soru yanlış soruluyor, "ceza" kavramı bir "önlem" değildir. cezanın bir caydırıcılığı yoktur. öyle bir şey olsaydı yığınla cezaevi açılmazdı.
çok daha genel bir şeyden bahsedilmek istenmiş ama yanlış ifade edilmiş. alkollü araç kullanımı elbette normalleştirilmemeli, ama bunun cezası 17 yaşındaki çocuğu 3-5 gün hapse tıkıp daha kötü bir şekilde çıkması olmamalı. mevzunun altı çok derin, eğitimdi, sosyokültürel yapıydı, ceza kanunuydu, polis eğitimiydi, hukuk eğitimiydi allah ne verdiyse önlem alınması gereken şeyler. sadece alkollü araç kullanmayı kapsamadığı gibi konu "atalım hapse akıllansın"dan daha karmaşık. idamdan da kastettiğim buydu.
velhasıl evet maalesef cezasız kalacaklar, bu şekilde dolaşmaları kadar bu yaşta hapse falan girmeleri de yanlış. bizim ceza sistemimiz yeni suçlular üretmeye yarayan bir fabrikadan başka bir şey değil. motora el koyarsın başka bir şey bulur, olayın hıncını çıkarmak ister, bıçak taşır, tiner çeker, gasp yapar.
0