[]

Camii - Bagis

Aklima bir sey geldi ama, cok sacma oldugunu dusundugum... Belki de ben akil tutulmasi yasiyorumdur ve duzeltirsiniz.

Simdi camii resmen kamu kurumu; diyanete, yani devlete bagli degil mi... İyi de devlete bagli bir kurum icin niye bagis/yardim isteniyor ve halk da yardim ediyor? Zaten devletin sorumlulugunda degil mi her turlu gideri? Bi' vergi dairesine gidip bagis yapmiyoruz mesela.

Umarim benim goremedigim bir nedeni vardir da, aciklamasi her seyi devletten beklememek gibi bir sacmalik degildir.

Aydinlatiniz...

(Tik'ler en gec bu gece.)

 
cok emin degilim ama mahalle camileri genelde mahalle sakinlerinin (cemaatin) yarimlariyla yapiliyor. yani devlet su mahalleye cami yapalim demiyor. en azindan benim mahallemde bizzat bildigim 2-3 cami milletten toplanan yardimlarla yapildi. sanirim insaat tamamlaninca da sair giderleri icin yine cemaatten yardim topluyorlar. (onarim, halilarin yenilenmesi, klima, isildak gibi demirbaslarin alinmasi vs icin)


  • exlibris  (18.09.15 20:43:45 ~ 20:44:41) 
Ben de ayni seyi soruyorum insanlara, ben de hic anlamamisimdir. Buraya da soracaktim, siz sordunuz. Allah razi olsun.


  • stavro  (18.09.15 20:53:26) 
cumhuriyetin ilanindan sonra, temel ilkelerinden birisi camileri halkin takdirine birakmaktir. yani camiler devlet tarafindan yapilmamistir. yani her turden iananncli insandan toplanan vergi gelirleriyle belirli bir zumreye ait ibadethaneler desteklenmemistir. onun icin bugun bile turkiyede dernek/vakif sayilarina baktiginizda %95'i cami yaptirma veya yasatma dernegi/vakfidir.

bu ayni zamanda osmanlidan gelen bir gelenektir. osmanlida da her sey devletten beklenmez ilkesi geregince mahallenin cami etrafinda kumelenmis, bir vakfi ve bu vakfa ait butcesi bulunurmus. bir nevi tuzel kisiligi.

fakat yukarida belirttigim ilkenin aksine tam tarihini bilmiyorum ilk once mahallenin veya koylunun parasi yetmiyor diye camilere merkezden (diyanet isleri baskanligindan) hoca atanmaya baslandi. daha sonra da 90'larda veya akp iktidarinda diyanetin butcesi artirilarak devlet cami yatirimlari(!) yapmaya basladi. tabi durum boyle olunca diyanetin merkezi butceden aldigi pay yanlis bilmiyorsam milli egitimden sonra 2. siraya yukseldi. (bu yanlis da olabilir ama ust siralarda oldugunu biliyorum) daha sonra ise, diyanet vakfi gibi vs vs vakif ve derneklerden toplanan paralarla da cami yapmak yerine (nasil olsa vergi geliriyle yapiliyor) diyanet isleri baskanina super luks mercedesler falan alinmaya baslandi.

camilerde bagis olarak toplanan paralar hala kamu yatirimi disinda gonullulerce yaptirilan camiler icin toplanan paralar veya camilerin cari harcamalari icin. (cari harcamalar icin devletin kaynaklari oldukcca kisitli cunku. okul onaramayan devlet caminin onarimina nasil para yetistirsin) isitma, onarim, elektirik faturasi, su faturasi vb giderler icin devletin gonderdigi odenek yeterli olmayinca camilerde para topluyorlar iste.

biraz karisik oldu ama idare et artik hocam.
  • bim tribi  (18.09.15 21:02:11) 
Şöyle söyleyeyim bizim buradaki camilerin elektrik, dopalgaz veya muhasebe giderleri cemaat tarafından karşılanıyor.


  • hicunutmam  (18.09.15 21:08:04) 
Öncelikle camii değil cami

Camilerin çeşitli giderleri oluyor. Bunlar rutin giderlermde olabiliyor. Devlet hepsini karşılayamıyor. Kimi zaman camiyi cemaat yaptırıp onarıyor. Cemaatin bu para toplama işi için güvenilir birilerini seçiyordur herhalde.
  • mistreated  (18.09.15 21:12:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.