(2) 

Banka kartı son kullanma tarihi

fraise #1383447 
Son kullanma tarihi 10/2019 yazan bir banka kartınin ekim ayı içinde kullanımina devam edilebilir mi yoksa eylül sonunda kart kapanır mı? Teşekkür ederim simdiden herkese.
(4) 

Saç rengi ve boyasi nasıl seçilir?

fraise #1378896 
Özellikle saçlarımın ön kısımlarında beyazlarım iyice belirginlestigi için yıllardır direndigim saç boyatma batağına girmeye karar verdim.

Saçlarımin kendi rengi koyu kestane; kaşlarim, gözlerim yine koyu renkli, ten rengim de buğday. Madem boyatiyorum bari değişiklik oldu kendi renginden farklı bir renge boyatayim dedim ama bir anda demet akalin'a dönmek de en büyük fobim. Renk seçimi konusunda da tam bir cahil olduğum için size sorayım dedim. Hangi tonlardaki renklere bakabilirim? Kuaförde boya ile ilgili dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? Hem mümkün olduğunca doğal dursun, hem ufak da olsa farklı olsun hem de saça çok zarar vermesin istiyorum.

Bir de boyalı saçların bakımı sahiden çok mu zor? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Foreo luna almaya değer mi?

fraise #1376720 
Annem ile birlikte birer tane alalım diye düşündük; dünden beri intenetteki videoların içinde kayboldum resmen. Yurtdisinda ve turkiye'de cok fazla öven de var ama bir yandan bakınca silikon bir makine. Kırışıklık vs etkisinden ziyade temizleme ürünlerinin ve kremlerin etkisi arttırmak için almak niyetindeyim.

Ürünü alırsak yurtdisindan alacağız; türkiye kadar pahalı olmasa da yine de ucuz bir ürün değil. Bu yüzden aklım bir yandan da miniso'daki 100 liralık muadiline kayıyor. Bakteri üretmiyor, titreşimler ise yarıyor vs yazmışlar da miniso'daki üretiyor mudur ki?

Kullanan, deneyimleyen varsa memnun olup olmadiklarini belirtirlerse çok sevinirim. Paraya kiyip alayım mı yoksa hiç gerek yok mu? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Delf/ dalf sertifikalari gecerlilik suresi

fraise #1375717 
internette aradim ama bulamadim. Yaklasik 6 yil once dalf c2 sertifikasi almistim fransiz kultur merkezi'nden, hic kullanmadan bir kosede durdu yillarca. Simdi bu sertifikanin bir gecerlilik suresi var mi, yoksa hayatim boyunca herhangi bir zamanda kullabilir miyim? Tesekkur ederim simdiden herkese.
(25) 

İnstagram çılgınlığından kendinizi nasıl koruyorsunuz?

fraise #1374986 
Ben özellikle son bir yıldır bulunduğum her ortamdan çığlık atarak kaçmak istiyorum bu çılgınlık yüzünden. İnstagramı ben de kullanıyorum; ara sıra hikaye paylaşımı, fotoğraf paylaşımı vs de yapıyorum. Üstelik takip ettiğim bazı hesaplar sayesinde de bir sürü yeni şey öğreniyorum. Kısacası tamamen instagram karşıtı değilim. Benim karşı olduğum nokta hayatı tamamen instagram odaklı yaşamaya varan bir duruma dönüşmesi.

Sosyal hayatımdaki her alanda sürekli olarak yaşadığım bir durum oldu bu; arkadaşlarla kahve icmeye gidiyoruz, bir anda tüm telefonlar ortaya çıkıyor. Dakikalarca fotoğraf çekimi yapılıyor. 'Sen surdan bak, bir de beni burdan cek' derken kahve de soğuyor, muhabbet de. Oyle ki gidecegimiz yerleri bile fotograf cekmeye uygun olarak secer oldular. Başka bir arkadaş grubum ile geziye gidiyoruz; instagramda paylaşım yapmak için saatlerce aynı noktada fotoğraf cektirildiginden en az bir saatimizi boşa harcamış gibi hissediyorum. Kuzenim evleniyor, evini diziyoruz. Evinin banyosunun storysini bile çektiğinden bir saatlik iş beş saatte bitiyor. Tatile gidiyorum annem arayıp 'neden paylaşım yapmiyorsun, bana fotoğraf göndermiyorsun?' diye fırçalayor. Bir başkası ablasıyla birbirine giriyor, iki dakika sonra aynı ablayla mutlu aile pozları verip paylaşıyor.konsere gidiyoruz, o anki ambiyans kimsenin umrunda değil, herkes story çekme derdinde olduğu için sahneyi bile net göremiyorum. Ani yaşamıyoruz, mış gibi yapıyoruz.

Bunları yapanları ergen grubu olarak da düşünmeyelim bu arada; hepsi +25 yaş grubunda olan insanlar. Hayatımızın bu derece odak noktasında olmasını asla anlamlandiramiyorum. Ha bu şekilde mutlu olanlar da olabilir fakat etrafındakileri rahatsız eden duruma geldiğinde biraz daha dikkatli olmak gerekmiyor mu sizce de?

Velhasıl çok uzattım ama insanların genel görüşünü merak ediyorum. Ben düşüncelerimi paylaştığımda müzeden kaçmışim gibi muamele gördüğüm için sorun bende galiba diye düşünmeye başladım artık. Bu arada tersleyecek şekilde konuşsam erkek arkadaşım hariç etrafımdaki herkes ile iletişimi koparmak gerekir.
(7) 

Girit ve sardinya adasi tavsiyeleri

fraise #1360515 
Ani bir kararla kuzenim ile Girit'e gitmeye karar verdik. Uçak bileti ve oteli ayarladık. 8 gün kalacağız. Fakat öyle daha öncesinden düşünülmüş bir şey olmadığından plan filan yapmadık. Nerelere gidelim, görelim? Mutlaka dikkat edin diyebileceğiz bir şeyler var mıdır? 2 kadın olacağız bu arada.

Kardeşim de Sardinya adasına gidecek 5 günlüğüne arkadaş grubu ile. Onlar için verebileceğiniz tavsiyeleriniz var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Pırlanta yüzük için nerelere bakalım?

fraise #1341817 
Babam anneme sürpriz pırlanta yüzük almak istiyormus, beraber bakalım dedi fakat ben pırlantadan hoşlanmadığım için konuya çok uzağım. 5 gün kadar istanbul'da babam, bu süre zarfında nerelere bakalım? Avrupa yakası bizim için daha iyi ama anadolu yakası da olur. Bildiğimiz atasay, altinbas gibi kuyumculara bakmak mi daha iyi olur yoksa kapalı çarşı taraflarına mi gidelim? Alırken dikkat etmemiz gereken bir şeyler var mı? Kampanya vs var mıdır? Annemin alacağı ilk yüzük değil; babam içinden geldiği için almak istiyor simdi, o yuzden çok satafatli ve pahalı bir şey olmasına gerek yok. Aksine zarif ve düz bir şey bakacağız. Her girdiğimiz yerde böyle bir alternatif bulabilir miyiz?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Sık sık migren atağı geçirmek neden olur nasıl engellenir?

fraise #1341534 
Annemin yıllardır migreni var fakat bu sene giderek şiddetlendi; ayda en az 4 5 gün atak geçiriyor, kafasını kaldıramıyor kadın. Önceleri doktoru özel jel bir hap veriyordu, dilinin altına koyunca biraz rahatlatıyordu, artık onun bir etkisi olmuyor. Son gittiğinde sprey vermiş; günde maksimum 2 kere sıkıyor. Bu da ancak hafifletiyor ama asla geçirmiyor. Kötü bir baş ağrısı varmış gibi oluyor. Bu ataklar neden bu kadar sık olur ki? Normal mi bu durum?

Bir de annem yurtdışında yaşıyor; bu ilaçları veren de hep aile hekimi. Geçen gittiğinde 'daha kötü olursa uzman bir doktora gonderirim' demişti ama yine göndermedi. Gelecek hafta için randevu almışlar, uzman doktora görünmek için biraz üstelesinler değil mi? Kadın her ay ağrı çekiyor, bunun bir cozumu olmalı diye düşünüyorum. Doktorun onemsememesi canimi sıktı. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

fayansin icinden su sizmasi neden olur?

fraise #1335430 
son iki haftadir kombinin suyu iki gunde bir bitiyordu; dort bes gun once giristeki kaloriferin yaninda ufak bir su birikintisi olusmus, ilk basta sorun petekte sandik, kapattik. hafta ici tesisatci cagirip yaptiracaktik. bugun yine kombinin suyu bitmis, tekrar kontrol ettigimizde fark ettik ki su petekten degil, fayans icinden sizdiriyor. Pazartesi tesisatciyi arayacagim ama neden oldugunu merak ettim. boru patlamis olabilir mi? alt komsunun tavanina filan da zarar vermis midir? daha once basina boyle bir sey gelen bir duyurucu vardir belki dedim.

tesekkur ederim simdiden herkese.
(11) 

Hangi eyeliner çeşidini almak daha mantıklı?

fraise #1334686 
Duyurunun makyaj seven kizlari, toplanin. Normalde eyeliner kullanan biri değilim, ara sıra göz kalemi ya da far ile incecik bir çizgi çekiyorum ama cok kalici olmuyor ve dagiliyor onlar. Bu yuzden bir tane alayım da çantamda bulunsun dedim.

Normal eyelinerı kullanmak zor geliyor, kalem gibi olanlar rahat ama çabuk kuruyor diyorlar. Jel eyeliner fırça ile çekildiği için rahat kullanırım gibi geldi ama emin olamadım.

Benim için önemli olan ince şekilde cekilebilmesi, kullanımın pratik olması ve çabuk kurumamasi. Bu durumda kalem gibi olanları mi almak daha mantikli yoksa jel eyeliner mi? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(1) 

Tasarım takılar için oneriler

fraise #1332305 
Değişik, minimalist takı tasarımlarının bulunduğu, alışveriş yaptığınız site olur, instagram hesabı olur; önerileriniz var mıdır?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

İki kediyi birbirine alıştırma

fraise #1323427 
Ablamın kedisi (ki aynı zamanda bizim kedimizin babası) 3 günlüğüne bizde kalacak. Az önce eve getirdim, ikisi de birbirini gördükleri anda tislamaya, tuhaf tuhaf sesler çıkartmaya başladılar. Bizim kedimizi odasına kapattım, diğeri evi geziyor şu anda. Daha önceden alışkın kediler esasinda ama 5-6 aydır görmüyorlar birbirini hiç. İkisi de kısır, erkek; bizimki 1.5 yaşında, babası 3.

Bu ikisini ben nasıl sakince karşılaştırırim? Şaşırdım zira hoplaya zıplaya beraber oyun oynayan, normalde de sakin olan kedilerdir. Böyle tepki vereceklerini düşünmemiştim.

Teşekkür ederim simdiden herkese.
(4) 

Yds ve ales için kaynak kitap önerisi

fraise #1321798 
Bu iki sınava hazırlanırken destek aldığınız ve memnun kaldığınız kitap önerileriniz var mıdır? Bir sürü kitap seçeneği arasında kayboldum resmen.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Etrafa çok dagilmayan kedi kumu onerisi

fraise #1311900 
Halihazırda eczacibasi/ pisi pisi ince taneli kum kullanıyoruz. Topaklanmasini, koku yapmaması vs konusunda oldukça memnunum fakat kap dışına çok dağılıyor. Her gün banyo ve koridoru supurmekten yıldım. Kapali tuvalet kullanıyoruz, önüne özel paspas aldım; dağılma azalsa da devam ediyor.

Fiyatı çok ucuk olmayan, memnun kaldığınız kum markasi öneriniz varsa alıp deneyeceğim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(1) 

Sac serumu ve sampuan önerisi

fraise #1306563 
Kalın telli, gür, kıvırcık ve kolay kabaran saçlarım var. Son iki aydır tatillerde değişik yerlerde bulunmam (su degisikligi) ve 2-3 kere sampuan değiştirmem nedeniyle kepek problemi yaşamaya başladım. Şimdi kendi duzenime dönmüşken bir an önce bu sorundan kurtulmak istiyorum.

İyi bir sampuan ve duştan sonra saçımı yatistiracak serum/ bakim ürünü tavsiyeniz var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Açık kedi mamalari güvenilir mi?

fraise #1297858 
Dün petshopta posetlenmis 1 kiloluk proplan kedi mamalari gördüm; 10 kiloluk mamayi açıp 1 kilo seklinde satıyoruz dediler. Fiyat olarak normal 2 kiloluk paketlerden daha uyguna geliyor ama sizce güvenilir mıdır? Üzerinde barkod filan da vardı ama emin olamadım. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Makaron

fraise #1296683 
Istanbul Avrupa yakasında iyi makaron nerden buluruz? Daha önce çok ovuldugu için Divan'dan aldık fakat iki tanesinin altı küflü çıkmıştı. Belki denk geldi, bilmiyorum ama tekrar ordan almak istemiyoruz. Bildiğiniz başka bir yer var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Kedimiz kızgınlıga girmiş olabilir mi?

fraise #1292642 
11 aylık erkek bir kedimiz var. Normalde de etrafta söylenerek (evet, bildiğiniz soyleniyor) dolaşır fakat dün akşamdan beri bu söylenmeleri arttı. Genel olarak her zamanki modunda, sakın sakın dolaşıyor etrafta ama söyleniyor uzun uzun resmen. İki üç gündür iştahı da pek yok. Henüz koku bırakma gibi bir durumu yok fakat normalden daha fazla çiş yapıyor son bir haftadır.

Kızgınlıga girmesi eli kulağında olduğu için aklıma direkt bu geldi ama emin de olamıyorum. Kızgınlıga giren erkek kediler nasıl miyavlar? Bizimkinin kızgınlıga girmiş olma ihtimali nedir?


Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

İstanbul'a yakın kisa tatil için öneri

fraise #1292377 
3 günlüğüne kaçmalik, toplu taşıma ile ulaşımı (uzun yolda araba kullanamiyoruz, bu yuzden bu cok onemli) kolay, denizi güzel olan bildiğiniz bir yer var mıdır?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

Modacruz'dan daha önce alışveriş yapanlar

fraise #1289388 
Bir tane canta beğendim (ünlü bir markanın çantası), mağazalardaki satış fiyatına göre yarı yarıya bir fiyatı var. Canta fotoğraflarda oldukça iyi durumda görünüyor ama bilemiyorum. Daha önce hiç ikinci el giysi alışverişi yapmadım, yapmayı da pek tercih etmem ama canta olunca ikinci el olması o kadar da kötü olmaz gibi geldi.

Alışveriş yaptıktan sonra kötü bir durum ile karşılaşan oldu mu? Ürunler sahiden resimlerdeki gibi mi geliyor? Orijinalliginden nasıl emin olabiliriz? Sertifikasi da içinde olur herhalde değil mi? Beğenmezsek iade ederken sorun oluyor mu? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(4) 

Braun face epilatör/ yüz temizleme fırçası kullananlar

fraise #1288370 
Anneme bu cihazdan hediye alayım diyorum ama internetteki yorumlarda hem memnun olanlar var hem de hiç beğenmeyenler. Annem yurtdisinda yaşadığı için ağda, kas vs icin kuaföre gitmesi başlı başına dert oluyor; ya düzgün kuaför bulamıyor ya da bulduğunda en azından bir hafta önceden randevu alması gerekiyor. Bu yüzden bu aletlerden alayım rahat etsin, ayda bir de kuaföre gitse yeterli olur diye düşündüm.

Yukarda yazdığım amaç için kullanılacak bir alet mi? Bazıları tüyleri daha kalın çıkariyor demiş, doğru mu? Yüz temizleme fırçaları işlevsel mi? Kısacası alıp da memnun olanlar var mıdır? Teşekkür ederim simdiden herkese.
(1) 

Londra'da gezilecek yerler

fraise #1267720 
Yaklaşık 2 hafta sonra londra'ya gidiyorum, 1 hafta kalacağım. Kendimce bir liste yaptım ama bir de size danışayım dedim. 'Surayı görmeden gelme, falanca yerde şunu ye, filanca yerden bunu al, alternatif şöyle de bir yer var; istersen bak' tarzı önerileriniz var mıdır? Müzeleri,tarihi yerleri, sanat galerilerini, minik mağazalari, yerel lezzetlerin olduğu cafeleri vs. gezmeye bayılırım; kop kop mekanlarından pek hoşlanmam. Öneriler de bu doğrultuda olursa sevinirim :) londra bir haftada bitmez tabii ama zamani en verimli şekilde kullanmaya çalışacağım.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Tuy döken kedi için öneriler/ furminator

fraise #1265903 
Kedimiz 3 haftadır aşırı derecede tüy döküyor; yattığı yer tüy, kucağımıza aldığımız anda vücudunun yarısını ustümuzde bırakıyor gibi. Her gün ev supurmekten yorulduk resmen :) sanırım tam tüy dökme mevsimindeymisiz.

Normal fircasinin yanında bugun bir de eldiven aldık. Fırçaya oranla çok daha iyi topluyor fakat petshoptaki kadın furminator diye başka bir urun daha gösterdi. İnternette okuduğum kadarıyla sürekli kullanım için çok mantıklı değil diyorlar. Duyuruda bunu kullanan var mıdır? Orijinal olanları 140-150 lira bandında değişiyor, almaya değer mi?

Tüy dökmeyi azaltmak ve engellemek için başka neler yapabiliriz? Bir de ne zaman geçiyor bu donem? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(1) 

Gratis indirimlerinden neler aldınız/ alacaksınız?

fraise #1260750 
İki gündür indirim mesajları geliyor bana. Evin hemen yakınında sürekli boş olan bir gratis var; bugün gidip biraz dolandım ama bir şey almadan çıktım.

Makyaj malzemesi ihtiyacım hiç yok, yüz bakım ürünlerim de kozmetik markaları değil. Daha çok sac ve el bakimi için bir şeyler alayim dedim. Bir de şu minik posetlerdeki yüz maskelerinden kullanan oldu mu? Faydası oluyor mu? Uzun zamandır hep dogal ürünler kullanmaya çalışıyorum ama hazır indirim varken 2-3 parça değişik bir şeyler almak fena olmaz.

Siz neler aldınız? Belki ben de sizin aldiklarinizdan alırım. Aynı şekilde rossman için de tavsiye alabilirim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Favori bitki caylariniz

fraise #1258796 
Kış gecelerinin en güzel eslikcileri bana gore bitki cayları; baktım dolabımdaki bitki çayı stogu yavaştan azalmis, yeni çaylar alayım dedim. Farklı çeşitler duymak için size de sormak istedim.

En sevdiğiniz bitki çayları nelerdir? Marka, demleme çeşidi vs de belirtebilirsiniz. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(3) 

Valizde süt kutusu tasimak

fraise #1256347 
Badem sütü, hindistancevizi sütü gibi ürünlerin Turkiye'de pahalılığı malum. Şu anda yurtdisindayim aynı ürünler dörtte bir fiyatına nerdeyse ve dönerken valizim baya boş olacak. Ben de giderken birkaç paket bu sutlerden alıp valize atayım diye düşündüm ama patlayip tüm eşyalarımin süte bulanma ihtimalinden korktum. Bu sütleri güvenli bir şekilde valizde taşımanın bir yolu var mıdır? Yaklaşık 2 saat tren yolculuğu, ardından uçak, istanbul'a varınca da bir saat kadar araba yolculuğu yapacağımı düşünürsek patlamamalari mucize mi olur?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Kedinizi kaç aylıkken kisirlastirdiniz?

fraise #1255918 
1 hafta sonra 6 aylık olacak erkek bir kedimiz var; kısırlaştırma ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor. Çoğu yerde 6-8 aylik olduktan sonra kisirlastirabilirsiniz yazmışlar ama bizim veteriner 1 yaşına kadar bekleyelim diyor. Ben koku püskürtme olayını yaşamayı pek istemiyorum açıkçası, sırf bu yüzden erken kısırlaştırip sağlığına da zarar vermek istemiyorum.

Siz kaç aylıkken kisirlastirdiniz? 8 aylıkken kısırlaştırmak erken mi olur ki? Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Kendisinin resmini de paylaşayım bari, minnacık halini burda görenler olmustu; bu da kocaman olmuş hali :) i.hizliresim.com

edit: kızgınlıga girdiğine dair herhangi bir belirti yok bu arada.
(6) 

İngilizce kitap okumaya nasıl basladiniz?

fraise #1249861 
Okul zamanlarında okuduğum birkaç ingilizce hikaye ve tabii ki mesleğim ile ilgili olan makaleler, kitaplar dışında ingilizce kitap okumuslugum pek yok. Kitaplarımı genelde fransizca ve türkçe okuyorum, anlamlarını bilmediğim sozuklerin altlarini çizer, sözlükten bakar sonra da yanına minicik not alırım. Okuduğumu hemen anlamak da işime geldiği için ingilizce okumaya pek zorlamadim kendimi.

Artık yavaş yavaş ingilizce de kitap okuyayım dedim; e-readerima eskiden turkcelerini okuduğum, ince iki kitabı yükledim (martı ve küçük prens). Yanıma bir de defter alayım, bilmediğim sözcüklerı vs not alırım diye düşündüm. Zamanla da daha kalın kitaplara geçerim dedim. Bu mantıklı olur mu? Siz nasıl okumaya başladınız? Ne tavsiye edersiniz? Kitaplar bir haftadır yüklü, cesaret edip okumaya başlayamadim bir türlü.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Kedinin zayıf olması/ yavru kedi mamasindan normal mamaya gecis

fraise #1232468 
Bizim 2.5 aylık kedimiz doğduğundan beri diğer kardeşlerinden biraz zayıf. Çok iştahlı bir kedi de değil açıkçası. Cinsi de obez olmaya yatkin olduğundan veterinerin söylediği ölçülerde mamasini veriyorum. Dün diğer iki kardeşini gördüm, bizimki yanlarında bariz küçük duruyor. En az 2-3 hafta varmış gibi aralarında.

Onların sahipleri ölçüsüz veriyormuş mamalarini hatta iki tanesi normal mamaya bile geçmiş. Arada ödül mamalari, ıslak mama filan da veriyorlarmis. Ben şimdiye kadar bir kere ıslak mama verdim; bir de deli gibi kaju sevdiği için haftada 2-3 tane kaju veriyouz.

Şimdi benin yaptığım mı dogru onların yaptığı mi? Siz nasıl besliyorsunuz kedilerinizi? Onları görünce çocuğu zayif kalmış anne moduna geçtim,üzüldüm resmen :)

Bir de normal mamaya gecis kaçıncı ayda oluyor? 2.5 ay çok küçük değil mi normal mama için? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(9) 

Bu duyuruda bana fondöten buluyoruz

fraise #1231555 
Günlük hayatımda fondöten vs kullanmıyorum aslında. Bazı günler çok yorgun ya da hasta oluyorum, bembeyaz suratimla etrafta gezmek de hoş olmuyor. O yüzden maksimum ayda 1-2 kere kullanılacak çok yoğun olmayan, yüzüme maske takmışim etkisi yaratmayacak güzel bir fondöten tavsiyesi istiyorum. Çok nadir kullanacağım için de 150-200 lira vermem bir fondötene. Bu kriterlere uygun önerilerinizi bekliyorum efendim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

Not: bb krem demeyin zira evde bir tane var. Bence iki saat sonra uçuyor o kremler.
(8) 

yavru kedının kendını temızlememesı / kablo kemirmeye calısması

fraise #1223267 
kedimizle bugün 4. günümüz. Yeme/içme, tuvalet, miyavlama vs gibi sorunları hiç yok; fazla adapte geldi kendisi, keyfi de yerinde fakat temizlenme konusu biraz sıkıntılı. tuvaletten sonra kendini asla temizlemiyor, arkasından ıslak mendil ile dolaşmak zorunda kalıyoruz, tabii temizlerken de resmen savaş veriyoruz. Kuyrugunu kaldırır kaldırmaz ciyaklamaya başlıyor. e öyle bıraksak da poposunda kakayla dolaşıyor. bir de bugun severken farkettim, tüyleri de hafiften kokmaya başlamış. patilerini vs yalıyor ama komple temizlenemiyor belli ki. Temizlenmeyi öğrenmesi için bizim yapabileceğimiz bir şey var mıdır? ıslak mendille sürekli silersem buna alışır, hiç temizlenmez diye korkuyorum.

bir de ara ara kabloları kemirmeye çalışıyor. bunu nasıl engelleriz?

kendisinin 45 günlük oldugunu da belirleteyim. belki de çok kucuktur bu işler için. tesekkur ederım sımdıden herkese.
(8) 

Yeni gelecek kedimize neler alalım?

fraise #1221653 
Cuma günü sevimli mi sevimli yavru kedimiz bizimle yaşamaya başlayacak. Mama/ su kabı, tirmalama tahtasi, tuvalet fiks olan şeyler zaten. Bunlar dışında neler alalım, nerden alalım? Oyuncak ne alsak mesela, sizin kediler oyuncaklar ile oynuyor mu? Bir de 'tuvalet alacaksan şoyle al çünkü blabla' tarzı deneyim ile gelen onerilerinize de açığız. mutlu, iyi şekilde yaşasın istiyorum. Bakımında da bir eksik olmasın diye size de sormak istedim. Teşekkür ederim simdiden herkese.

Sapsigin resimlerini de şuraya bırakayım; bilboardlara astrip herkes ile paylasasim var zira :)
(6) 

Arsa alıp ev yaptirmak/ prefabrik evler

fraise #1221289 
Ustune 2 dubleks villa (155-160 m2 olsa her biri totalde, yeterli.) bir tane ufak müstakil ev(bu da 70-80 m2 olacak en fazla) biraz bahce/ agac vs ve bir tane de havuz kondurulacak bir arsa alınacaksa ortalama kaç m2 olmalıdır? 500-600 m2 yeterli olur mu mesela?

Bir de betonarme ev yaptirmak yerine hem deprem dayanıklılığı açısından hem de daha ekonomik olması açısından çelik konstrüksiyon ev yaptırmayı düşündük. Daha önce yaptıran var mı? Avantajlari/ dezavantajları nelerdir?

Teşekkür ederim simdiden herkese.
(9) 

40 günlük kedi bakımı

fraise #1219510 
Sahiplenecegimiz kedimizin annesi çok hastalandi, iki hafta önce serumlar yedi. Bu hafta yine çok hastaydı ve iki gündur klinikte yatıyor. 1 yaşından küçük olduğu için bağışıklık sistemi çökmüş ve hastalanmış. Veteriner artık yavrulardan ayırmamiz gerekli dedi. 1 haftadir anne sütü emmiyorlar, yanlarına gittiklerinde anne kedi miyavlayip uzaklaştırıyordu, kaçıyordu. Önce devam sütü ile beslendiler, şimdi yavru kedi manasını camur kıvamına getirip veriyorlar.

Bayramdan sonra da ilk aşılarını olup evlere dagilacaklar. Normalde biz iki aylıkken alacaktık, 20 gün öne çekmiş olduk. Bu kedi için bir sorun olur mu?şimdi sosyallessinler diye kardeşlerinden ayırmadik. 3-4 gündür tuvaletlerini kuma yapıyorlar ama kapatmasını bilmiyorlar. Yalanmayi bilmiyorlar mesela. Bu gibi şeyleri annesinden mi öğrenmeliydi? Biz nasıl öğreteceğiz?

Küçük olacagi için biraz endilesiyim ve bazı şeyleri ona öğretemeyiz ya da ilerde hırçın bir kedi olur diye korkuyorum. Bir de düzgün bakamayiz da bir şey olursa diye düşünüyorum. Neler yapmak gerekir? Her türlü öneriye açığız. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(2) 

Izmir adnan menderes havalimani'ndan seferihisar/ sigacik'a ulasim

fraise #1218219 
En kolay nasıl sağlanır? En kötü ihtimal taksi ile gideceğiz ama alternatif kolay bir yol var mıdır diye sizlere sorayım dedim. Bir de taksi ile gitsek ortalama ne kadar tutar? 200 lirayı filan bulmaz, değil mi?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(1) 

Fındık yeni yuvasını arıyor

fraise #1216848 
Yakinen tanıdığımız bir aile yurtdisina tasinacaklari için 11 aylık kedilerini sahiplendirmek istiyor. 45 günlükken sokakta bulmuşlar; bütün aşıları tam, tuvalet egitimi var. Sagi solu tirmalama huyu yok. Çok oyuncu, hareketli bir kedi. Evde uyum sağlasa da bahçeli yerlerde de aşırı mutlu oluyor hatta evden daha çok seviyor diyebilirim. O yüzden 'eve alamam ama çok güzel bir bahçem var; ilgilenir, bakarım' diyorsanız o da kabulleri. Yaklaşık 1 ay içinde yuva bulmaları gerekiyor.

Sahiplenmek/ bakmak isteyen arkadaşlar benimle buradan iletişime geçebilir. Yanında kumu ve oyuncaklariyla beraber verilecek. Lokasyon: istanbul/ beylikduzu. Yakın yerlerde sahiplenmek isteyen olursa bulunduğunuz yere getirebilirler. Umarım güzel bir yuvası olur Findik'in.
(6) 

Para yatırım mevzuları

fraise #1215014 
Bizim bankada tl olarak duran belirli bir miktar paramız var. Para giderek değer kaybediyor, biz de farklı şekilde değerlendirelim dedik. Paranin üçte birini kısa dönemli yatırım gibi düşünelim, tatil vs gibi durumlarda harcanacak. Diğerini de uzun süreli (çok önemli bir durum olmadıkça dokunulmayan, birikim amaçlı hesap) yatırım.

Bu durumda dolar veya altına mi yatırım yapmak en doğrusu? Birini altın, birini dolar mı yapsak? Faizli hesapların getirisi eskisi gibi olmuyor zaten artık. Bir de ben her ay paramı franktan türk lirasına çevirip öyle harcıyorum. Hiç hesap ile uğraşmayıp direkt frank olarak mı muhafaza etsek?

Borsa hariç her türlü öneriye açigiz. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(6) 

Erkek kedi mi dışı kedi mi?

fraise #1213862 
Efendim yakında minik bir kedi sahiplenecegiz, yavrular erkek arkadaşımın ablasının kedisinin yavrusu. Ablanın kedisi erkek, hayatımda gördüğüm en uysal, akıllı kedilerden biri. Biz de ona bakarak erkek sahiplenelim diye dusunduk. Bir erkek yavruya da çok sıcaklık besliyoruz diyebilirim. Fakat dün veteriner görmeye geldi 'ben kendi evime dişi sahiplenirim. Erkek kedilerin koku bırakma problemi olabiliyor, kisirlastirsak bile sorun cozulmeyebilir. İdrar yolları enfeksiyonu olma riski de yüksek. Dışı kisirlastirdiktan sonra hiçbir sorun yaşatmiyor' dedi. Sonrasında sözlükte, internette vs okudum, erkek kedilerden canavar gibi bahsetmişler :) durum böyle olunca bir korktum. Özellikle koku konusunda ziyadesiyle hassasım. Sokakta bulduğumuz bir kedi olsa cinsiyetine tabii ki bakmam ama bu kedi zaten piyango gibi oldu, ablası da istediginizi alın diyor. Bir yere gittiğinizde erkek olursa bana bırakırsınız ama dışı olursa zor olur vs diye de ekledi. Almadığımız diğer kedi de yuvasız kalmayacak zaten.

Bu durumda dışı kedi mi almak erkek kedi mi almak mantıklı? Her erkek koku problemi yasatiyor mu? Önlemenin bir yolu yok mu? Babası akıllı oğlu da akıllı olur diyebilir miyiz? Kedinin cinsi bu konuda bir etken olur mu? Her türlü öneriye açığız.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(8) 

Kendi kendine evi süpüren supurgeler

fraise #1213208 
Bunlardan alıp kullanan var mı? Yeni modelleri varmış, hem siliyor hem de süpürüyor. Yurtdisinda kullanımı baya yaygın ama Türkiye'de kullanan hiç görmedim. Performansı nasıldır? Dün akşamdan beri videolarını izliyoruz, çok mantıklı geldi. Sonuçta ben her gün evi supurup silemiyorum. Evden çıkmadan bunu ayarlasam her gün silse süpürse çok güzel olur gibi. Haftada bir de ben onun giremedigi yerleri supurup silerim. Muthiş zaman kazandırır bana ama düzgün süpürür mu, emin olamıyorum.

İyi bir elekttık süpürgesi alacaktım, bunu görünce kararsız kaldım. Ne dersiniz? Bu süpürgelerden mi alsam yoksa klasik süpürge alıp riske girmesem mi?
(4) 

İstanbul'dan birkaç günlüğüne gitmelik tatil yeri onerisi

fraise #1212713 
Hali hazırda planlanmış 2 tatilimiz var fakat bu iki hafta içinde bir yerlere gidelim diyoruz. Arabasiz olacağız, uçak ya da otobüsle kolay ulaşım sağlanmalı. 8-9 saat yolda harcamak istemiyoruz zira 4-5 gün kalıp döneceğiz. En fazla 5-6 saat içinde gideceğimiz yere ulasabilelim yani.

Bu şartlar altında hangi lokasyonu onerirsiniz? Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(7) 

Giysiler saklanırken değişik kokmaları

fraise #1204381 
Yazlık giysilerimizi, pike takımlarımızı tek tek yıkayıp hurclara yerleştirip dolaba kaldırmıştım. Hatta içlerine lavanta keseleri bile koydum. Şimdi çıkarttım, hepsi bir değişik kokuyor. Neden oluyor ki bu? Dolabın içinde ne olmuş olabilir ki? Kışlıkları çıkarınca da aynı şey olmuştu. Nasıl önlerim bu kokuyu? Öncesinde o kadar vakit ayırıyorum bir de guzel guzel saklamak için.

Tesekkur ederim şimdiden herkese.
(3) 

her türlü dügün sarkisi onerisi alinir

fraise #1204241 
arkadasimizin dügünü icin müzik listesi yapma isi bize düstü. Biz bir liste yaptik ama aklimiza gelmeyen bir sey var mi diye size de sorayim dedim. Oynak/ duygusal, turkce/ yabanci farketmez, dugunde calinacak sarki onerilerinize talibiz efendim. Hatta bir de giris sarkisi onerirseniz cok guzel olur zira hala karar veremediler.


Tesekkur ederim simdiden herkese.
(10) 

bana dügün elbisesi bulalim mi?

fraise #1201800 
Cok yakin bir arkadasimin 2 hafta sonra dugunu var, benim elbise bakmak icin sadece 1 gun (o da maksimum 2-3 saat ) vaktim olacak. dolayisiyla nokta atisi yapmam gerekiyor. internetten biraz bakindim ama dogru duzgun bir elbise begenemedim.

Dügün gündüz olacak ve kir dugunu. cok fazla abartili bir elbise giymek istemiyorum kesinlikle. Kilo sorunum yok ama boyum uzun degil, tam olarak minyon denilen gruptanim. Bir de arkadasim kimsenin siyah giymesini istemiyor.

Bu bilgiler dogrultusunda onerebileceginiz elbise modeli var mi? Hatta direkt 'su magazaya bak, kesin guzel bir sey bulursun' derseniz ya da istanbul icin butik oneriniz varsa o da kabulum. Tesekkur ederim simdiden herkese.


Not: su anda yurtdisindayim, internetten alisveris yaparsam ve elbise guzel durmazsa geri gondermek icin vaktim olmayacak. Dolayisiyla online alisveris opsiyon disi benim icin.
(7) 

evcil hayvani olanlara birkac minik soru (anketimsi)

fraise #1201491 
kardesimin arkadasi odevi icin evcil hayvan sahiplerine birkac soru sormak istiyor. benim de aklima burasi geldi.

1.bir hayvan sahiplenmeye nasil karar verdiniz, kac yasindaydiniz? hayvaninizin turu nedir?
2. evde hayvan olmasinin sizin icin pozitif ve negatif yonu nedir? (birer ornek vermeniz yeterli)
3. bir hayvan sahibi oldugunuz icin pisman misiniz? onun yasam suresinin kisitli oldugunu bilmek sizde nasil bir duygu uyandiriyor?

not: universite 1. sinif dersinde yazilacak amatorce bir makale icin kullanilacak bu bilgiler. cinsiyet ve yas belirtmeniz bir avantaj saglasa da belirtmek istememeniz de cok sorun degil.


tesekkur ederiz simdiden herkese.
(7) 

kuzeni saglik meslek lisesine gonderelim mi?

fraise #1199030 
kuzenim lise giris sinavindan (simdiki adi ne, bilmiyorum) cok yuksek bir puan alamamis. bulunduklari sehirdeki orta halli anadolu liselerine yetiyormus puani ancak. teyzem de 'saglik meslek lisesine gitsin' diye dusunmus, kuzenimin de aklina yatmis gibi. sonradan ogretmenlerine sormuslar 'saglik mesleklerde cok fazla ders gormuyorlar, universitede zorlanir' demis onlar da.

genel olarak orta halli bir ogrenci kuzenim. yani universite sinavlarinda cok buyuk bir sicrama yapmazsa yine orta halli bir bolum kazanabilir. muhendislik, tip, hukuk vs gibi bolumleri kazanmasi zor gorunuyor. cok basarili olmasa da derslerine calisir. ben turkiye'deki liselerin sistemini pek bilmiyorum, zaten bilsek de 3-4 senede bir degisiyor.

internetten biraz baktim, bu liselere gidenler 2 yillik bolumlere direkt geciyormus. e saglik da olunca issiz kalma ihtimali biraz daha duser dedik. 'anestezi uzmani ya da hemsire olabilirim aslinda' dedi kendisi de.


siz ne dersiniz? saglik meslek lisesine gitmek mantikli bir tercih olur mu yoksa anadolu liselerini mi yazsin? tesekkur ederim simdiden herkese.
(3) 

3 tatil sorusu (bozcaada, kuba ve belgrad icerir)

fraise #1197829 
1. Kuba tatili icin 1 hafta kisa bir sure mi olur? kac senedir erteliyoruz, bu sene gitmek istiyorum ama sadece 1 hafta ayirabilecegiz. gittigimiz yer havana olacak muhtemelen. bu sure kuba icin yeterli midir, yoksa o kadar yoldan sonra az mi gelir? bir de eylul gibi gitsek hava nasil olur? ozellikle gidilmesi gereken bir mevsim var midir?

2. bozcaada'da arabasiz gezebilir miyiz? erkek arkadasim da ben de istanbul'da araba kullaniyoruz ama uzun yol icin henuz cesaret edemiyoruz. yanimizda bir arkadasimizin gelme ihtimali var ama gelmezse ikimiz gidecegiz. istanbul'dan bozcaada'ya ulasim arabasiz zor mu olur? gidersek orda rahat gezebilir miyiz? bazi plajlar icin arabasiz ulasim cok zor gibi seyler okudum da, emin olamadim.

3. bu aralar bir belgrad furyasi var, bizim de balkanlardan bir sehre gidelim diye dusuncemiz. belgrad nasil bir sehir? gidip gezip gormeye deger mi? bir de hirsizlik olaylari cok oluyor diye okuduk, yine buyuk ihtimalle iki kisi gidecegiz. rahat rahat gezebilir miyiz?


tesekkur ederim simdiden herkese.
(5) 

Facebook'ta tanıyor olabileceğiniz kişilerde cikmamak

fraise #1196673 
Facebook hesabımı ufak birkaç sey için kullanıyorum sadece ve tanıdığım başka insanların gormesini istemiyorum. Tanıdığım ama facebook'ta arkadaşım olan insanlarla kesinlikle bir bağlantısı olmayan insanlar, benim 'tanıyor olabileceğiniz kisiler' listemde çıkıyor, muhtemelen ben de onlarinkinde cikiyorumdur. Bunu nasıl engellerim? Mümkünse kimsenin bu listesinde çıkmayayim.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(25) 

İyi bir aile mi yoksa iyi bir kariyer mi?

fraise #1195397 
Bu akşamın anketine hoşgeldiniz diyelim. Bugün kuzenim, kardeşim ve ben bu konuda çok konuştuk, bir de size sorayım dedim. Mutlu, huzurlu bir aileye sahip olup ortalama bir iş ve maaşiniz olsun mu dersiniz? Yoksa 'illa ki eş bulunur, olmasa da olur. Beni tatmin edecek bir kariyere sahip olayım iyi de bir maas alayım. Hem kendime hem başkalarına faydalı olayım' diye mi düşünürsünüz?


Kardeşim ile ben daha ailecı çıktık. Kuzenim 'boşverin aileyi; para, kariyer daha önemli. Onlar olursa bol bol gezersiniz, istediğinizi alırsıniz. Mutlu da olursunuz' dedi. İnsanların genel eğilimi ne, merak ettim. Evet, bu aralar hep beraber tatilde olduğumuz için hayatın anlamını sorguluyoruz grup halinde :)
(16) 

Nasıl bol bol geziyorsunuz?

fraise #1194732 
Biz 'aman ya o tarihler yaklaştığında bir işimiz çıkar da iptal edersek' korkusuyla 1 ay öncesinden ancak ayarlayabiliyoruz. Hal böyle olunca kısa kısa tatiller yapmak bizim için hayal zira son dakikaya kalınca hiçbir şey ayarlanmiyor. yurtdışına gidilecekse bilet fiyatları tavan yapıyor, yurtiçi gezileri için de 1 2 günlük de olsa izin almak gerekiyor vs vs

Gitmek istediğimiz onlarca ülke, şehir var. Artık bu sene sistemli bir şekilde ayarlama yapıp güzel güzel gezmek istiyoruz. Erkek arkadaşımın 2 yıllık schengen vizesi var; 6 ayı gecti bile, daha bir kere yurtdışı tatili yapamadık bu ayarlama yapamama yüzünden.

Siz programlarınızı nasıl yapıyorsunuz? Maddi hazırlık (bilet, otel ve gezide harcanan para gibi) ve zaman ayarını nasıl ayarliyorsunuz? Kalacak yerleri nasıl seçiyorsunuz? Kısacası güzel güzel nasıl geziyorsunuz? Her türlü öneriye açığım efendim. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
(10) 

Taze yaban mersini, frambuaz vs neden turkiye'de popüler değil?

fraise #1193945 
Ben bu iki meyveyı de patlayana kadar yiyebilirim, bir de frenk üzümünü. Avrupanin bir çok sehrinde bu mevsimlerde girdigimiz herhangi bir markette bulabilirken türkiye'de neden bulamıyoruz? Yaban mersini ve frenk üzümüne bazen 5m migroslarda denk geliyorum ama bir avuç içi kadar olanını 20 liraya satıyorlar. Dişimin kovuguna yetmez dedikleri cinsten. Eskiden mango vs de olmazdı, artık buluyoruz. Yakında bu meyveleri de bulabilir miyiz? Türkiye'de hiç yetişmiyor mu?

Bir de istanbul'da bu meyvelerin (özellikle taze frambuazin) en çok bulunduğu marketler hangileri? Teşekkür ederim şimdiden herkese.

mobil görünümden çık