[]

tatlıyı bırakalım

tamam, hadi saglıklı olalım tatlıyı bırakalım. sabah pekmez/reçel de hiç mi yemeyek? aksam cayın yanında dut kurusu da mı yemeyek? gun icinde meyve de mi yemeyek? işlemiş tatlıyı bırakıyorum ama bunlardan vazgecemiyorum:/




 
geçeceksin


  • sta  (04.06.15 23:51:54) 
Ohoo dut kurusu diyor yav yazık. Allah insanı açlıkla terbiye etmesin.


  • kargn  (04.06.15 23:54:40) 
Reçelin içinde kullandığın şeker de işlenmiş şeker. Market reçelinden hiç bahsetmiyorum bile. Onun dışında, vücut fruktozu metabolize edemiyor. Yani meyve şekeri de dandik. Onun dışında şekere ihtiyacımız yok; glukoza var. Bunu da sebzelerden rahatlıkla karşılayabiliyorsun. Glikoneojenez konusunu araştırmanı öneririm. Gerçek olan bu yani, gönlün yoksa hiç girme bu işlere.


  • angelus  (04.06.15 23:55:36) 
Pekmez iyidir iyi, kuru meyvedr yenir, meyveyi tabiki yemelisin.
ama tabiki az yiyeceksin tamamen kesme derim

  • six packsiz  (04.06.15 23:58:32) 
@angelus, derdim zayıflamak degil. sadece kanser ya da diger hastalıklara sekerin davetiye cıkardıgı şeklindeki bilgiye dayanarak saglıklı beslenmeye gecmek istiyorum ama tatlısız da duramıyorum gibi. evet reçelde işlenmiş şeker var o abartılı oldu:) lakin, şeker katılmamıs dogal pekmezler ya da diger dogal şekerler de zararlı mı şimdi yani? e hani meyvelerde bisürü vitamin vardı? onları nerden alaciğik?


  • art vandaley  (05.06.15 00:00:12) 
Yeşil kabak, domates, biber, bunlar da meyve. Ama az şekerli meyve. Senin "meyve" dediğin çilek, muz vs çok şekerli meyve.

Yani halk arasında "sebze" diye bilinen çoğu şeyde gerekli vitaminler, şekerler vs var zaten.

Sen nefsine hakim olup çok şekerli meyveden, işlenmiş şekerden, pekmez gibi şekerli meyvelerin şekeri süzülerek yapılan şeylerden uzak durmalısın. Ha, duramıyorum diyorsan da azaltacaksın elinden geldiğince.

Ancak "meyve de faydalı" diyip şekerli meyvelere yüklenmek mantıksız. Çünkü kabaktan patlıcana kadar bir sürü şekersiz meyve var, onlar da da ihtiyacın olan her şey var. yani tatlı meyve şart değil, tamamen nefsine hakim olma seviyene bağlı ne kadar yediğin.
  • harzem  (05.06.15 00:09:08) 
Doğal şeker diye bir şey yok. Bu "Doğal" kavramı insanların kendi vicdanalarını rahatlatmak için uydurdukları bir şey fakat en anlaşılır şekilde konuşmak gerekirse; doğal diyebileceğiz en önemli şeker kaynağı şeker pancarı. Bugün şeker pancarı ile elde edeceğin ürün bildiğin sofra şekeri. Tabii o da işlenerek. Yani evindeki küp şekerle en doğal şeker kaynağı olan şeker pancarından elde edilen şeker aynı şey. Hiçbir farkı yok eğer şeker pancarını alıp evinde kaynatıp damıtma yöntemiyle şeker elde etmeyeceksen. Onun dışında, şeker katılmamış pekmez diye bir şey yok. Şeker katılmadıysa mısır şurubu katılmıştır, o daha da zararlı. Ki onlar sanayi tipi pekmezler oluyor. Ev yapımı olanda da sofra şekeri var. Meyvelerde vitamin var tabii yok değil. Günlük 1 porsiyon yiyeceksen sıkıntı yaratmaz, abartırsan en hafif zararı bağırsak florasını bozmak olur. İshalle atlatırsın onu. Fakat gut hastalığına etin değil fruktoz bazlı şekerin, ki buna meyvelerdeki fruktoz da dahil, neden olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek. Ayrıca fruktozun metabolizması olmadığı için karaciğerde yağ olarak depolanır, yani glukoz gibi vücutta işlenmemektedir. Uzun vadede diyabete kadar problemler yaratır. Meyvelerden alacağın tüm vitamini yeşil bitkilerden rahatlıkla alırsın, o konuda bir problem yok. Ayrıca daha önce de dediğim gibi; vücudun ihtiyacı olan glukozu sebzeler rahatlıkla karşılıyor, başka bir şeye gerek yok. Moral bozmak istemem ama meyvelerle ilgili gerçek bu. Dikkatli tüketmek gerek.


  • angelus  (05.06.15 00:19:11) 
@angelus, şeker katılmamıs pekmez diye bişiy var ama kardiş. biz kendimiz yapıoz yani ordan biliyorum, dut kendi kendine kaynayarak pekmez oluyor. lakin anladıgım kadarıyla yine o da yogun şeker içeriyor, tişikkirlir bilgiler icin:)


  • art vandaley  (05.06.15 00:23:08) 
Tamam dutu kaynatıp pekmezini yapıyorsun, içine şeker katmıyorsun da dut zaten kendisi şeker kaynağı: Fruktoz içeriyor. Fruktoz glukozdan daha çok sıkıntı yaratıyor vücutta. Çok fazla bulaşmamak lazım.


  • angelus  (05.06.15 00:27:03) 
dozunda tüketmek lazım.


  • pangea  (05.06.15 00:58:51) 
Şeker yememenin yolu şeker yememektir. Azar azar yiyerek bağımlılığı kıramazsın. Yağ tüketimini arttır.


  • arnold schwarzeneger  (05.06.15 09:15:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.