[]

araç modernizasyonu

Merhabalar,

10/15 yıllık eski araçların o dönemin "ooo hacı iyiymiş" denilen/dedirten özellikleri artık kullanışsız halde, ben de yazılımcıyım ve şöyle bir baktığımda rasperry pi+aurdino ile bu araçların bir kısmını modernize edebilirim, örneğin kişiye özel kayıtlı ayna ayarları (motorlu koltuklar varsa onları da kişiye göre özelleştirme vb.), park edildiğinde otomatik aynaları kapatma, usb bağlantıları ile müzik dinleyebilme veya usb stick içindeki müzikleri araba içindeki hafızaya atma, playlistler oluşturma, uzaktan araç kontrolü (bunu abarttım tabii neyse) vb. araç içi otomasyon ile ilgili konforları aracın sağladığı özellikler dahilinde gerçekleştirebilirim (örneğin aynaları ayarlamak için hali hazırdaki elektirik motorları sistemini kullanmak gibi, parça değişmeyecek yani), hem maliyeti düşük olur hemde yolcuya/şöföre kolaylıklar getirir diye düşünüyorum, ancak araç sahipleri bu tür modernizasyona ne derler çok merak ediyorum açıkcası.

örneğin bizde bir honda civic var (97 model), aynaları içeriden düğmeler ile (elektronik düğme bu arada, manuel çubuklu bişi değil) ayarlanıyor, 3 kişi kullanıyoruz aracı dolayısı ile her binen ayar yapıyor aynalara, ben bunu kaydetsem bir seferde menüden seçip uygula diyip daha kolay hale getirmeyi düşünüyorum, hem farklı durumlar içinde ayarlanabilir, selam - geri park, selam normal vs. gibi, böyle bir şeyi tek bir araç için yaparken acaba bu bir iş kolu olur mu diye de düşünüyorum.

siz olsanız yaptırırmısınız?

Not: aracınızda parça değişmeyecek var olanları tablet üzerinden kontrol edebileceksiniz sadece.

 
Utopia bir şey bence


  • zugas  (10.08.15 23:19:41) 
bence gideri var. eski model araçların hayranları oluyor. arabalarına gözü gibi bakan insanlar ve ucuza daha lüks özelliklere sahip olmak isteyenlerin ilgisini çekebilir.


  • washe  (10.08.15 23:26:00) 
Yazilimi yaptiniz tamam da uygulamasi nasil olacak? Yani ben kendime gore nasi ayarliycam aynami?

Soyle bir sey olsa sahane olur mesela, bu dokunmatik navigasyonlu felan teypler oluyor ya. Oraya kayit edilse, oturunca ordan kayitli verilere gore tek tikla arac size gore optimize olsa. Gerci bu ozelliklere sahip arac da tesla oluyo sanirim :)
  • hailtothethief  (10.08.15 23:48:11) 
Uygulamaların kabul görüp görmeyeceğini bilemem ama iş kolu olarak düşünüyorsanız otomotiv elektroniği ile ilgili bir takım detayları bilmeniz gerekiyor. Halihazırda bulunan sistemlere bir mcu ile arayüz kurmak, aküden besleme almak gayet kolay ama bunun sağlıklı olması için bir takım standart izolasyon, regülasyon yöntemleri falan var. Marş bastığında yanık kokuları almak istemiyorsanız bunlara uymak gerek.


  • johan sebastian  (11.08.15 00:40:12) 
Selam Selam,

Dusundugun seyler gayet mantikli ve dogru adamlari bulabilirsen buyuk ihtiyac var.eski araclarin konfor paketlerine gore degisiklikler olabiliyor.misal w210 mercedeslerde e1 pakette koltuk ayarlari ,ayna ayarlari elektrikli kontrol edilebiliyor ama koltugu ileri geri alma manuel ve hafiza paketleri yok.e2 pakette ise surucu kapisinda 3 ayri hafiza modu var ve 3 kisi kendi kisiel ayarlarini girebiliyor tum ayna,koltuk ayarlamalari otomatik olarak yapilabiliyor.

Eski araclari renovasyonu yapan kisiler genelde orjinale sadik kalmayi tercih ederler ama arac uzerinde degisiklik yapmayi yani modifiyeyi seven ekip bu dusuncene daha cok sahip cikar.ilk aklima gelen arac yukseltme alcaltma uzaktan kumandayla veya iceriden dugmeyle yapilan bir islem bunu araca dahili bir sistem haline getirmek veya tabletten,cepten yapabilmek tercih edilecektir.ayni sekilde vip araclarda,arazi araci yapimlarinda sadece ithal parcalarin getirdigi olanaklar kullanirken,sektordeki adamlarin cogunda bu tip bir yaratici durum olmadigindan otomasyon sikintisi her zaman mevcut oluyor.senin dusuncende buradaki eksikligi giderebilir.

Uzerinde konusulmasi dusunelmesi gereken bir konu bahsettigin,musait oldugun bir zamanda bu konuda sohbet etmek isterim.
  • cizgilipijama  (11.08.15 00:42:57 ~ 00:44:12) 
@hailtothethief tabletdeki menüden yeni kayıt diyeceksin, aynalar sıfırlanacak sen ayarını yapacaksın (yine tabletdeki arayüzden) tamam diyeceksin kaydedecek. sonra tek tıkla ayarlayacak. (en basit anlatımı bu şekilde, yazılım ve elektronik kısmı detay)

@johan sebastian, dediğinde çok haklısın, aynı noktaya acemi'de değindi, bahsettiğin düzenlemeler boşuna çıkartılmış şeyler değil elbette ve işi ciddiye alırsam araştıracağım, şimdilik sadece düşünce/fikir aşamasında.


@cizgilipijama, tabii ki, sevinirim bende yeni yeni şeyler öğrenirim ufkum açılır; yalnız baştan uyarayım benim arabalara ilgim pek yok, sadece yeni araçların içerisindeki teknolojiye bakıp keşke bizim araçta da bunlar olsa çok zor şeylerde değil diye iç geçiriyordum, diğer insanlar ne düşünüyor diye sorayım dedim.
  • selam  (11.08.15 01:06:40) 
Bence fikir çok güzel ancak park edildiğinde otomatik aynaları kapatma, usb ile müzik dinleme gibi özellikler zaten çok basit şeklide teybi veya aynayı değiştirerek sonradan ilave edilebiliyor. İşin içine niye bir de tablet sokmak isteyeyim?

Ancak aracına televizyon, playstation vb. ekleyen modife meraklılarına hitab edebilir.
  • zombi  (11.08.15 08:59:57 ~ 09:00:16) 
İş modeli olarak düşünüyorsanız bu tür bir işte gelir elde etmek biraz zor. Eski bir araca hafızalı ayna yaptırmak için Türkiye'de 100 TL'den fazla para verecek adam bulmak zor ki dediğiniz iş bence 100 liraya yapılmaz. Her araç birbirinden farklı ve elektronik aksamlarda bin bir türlü sorunla karşılaşacaksınız. Ayrıca arkadaşların dediği gibi araç elektroniğinde arduino gibi güvenilir olmayan ürünler kullanmak sıkıntılı. Örneğin biz makinalar için otomasyon sistemleri kuruyoruz basit bir PLC 'nin fiyatı 1000 TL'den başlıyor, PLC'nin yaptığı aynı işi 5 dolarlık bir arduino bir kaç röle ile yapabilir ama trilyonluk makinayı arduinoya emanet edemiyorsun. Isınma problemi, toz, toprak derken 1 haftada ölüyor ucuz parçalar. Aynı şekilde otomobiller içinde bu parçaları kullanmak tehlike yaratabilir. Bunun dışında örneğin VW grubundaki araçların bir çoğunda elektronik sisteme dışarıdan müdahale edildiğinde arıza veriyor.
Eğer elektronik konusunda iyiyseniz bunun yerine eski araçlardaki çalışan elektronik aksamları onararak çok daha fazla para kazanabilirsiniz.
Ayrıca müzik sistemleri ile ilgili size bir fikir vereyim. Türkiye'de fiat grubunun 2005 model sonrası Blaupunkt araç teyplerine orjinaline dokunmadan aux çıkışı yapabilen adam bulamadım yıllarca. Buyrun yapın forumlarda onlarca müşteri hazır bekliyor.
  • creepy  (11.08.15 13:13:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.