[]

yaptığım makarna yağsız oluyor

keki kabarmayan adam gibi ağlayacağım neredeyse.

tavada erittiğim yağın (sıvıyağ/margarin) üzerine sos ekleyerek makarnanın içine katıyorum ama yinede yağsız oluyor. yağ miktarını mı arttırmak lazım yoksa yağı direkt makarnanın içine atıp ayrıca sos mu hazırlamak gerek?

diğer soru, bir paket makarnaya ne kadar yağ ekliyorsunuz? sıvıyağ ve margarin için belirtmenizi rica ederim.

başka bir soru, zorda kalmadıkça margarin kullanmıyorum, sıvıyağ tercih ediyorum ama aslında ikiside aynı zehir, bu ikisinin yerine ne kullanılabilir zeytinyağı mı?

 
zeytinyağı, tereyağı kullanabilirsin.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (31.07.15 10:30:34) 
makarnayı haslama suyuna tuz ve zeytinyagı koymuyor musun? sadece sosun yagıyla olmaz.


  • bordeaux  (31.07.15 10:32:40) 
bence sosu dışında hiç yağ kullanma. sosuna da yağla birlikte biraz su (makarnanın suyu) katarsan kuruluk hissini önlersin. margarine gerek yok. zeytinyağı kullanabilirsin.


  • dahili meddah  (31.07.15 10:33:03) 
tereyagi veya zeytinyagi kullan. margarini yemekte kullanma.
makarnaya krema da katabilirsin. o zaman yagsiz olmaz hem de farkli bir tat katmis olursun.

  • nax  (31.07.15 10:36:41) 
@bordeaux; aslında suyuna hep yağ katarak yapardım ama baktım eklediğim yağ zaten üstte kalıyor, alttakiler gene suyun içinde yüzdüğü için etkisi olmaz dedim. ondan önce aynı sorun var mıydı hiç fark etmedim.

@dahili; dediğin gibi yapıyorum zaten, sosa 1-2 kepçe kendi suyunu koymama rağmen durum bu.

@nax; evet olabilir sanki, kulağa hoş geliyor. kremayı hangi aşamada ve ne şekild, ne ölçüde e koyuyoruz onu da yazarsan ilk fırsatta deneyeyim.
  • tolga asp  (31.07.15 10:36:44 ~ 10:38:07) 
Makarnayı haşlarken içine zeytinyağı koy, arada karıştır. Sosuna da katı yağ değil yine zeytinyağı kullan. Makarnayı süzünce süzgeçte bekletiyorsan makarna o esnada kuruyor olabilir. Makarnayı süzer süzmez sosun içine at, az biraz kavur o zaman kuru olmaz.

Margarini hiç kullanma en güzeli tereyağı ama o da bazı şeylere ağır kaçabiliyor, sıvı yağ olarak yemeklerde zeytinyağı, kızartmalarda fındık, ayçiçek ya da mısırözü.
  • elikası  (31.07.15 10:42:09) 
krema +1, istediğin kıvamı kremayla elde edeceksindir.


  • peanutbutterpuddingsurprise  (31.07.15 10:45:47) 
makarnayı haşladığın suya tuzla birlikte yağ da koyman lazım. sosu ben z.yağıyla yapıyorum genelde. makarna haşlandıktan ve süzüldükten sonra da ya tenceredeyken ya da tabağa aldıktan sonra bir parça tereyağ falan koyuyorum, kendi kendine erirken ben de o sırada tabağı çanağı hazırlıyom işte..


  • reso aga  (31.07.15 10:51:37) 
makarna haşlarken içine yağ koymayın, hiçbir işe yaramaz, boşuna ziyan. Sos hazırlarken zeytinyağı-tereyağ karışımını tercih ediyorum ben.

ayrıca en önemlisi, makarnanız yağsız değil kuru oluyor olabilir, bunun için de süzerken suyundan yarım bardak ayırın, soslarken içine dökün. Nişastalı kendi suyuyla daha güzel ve nemli olacaktır.
  • whoosie  (31.07.15 10:51:46 ~ 10:52:22) 
dediklerinizi harfiyen yapıyorum, her yöntemi denedim ama gene olmuyor yav.

haşlandıktan sonra tencere kapağını aralayıp suyunu öyle süzüyorum soğuk suya falan tutmadan, bundan mı oluyor acaba?
  • tolga asp  (31.07.15 10:59:38) 
Benim de çok yağlı olur bazen, yağ miktarını abartıyorum sanki, optimum çözümü buldum ama orta boyutta bir tahta kaşık alıyorsun, 2 kaşık koyuyorsun ideal oluyor yağı.


  • ekaterina  (31.07.15 11:44:03) 
Açılın senelerdir makarnayla besleniyorum.
Haşlarken bir kaşık kadar sıvı yağ koyuyorum, olası bir makarnaların birbirine yapışması durumunu engellemek için.
Aynı şekilde süzdükten sonra da soğuk suya tutuyorum yoksa makarna dirilikten hamurluğa doğru yol alıyor.

Sebzeli, bilhassa domatesli soslarda ayrı bir tencerede yağ kızartıp makarnayı ekleyip çeviriyorum biraz. Sosu da o şekilde üzerine ekliyorum.

Kıymalı soslarda makarnanın üzerine direkt parça parça koyduğum için yukarıdaki yağda çevirme adımı aynen geçerli, sonra tabaklara alıp sosu karıştırmadan üzerine ekliyorum.

Favorim kremalı mantarlı <3 çok fazla yağ koymadan mantarları kızartıyorsun, yağ ne kadar eklersen kremanın içinde belli oluyor yoksa. Mantarlar kızarırken içine kremayı ekliyorsun, ben sosunu çok severim ona rağmen iki tabak makarna için bir tane kartonda satılan küçük kremalar fazla geliyor. O yüzden o kıvamı istediğim hale gelene kadar kremayı pişiriyorum; kapari, biberi vs varsa o aşamada onları ekliyorum. En son makarnayı ekleyip biraz öyle çevirip hazırlıyorum.

Bi de şekillerine falan bakıp daha çok sos tutanları seçebilirsin.

Yazarken acıktım gidip makarna yapayım :D

edit: peynirli kısmını söylemeyi unutmuşum. yağlı ve eriyen peynirler varsa direkt haşladıktan sonra birlikte erisin diye kısık ateşte çeviriyorum. erimeyen veya az yağlı peynirler için makarnayı yağda çevirip, üstüne peyniri ayrı ekliyorum.
  • kahin ahtapot paul  (31.07.15 12:20:37 ~ 12:39:42) 
lütfen margarin kullanmayın. margarinin içindeki yağlar sağlığa zararlı. bu bir çok yerde yazıyor. sızma zeytinyağı (riviera değil, riviera da rafine çünkü) ya da az miktarda tereyağı kullanın.

makarna yağsız oluyor derken dışarda yediğiniz makarnalarla mı karşılaştırıyorsunuz? bence yağınızı değiştirin. belki daha kaliteli makarna alsanız daha iyi olur. kim bilir?

arkadaşların dediği gibi krema gibi değişik tadlar kullanın. krema, yağ, peynir miktarı sizin damak tadınıza göre ayarlanır.

youtube da filan makarna tariflerine bakın. binlerce tarif var.
  • mea maxima culpa  (31.07.15 14:12:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.