[]

Can tatlıdır? Peki neden empati kuramıyoruz? ?

Herkesin canı kendine tatlıdır yani kimse kılına zarar gelsin istemez. Peki neden karşıdakinin canını düşünmüyoruz o acı çekerken o acıyı içimizde hissetmiyoruz? Ya da hissedemiyoruz




 
Güçlü olmanin dezavantajı. Ne kadar güçlüysen o kadar duyarsız olabilirsin.
Temel insani konularda, karşıdakiyle empati kurmak pek zor olmamasina karşın, örneğin siyasi konularda rakibin hissettiği acı diğeri için zevk kaynağidır.

  • 1adam  (03.07.15 00:01:40) 
cunku "Herkesin canı kendine tatlıdır"


  • nawres  (03.07.15 00:01:48) 
bence hissetmek farklı bir konu, bu gibi durumlarda vereceğimiz tepki farklı bir konu.

empati kuramadığımızı sanmıyorum. olsa olsa merak ettiğiniz konu empati kurup da bir şey yapmamaktır diye düşünüyorum? veya insanların tepkisiz/kayıtsız kalması/kalabilmesi konusunda sorularınız vardır?

şahsen empatinin dibine vurduğumu düşünürüm bir çok konuda. sadece acı çekilen durumlarda da değil, nefret, korku, sevgi gibi konularda dahi. ama yapabildiğim bu empatinin bir sonucu olmak zorunda değil. mesela birisiyle birlikte çok üzülsem dahi ona yardım etmeyebiliyorum, sırf onunla birlikte korktuğum için aynı panik eylemlerinde bulunmuyorum vb. çünkü kendimle de empati yaptığım anlar oluyor (bu kısmını ne siz sorun, ne ben anlatayim). başka bir deyişle kendimi empati yaptığım canlıdan daha çok önemsiyorum. bu ilişkilerimde farklı olabiliyor, bazı anlarda kendimden daha fazla önem verdiğim insanlar oldu. ama genelleme yapılabilecek kadar değiller..

hissetme konusu böyle özetle, bence hissediyoruz. ama kayıtsızlık konusu insanoğlunun sorunu. savaşlar, adaletsizlikler, açlık vb. bu kadar yaygın olmazdı empati sonucu "doğru" aksiyonları alabilseydik. burada "doğru" nun tanımına da girmek lazım ama o çok uzun iş.

@1adam: ya da ne kadar duyarsızsan o kadar güçlü olabilirsin.
  • givemesomesubstance  (03.07.15 09:57:32) 
çünkü çıkarlarımız ve zevklerimiz, diğerlerinin haklarından ve acılarından çok daha değerli.


  • harvey  (03.07.15 10:00:40) 
@givemesomesubstance
tabi ki böyle de olabilir.

  • 1adam  (03.07.15 10:29:55) 
kendi diye birşey var , bence insan en çok bunun farkında, varolan diğer pek çok şeyden daha da fazla.


  • rn  (03.07.15 10:46:18) 
ego heralde. dunya sadece o oldugu icin var. hic cikip da kendine baskasinin gozunden bakamamistir. kendini cevresinden tamamen koparmistir. etrafindaki her seye tekrardan baglanmasi gerek. dogustan sahip oldugumuz bir duygu ama ego sayesinde cocukluktan itibaren yok olmaya basliyor. ayrica beyinda ayna gorevi goren noronlar varmis, ilginizi cekerse arastirin, empatinin bilimsel arastirmasi.


  • bir varmis bir yokmus  (03.07.15 11:04:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.