhasıl yavru halleri çok şirin olsa da yetiskinlikleri bir başka diyorum ben. Siz ne düşünüyorsunuz?

Hepinize bol patili ve sevgi dolu günler dilerim efendimmmm. :))
(6) 

Biontech 3. Doz aşı sırası bekleme

fraise #1522109 
Son zamanlarda 3. dozu yaptırmak isteyenler oldu mu? Eşim şimdi hastanede 6 kişi beklemeniz lazım demişler; randevu saati 10.30'tu. 2 saattir ondan başka kimse olmadığı için öyle bekliyor. Son aşılama saati de 13.00mis. ne olacak şimdi kimse gelmezse aşı olmadan dönecek mi? Her gün 6 kişinin toplanması garanti değil ki, kimse gelmiyor diye aşı olamayacak mi?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(9) 

Akıllı saatlerdeki uyku analizine guvenelim mi?

fraise #1521287 
Yaklaşık 4 aydır miband 6 kullanıyorum; uyku analizimi de sürekli takip ediyorum. Buna göre derin uyku sürem çok kısa çıkıyor. Üstelik günde 9-10 saat uyusam da yine yüzdelik payda düşük cikiyor. Genel olarak uykusunu almakta zorlanan bir insanım. Yataktan çok zor kalkarım ve 7 saat uyku asla yetmez mesela, en az 9 saat uyumaliyim.

Önceleri bunu demir eksikliğine bağlıyordum; geçen ay kan tahlili yaptırdığımda sonunda her şeyin gayet normal aralıklarda olduğunu öğrenmiş oldum. Durum böyle olunca acaba benim derin uykum gerçekten kısa mi diye düşünmeye başladım.

Bu saatlerin analizleri ne kadar güvenilir? Derin uyku süresini arttırmak için neler yapabilirim, başvurabileceğim bir yer var mıdır?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Tam zamanlı çalışanlar evde yardımcı saatlerini nasıl ayarliyorsunuz?

fraise #1520256 
Birkaç ay içinde tam zamanlı çalışmaya geçeceğim gibi duruyor. Bu zamana kadar hep haftaici bir gün boş vaktim olduğundan temizliği de o araya sıkıştırıyordum. Hafta sonumu yardimciya bağlamak istemiyorum ama haftaici evde tek başına bırakma fikri de aklımı kurcalıyor. Hem detaylı temizlik yapılır mı, emin olamıyorum hem de her ne kadar uzun süredir tanısam da güvenlik konusunda endişe ediyorum.

Siz nasıl yapıyorsunuz? Evde tek başına bırakan çok kişi var mı? Cevaplar için teşekkür ederim şimdiden.
(9) 

Netflix'te Kore Dizisi Önerisi

fraise #1517699 
Bu sırrımı sadece sizlerle paylasiyorum sevgili duyuru sakinleri; ben Kore dizisi bağımlısı oldum sanırım. Batak gibi bir şey bu diziler; izlemeye başladınız mı cikamiyorsunuz işin içinden. İşin komiği dünya üzerinde ne kadar klişe varsa hepsi bu dizilerde mevcut ama yine de izletiyor. Yıllarca Kore dizisi izleyen arkadaşlarımla dalga gectigim için şimdi kimseye soramiyorum tabii.

Yemek yerken, ütü yaparken, etrafı duzenlerken, boş boş bu dizileri izlemeyi çok seviyorum. Beş dakika içeriye gidip gelsem de konuyu kaçırmış olmuyorum en basitinden.

Simdiye kadar izlediklerim; oh my venus, HomeTown Cha Cha Cha, my secret romance, lovestruck in the city, coffee prince.


Netflix'te bulunan 'al bak bunu da izle' dediğiniz Kore dizisi önerisi varsa alabilirim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Klinik supervizyon kapsamında terapi almak isteyenler için duyuru

fraise #1516380 
Bu duyuruyu geçen dönem de açmıştım ve hem kendi danışanımi Duyuru'dan secmistim hem de birkac kişiyi arkadaşlarıma yonlendirmistim. Bu dönem danışan kontenjanım 2'ye yükseldi.

Klinik psikoloji yüksek lisansımin supervizyon dersi kapsamında online olarak sembolik ücret karsiliginda danışan gorecegim. İhtiyacı olan varsa ya da tanıdıklarını yönlendirmek isteyen olursa diye duyuru açmak istedim.

Süreçle ilgili birkac not:
12 hafta boyunca 50ser dakikalık seanslar olacak.
Supervizyon dersi kapsamında olduğu için hocamın da dinleyebilmesi adına her oturumda ses kaydı alınacak. Bunun için izin kağıdını gönderiyor olacağım.

İlk seans ücretsiz. Kalan seanslarda 40 lira gibi bir ücret bana değil, okulun hesabına yatırılacak. Süreç sonunda dileyen öğrenciler parayı kendileri alıyor dileyenler yardım kuruluşlarına aktarabiliyor, ben yardım kuruluşu seçeneğini tercih ettim.

Majör depresyon, kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk gibi şu an için daha uzmanlık isteyen alanlarda maalesef danışmanlık veremeyeceğim. Böyle bir durum varsa üzülerek reddetmek zorunda kalabilirim.

Son olarak, buradan mesajlaşma yolu ile az da olsa tanıdığım kişileri tabii ki alamam ama başka arkadaşlarıma yönlendirme yapabilirim.
(1) 

Kaliteli baharat nereden alınır?

fraise #1516176 
Normalde nanemden, kimyonuma, karabiberime kadar teyzemler hazırlayıp gönderir fakat bu sene stoklarim biraz erken bitti.

Migrostan bir paket kimyon bir paket de karabiber aldım ama hiç sevmedim. Teyzemlerin gönderdikleriyle alakası yok; kokularını geçtim renkleri bile farklı.

İnternet sitesi olur, İstanbul'da direkt alınacak yer olur tavsiyeleriniz var mıdır? Baharat dediğin her yerde aynıdır bizi niye ugrastiriyorsun diye senelerdir anneme soyleniyordum; aynı degilmis, kadın haklıymış resmen.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

H&m makyaj süngeri üretmiyor mu artık? Sünger önerisi

fraise #1515829 
En son iki üç yıl önce zor buluyorum diye 6-7 tane sünger alıp kaldirmistim h&m'den. Stoğum bitti. Yenisini alayım dedim ama mağazada yine bulamadım, internet sitesinde de göremedim. Artık üretilmiyor mu?

H&m yerine şunu dene bak güzel dediğiniz bir marka var mı? Sert ve tüm fondoteni emen bir sünger istemiyorum bir de kolay temizlensin lütfen.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Aile hekimliklerinde demir eksikliği vs icin kan tahlili yaptırılabilir mi

fraise #1514686 
Benim kronik demir eksikligim var. Normalde takibi yurtdisinda yapılıyor; belirli donemler ilaç kullanmam ya da iğne olmam gerekiyor. Semptomlara bakılınca sanirım yine bu dönemindeyim.

Normalde özel bir hastaneden randevu alıp yaptıracaktim ama arkadaşım bu tahlili aile hekimi de yapar, boşu boşuna hem randevuya hem de tahlile para ödeme dedi.

Aile hekimine sadece nikah için sağlık raporu almaya gitmiştim bu yaşıma kadar. Zaten bir sene öncesine dek de aile hekimim yoktu. Gidip durumumu anlatsam bana test yaparlar mı? Bir de randevu nasıl alırım? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(10) 

Cenaze evine giderken ne götürmek gerekir?

fraise #1513310 
Arkadaşımın babaannesi vefat etti, pazartesi günü eve ziyarete gideceğiz. Sanıyorum giderken ufak bir şeyler götürmek gerekiyormuş, ilk defa böyle bir yere gideceğim.

Annem yemek gider normalde dedi ama arkadaşımla her gün konuşuyoruz; çok sakin şu anda evleri. Günde bir iki kişi filan gidiyor, öyle yemek yapmaya mecalleri olmayacak kadar üzgün ve yoğun değiller zira uzun süredir bekliyorlardı. Yemek götürmek tuhaf olabilir o yüzden

İyi bir marka kolonya geldi aklıma da o da hasta ziyaretine giderken alınırdı sanki. Ne alayım hiç bilemedim. Böyle durumlarda yemek dışında ne götürülebilir? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(21) 

Marketlerdeki pahalılık sizi de artık delirtmiyor mu?

fraise #1513182 
Az önce marketten geldim; çığlık atarak oradan uzaklasma isteği geldi. Eve gelip kendi kendime soylenecegime hep beraber söylenelim dedim.

Detaylı bir alışveriş de yapmadım bu arada; evde birkaç şey eksikti onları alayım dedim. 300 lira tuttu. Poşete bakıyorum, 300 liralık bir şey yok, gerçekten yok. Hepsini bir poşete sigdirmisim zaten. Bir süredir sinirim bozulmasın diye fiyatlara bakmadan alıp çıkmayı tercih ediyorum ama geçen hafta ailemin yanında yurtdışındaydim; oradaki alım gucuyle buradaki alım günü karsilastirdigimda gerçekten nefesim kesiliyor. Kendimi aptal yerine koyuluyormus gibi hissediyorum. 1.5 kilo yoğurda 26 lira vermek istemiyorum mesela. Yoğurt bu, Türk sofralarinin temel gidalarindan biri.

Hadi biz bir şekilde her şeyimizi alabiliyoruz, sözlükte zaten herkes aylık 100000 lira kazanıyor tamam da asgari ücretle geçinen o kadar insan ne yapıyor yaa? Bir de her şeye şu anda ulaşabiliyor olmam ses çıkarmamam anlamına mı geliyor? İnsanlara sorsak böyle çünkü. Bu da benim için ayrı bir problem. Ulaşılabilir olmasıyla pahalı olması arasında ciddi fark var bana göre.

Ne olacak bunun sonu böyle? Dün bir yerde okudum, Martta yine zam gelecekmiş.

Not: bu duyuruyu sonrasında silebilirim
(6) 

Yüksek lisans tez süreci ve tam zamanlı çalışma

fraise #1512261 
Yüksek lisans derslerimin bu dönem itibariyle tamamını verdim. Geriye tez asamasi, seminer dersleri kaldı. Geçen sene full time çalışıyordum; derslerle birlikte beni çok yordugu için bu dönem ayda 6 gün çalışmalı part time sisteme geçmiştim.

Derslerin bitmesiyle acaba tekrar tam zamanlı çalışsam mi fikri aklımda donmeye başladı zira evde oturunca da kendimi çok verimsiz hissediyorum. Tempoya alışkınım ve seviyorum. Maddi kaygım çok fazla yok; part timedan aldığım ücret ve başka yan gelirlerim bana yetiyor ama full time çalışınca daha yüksek meblağ da kazanmış olacağım tabii ister istemez, bu da aklımı çelen bir başka konu.

Durum böyleyken tez aşamasında tam zamanlı çalışmak nasıl bir deneyim olur? Beni çok zorlar mı, yoksa sadece tez kaldığı ve önümde bir sene oldugu için rahatça idare edebilir miyim? Bu dönemi daha önce yaşamış olan kişilerden fikir almak istedim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Alerji hapı uyku ve iştah açıklığı durumuna alisiliyor mu?

fraise #1511155 
Yaklaşık bir aydır her akşam alerji hapı alıyorum. Hapin etkisinden yana hiçbir sorunum yok tüm sorunlarımi çözdü. Doktorum da iyi gelirse bütün bir kış kullanabilirsin demişti. Fakat yan etkisi olan uyku ve iştah açıklığı beni çok zorluyor. Günde 10 saat uyusam yataktan çıkarken zorlanıyorum ki son bir ayda ortalama 11 saat uyumuşum zaten. Ve bir de deli gibi iştahım açıldı, bu da bana 1,5 kilo olarak döndü bile. Asla doymuyorum. Bu iki madde hayat kalitemi ciddi manada etkilemeye başladı.

Bu etkilere vücudum alışır demiştim ama alismiyor mu? Recetemde yazıldıigi için üç aylık ilacım elimde mevcut. Ama eğer böyle devam edecekse tekrar bir doktora gitmeyi planlıyorum.

Kullanan tecrubeliler vardır belki diye sorayım istedim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Air fryer, stand mikser ve ekmek yapma makinesi

fraise #1509999 
Herkesçe çok popüler olan bu aletleri kullananlardan fikir almak için geldim. Şöyle ki genisce bir mutfağım var ve mutfakta vakit geçirmeyi severim. Dolayısıyla 3 çeşit kahve makinesi, tost makinesi, büyükçe bir robot, mix& go vs derken yeterince teknolojik aletimiz var zaten. Artık seçerek alıyorum, kalabalık yapmak istemiyorum. Bu yüzden kullananların fikirleri önemli benim için.

İlk olarak bu Air fryer her yerde karşıma çıkıyor; bir yandan mantıklı geliyor, bir yandan yıllar önce Tefal modeliyle yapılmış patates kizartmalarini yiyip 'bu ne ya sünger gibi. Bunu yiyeceğime ayda bir normal kızartma yerim', dediğimi hatırlıyorum. Alanlar memnun mu? Aşırı kızartma tüketmeyen bir aileye önerirler mi?

İkinci olarak stand mikserleri merak ediyorum. İşlevini tam anlamadım. Poğaça vs yapacaksam zaten el mikserim var. Evde iki kişiyiz. Ortalama 2 haftada bir gibi de poğaça, kek vs yapılır bizim evde. Almaya değer mi? Bütün arkadaşlarım kullanıyor ama bana cidden amaçsız geldi.

Son olarak ekmek yapma makinesi. Bunu almayacağım, annemde var. Kendisi iki yıl önce halamda görüp heves etmişti, bir iki ay kullandı; kilere kaldirdi. 'benim mutfağım küçük, yer kaplıyor. Al, götür sen kullan. Hem yoğurt, reçel filan da yaparsın' dedi. Açıkçası evde ekmeği pandemi dönemindeki furya haricinde hiç denemedim ama pizza hamuru vs de yapıyormuş sanırım; bu özellikler çekici geldi. Alıp getirsem kullanır miyim?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Hangi özel sağlık sigortasını kullanıyorsunuz?

fraise #1509624 
Eşim ve benim için bir aile sağlık sigortası yaptırmak istiyoruz fakat seçenekler o kadar çok ki aklımız karıştı, aralarında tam olarak ne fark var; onu da anlayamadık. Full+ full paketler var; biz de olmuşken covid testi, ilerde bir gün olursa diye doğum paketi, çocuğu da kapsayıcı sigorta vs gibi şeyler de dahil olsun istedik. (Bu arada şu an için çocuk düşüncemiz yok, öyle bir düşünce olursa paket yukseltme gibi bir şey oluyor mu?)

Bu kadar full pakete gerek yok diyen de var, olmuşken bunlar olsun zaten diyenler de var. Hatta bir tane patili sigorta gördük, aaa kedimizi de sigortalatalima kadar vardı olay. öyle çok fazla doktor ziyareti olan insanlar değiliz. Senede bir, iki kere gidiyoruz.

Siz hangi firmanın, hangi sigorta paketini kullanıyorsunuz? Memnun musunuz?bir de ortalama yıllık ne kadar bir ödeme yapıyorsunuz?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Miband 6 ince bilekli biri için uygun mu?

fraise #1509419 
İki gündür miband 6 sipariş vereceğim sırf bu yüzden kararsız kalıyorum. bende miband 2 var; yıllardır kullanıyorum kendisini, artık yenisini alma vaktim geldi. Miband 2nin duruşu bileğimde çok sorun olmuyor fakat sonrasında ekran büyütmeye gittiler sanırım. Benim bileğim gerçekten çok ince; şimdiye kadar herhangi bir saati, bilekliği tadilatsiz kullanabilmisligim yoktur dersem yanlış söylemiş olmam. Bu durumda miband 6 çok mu büyük durur yoksa miband 2 gibi idare edebilir miyim?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(12) 

Bu duyuruda yılbaşı mezelerimizi paylaşıyoruz

fraise #1507732 
Efendim yılbaşı menüleri artık yavaş yavaş tamamlanmaya başlarken bu yıl için farklı bir iki şey daha yapayım istedim, duyuruya geldim. Yılbaşı masalarinizda olmazsa olmazlariniz ya da 'şunu yaptım çok güzel oldu, yılbaşında da yapacağım.' dediğiniz mezeleriniz varsa benimle de paylaşır mısınız?

Ben bu yıl için fırında limonlu tavuk, mercimekli/sebzeli çorba, patates püresi, yeşil salatayı yemek kısmı için netleştirdim. Meze olarak annemin hazırlayıp buzluğa bıraktığı içli kofteleri, kuru dolmaları birer tabak olacak. Havuç tarator, haydari ve Amerikan salatayi da süsleyip masaya eklerim dedim. Tatlı olarak da tiramisu ya da kütük pasta düşünüyorum.

Herkese musmutlu, sağlıklı bir yıl dilerim şimdiden!
(2) 

Kronik sinüzitten ameliyatsız kurtulabilen var mı?

fraise #1507276 
Yaklaşık bir aydır devam eden ataklarim sonrası dün gece ateş, boğaz agrisi derken sabah iyi olduğunu düşündüğüm bir doktora gittim. Daha önce gittigim doktorlar aferin sinus ve sprey yazıp gönderdi.

Kadın kulaklarıma, burnuma, boğazıma filan bakarken 'ay ay ay, of of of' nidalarıni da hiç eksik etmedi. Beynimin çok yakın bir yerinde yoğun bir akıntı varmış. Menenjit aşın var mı diye de sordu. 2 antibiyotik, ağrı kesici, ates düşürücü, gargara ve sprey ile yolladı beni. Bir hafta sonra kontrole gideceğim, tomografi cekilecekmis. Duruma göre ameliyat bile olabilir dedi. Takdir edersiniz ki tam bir moral bozukluğu ile döndüm eve, ilaçları içtim yatıyorum.

Bu kronik sinüzitten ameliyat olmadan kurtulabilen var mı? En önemlisi menenjite filan çevirir mi? Ne yapsak bir doktora daha mı gorunsem? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(19) 

"Cocuk dusunmuyor musunuz?" Sorusunu bir ben mi tuhaf buluyorum?

fraise #1507025 
Evet, bu bir iç dökme duyurusu oldugundan sonrasında kendini imha edebilir.

Yaklaşık 3 aydır evliyim, ondan önce de 9.5 yıldir devam eden bir ilişkimiz var. Evlendiğimin birinci ayından itibaren çalıştığım kurumlardaki yemek yapan ablalardan, öğretmenlere, uzaktan tanıdıklardan, arkadaş grubuna kadar herkesin dilinde bu soru; yıldım cidden.

Güzellikle cevap vermeye çalışıyorum ama cevap vermek zorunda da değilim esasında. Baktığınız zaman karşıdaki insanın sinirlarini ihlal etmek gibi geliyor bana bu tarz sorular ve çok garip karşılıyorum. Şimdiye kadar kimseye de böyle bir soru yoneltmemisimdir fakat bakıyorum insanlar gayet doğal bir şekilde soruyor bu soruyu, sahiden bir tek bana mı tuhaf geliyor? Hayır, bir de belki benim çocuğum olmuyor; nereden biliyorsunuz? empatik yaklaşmaya çalışıyorum ama yok, hala kavrayabildigim bir konu değil.

Uzunca bir süre hatta belki de hiçbir zaman çocuk dusunmeyecek benim için bu sorudan kurtulmanın bir yolu var mı sevgili tecrübeli arkadaşlar?
(4) 

Yakın zamanda yurtdışına çıkış icin pcr testi yaptıran var mı?

fraise #1505459 
Çıktısını illa ki hastaneye gidip alıp imzalı olanı mi ibraz etmek gerekiyor yoksa e-nabiza düşen sonucu alıp götürsek sorun olur mu? Sonuçta pasaport numarası yazıyor ve sonuç İngilizce, barkod da var. İlla gitmek gerekiyor kısmını tam olarak anlayamadım.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Sadece İngilizce bilerek yurtdışına tasinanlar

fraise #1503898 
Avrupa ülkelerinin birinden (İsviçre) vatandaşlığım var, ailem orada yaşıyor. Ben Fransızca biliyorum, üniversite eğitimimi ve yüksek lisansımı Türkiye'de tamamladim/ tamamlıyorum, psikoloğum.

Eşim de elektrik elektronik mühendisi. Fransızca hiç bilmiyor ama iyi derece ingilizce biliyor, uzun yıllardır da tecrübeli.

Yıllardır gitsek gitmesek derken, her horoz kendi çöplüğünde iyidir mantığında, ekonomik olarak da ülkenin geneline oranla görece iyi bir konumda olduğumuz için gitmeyi pek düşünmemiştik, yeniden düzen kurmak hep zor geldi; özellikle eşim için. Fakat şu anda ben bunları yazarken bile oturduğumuz yerden fakirlesiyoruz. Sonu nereye varacak, o da belli değil. İsviçre'de gidip Cenevre'ye yerleselim düşüncesi çok ağır basmaya başladı.


Sorum yaşadığı ülkenin dilini bilmeden gidip yerleşenlere; sadece İngilizce bilerek ne derece zorlandiniz? İş bulmak, iş hayatına uyum sağlamak, sosyalleşmek çok mu zordu? Özellikle 30larinin sonlarına yaklaşan biri için daha da mi zordur? Tecrübeli arkadaşları dinleyip cesaretlenmeye ihtiyacımız var sanırım.

Moderasyon görev bilgilendirmesi

fraise #1502693 
Herkese merhabalar,

Sözlükte, duyuru'da sürekli aldığım mesajlar ve yazılan entryler sebebiyle bu bilgilendirmeyi yapma ihtiyacı duydum.

Ben uzun süredir aktif olarak duyuru moderatorlugu yapmıyorum. Ancak bir mesaj geldiğinde ya da gerçekten tamamen kuraldışı olan bir şey gördüğümde (ki bu ayda biri geçmez) müdahalede bulunuyorum.

Ekşi Duyuru sevdiğim bir platform. Burda vakit geçirmeye devam edeceğim fakat yapmadığım şeyler için hakaret dolu mesajlar ve entryler okumaktan da yoruldum takdir edersiniz ki, o yüzden bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Sevgiler..
(3) 

Tefal tava

fraise #1502438 
Tava seti alacağım. Tefal için çok iyi yorumlar olmasına rağmen çok kötü 2-3 ayda içleri dökülmeye başladı diyenler de var. Öyle çok teferruatlı bir şey istemiyorum. 2li ya da 3'lu yapışmayan, kolayca çizilmeyen, dayanıklı bir set arıyorum. Tefal'deki fiyatlar da çok orantisiz, anlayamadım tam olarak.

Tefal kullananlar memnunlar mi acaba? Başka hangi markalara bakayım? Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Edit: baktığım set de şuydu; www.amazon.com.tr
(7) 

Ses kaydını yazıya döken program

fraise #1501024 
Yaklaşık 8 ay boyunca hemen her hafta aldığım 50 dakikalık ses kayıtlarını yazıya dökmem gerekecek noktasından virgülüne kadar. Sabahtan beri 10 dakikayı ancak yazabilmisim. Bu kayıtları yazıya döken bir program var mıdır bildiğiniz? Birebir çevirmesine gerek yok, ben zaten tekrar dinliyorum kayıtları ama sıfırdan yazmak cidden bayağı zorluyormus.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Klinik supervizyon kapsamında terapi almak isteyenler için duyuru

fraise #1499293 
Klinik psikoloji yüksek lisansımin supervizyon dersi kapsamında online olarak sembolik ücret karsiliginda danışan gorecegim. İhtiyacı olan varsa ya da tanıdıklarını yönlendirmek isteyen olursa diye duyuru açmak istedim.

Süreçle ilgili birkac not:
12 hafta boyunca 50ser dakikalık seanslar olacak.
Supervizyon dersi kapsamında olduğu için hocamın da dinleyebilmesi adına her oturumda ses kaydı alınacak. Bunun için izin kağıdını gönderiyor olacağım.
İlk seans ücretsiz. Kalan seanslarda 40 lira gibi bir ücret bana değil, okulun hesabına yatırılacak. Süreç sonunda dileyen öğrenciler parayı kendileri alıyor dileyenler yardım kuruluşlarına aktarabiliyor, ben yardım kuruluşu seçeneğini tercih ettim.

Majör depresyon, kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk gibi şu an için daha uzmanlık isteyen alanlarda maalesef danışmanlık veremeyeceğim. Böyle bir durum varsa üzülerek reddetmek zorunda kalabilirim.

Son olarak, buradan mesajlaşma yolu ile az da olsa tanıdığım kişileri tabii ki alamam ama başka arkadaşlarıma yönlendirme yapabilirim.
123456789  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık