[]

çok cahilim. seçim sürecini özetleyebilir mi bi babayiğit?

şimdi öncelikle oy verilirken neden sürekli baraj için hdpye vericem cart curtu edildi?

baraj için, millet vekili için cart için curt için olsa dahi neden herkes hdpye veriyor?

koalisyon ney? böyle bir şey neden var?

olmazsa erken seçim mi oluyo? neden?

erken seçim olursa nolur?

hepsinin cevabını az çok biliyorum tabiki ama yine de ben iyi biliyorum durun açıkliyim diyen bi insandan teyit ettirmek istediğim için epey bi salağa yattım.

let me enlighten.

 
baraj muhabbeti icin su tabloya bakmakta fayda var:

www.secim-sonuclari.com

Arkadas, adam %34 oy aliyor, meclisin %65'ini kapatiyor. yani neredeyse aldigi oy oraninin iki kati bir temsile ulasiyor. akla mantiga sigacak is degil.

2007'de is soyle bir tablo var: www.secim-sonuclari.com

tamam, akp'nin oyu artmis ama yine de aldigi oya oranla cok daha fazla bir temsil sayisina ulasmasi soz konusu. bu isin sirri da tabii ki baraj sistemi. akp'nin 2002 secimlerinden once kaldiracagini iddia ettigi, 82 anayasasi urunu bu sistem, her daim bir cok oyun cope gitmesini saglayarak akp'nin ekmegine yag surdu. akp-mhp ve chp'nin baraji asacagina dair suphe yoktu zaten. herhangi baska bir partinin baraji asmasi, mukemmel olmasa da daha adil bir temsiliyetin meclise yansimasi demek. hani "halkin iradesi" diye bagirip duruyordu ya akp hani? hah iste, sen %34 oy oraniyla meclisin %65'ini idare ediyorsun, neyin iradesi?

hdp'ye %100 guveniyorum diyemem sahsen ama bence meclise girmeleri pek cok acidan guzel bir olay.
  • fortisvita  (08.06.15 04:23:29) 
koasliyon iktidarı bir partinin mecliste tek başına iktidar olacak sayıda koltuk kazanamaması, daha genel itibariyle meclisin 1/2'si sayıda milletvekilinin kendilerine güven oyu vermemesi durumunda birden fazla parti ile ortaklık kurarak güven oyu alabilecek yeter sayıya ulaşmasıdır. böyle bir şey parlamenter sistemin gerekliliğidir.

10 kişilik sınıfta 3-3-3-1 oy alınırsa. Minimum 6 güven oyunu sağlayacak (çoğunluk) koalisyon hükümeti kurulur. Ha şu da teorik olarak mümkün 1 oy alan adam -Ben hükümet kuruyorum derse ve diğerleri minimum 6 olacak şekilde bu hükümete destek olursa bu da tek başına iktidar için mümkündür .

tabiki günümüz türkiyesinde bu imkansız.
  • losev bagiscisi  (08.06.15 04:23:40 ~ 04:24:24) 
akp kesinlikle kendini baraj altında bıraktı istediği rakam 400'dü 330'u bile alamayınca şu sonuçlarla en karlı çıkan bence akp oldu erken seçime kadar neler olucak iyi izleyin.


  • 05  (08.06.15 05:02:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.