[]

Şehit cenazelerinde yanıltma?

Arkadaşlar zaten herkes gergin çok uzatmadan soracağım. 3 soru.

1)90larda şehit sayılarında yanıltma ve azaltma yapıldığına inanıyor musunuz?

2)Bu zamanda yapılabileceğine inanıyor musunuz?

3)Şehit sayısının günlere yayılarak halkın tepkisinin azaltıldığını düşünüyor musunuz?


böyle bir günde bu soruyu sormak istemezdim ama artık bir şeyleri açığa

kavuşturmak lazım.

 
bu ülkede herşeyin yapılacağına inanıyorum.

daha düne kadar aman ağzımızın tadı kaçmasın diye askerin polisin elini kolunu bağlayanlar kabak gibi ortadayken herşey mümkün.
  • technicalte  (07.09.15 22:57:50) 
1) hayır
2) hayır
3) hayır

evet diyenler ne zannediyor bu işleri anlamıyorum. çok film izliyorlar sanırım. kaç şehit varsa açıklanmak zorundadır, bu adamlar isimleriyle yayınlanıyor. hangi şehirden kaç cenazenin kalktığı biliniyor. bir kişi çıkıp benim çocuğum nerede dedi mi şu ana kadar, derse tsk'nın güvenilirliği ne olur. tsk'yı sıradan örgütlerle karıştırmak tuhaf.

edit: bir de şunu eklemek lazım. felaket vb. şeylerde insanlar zayiatı kestiremez. bu nedenle her seferinde duyarsınız. "aslında 99 depreminde çok daha fazla kişi öldü ama devlet 17.000 açıkladı." bunu diyen adam 17000 kişiyi yan yana tahayyül edebilse demez. veya patlamalardan sonra ilk insan yorumlarını okuyun, ölü sayısını hep 2 katı falan tahmin ederler. çünkü 8 kişinin ölmesinin bile ne kadar muazzam olduğunu kestiremiyorlar. 8 ufak bir sayı gibi geliyor vs.
  • antikadimag  (07.09.15 22:59:23 ~ 23:05:37) 
1 - evet
2 - evet
3- evet
  • allanpoe  (07.09.15 23:01:41) 
1. evet
2. evet
3. evet

bonus: öldürülen terörist sayısını da fazla gösteriyorlar.
  • kuzey li  (07.09.15 23:05:22) 
bu ülkede bir alo fatih gerçeği varken
olmaz saklanamaz diyenlere inanmayın

  • technicalte  (07.09.15 23:09:34) 
savasda ilk olen sey gercek; babana bile guvenme.

Dogudaki askerlin bir cogunun anlik baglanti kurma sansi yok aileleri ile. Bu sebepten yapilabilir boyle birsey. gelecek bir iki hafta icerisinde bir tane daha 15-16 kayibimizin oldugu bir olay daha yasarsak ikinci olayin sahte olma ihtimali var.

Ama uzun vadede (15 gun diyelim) devlet oluleri saklayamaz imkansiz.
  • selfadjoint  (07.09.15 23:12:18) 
Haberlesmenin cok sinirli oldugu 90'larda belki zamana yayarak acıklanmıs olabilir ama su zamanda inanmıyorum ve ihtimal vermiyorum boyle bir seye.

Hadi devlet sakladı, PKK propaganda amaclı elınde foto, video vs e varsa yayınlar. Daha bugum gormedik mi cenazaleri orada yasatan vatandasların topladıgını ?

Savasta propaganda her kesimden var. TSK resmi yapisi geregi olu saklayamaz ama PKK saklayabilir. Ayni sekilde, her iki tarafta ve verdirdigi kayip sayisini yuksekten acikliyor.
  • kint  (07.09.15 23:17:58) 
İlk ikisine evet. Bizzat babamdan biliyorum. Buradan çok fazla şey söylemem mümkün değil ama birinci ağızdan dinledim. Bu kadarını söylemem yeterlidir sanırım.


  • mornie  (07.09.15 23:59:56 ~ 08.09.15 00:10:07) 
öncelikle; antikadimag ve acemi +1

ondan sonra zaten şu anki savaş hali devletin işine yarıyorsa eğer zaten saklamaz. ne kadar çok şehit o kadar çok pkk'ya nefret anlamına gelir ve acısı büyük olan sıradan halkın (aşağılamak için yazmadım böyle common people'a karşılık gelmedi aklıma) gözünde savaş daha büyük meşruiyet kazanır. o yüzden eğer ''savaşı başlatan devlet'' ve ''kan akması akp'nin işine yarıyor'' cümlelerini kuruyorsanız, şehit sayılarını saklıyorlar demeniz çelişki yaratır. dediğim gibi kandan beslenen daha çok kan aksın ister...
  • air  (08.09.15 00:12:41) 
90 larla 2010 ların tam ortasında -2000lerde kuzenlerim askerlik yaptı
birinin söylediği şuydu 8 kişilik timin 4üne askerliği bitirmek nasip olmuş (jandarma idiler hep terör bölgesindeydi) çoğu tim de böyledir diyordu
ve fakat bu çocukların tek bir tanesi bile haber OL MA DI.
bir diğeri askerden gelince gitti ahırdaki koyunları kuzuları öptü, o gece ahırda yattı (normal gelmedi askerden zaten) onun kucağında 2 tane arkdaşı şehit olmuş ikisi de bi tane haber OL MA DI
Kısacası gidip cenazesini bile alamayan 1 gün boyunca şehit sayısı açıklayamayan orduya mı inanacam???
  • niye ama  (08.09.15 00:18:41) 
@ acemi
haber yapma mantığı biraz farklı- tam bilmesem de mesela bazen görüyorum bir kanalın haberleri arka arkaya bartın, zonguldak, karabük diyorum başka yerde muhabirleri yok herhalde :P. ya da bazen bir kadın cinayeti haber oluyor 40 tanesi olmuyor zira o dava adliye muhabirine denk geliyor, gibi.
benim kast ettiğim şu: bu çocuklar dağ başında ölüyor, çetelesini -güya- TSK tutuyor, naaşları alamayan TSKdan bahsediyoruz. 50 kişi öldüğünde 500 yazsalar kimin haberi var 5 yazsalar kimin ne haberi var ister asker için olsun ister terörist için olsun?
haber derken kast ettiğim sadece TVde gazetede haber olması değil.
gayrımüslüm bazı askerlerin öldürüldüğü ama intihar ettiği haberleri yapıldı mesela güvenebiliyor musunuz TSKnın açıklamalarına? -daha başka bir konu
ezcümle ben inanmıyorum hiç bir açıklamalarına
  • niye ama  (08.09.15 00:48:29) 
şehit sayılarında yapılabilecek en olası yanıltma şehit + yaralı olarak halka bilgi verip kısa sürelerle yaralıların kurtarılamadığı bilgisi vermek olur ki bu da şehit sayılarını geç açıklayıp tepkiyi azaltmakla yaklaşık olarak aynı amaca hizmet eder. bundan öte bir yanıltma pek mümkün gözükmüyor zira artık gizli-saklı da olsa her koğuşta en az bir cep telefonu var ve içeri-dışarı (özellikle çatışma-şehit konularında) hızla bilgi giriş çıkışı oluyor. son olayda da bununla ilgili birçok örnek facebook ta mevcut.


  • ernecati  (08.09.15 01:23:32) 
@antikadimag'a katılıyorum. motosiklet kaza videoları izlerim bazen. 'kesin öldü' dediğim adamlar hemen ayağa kalkabiliyor. patlama sesi duyup 'kesin 50 kişi öldü' dersin, 3 5 olur. boston'daki patlama buna örnek. ancak tsk'nın şunu yapabilir, hatta yapmıştır bence; 30 şehit vardır, 16 derler. 1-2 gün sonra 9 şehit daha söylerler. 1-2 gün sonra 5 daha. o şekilde gizleme olabilir.


  • icim urperiyor  (08.09.15 02:51:53) 
Rakam az söyleniyor. Birebir yaşadım. Ben Beytussebapda askerlik yaptım. Bir tim pusuya düştü 6 şehit oldu. Desteğe giden askerlere de saldırılar oldu. Biz desteğe giden ekibe desteğe gittik. Çok sıkıntılı bir gündü.

Bizden önceki ekibin 4 şehidi 2 yaralısi vardı. Bizde 2 şehit 5 yaralı. Haberlerde sadece ilk pusuya düşen grubun şehit ve yaralılari vardı. Tsk da sitesinden sadece onları açıkladı.
  • sormayın bana sen o musun diye  (08.09.15 12:38:17 ~ 12:39:48) 
1- Olabilir
2- Olabilir
3- Olabilir
  • stavro  (08.09.15 12:47:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.