[]

en güçlü zamanındaki romayla osmanlı kapışsa kim alır?

mesela kanuni viyanaya doğru yardırırken yolda trajanla karşılaştı? kim alır?




 
viyanaya gelmeden sakalını eline verirler süleymanın, değişken çok tabi ama ev sahibi rome


  • 05  (26.07.15 22:45:15) 
(bkz: anakronizm)


  • qui gon  (26.07.15 22:46:39) 
Osmanlı güçlü bir devlet değil. Çağındaki devletler bok gibiydi. Osmanlı'nın güçlü olmasıyla bunun arasında fark var.

Ayrıca Osmanlı'nın savaş taktiği de "Sen sağı al ben solu. Kıstırırız ortaya hadi yallah." düzeyindeydi. Şimdi gelip bana eğitimleriyle ilgili savaş raporlarıyla ilgili şeyleri gösterip göt etmeye çalışacaklar, ben basitleştirmeye çalışıyorum. Osmanlı'da (Daha doğrusu Türk tarihinde) savaş taktiği yok gibi bir şey.

Roma Yunanların ne kadar piyade taktiği varsa aldı, üstüne bir de kendisi köpek gibi geliştirdi. Roma'yla Osmanlı'yı kıyaslamak Roma'ya değil, insan aklına tarih bilimine mantığa çok büyük bir hakaret.

Roma'nın en güçlü zamanı olmasına falan gerek yok, Galya valisiyken Sezar gitse tükürürdü ağzına.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (26.07.15 23:14:18) 
filmlerde roma'nın taktiği yok deniliyordu ama... birkaç film ve dizide duymuştum. taktik yok. disiplinli ve kalabalık sadece.

osmanlıda bir sürü asker sınıfı var. delilerden tut humbaracılara kadar. topçusu, akıncısı, sipahisi... e bunlar taktik gereği değildir de nedir? "hadi beyler 100 bin kişi olduk önümüze gelene yağıştırıyoruz taktik bu." dediklerini de sanmıyorum. mesela kariyerli bir tarih öğretmenimiz zamanında mısır'da yapılan bir savaşta -büyüh ihtimal ridaniye- bir taktikten bahsetmişti de tüm sınıf ağzımız açık dinlemiştik... ta 15 sene önce hatırlayamıyorum.

bir de teknolojik üstünlük olayı var. osmanlı otlukbeli'den sonra tüfek kullanmaya başlıyor. fatih dönemindeki toplar hakeza... bu teknolojik üstünlükle osmanlı romanın sülalesini sikertir.

attila'nın papayı haraca bağlayıp vatikanı sırf uğursuzdur diye alma imkanı varken almadığını da biliyoruz. demek ki roma da yenilmez değil.

hasılı spartacus siker. crixus ayrılmasaydı şimdi spartacus sezar olduydu.
  • ya ben lan neyse  (29.07.15 12:17:08) 
bu tür ihtimal işleri kesat. zira "böyle değil de şöyle olsaydı" ile başlayan cümleler içinde -belki de- sonsuz ihtimaller barındıracağı için bu muhabbetlerin de önü sonu gelmez.

söz temsil, "az daha sağdan vursam goldü" diyen bir futbolcu, az daha sağdan vurduğunda kalecinin armut toplamaya gideceğini mi düşünüyor? o da az daha sağa yatar, o kadar. bu daha en basiti. işin içine başka ihtimaller de girince...

ayak yorgana göre uzatılır. karşında güçlü rakip olursa sen de kendini ona göre hazırlarsın. etrafın kepazelerle dolarsa kendini geliştirmek için niye yorulasın?

demem o ki bu tür sorular öyle kolay cevaplanacak sorular olmadığı gibi çok su götüren hamurdur da. iyi fantezi romanı çıkar buradan. ha gayret...
  • hicazkar  (08.03.16 14:20:06) 
"Osmanlı'nın savaş taktiği de "Sen sağı al ben solu. Kıstırırız ortaya hadi yallah." düzeyindeydi" veya "osmanlı habire turan taktiği kasıyordu, bu avrupalılar da amma eşekmiş ha, hep aynı tatktiği yiyorlarmış" vs. diyen kafaya bakma.

osmanlının asıl gücü barutlu silahları etkin kullanmasıydı. avrupa barutlu silahların gücünü anlayana kadar bizimkiler z.kertmişler ortalığı. sonra onlar da etkin bir şekilde kullanmaya başlayınca bizimkilerin fetihleri durmuş zaten.

kısaca ateşli silah kullanma becerisi çatapat oynama seviyesinde olan romayı bizimkiler hoplatırlardı. sebebi daha disiplinli veya daha über-süper olmasından değil, dönemin teknolojisini (ateşli silah) daha iyi kullanmasındandı.
  • yemrem  (08.03.16 14:45:58 ~ 14:46:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.