[]

Orhan Pamuk vs. İhsan Oktay Anar

orhan pamuk sever bir arkadaşım ihsan oktay'ın dilinin orhan pamuk esinlenmesi olduğunu söylüyor inatla. Yeni dönem yazarlarda osmanlıca kullanımını yükselten orhan pamuk'muş. Ben hiç OP okumadım ama İOA'ya taparım.

Arkadaşımın haklı olduğu ve haksız olduğu noktalar nedir?


 
ihsan oktay anar yeni dönem yazari degil. hadi elif safak esinlenmis dese neyse de.
orhan pamuk "benim adim kirmizi" disinda cok fazla osmanlica kelime kullanan biri degil, bahsi gecen eserde de hikayenin o yillarda gecmesine nazaran dili eski.
ki benim adim kirmizi ilk 1998de, puslu kitalar atlasi 1995te yayinlanmis.
  • pilav  (07.09.15 23:13:38) 
Orhan Pamuk ile İhsan Oktay Anar'ın tek ortak tarafı beyaz bir kağıdın üzerine birşeyler karalamak sanırım.İki yazarı da severim ama kıyaslamak ve İhsan Oktay Anar'a Orhan Pamuk esinlenmesi demek pek bir cahilce görünüyor.Bence tartışmaya değmez.Orhan Pamuk okumak istersen de Sessiz Ev'i tavsiye ederim.


  • darksdantes  (07.09.15 23:21:21) 
Mümkün değil diye düşünüyorum. Orhan pamuk kitaplarını çok severim, hatta okumaktan en çok keyif aldığım kitapların yazarıdır. İhsan oktay anar la dil açısından bir benzerlik görmedim. Belki ikisinin de istanbul ve orta doğuya yönelik yazılarından esinlenmiş olabilir arkadaşın. Anlatım açısından orhan pamuk çok tatlı bir haz bırakır beynimde, öyle çok yazar okumadım ama böyle bir his uyandıran başka kitap görmedim.


  • bigbadabum  (07.09.15 23:23:49) 
Alakasi yok. Ihsan hoca dille oyun oynar gibi yazar. Onu okurken zevkle okursun. Orhan pamuk daha acik, daha sade yazar. Kendini olaya kaptirman gerekir. Merak edersin. Ihsan hoca okurken olacaklari merak etmesen de olur. Her sayfada ayri haz alirsin.

Ihsan hoca'nin butun kitaplarini ayni sekilde, ayni hazla okuyabilirsin. Orhan pamuk'un bazi kitaplarini begenmeyebilirsin. Sarmayabilir. Mesela beni cevdet bey ve ogullari, kafamda bir tuhaflik, masumiyet muzesi ve sessiz ev disindaki kitaplari sarmadi. Ama ihsan hoca'nin kitaplarinda bu yok. Hepsi ayri guzel.

Ayrica yeni donem derken? Puslu kitalar atlasi yayinlanali 20 sene oluyor. Cevdet bey ve ogullari ile arasinda 12-13 sene var yanilmiyorsam. Bu mudur yeni donem?

Ne ihsan hoca orhan pamuk'tan esenlendi ne de yeni nesil orhan pamuk sayesinde osmanlicaya yoneldi. Sayet ben osmanlicaya yonelecek olsam bunun sebebi ihsan hoca olurdu diye dusunuyorum. Ezcumle, arkadasin haksiz. Iki onermede de.
  • papillon7  (08.09.15 01:19:20) 
İhsan Oktay Anar i orhan pamukla kıyaslamak hatadir. İhsan Oktay in olayı farklı. Her türlü ihsan Oktay Anar.


  • nucleon  (08.09.15 03:36:59) 
İkisinin ortak yönleri batılı tekniklerle doğuyu anlatmaları ve romanlarını okurken güzel bir resme bakıyormuş gibi hissettirmeleridir. Kelimelerle resim çizerler, okuduğun şey gözünün önünde canlanır. Başka ortak nokta bulamadım.


  • littlejack  (08.09.15 13:27:13) 
pamuk sevenlerle tartismayin. niyeyse, bir yere varamiyorsunuz.


  • e haliyle  (08.09.15 13:36:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.