[]

Fitre ile fidye aynı şeyler mi?

Kafam iyice karıştı. Bir arkadaş aynı şey olmadığını söyledi, ben de öyle biliyordum ama sanırım öyleymiş, internetten arattığımda benzer anlamlar çıkıyor.

Eğer öyle ise, fitre haricinde ramazan ayında verilen diğer şey de zekat değil miydi? zekat için de bir alt limit yok muydu? küçük bir tutar verilen şeyin adı neydi?


 
Fidye, saglik sebebiyle oruc tutamiyorsan fukaraya bunun karsiliginda verdigin paraya deniyor.


  • alperz  (08.07.15 13:43:50) 
Onu biliyorum. Fidyenin anlamını sormuyorum zaten.


  • dessy  (08.07.15 13:46:07) 
zekatın ramazan ayında verilmesi şart değil. malvarlığının üzerinden bir yıl geçmişse ramazanı beklemeden vermek gerek hatta.

fitre yerine fıtır sadakası diyen de var, belki onu da duyduysan farklı bişey sanmış olabilirsin.
  • animalman  (08.07.15 13:46:59 ~ 13:47:36) 
hayır. fidye, bir hastalık, bir musibet yüzünden oruç tutamadığın günlerde verdiğin bir şey. tam emin değilim ama gün başına 15 tl'den açılıyordu fidye. tabi zenginsen gücün nispetince artırabiliyorsun.

fitre, bayram namazına kadar vermen gereken ramazan ayı sadakası. bunun için de diyanetin belirlediği bir alt limit var. tabi bu da yine gücün nispetince doğru orantılı.

zekat, sadece ramazan'la ilintili bir şey değil. her yıl malının 1/40'ını gibi bir oran olmalı (emin de değilim) fakirlere dağıtmanla alakalı o. islam şartı zaten bu. yine yine yine, eğer durumun el veriyorsa.
  • mermize  (08.07.15 13:47:36 ~ 13:49:55) 
Fitre, herkesin verebileceği bir günün karşılığı, fidye ise oruç tutamayacak durumda olanların tutamadıkları gün sayısı*x lira olarak verdikleri para oluyor sanırım.


  • harvey  (08.07.15 13:49:03 ~ 13:49:40) 
Zekat 80 gram altından veya karşılığı bir paradan fazlasına sahipseniz ve bunu 1 senedir elinizde bulunduruyorsanız, bu paranın 1/40'ını fakir fukaraya vermek zorundasınız. Yani diyelim ki hesabınızda bir senedir 10bin lira var, 80gram altın şu anda 8bin TL civarında, demek oluyor ki 10bin /40 = 250TL zekat vermeniz gerekiyor. Zekat başka zamanlarda da verilebilir ama Ramazan'da yapılan ibadetler daha sevap olduğundan çoğu insan zekat vermeyi Ramazan'a denk getiriyor.

Fitre fıtır sadakası diye de geçer. Sanırım sizin dediğiniz küçük tutar şeyin adı fitre. Oruç tutan mükellefe faydası, onun bu ibadetini tamamlamak, oruçluya yakışmayan davranışlarla zedelediği ibadetinin eksikliklerini telafi etmektir. Diyanetin belirlediği fitre miktarı bu sene kişi başı : 11,50TL

Fidye is oruç tutmaya gücü yetmeyen veya hasta / yaşlı olan kimseler oruç tutamadıkları için fukaraya günlük iki öğün yemek ücreti üzerinden para verirler, bu fidye diye biliyorum.

edit1: Zekatta bahsedilen miktar net olmalı yani borçlarını vs. düştükten sonra elinde kalan para 80gram altında fazla olmalı.
  • Tutkun  (08.07.15 13:54:31 ~ 13:56:45) 
mermize, tamam, ben de o şekilde biliyordum ama fidye ve fitre parası aynı geçiyor internette. ve yine internette ramazan'ın en çok sorulan soruları fitre ve zekat diyor.

fidye alt limiti 11,5 tl, fitre ayrı ise ona da bakalım dedik, o da 11,5 tl diyor.

o yüzden karıştırdık.
  • dessy  (08.07.15 13:55:42) 
işte fidye ve fitrenin parası aynı olsa da, niteliği farklı. biri oruç tutsan da, tutmasan da vermen gereken bir şey (fitre); diğeri (yani fidye) oruç tutuyorsan vermek zorunda olmadığın bir uygulama. dediğim gibi hastalıktan, musibetten dolayı tutamıyorsan, onun parasını bir fakire vermek yani bahsettiğimiz şey.


  • mermize  (08.07.15 14:01:10) 
fitre ramazan ayında fakire para verince oluyor. fidye için de birini kaçırıp ailesini arıyorsun. polisi karıştırmayın diyorsun.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (08.07.15 14:38:39) 
fidye zaten özürden dolayı tutamadığın gün için normal bir insanın bir günlük yiyeceğine verdiği düşünülen miktar. onu da diyanet belirliyor işte her yıl. aynı olması bundan.


  • kuul  (08.07.15 18:10:31 ~ 18:11:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.