[]

osmanlıda niye hiç hanedan değişimi olmamış?

kralı destekleyecek ya da indirecek lordlar yok diyeyse niye yok?




 
Bildigim haremden evlenmelerinin payi büyük bunda. dikkat edilirse halktan biriyle evlilik yok.
böylece devletin bütünlügü uzun süre korunmuş.

  • 1adam  (26.07.15 21:18:54) 
İlk dönemlerde kardeş katli uygulaması rakip bir yönetici riskini azaltır.
Padişahın aynı zamanda halife sıfatı sebebiyle de ruhani liderliği bu statüyü kuvvetlendirir.
osmanlı idari yapısı esasında ciddi bir hukuk sistematiği içindedir ki bu da yönetimin belli sınırlar ve nizamlarda padişah dışındaki makamlarca yürütülmesi demektir.
hanedanın zayıf yıllarında yeniçeriler ve ittihatçılar gibi kuvvetler padişahı koltuğundan edip yerine yenisini getirmişse de hanedan hiç değişmemiş.
sorunuza net cevap değilse bile soru çok isabetli.
  • isimmisimyok  (26.07.15 21:31:49) 
Padişah soyundan gelenlerin kanlarının özel olduğu düşüncesi de olabilir. Eski türklerden beri gelen - kut - anlayışı var .


  • 1adam  (26.07.15 21:41:29) 
Vardı bir ara. Özellikle Fatih ağızlarına sıçtı. Türkleri sikine takan bile olmadı ne olur ne olmaz diye. Elin İngilizi "İngiliz mi daha iyi bilecek İspanyol mu, tabi ki İngilizi yönetime geçiririm ak." dedi, olanlar oldu.


  • gunde 3 litre kola icen adam  (26.07.15 21:54:17) 
osmanlı şeytan gibi kurnaz bir devlet bakma sen :)

devlet yöneticilerini soysuz ama zeki devşirme çocuklarından seçer. karılarını köle sınıfından seçer. kendisine rakip olacak diğer tüm türkmen grupları saraya giremez.

eee kim darbe yapacak :)

karamanoğullarının feci sonu da bu konuyla ilintili.
  • dios  (26.07.15 22:07:46) 
kut anlayışı +1

osmanlı olsun veya diğer türk devletlerinde olsun taht savaşları sadece aile içinde olmuştur çünkü yönetebilme gücü tanrı tarafından sadece o kanı taşıyanlara verilmiştir. bu durum güçlü bir şekilde empoze edildiği için kimse de buna yanaşamamış tabi.

kralı yani padişahı indirme teşebbüsleri ve indirmeler elbette olmuş. 2. mehmedin çocukları olan 2. bayezid ve sultan cem (cem sultan kullanımı yanlıştır. osmanlıda sona gelen sultan eki kadınlığı belli eder. o vakitler sultan cem'e böyle demişler öyle kalmış) genç osman'ın yeniçerilerce boğulması vs vs bu durum osmanlının çöküşüne doğru daha da artmış örnekleri daha da çoğalır hale gelmiş.
  • canercuxy  (26.07.15 22:14:38) 
ben daha ziyade osmanlı'da burjuva sınıfının olmamasına bağlıyorum. ciddi manada sermaye sahibi bir aile olmadı osmanlı'da. haliyle "aydınlanmanın meşru çocuğu" olan burjuva ailelerde olmadı.
hanedan değişimi illa para ile ilgili olacak diye bir şey yok elbette ancak, darbe yapabilmek için bir takım askerlere ihtiyacın olmalı. bu askerleri veya saray içinden adamları ancak para ile satın alabilirsin.

osmanlı'da aydınlanma+burjuvazi olabilseydi durumlar çok farklı olurdu. ancak sermaye özellikle gayri müslim ailelerde birikti. hanedana kafa tutabilecek adamın taban desteğine de ihtiyacı vardı.
  • ekonometri okuyan adam  (26.07.15 23:32:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.