[]

İki tane 13 yaşındaki çocuğa yazlık iş bulabilir miyiz ki duyuru?

buradan bir arkadaşa yazdığım mesajı copy+paste ediyorum.

**

dün moda'da iki tane 13 yaşında çocukla tanıştık, ikisi de mendil satıyor, biri kars'tan, biri batman'dan eğer yanlış hatırlamıyorsam. İkisine bir waffle ısmarlamış yan masadaki müşteriler, biz de sohbet etme fırsatı yakaladık.

neyse, bu çocuklar okuyor ancak yazın gece 9a kadar moda, kadıköy aralığında selpak satıyorlar. "iş ayarlasak size güzel olmaz mı?" dedik, "çok iyi olur abla, biz de çok istiyoruz ama kimse yaşımızdan dolayı bizi almıyor" dedi ikisi de. "iş bulursak nasıl ulaşacağız size?" dedik, telefonları yok zira, "biz hep buralardayız abla" dediler. hatta bize selpaklarından bir tane hediye etmek istediler <3

***

Özellikle Kadıköy, Moda insanları çok güzel insanlardır, biliyorsunuz. Belki atölyesi olan, kitap satan, dükkanında yalnız oturmaktan dolayı canı sıkılan bir tanıdığınız vardır ve bu iki kardeşten birisini yaz dönemi boyunca ablalık/abilik/teyzelik/dayılık etmek isteyen çıkar, bir miktar maaş ile onların çocuk yüreklerini sömürmeden kendilerine yardımcı olmak isteyen tanıdıklarınız vardır? Ne süper olur eliniz değse bu iki kardeşe?

Soru olarak açtım ki: www.google.com.tr

 
çocuk işçi çalıştırmanın suç olduğunu biliyorsunuz sanırım?


  • teknikekip  (29.06.15 14:14:38) 
şöyle bir duyurum vardı öncesinde, ona güvenerek yazmıştım ben: www.eksiduyuru.com


  • dessy  (29.06.15 14:16:55) 
iyi güzel diyorsunuz ama bu çocuklar 13 yaşında.
14 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

www.resmigazete.gov.tr
Madde 2 —Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 71 inci maddesi gereğince, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
  • teknikekip  (29.06.15 14:20:05) 
Çocuk işçi çalıştırmak, belli yaştan sonra, suç değil. Önce buna bir açıklık getireyim. 15 yaşının üstündeki çocuklar, çalıştırılabilir.
Onun dışında, çok uzun geldi, okumadım kusura bakma.

  • Rumble in the Jungle  (29.06.15 14:20:56) 
Pekala, mesela atölyenin birinde bir adam dese ki, gel kardeşim, sen yanımda dur, aylık sana 400 TL vereyim harçlık. bu da mı suç? Yani fabrikada veya cafeterya'da çalıştırma durumu yok. Sadece sokaklarda sürtmesini önlemek için eylül ayına kadar daha verimli bir yerde kalmasını sağlamak aslında maksat.


  • dessy  (29.06.15 14:22:15) 
linkini verdiğin duyurunda geçen cümle:

"15 yaşını doldurmuş ve ilk öğretimi tamamlamış çocuklar gündüz belli bir saat çalıştırılabiliyorlar."
  • zgrydn  (29.06.15 14:22:52) 
berberlerde falan yerleri süpürür, müşteriler de bahşiş verir?
Olmaz mı?
Bazı market zincirlerinde de görüyorum. torbaya ürünleri koyuyorlar, insanalar da para üstlerinden 3-5 veriyor
sokaklarda selpak satmaktan daha iyi sanki?
  • innerbliss  (29.06.15 14:25:12) 
Yok mu bizi yönlendirebilecek birileri? Ya da tanıdığı, eşi, dostu ile konuşan?


  • dessy  (30.06.15 15:04:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.