[]

leyla ile mecnun - neden leyla'nın adı önce gelir?

ferhat ile şirin, kerem ile aslı.. bu hikayelerde hep erkeğin ismi önce söyleniyor. leyla ile mecnun'da neden kadının adı önce söylenir? neden mecnun ile leyla değil?




 
ben de mesela sezen cumhur önal'da niye sezen'in ilk önce söylendiğini merak ediyorum. o da kadın mesela, cumhur'la önal nasıl hazmedebilmişler bunu?

bu vesileyle soruya kaynak olayım. umarım bi bilen çıkar.
  • loveinaflipbook  (05.06.15 08:41:38) 
kulağa daha uyumlu, kafiyeli geliyor bence, kadın erkek ismi olarak bakmayalım.


  • givemesomesubstance  (05.06.15 08:48:24) 
fonetik ile alakalı.
ama yok abi ben bu açıklama ile tatmin olmadım diyorsan, senin güzel hatrın için bundan sonra tüm literatürde mecnun ile leyla olarak geçecek.

  • battal gemalmaz  (05.06.15 09:26:36) 
fonetik olabilir mi?
mecnu nile leyla şeklide bir telaffuz oluyor. n,l,n,y,l sesleri peşpeşe tekrarlanıyor. ben rahat söyleyemiyorum mecnun ile leyla!yı.

  • dahinnotha  (05.06.15 09:28:15) 
hikaye bir çok farklı şekilde işlenmiş en bilineni fuzuli'nin leyla vü mecnun eseri . bizim alışkanlık belli ki buradan gelme . fuzuli'nin özel bir sebebi yoksa, fars ya da divan edebiyatında kadının yeri adlı bir arama tarama çalışması yapmak gerek .


  • 1adam  (05.06.15 09:48:14) 
alfabetik :p


  • aithra  (05.06.15 10:28:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.