(5) 

Scholl Velvet Smooth ve saç maşasi

fraise #1118428 
2 ayrı soruyu tek duyuruda birleştirdim.


1. Bu Scholl Velvet Smooth ayak bakım seysini kullanan var mı? Memnun musunuz? Dönen ponza taşı sanırım. Fiyatlar 60-70 lira arasında değişiyor, bir arkadaşım 'ali expressten alsana. Aynı şey hem daha ucuz' dedi. İnternette de biraz araştırırken hepsiburada gibi yerlerde 20-25 liraya satildiklarini gordüm. Sipariş vereyim mi ucuz olanlarından? Yoksa illa digerini mi almak gerek?

2. Saçlarım dalgalı, gür ve uzun. Yazın kopukleyip çıkıyorum ama kışın bunu yapsam 10 gün baş ağrısından duramam. Her gün fon cektirmekten de sıkılıyorum. Bu masalardan bir tane alsam, sabahları 10 dakikada buklelerime şekil vermem mümkün mü? Yoksa saatler mi harcamak gerek? Onereceginiz bir marka/model var mıdır?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Özel okullarda senelik fiyat artışı oluyor mu?

fraise #1117368 
Lisans ve yüksek lisansta 1. Sınıfta kayıt yapıldıktan sonra hep aynı ücret ödeniyor değil mi? 2. Sene artış yapma durumları oluyor mu? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(15) 

Hocaya hediye tavsiyesi

fraise #1116976 
Bana gerçekten çok büyük bir iyiliği dokunan hocama ufak bir hediye almak istiyorum ama ne alacağımı bilemedim. Kendisi erkek, 30lu yaşlarında, genelde spor giyinen, tiyatroya gitmeyi seven, spor yapan biri. Ek olarak odasına girince yoğun bir parfüm kokusu oluyor :)

Bildiklerim bu kadar. Parfüm alayım dedim ama riskli bir hareket mi olur mu? Ne alabilirim? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Anaokullarinda dil öğretmenligi zor mudur?

fraise #1116634 
Erkek arkadaşımın ablası bir kolejin anaokulunda müdür. 3-4-5 yaş grubu için haftada 7 saat ingilizce ve fransızca için öğretmen ariyorlarmis. Bana 'gel seni alayım, cok zorlanacagin bir is değil' dedi. Benim de bu sene 1 günum boş olacak. Dil konusunda sıkıntım yok ama öğrencilerle iletişim kısmı beni zorlar mı? Öğretmen olmayan birinin yapabileceği bir iş mi? İngilizce için yabancı bir öğretmenleri daha varmış zaten, ben de ek olarak gideceğim.

Haftada 7 saat için de aylık 1500 lira veririm dedi. Yarın okula gidip bakacagim. Bir yandan diyorum taş atıp kolum yorulmuyor, giderim. Bir yandan da calismaya ihtiyacım yokken gidip agrisiz başımı agritirim diye korkuyorum.

Buralarda daha önce böyle bir iş yapan varsa detaylari öğrenmek istedim. Teşekkür ederim şimdiden herkese
(16) 

Sizde de oluyor mu bu?

fraise #1115341 
Ben bir yere gitmeden önce çok strese giriyorum, gitmek istemiyorum vs. Gittikten sonraysa direkt alisiyorum, bu sefer de dönmek istemiyorum. Özellikle kalmalı bir yere gideceksem oluyor bu.

En basitı ailemin yanına gideceğim zaman hic gidesim gelmiyor. Yol, valiz filan gözümde büyüyor; sıkılacakmisim gibi geliyor. Geldikten sonra da kendi evime dönerken aynı hisleri yaşıyorum. Ikisi de benim evim gerçi. Birinde senelerce yaşadım, odam var. Diğerinde hali hazırda kendi düzenim var. Bunun gibi işte.

Aynı durumda olan var mı? Çözümü var mı? Yoksa bir manyak ben miyim? Bıktım valla her seyahat öncesinde stresli olmaktan.
(10) 

Dizı tavsiyesi vol bilmem kaç

fraise #1114581 
Sonunda bu duyuruyu ben de açmis bulunmaktayım. Eski duyurulara baktım ama hep standart diziler önerilmiş.

Dün fringe'i izleyip bitirdim. Çok severek izlemiştim her bölümü. Daha önce six feet under ve house'u da aynı zevkle izlemiştim. House of cards, game of thrones ve masters of sex güncel izlediğim diziler. 20 dakikalık dizilerden HIMYM var. (Friends demeyin; birkaç bölüm izledim, sevemedim)

Bunlara göre 4-5 sezon birikmiş bölümleri olan fakat 10 sezon gibi uzun olmayan ( her zaman vaktim olmuyor, fringe'ı 1.5 senede bitirdim), güzel dizi onerileriniz var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Not: bu duyurulara kesin Breaking bad ve oz önerileri geliyor. İkisine karşı da onyargiliyim. Fazla gri diziler bana göre, ben içinde biraz da eğlenceli unsur bulundursun istiyorum.
(5) 

Erkek kardeşe doğum günü hediyesi

fraise #1112988 
Kendisi 20 yaşında, küçük yaşlardan beri basketbol delisi, hayatını da spor disipliniyle yaşayan, bilimle ilgili her şeyi sever, edebi kitaplar okumaktan pek hoşlanmaz, Playstation oynar, yakında mimar olacak. Giyim kusamina dikkat eder, özellikle ayakkabıları ayri sever.

Bu bilgiler doğrultusunda ne alabilirim kardeşime? Düşün düşün aklıma bir şey gelmiyor, öyle ihtiyacı olan bir şey de yokmus. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(13) 

Allah aşkına burdan size takan insanlarla nasıl baş ediyorsunuz?

fraise #1112796 
Nick vermek istemiyorum ama seviyesiz, saygisizin biri 1 haftadır musallat olmuş durumda bana. Her verdiğim cevaba istinaden özel mesajla hakaret ediyor, resmen takip ediliyorum. 1 değil 2 değil cevap vermiyorum, devam ediyor. Mallara ekleyecegim ama korkuyorum bu sefer de duyurulara yazacak diye. Modlar özel mesaja bir şey yapamıyor maalesef.

Ne yapıyorsunuz böyle kisilere? Adamı tanımıyorum, tek bir sohbetimiz bile yok. Derdi ne bilmiyorum. Böyle hastalıklı insanlar yüzünden duyurudan da soğudum iyice. Sinirden elim ayağım titriyor resmen.
(18) 

Şu an yeniden meslek seçme şansınız olsa

fraise #1112473 
Hangi mesleği secerdiniz? Bu yaz meslek araştırmalariyla fazla hasir neşir oldum (kuzenime okul seçtik, benim yurtdışında ikinci bir lisans okuma ihtimalim vardı vs). Gördüğüm şu oldu; her meslek illa ki yerden yere vuruluyor. Mühendise baksan artık etraf mühendis dolu deniliyor, avukatlığa baksan öyle, doktorluk deseniz çalışma sartlarindan şikayet ediyorlar. Psikologlar illa yüksek lisans yapmalı diye örnekler uzayıp gidiyor. E iyi de her mesleğin kendine göre zorlukları var, Hiçbiri mukemmel değil ki.

Siz şu anda seçtiğiniz meslekten memnun musunuz? Yoksa şimdiki aklım olsa şunu okurdum mu diyorsunuz?
(19) 

Bir makyaj çantasında neler olmalı?

fraise #1111733 
Ben çok fazla çeşitle makyaj yapan biri değilim. Dün makyaj çantami boşalttım; 2-3 çeşit ruj, eyeliner, concealer, 1 göz kalemi (onu da eyeliner'ı düzgün çekmek için kullanıyorum), bronzer pudra, rimel ve allık fircasi çıktı icinden. Arada sırada kullandığım bir bb kremim de var ama ancak yüzümde saçma bir sivilce çıkarsa sürüyorum. Bu saydiklarimi değiştire değiştire günlük makyajımda kullanıyorum, bana yetiyor ama özel bir gecede makyaj filan yapacaksam kalıyorum öyle. Zaten bu konuda çok yetenekli de değilim.


Hazir vaktim varken biraz makyaj malzemesi alayım da elimin altında bulunsun diyorum. İnternetten araştırdım, milyon tane şey saymislar cogunun ne işe yaradığını bile bilmiyorum. Velhasıl bir kadının makyaj çantasından mutlaka bulunmalı dediğiniz neler var? Ben neler alayım? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Ölen birinin ailesine basıniz sağolsun diyememek

fraise #1111336 
Bende bu sorun var maalesef. En son örnek de dün oldu. Annemlerin bir arkadaşının 10 yaşındaki kızı mayısta kanserden vefat etti. Annesini o zamandan beri görmemiştim. Biz kahve içmek için çıktığımızda kafası dağılsin diye onu da çağırmıslar; geldi. Görünce sıkıca sarıldım, 'nasılsın x abla?' dedim, o da 'iyi olmaya çalışıyorum' dedi ama basın sağolsun diyemedim. Sanki onu söylersem aglayacakmis, acısını hatırlatacakmisim gibi geliyor. Hoş ben söylesem de soylemesem de aklında. Otururken birden gözleri doluyor hatta sulugoz benim de onu görünce gözlerim doldu ama o cümleyi kuramıyorum işte, ne bileyim.

Bunu yaparak ayip etmiş miyim? Anneme söyledim 'canım onu söyleyip, söylemedigini farketmemistir. Sen üzüldüğünu bir şekilde hissettirdin, önemli olan cumle değil ki' dedi ama bilemedim. Siz söyleyebiliyor musunuz? İlla basın sağolsun demek gerekir mi? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(22) 

Öğrenci biri ne kadar parayla geçinebilir?

fraise #1110578 
Çok yakın bir aile dostumuzun kızı bu sene üniversiteye başlayacak. Abisi üniversite hayatı boyunca babasından para vs almamış (kendi istegiyle), sadece belirli masrafları ailesi karşılamis. Dolayısıyla babası simdi kizina ne kadar harçlık göndermesi gerektiğini tam olarak kestiremiyormuş, bana sordu az önce laf arasında. Benim de standart öğrencilerden farklı bir gelirim olmustu o donem boyunca, bunun için tam bir şey diyemedim. '1500 gönderseniz idare eder herhalde' dedim. Az olur, cok olur gibi yorumlar geldi. Bilemedik.

Siz ne kadar parayla geciniyorsunuz? Ne kadar göndersinler bu kıza aylık? Aile maddı olarak rahat bir aile fakat fazla fazla para gönderip boşa harcama yapmasını istemiyorlar. Sıkıntı çekmeden ay sonunu getirsin diyorlar.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(14) 

Ev eşyalarınızi nerelerden aldınız?

fraise #1108804 
Yeni ev kurarken özellikle spor tarzda yatak odası takımları ve koltuk takımlarını nelerden aldınız? Hali, perde gibi ıvır zivirlari nerelerden almak gerek?

Bu işler bütçeye de bağlı farkındayım. ona da şöyle açıklama yapayım; fuga'dan bir koltuk beğendim mesela, tek bir kanepesi 7000 lira dediler. O kadar uçuk bir şey istemiyorum ama ucuz diye elimde kalsın da istemiyorum. bir iki sene içinde yurtdışına tasinma durumları olacak eşyaların büyük ihtimalle. Ha 'çok kaliteli değil ama fiyatlari uygun. Seni 2 sene gayet rahat idare eder. Taşınırken de atarsin' dediğiniz öneriler de kabulum. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Lokasyon; istanbul.
(10) 

Mide bulantısına ne iyi gelir?

fraise #1106564 
Arkadaş mide bulantısından kivraniyor, tatildeyiz. Bildigimiz bir yer değil. Doktor da gitmiş. Açık eczane de bulamadık. Bende rennie vardı; onu versem bir işe yarar mı? Ne yapmak gerekir?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(1) 

Yurtici uçuşlarda durumlar nasıl?

fraise #1105147 
Yarın sabah atatürk havalimanindan yurtiçi uçuşumuz var. 3 saat önce orda olun diyenler olmuş. Kontroller o kadar yoğun mu hala? 2 saat önce gitsek sorun olur mu acaba? Normalde 1 saat de yetiyordu malum.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(31) 

Pazarlık yapar mısınız? Yapabiliyor musunuz?

fraise #1104667 
Ben bu konuda tamamen yeteneksiz bir insanım, utanıyorum bir kere. Etrafımdaki hemen herkes de öyle. Fiyatı söylediklerinde direkt parayi çıkarır veririm, sevmiyorum o konuşmaları yapmayı. geçen sene oludeniz'de etiketi sterlin fiyatından yazan esnaf liraya yuvarlak hesap çevirince 'ama bunun fiyatı o değil ki su' demiştim, adam de peki öyle olsun demişti. Yaptığım tek pazarlık buydu ki sanırım ona da pazarlık denmiyor.

Millete bakıyorum çatır çatır pazarlık yapıyor. Yine bir tatilde arkadaşım tekne turu için pazarlık yapmıştı da başkası adına utanmak sendromuna tutulup 'ya tamam işte bu fiyat iyi. Niye 3 lira için dil döküyoruz ki?' demistim. Bana 'turkiye'de böyle yerlerde pazarlık yapilir' dediler. İyi de total de 5-10 lira az vermek için niye kendimi yorayim? Ne bileyim, saçma geliyor bana.

Siz ne düşünüyorsunuz? Pazarlık yapar mısınız? Yapmalı miyiz?
(3) 

Açıköğretim fakültesinde sınavlara girilmese bile kayıt yenileme

fraise #1103681 
Mümkün mu? Geçen sene heveslenip 2. üniversite kapsamında bir fakülteye yazilmistim ama zamanım olmadığı için ne derslere bakabildim ne de sınavlara girebildim. İki dönem de kayıt yeniledim ama. Bu sene tekrar kayıt yenileme hakkım var değil mi? Kaydımı silmezler sınavlara girmedim diye?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(11) 

arkadaslarin yaptigi normal mi?

fraise #1103426 
aslinda ben cok anormal bulmadim ama baska bir arkadasimiz biraz sasirdi, saskinligini da belli etmek istiyor. buna gerek var mi, bilemedim.

durum su; cok yakin arkadasimiz yine yakin arkadas oldugumuz kiz arkadasiyla isteme faslinin ardindan bugun sozlenmis. biz bunu facebook'taki resimlerden gorduk. normalde telefonla konusulur, daha dun gece whatsapp grubunda muhabbet ettik, sabah yine minik mesajlasmalar olmus hatta haftaya hep beraber tatile gidiyoruz. ustelik grup erkekleri 17 yildir filan cok yakin arkadaslar. boyle olunca da diger arkadasim 'en azindan haber verebilirlerdi ya. enteresan oldu boyle gizlemeleri' dedi. ortada bir soz, nisan muhabbeti donuyordu ama gunu belli degildi. ben sakayla karisik sasirdigimi belli etmek istiyorum diyor. ben de diyorum ki bizim iki yil once evlenen baska bir ciftimiz de var, onlar da bu kadar yakin olmasalar da sabah arayip 'nisanimiz var' diye haber verdiler. demek ki telaslarda arkadaslar unutulabiliyor ama isin acikcasi sasirmadim desem yalan olur.

sizce bu durumda saskinligi belli etmek ergence mi olur? yoksa sakayla karisik arkadasim yazsin mi bir seyler? ben facebook'ta resimleri filan begendim zaten.
(11) 

sac rengini gunesle birlikte acan spreyler, yaglar ise yariyor mu?

fraise #1102690 
sac rengim koyu kestane. hic boyatmadim. yazlikta 1 2 ay kaldigim zamanlarda gunes sayesinde renk tonu biraz aciliyordu (ozellikle uclari), pek seviyordum. artik o kadar uzun sure kalamiyorum maalesef. gelecek hafta 10 gunlugune tatile gidiyorum; su spreylerden filan alsam sacima sursem ayni etkiyi yaratir mi? yoksa turuncu, kizil gibi sacma bir renk mi olur? hic mi acilmaz? saca zarar verir mi?

bir de biraz bakindim ama spreyler genelde sarisinlar icin. papatya suyunu cok onermisler, o olur mu ki? ya da onerebileceginiz baska yag, sprey vs var midir? tesekkur ederim simdiden herkese.

not: boyat demeyin, beyazlar dolana kadar sacimi boyatma yanlisi degilim. bir de dedigim gibi o gunesten acilmis tonu seviyorum ben.
(21) 

Duyurunun optimistleri toplasin

fraise #1101816 
Optimist olmayıp en azindan felaket senaryolari uretmeyenler de olur. Biliyorum, zor günlerden geçiyoruz ama burda ve sözlükte öyle bir hava var ki her okuyup çıktığımda 'hepimizi kesecekler, bu ülkede sıkışıp kalacağız.'diye düşünmeye başlıyorum. Ben zaten korkuyordum yorumları okudukça iyice kötü hissediyorum kendimi. Biri başka ulkeler sınırları kapatacaklar diyor, diğeri yurtdışına çıkışlarımiz yasaklanacak. Dün biri seriatcilardan acısız olum isteyebilir miyiz diye duyuru açmışti mesela. Okudukça moralim bozuluyor. Görüyorum ki çok fazla insan var benim gibi.

Dün babam kızıp 'yahu girip bakma artık şu yazanlara' diye beni sakinleştirmek için uzun uzun konuştu. Ben de birkaç hafta ne sözlüğe ne de duyuruya girmeyeyim dedim ama bir yandan da haberleri takip etmek istiyorum.

Neyse kotumserler yanında daha umutlu şeyler söyleyecekler var mı? Tamam belki mükemmel bir ülke olmayız ama hiç değildik ki zaten. Yaşıyorduk işte bir şekilde. Belki biraz okuyup kendimizi rahatlatiriz. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

NOT: biz sokağa çıkıp demokrasi şöleni yaşıyoruz vs diyecekler gelmesin. Gerçekleri de az buçuk biliyoruz sonuçta.
(3) 

Kitap nasıl taranir?

fraise #1101643 
Yukarda neferkitty'nin duyurusunu gormussunuzdur; duyuru yabancı dil kitap arşivi gibi bir şey yapılıyor. Bende de anneme zamanında aldığımız bir iki fransızca kitabı, okul yillarimdan kalma gramer kitapları filan var. Bunları taratip atayım bilgisayara dedim ama koca koca kitaplar. Birini taramam 1-2 saatimi alır. Bunu hızlıca yapmanın bir yolu var mı? Bir de taradiktan sonra world dosyasına çevirmem filan gerekiyor mu? Daha önce hep 1-2 sayfa bir şey taradigimdan pek bilgim yok.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(11) 

Fransa'da 1000 euro ogrenciye yeter mi?

fraise #1101460 
Fransa'da ortama 1000 euro bursla öğrenci lisans eğitimini tamamlayabilir mi? Çalışma izni veriyorlar mi? (Başka bir avrupa ülkesinin vatandaşıysak) Bir de tam olarak nasıl basvuru yapılıyor bilen var mı? Küçük bir şehir olacağını da belirteyim.


Başka bir avrupa ülkesinden aldigim burs var ama ikinci üniversitem oldugu icin bursumu 1000 euroya kadar dusuruyorlarmis. Araştırmaya başlamadan önce maddi olarak yeter mi kısmını düşünmeye başladım. Gerektiği noktada aileden destek alabilirim ama öncelikli hedefim kendi yağımda kavrulmak.

Bir de iki kişi ortalama 2500 euro ile geçinebilir miyiz? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(22) 

Korkuyor musunuz? Korkmalı miyiz?

fraise #1101043 
Ben 3 gündür ciddi ciddi korkuyorum. En son dün kızılay'in göbeğinde zikir çekenlerin videosunu izledikten sonra daha cok korktum. Biraz aşağıya inince Malatya'da alevi mahallesi basanlar olmuş onu da gördüm, iyice korktum. Askerlere yapilanlar malum.Şu anda Türkiye'de değilim, 2 haftaya döneceğim. Nasıl döneceğimi düşünüyorum.

O kadar video goruntusunden sonra bizi oldürebilecek potansiyel olduğunu, sayılarının hiç de az olmadığını dusunmeye başladım. Istanbul'da yaşıyorum; sokak ortasında bana saldırırlar mi acaba diyorum.

Üstelik kendimi koruyabilecek biri de değilim. Ne yapmak gerek böyle bir durumda? 10 kişi gelse ortada polis de yok zaten, adamlar iyice cesaret kazanmaya başladı. Selalarla, ezanlarla gaz veriyorlar resmen. Kısacası korkuyor musunuz? Korkmalı miyiz?
(15) 

Bodrum mu antalya mi?

fraise #1099289 
İkisinin de konsepti her şey dahil olacak. 4 kişi gidiyoruz erkek arkadaşım ve iki arkadaşımız daha. Beyler yorulmayip tüm gün dinlenmek istiyorlarmis.

Antalya'ya daha önce hiç gitmedik, Side taraflarına baktım ama handikap su; erkeklere oda vermiyorlar. 2 arkadaşımız da erkek. Sadece bir iki otel bulabildik eli yüzü düzgün ve erkek kabul eden. Arkadaslarimizman biri de 1 hafta için kişi başı 2000 lirayı geçmesin dedi. Yer secenegi iyice daraldı. Antalya'da çıkıp gezelim desek gezilecek yer var mı, onu da bilmiyorum. Denizini bilmiyorum.

Bodrum'daki otellerde erkek kabul etmeme sorunu yok sanırım. Tek handikap daha önce gitmiş olmamız. Yukarda bahsettigim arkadaşımız aynı şekilde 'oraya daha önce gittik' dedi. Diğerleri ne düşünüyor, tam bilmiyorum. Sevmistık de hepimiz daha önce bodrum'u.

1 haftadır yer bakmaktan gözlerim şasi oldu; artık bugün karar vermemiz lazım. Bir tek bakinan da benim. Bu verilere göre siz hangisini önerisiniz? Otel önerisi verseniz de olur.

Neden her şey dahil ve sadece bu iki yer diye soracaklara not: arabayla gitmeyi kimse istemiyor zira uzun yolda araba kullanabilen tek kişi var. Onun tatili ölüyor. Bu iki yer havaalanına yakın. Lazım olursa gittiğimiz yerde kiralarız dedik. Her şey dahil isteğinin sebebi de 2-3 gün otelden çıkmayıp dinlenelim. Canımız sıkılırsa çıkarız düşüncesi.
(6) 

Datca'da kopekbaliklarinin çok olduğu doğru mu?

fraise #1099053 
Sözlükte datça başlığına bakıyordum da 2-3 kişi kopekbaliklari cirit atiyor; belinize kadar suyun olduğu yere bile gelebilirler. Yuzerken ilerde yuzgeclerini görmek mümkün filan demişler. Kucuklugunden beri köpekbalığı fobisi olan ben fena korktum bu durumdan. Sırf bu sebep yüzünden tropik yerlere gitmedim ucuz biletler bulduğumuz halde kaç kere. Doğru mu bu? Datca'da o kadar çok varlar mi? Otel rezervasyonu yaptiracaktim, korktum bekliyorum öyle.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Madrid'de gitmeden donmeyin diyeceğiniz yerler

fraise #1098717 
Madrid'de mutlaka şuraya gitmelisiniz, şunu yapmalısıniz, şunu yemelisiniz dediğiniz neler var? 1 hafta süre içinde neler yapılabilir?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(18) 

Selülitler geçmiyor mu?

fraise #1097746 
Kilo sorunu olmayan hatta zayıf kategorisinde yer alabilecek bir insanım. Yediğime, ictigime her zaman dikkat ederim; spor son 4 aydır düzenli ondan öncesinde de ara ara mutlaka yaptım. Yalnız portakal kabuğu gibi olmasa da ince çizgiler halinde selülit var bende, şu oturunca daha belirgin olanlardan. Bunlar yeni oluşmadı; 1 yaşından beri var. Gitmiyorlar da. Spor yapınca geçer dedim; yine geçmiyor. Normal etek, elbise filan giyince belli olmuyor ama bikini giyince minik çizgiler var iste; sinirimi bozuyorlar.

İnternette okudum; bazıları gitmez demiş, bazıları düzenli spor ve sağlıklı beslenmeyle geçiyor demiş (o zaman benimkiler niye gecmiyor?). Daha önceden selüliti olup sonradan yok edebilen var mı? Nasıl yaptınız? Yoksa bunlarla yaşamaya alışmak mi gerekiyor? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Özel okullarda ödeme nasıl oluyor?

fraise #1097642 
Atıyorum senelik 20000 lira ödenecekse hepsini eylülde mi alıyorlar? Yoksa güz dönemi yarısını bahar dönemi kalan yarısını ödeme gibi bir opsiyon var mı?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

amazondan siparis verdiginiz urun size ulasmayinca napiyorsunuz?

fraise #1097476 
babamlar yilbasinda amazon fransa'dan 350 franklik alisveris yapmislar; urun gelmedi bize. arada belki 30 kere aramislar, 30 kere mail atmislar hicbirine cevap yok. babama ilk basta 3-4 gun icinde para hesabiniza iade edilir demisler, sonrasinda arastiriyoruz o bu derken 7 aydir salliyorlar. ben aradim telefonla 'anliyoruz, arastiriyoruz' diyor. neyi arastiriyorlar, onu da bilmiyorum. babamlar turkiye'de olsa postada karisti, unutuldu diyecegim ama onlar da avrupadalar.

neyse bu durumda ne yapmak gerekir? baska bir ulkedeki tuketici hakem heyetine basvursak bir sonuc alabilir miyiz? boyle durumlarda siz hemen para iadesi aldiniz mi? tesekkur ederim simdiden herkese.
(9) 

mekatronik/metalurji ve malzeme muhendisligi- gorsel iletisim tasarimi

fraise #1097078 
2 yabanci dili olan, ilerde yuksek lisansini yurtdisinda yapacak olan kuzene hangi bolumu yazalim? ilk iki tercihe bilisim sistemleri muhendisligi ve mimarlik fakultesini istedi, yazdik. 3. tercihe hangisini yazalim? hatta siralamayi su sekilde degistirseniz de olur derseniz o da kabulumuz.

not: yos ile girdigi icin ortalama bir puani var. sakarya universitesi icin tercih yapiyoruz. makine, elektrik elektronik vs yazmak isterdik ama puani yeterli degil. tesekkur ederim simdiden herkese.
(38) 

mesleginizi birakip yurtdisinda yasamaya baslar misiniz?

fraise #1096625 
daha once de benzer bir soru sormustum fakat bu sefer kesin karar vermemiz gereken bir donemdeyiz. her kafadan bir ses cikiyor, beynim kazan gibi oldu; tam olarak ne yapsak, bilemiyorum. samimi cevaplara ihtiyacim da var diyebilirim.


bu sene hukuk fakultesinden mezun oldum (iyi bir universiteden).avrupa ulkelerinin birinde vatandasligim var; ailem de orada yasiyor. hukuk fakultesinden mezun olduktan sonra yuksek lisans icin ales'e girdim. iyi bir de puan aldim. bu sene turkiye'de kalirsam yuksek lisans yapacagim kesin diyebilirim. yurtdisindaki birkac okula da basvuru yaptim yuksek lisans icin fakat pek umutlu degilim.

ote yandan 4 yillik bir iliskim var ve muhtemelen 1 sene icinde evlilik gibi bir durum da olacak. erkek arkadasim 30lu yaslarinin basinda; muhendis. turkiye sartlarinda iyi sayilacak bir isi var. en azindan maddi olarak bir sorunu yok.

yurtdisina tasinirsak erkek arkadasim yaklasik 1 sene kadar okula devam ederse denklik alabir. benim biraz daha zor tabii ki. o donem nasil gecer, bilemiyoruz net olarak.

ailem ulkenin durumundan dolayi yanlarina donmemi cok istiyor. babam dun 'en azindan 3 gundur rahat uyuyorum, her gun haberleri gorunce icim daraliyor. korkuyorum sana bir sey olacak diye' dedi. ne diyecegimi bilemedim. hakli.


tum bunlar olurken annem dun aksam 'fraise bak, biliyoruz o kadar sene okudun, emek verdin ama dunyada herkes illa kendi meslegini yapmiyor ki. bak senin cafe/restoran acmak icin belgen de var. sen hep 'ilerde cafe acip keyfime bakacagim' derdin lise yillarinda. bunu simdi burda da yapabilirsin. kucuk bir cay/kahve evi gibi bir sey acarsiniz. biz de yardimci oluruz. en azindan guvende ve mutlu olursunuz. erkek arkadasin da isterse okuluna devam eder ve meslegini yapar. istemezse beraber calistirirsiniz orayi. guzel olmaz mi? istersen bu yaz bakalim boyle bir yer.' dedi. ben ne diyecegimi bilemedim. bir yandan mantikli geliyor, bir yandan onca sene bosuna mi okudum diyorum. ha turkiye'de avukat olsam meslekten nefret edecegimi de adim gibi biliyorum.

ha bir de erkek arkadasim benim yuzumden ilerde mutsuz olursa cok uzulurum.


velhasil siz ne dusunuyorsunuz? boyle bir durumda ne yapmak gerek? her seyi birakip gidelim mi? siz gider misiniz? pisman olur muyuz? ben zaten senelerce o ulkede yasadim ama erkek arkadasim mutsuz olursa?

biraz uzun oldu ama okuyup cevap veren herkese cok tesekkur ederim simdiden.
(9) 

Elif Şafak kitapları hakkında

fraise #1096575 
Ne düşünüyorsunuz? Okuyor musunuz? Beğeniyor musunuz? Niye bu kadar populer? Ben simdiye kadar hiçbir kitabını okumadım ama etrafımdaki hemen herkes beğenerek 1 kitabını mutlaka okumuş. Şimdi yeni kitabı da çıkmış; instagram'da habire paylaşıyorlar. Dedim ben mi bir şeyler kacıriyorum. Okumalisin derseniz birkaç kitabına bakıp başlayacağım.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

odamdaki elektrik tesisatina ne oldu?

fraise #1096457 
az once bilgisayarimin sarjini takmak icin yerimden kalktim; prize fisi taktim bir anda gum diye bir ses geldi, ampul patladi. sonrasinda prize fisi takmaya calistim, sarj olmadi. gece lambami taktim; o da calismadi. sarji ve gece lambami baska yere takinca calisiyorlar. lambayi acmama yarayan dugme ve priz alt alta duruyor. bir baglantilari olabilir mi? sigorta mi atti? komple mi bozdum yoksa? yillardir boyle kullaniyorum. ilk kez boyle bir sey oluyor. evdeki herkes de uyuyor, korktum acikcasi.
(44) 

Çocuk seviyor musunuz?

fraise #1096041 
Ben 0-4 yaş aralığındaki çocukların hepsine bayılıyorum; biraksaniz saatlerce oynayabilirim kendileriyle. Sanırım onlar da bu sevgiyi farketmiş olacaklar ki genelde severler beni. Fakat 4-14 yaş arasindakilerle ilk yarım saat iyi vakit geçirsem de bir süre sonra sıkılıyorum. Hatta sürekli ağlayan, mizmizlanan bir çocuksa süre daha da kısalıyor; fenalık geçiriyorum. Yani bebek seviyorum ama çocukları uzaktan sevebilirim sanırım, vakit geçirmekten hoşlanmam.

Siz çocuk, bebek sever misiniz? Vakit geçirmekten hoşlanır mısınız? Bu da günün anketi olsun böylelikle :)
(15) 

İnsanların olaylar sonrasında sosyal medyadaki tavırları hakkında

fraise #1094894 
Ne düşünüyorsunuz? Bana facebook'ta, instagram'da orda burda yapılan paylaşımlar çok gereksiz geliyor. Bilgi veren paylaşımlar yaparsın, anlarım. Sözlük gibi anonim olduğun bir yerde içini dokersin; onu da anlarım ama ekran karartıp 'allah belanızi versin' yazmanın kime ne yararı var? İki gün sonra selfie paylaşacağını, unutacagini hepimiz biliyoruz. Aciyi bir şekilde paylaşmak istemeyi anlıyorum ama ne bileyim. Ölü insanların resimlerini paylaşınca ne oluyor kısmı aklımı kurcaliyor.

Bir de bazı yazılanları okuyunca (özellikle iktidar yanlısı olanlarin) cidden midem bulanıyor. Benim bir tek insanlardan soğumama neden oluyor bu yazılar. Siz ne düşünüyorsunuz? İnsanlar bir şekilde kendini mi rahatlatıyor acaba?

Not: bu duyuruyu gerçekten ne düşünmem gerektiğini bilemedigim için açtım. Kimseyi yermek gibi bir isteğim yok. Buna göre yorum gelirse sevinirim.
(4) 

Havaalanindaki eczanede fiyat farkı olur mu?

fraise #1094696 
Annem birkaç ilaç ve eczanede satılan ürün istemişti, almayi unutmuşum. Sabah da uçuşum var. Havaalanindaki eczanede fiyat farkı var mıdır? Varsa çok mu fazladır? İnternetten bakındim ama bulamadım.


Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

Instagram'da takip etmediğim kişileri takip ediyor gozukuyorum

fraise #1094558 
Ben normalde arada sırada girip bakıyordum instagram'a. Devamlı kullandığım soylenemezdi. Son 2-3 haftadır sıkça kullanıyorum ama anlamdiramadigim bir şey var; kesinlikle tanımadığım, takip etmekten de hoslanmayacagim insanları takip ediyor gözüküyorum. Ben siliyorum, ertesi gün başka biri çıkıyor. Nasıl oluyor bu? Nasıl engellerim?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

Tok tutan smoothie tarifleriniz

fraise #1094313 
Son 2 haftadir sıcaktan yemek yemiyorum desem yeridir. Akşam yemekleri niyetine salata ve soğuk çorba içmekten bıktım. Gözümün önüne normal yemekler gelince bile midem bulanıyor. Arada makarna, çiğ köfte filan yedim ama azıcık. Acikmiyor da degilim; bazen deli gibi acikiyorum ama yiyecek bir sey bulamiyorum. Ben de diyorum ki bari smoothie tarzı bir şeyler yapayim; hem tok tutar hem de soğuk soğuk serinletir.

Denenmis tariflerinizi paylaşır mısınız? İlla smoothie olmak zorunda da değil. Tok tutan ve soğuk olan her şey kabulümdur. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Evlenen yakın arkadasa ne taksak?

fraise #1094157 
Erkek arkadaşımın en yakın arkadaşlarından biri evleniyor, yaklaşık 17 yıldır arkadaşlar. Hem kiz arkadaşını çok seviyoruz 1.5 senedir birlikte çok zaman geçiriyoruz hem de arkadaşın kendisi benim de en yakın arkadaşlarımdan biri oldu diyebilirim. Bir de henüz resmi olarak teklif edilmese de arada bırkac kere söylenen erkek arkadaşımın nikah şahidi olma ihtimali var.

Birkaç hafta içinde nisanlari var. Nisanda bir şey takmak gerekir mi? Yemekli aile arasında bir organizasyon yapılacakmış. Ceyrek gibi bir sey takalim mi? Birkaç ay sonra dugunleri olacak. Bizim ilk aklimizdan tam altın gecti. Bazıları 'aile yakınları tam takarlar' filan dediler ama bizim de yakın arkadaşımız sonuçta. O zaman bir ceyrek bir yarım takalim dedik, o da saçma mi olur? Ne takalim? Yoksa bunlar bile az mı olur? Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Evlerine de güzel bir kahve makinesi almayi düşünüyoruz bu arada.
(17) 

Sitenizdeki havuza giriyor musunuz?

fraise #1093646 
Sitelerinde havuzu olanlar bu havuza giriyor musunuz? Malum havalar iyice bunaltıcı olmaya başladı; biz geçen sene hiç kullanmadık havuzu. Bu sene görevliye sordum; 'her sabah temizliyorum ben abla, gece de ilaçlanıyor' dedi ama bilemedim. Çocuklar filan da var sonuçta.

Velhasıl ne düşünüyorsunuz bu konuda? Havuzlar steril midir? Bir şey olmaz yahu derseniz yarın en azından 1 saat girip cimelim diyorum :) teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Instagram'da engelleme

fraise #1093462 
Kullanıcı bana mesaj atamasın, aramalarda ismim çıkmasın, profil resmim de dahil hiçbir resmimi göremesin istiyorum. Engelleyince bunlar oluyor değil mi? Bir de engelli olmasına rağmen ben onu aratinca ismi çıkıyor. Bir tane yorumu vardı, o da silinmemis. Ben onun yorumunu silebilir miyim? Kendisiyle ilgili herhangi bir şey görmek istemiyorum da.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Antalya'da otel/bölge tavsiyesi

fraise #1093186 
Yaz tatilinde antalya tarafına gitmeye karar verdik ama bölge seçimi yapamadim. Daha önce ailemle kemer'e gitmiştik ama küçüktüm; deniz vardı yetti bana işte.

Tercihen havaalanına çok uzak olmayan, denizi güzel, otelleri iyi bir bölge tavsiyesi alabilir miyim? Otel de onerirseniz pek hoş olur.

Bir de gitmisken Aspendos, mağaralar filan gezelim istiyoruz ama birbirlerine çok mu uzak? Ulaşım zor mu? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(37) 

Göbeği açık tişörtler için ne düşünüyorsunuz?

fraise #1092788 
Kadınlar kendilerine yakistiriyor mu? Erkekler estetik buluyor mu? Ben eskiden hiç hoşlanmazdim ama bu sene hoşuma gitmeye başladı. Bir iki tane almayi bile düşündüm.

Bonus soru: şalvar tip pantalonlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Bacak arasında kocaman kumaş bulunduran modeller bence çok kötü ama diğerleri fena değil bence. Sadece abuk desenlileri çok göz yormuyor mu?

Herkesin zevki farklı tabii ama düşüncelerinizi merak ettim :)
(17) 

Yardım yaparken şehir seçmek ırkçılık değil de nedir?

fraise #1092397 
Geleceğe ışık tut adlı projeyi belki duymussunuzdur; ben uzun süredir instagram'da takip ediyorum bu grubu. Yardım etmek istiyorum ancak genelde toplu yardımlar daha işlevsel oluyor. Bu düşünceyle arkadaş grubuma whatsapptan yazdım; son paylaştıkları postu da gönderdim. Bitlis'te bir okul için yardım topluyorlarmış. Bir arkadaşımın ilk tepkisi 'yardımlar pkk'ya gitmesin?' diğerinin tepkisi 'allah devletimize zeval vermesin!' oldu. Ben de zaten para yardımı kabul etmediklerini; giysi, kitap, bot, mont vs gondermek gerektiğini hem ne olursa olsun karsidakilerin çocuk olduğunu söyledim. Yardımların sadece doğuya yapılmadığını, batıda kötü durumda olan çocuklara yönelik şeyler yaptıklarını da ekledim. 'O zaman güzel düşünmüşsun, herkesi tatmin edecek ildeki bir okula yardım yapalim' dediler.

Şimdi bunu söyleyen insanlar 15 gündür oruç tutan cennete gitmeyi isteyen filan insanlar. Ben mi yanlış düşünüyorum bilmiyorum ama yardım yaparken bile il seçmek ırkçılık değil mi? Bunun mantıklı açıklaması var mı? Kaldı ki o çocukların hemen hepsi savaş yüzünden zarar gören çocuklar. Projeyi yapan insanlar da televizyonlara cikan, gercekten niyetli olan kisiler. Gidip pkk'yi besleyelim demedim ki. Üzüldüm bu tavirlarina.

Siz ne düşünüyorsunuz? Bir an neyse vazgeçtim, yapmayalım yardım filan demek geldi de benim içimden.

Şunu da ekleyeyim; yardımın çocuklara gittiği çok açık. Aradaki konuşmalardan resmen şu sonuç çıktı 'ben dogudakilere yardım yapmam, batıdan bir yer olursa tamam' ki ben de illa dogu'ya gönderelim demedim, ilk postu direkt göndermiştim. Böyle tepki alınca şaşırdım.
(4) 

İstanbul'dan Bursa'ya kargo kaç günde gider?

fraise #1091571 
Kargo şirketleri sağolsunlar telefona bir türlü cevap vermedikleri için soramiyorum. Yarın akşam istanbul'dan bir dosyayı bursa'ya göndersek cuma gününe kadar ellerinde olur mu? Ortalama kaç günde gider? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Türkiyede özel üniversitelerde okuyanlarin

fraise #1090258 
Yurtdışında master yapmaları zor oluyor mu? Söyle ki kuzenim avrupa ülkelerinden birinin vatandaşı. Bu sene turkiye'de özel bir üniversiteye başlayacak fakat bilkent, koç gibi bir üniversite olamayacak muhtemelen. Kültür ya da Bilgi olacak diye isim vereyim hatta direkt (güzel indirim yapıyorlar zira). Seçtiği meslek gereği ilerde master yapmasi şart olacak gibi. Kendisi gidip vatandaşı olduğu ülkede yapmak istiyor ama kabul edilmeleri nasıl oluyor, ben bilemedim.

Avrupa bizdeki bu orta halli üniversitelerin diplomalarını dikkate alıyor mu yoksa zor mu olur kabul edilmesi? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(10) 

Ramazan davulcularina bahşiş veriyor musunuz?

fraise #1089648 
Bizim davulcu erken geldi bu sene galiba; az önce kapıyı çaldı. Ben oruç tutmuyorum hatta güm güm gecenin bir vakti gecmelerine de uyuz oluyorum. Sonuçta artık kimse davulla uyanmiyor. Bozugum olmadığı için vermedim bir şey. Kapıyı kapattıktan sonra da kendimi tuhaf hissettim. Adam gecenin bir vakti kalkıp o kadar yürüyor filan.

Velhasıl siz veriyor musunuz bahşiş? Verse miydim ben de? Bayramda gelince vereyim bari.
(8) 

Seftaliden dondurma yapmak mümkün mü?

fraise #1089536 
Muz ve çilekle yapıyorum. Muzu direkt dondurunca, çileğe de biraz yoğurt ekleyince gayet güzel oluyor. Şeftaliyi dondurup robottan geçirince sulaniyor, tuhaf bir şey oluyor. Başka bildiginiz veya uydurdugunuz bir tarif var mıdır acaba?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Bu tacizciler birbirinden mi cesaret alıyor?

fraise #1089102 
Yaklaşık 5 yıldır istanbul'da yaşıyorum; sözlükte, orda burda arada okurdum ama hiç gözümle gördüğüm ya da kendim yaşadığım olaylar olmamıştı. Son 6 ayda 3 kere benim başıma böyle bir olay geldi; 5-6 kere de başka kadınları taciz etmeye çalışan adamları gözümle gördüm.

Benim yaşadığım iki olayın biri minibüste, diğeri de gündüz sokak ortasiydi. Bu adamlar bu cesareti nerden alıyor? Keza dışarda gördüğüm taciz vakaları da öyle kalabalık ortamdaydi. Haberlerde vs sıkça gündeme geldiği için kendilerince artık normal bir durum olarak mı görüyorlar? Hiç mi cekinmiyorlar?

Bir de işin kötü tarafı etraftaki insanlar da aval aval bakıyor, kimse tepki vermiyor. Hele birinde metrobüs tıklım tıklım doluydu; kadın bağırmaya başladı, bir tane allahin kulu tepki vermedi. En sonunda ben ve iki kadın bağrınca adamı aşağıya indirdiler. Böyle de tepkisiz bir toplum olduk. Siz tepki veriyor musunuz?

Son olarak ben kendi başıma gelince çok korkuyorum. Sesimi cikaramiyorum, sadece ortamdan uzaklaşmaya çalışıyorum. Bir de istemsiz titreme geliyor. Bu başka zaman korktuğum durumlarda da olur. Başka insanlara yardimci olurum ama kendi başıma gelince sesim çıkmaz. Çığlık bile atamam, o derece. Nasıl yenebilirim bu durumu? Kadınlar siz tepki verebiliyor musunuz? Nasıl kendimizi koruyabiliriz?
(9) 

Yurtiçi tatil yeri tavsiyesi

fraise #1088253 
O kadar bakıyorum, hala düzgün bir yer bulamadım. Denizi güzel, etrafta gezileck bir iki yeri olan, sakin bir bölge tavsiye edebilir misiniz? Bozcaada'nin denizi nasıldır mesela? Bir de yurtiçinde her şey dahil otel mi tercih ediyorsunuz, yoksa butik otel mi? Otel tavsiyesi de alsam pek hoş olur. Teşekkür ederim şimdiden herkese.


NOT1: yurtdışı tavsiyesi istemiyorum, onun için zaten plan yapıldı.
NOT2: fethiye, bodrum, alaçatı çevresi de olmasın mumkunse.

mobil görünümden çık